Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf 8. „Zakłócenie wycieraczki”

Featured Replies

Napisano
W dniu 26.01.2026 o 10:27, kravitz napisał:

Odebrałem auto. Działa.

Niestety właściciela warsztatu nie było z rana, a jest dosyć gadatliwy, to by pewnie więcej powiedział.

Jego pomagier się tym autem nie zajmował, ale zasadniczo warsztat jest mały, więc ze soba i tak rozmawiają.

Powiedział że za wiele nie wie, ale rozwiązania w tym aucie są dziwne, bo w końcu jak stwierdzili, że to może silnik wycieraczek, to jak go tylko wyjęli i uruchomili auto to, cytuję "pół auta przestało działać".

Wczoraj na TVN Turbo oglądałem program gdzie naprawiali jakiego VW na gwarancji w niezależnym warsztacie bo serwis się poddał, rozbawiło mnie że do kamery cofania wgrywa się jakiś soft 😱, auto naprawili poprzez wymianę jakiegos modułu. Nie wiem czy wszystkie marki tam mają ale vag jest ciekawy. U mnie w fabryce jezdza Skody Octavie, Skody karoq czy jakoś tak i Golfy 8. W większości są jakieś drobiazgi upierdliwe wynikające z softu.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Randar napisał:

Wczoraj na TVN Turbo oglądałem program gdzie naprawiali jakiego VW na gwarancji w niezależnym warsztacie bo serwis się poddał, rozbawiło mnie że do kamery cofania wgrywa się jakiś soft 😱, auto naprawili poprzez wymianę jakiegos modułu. Nie wiem czy wszystkie marki tam mają ale vag jest ciekawy. U mnie w fabryce jezdza Skody Octavie, Skody karoq czy jakoś tak i Golfy 8. W większości są jakieś drobiazgi upierdliwe wynikające z softu.

Ciekawie to będzie z tymi autami za 10 lat. Chyba w takich przypadkach "kamerki z softem", ludzie będą montowali zaślepki, bo części zamiennych nie będzie.

U mnie auto nadal działa. Widać to jednak był ten silnik wycieraczek.

Napisano

@@Randar
@[mention= rel=]Kravitz[/mention]
Serio się dziwicie że dokładając coś czego w aucie nie było, trzeba czasami zmienić software w sterownikach?
Toć obecne auta często są w abonamentach na różne dodatki
W VAG do działania trzeba kodów swap/ fec które trzeba wrzucić online ( i oczywiście wpierw je kupić a potem wgrać)
Do tego od lat wgrywa się różne aktualizacje do sterowników.
Co więc w tym dziwnego?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
10 godzin temu, WaWeR napisał:

@@Randar
Serio się dziwicie że dokładając coś czego w aucie nie było, trzeba czasami zmienić software w sterownikach?
W VAG do działania trzeba kodów swap/ fec które trzeba wrzucić online ( i oczywiście wpierw je kupić a potem wgrać)
Co więc w tym dziwnego?

Do sterowników tak, ale soft wgrywamy bezpośrednio do kamery? Tak, wiem nie znam się, ale wg mnie to jest coś dziwnego. Pewnie dotyczy czegoś innego niż wykorzystanie do cofania, może jakieś funkcje związane z widzeniem 360? Dziwne to 🙄

Napisano

@@Randar
Tak. Każde urządzenie elektroniczne ma jakiś soft/firmware. Pewnie jego aktualizacja była grana albo np. czysty soft by się mogło dopisać do nowego Vin.
Komponenty są zabezpieczane.

Napisano

5 godzin temu, Randar napisał:

Do sterowników tak, ale soft wgrywamy bezpośrednio do kamery? Tak, wiem nie znam się, ale wg mnie to jest coś dziwnego. Pewnie dotyczy czegoś innego niż wykorzystanie do cofania, może jakieś funkcje związane z widzeniem 360? Dziwne to 🙄

Rownie dobrze w TV mogli zastosowac skrot myslowy...

Wgrali soft, a czy to bylo bezposrednio do kamery, czy jakiegos sterownika to juz kwestia wtorna.

Wiekszosc kamer ma obecnie statyczne lub dynamiczne linie parkowania, wiec chociazby do tego konieczne jest oprogramowanie.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, WaWeR napisał:

@@Randar
Co więc w tym dziwnego?

Ja się nie dziwię.

Nie wiem czy to podobny temat, ale jak mi szyba pękła w aucie, to nowa wymagała jakiegoś "wkodowania/programowania", bo w niej jest jakaś kamerka właśnie. To był ten Golf chyba właśnie.

Napisano
Teraz, kravitz napisał:

Ja się nie dziwię.

Nie wiem czy to podobny temat, ale jak mi szyba pękła w aucie, to nowa wymagała jakiegoś "wkodowania/programowania", bo w niej jest jakaś kamerka właśnie. To był ten Golf chyba właśnie.

No bo masz kamerkę asystentów. I ją się kalibruje.
Można przełożyć też ze starej szyby, ale też trzeba kalibrować.