Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Włącznik oświetlenia na schodach tzw. schodowy - probem

Featured Replies

Napisano

Czołem.

Dom letniskowy na wsi (zadupie).

Na dole schodów jeden włącznik schodowy, na górze drugi. Pomiędzy nimi żarówka. Podłączone przez elektryka, przez 2 lata działało jak należy tzn. dolnym lub górnym włączało/wyłączało się światło.

Do czasu.

W weekend wszedłem do domu - światło na schodach odpalone. Żarówka świeci non stop -bez względu na to czy dolnym czy górnym wyłącznikiem "psytyknę" w dół lub w górę. 

Sprawdziłem czy przewody w przełącznikach są na swoich miejscach są. Probówką pomacałem i na każdym przewodzie pojawił sie prąd.

Co mogło się stać i gdzie szukać przyczyny problemu?Wiem, ze były przerwy w dostawie prącu, coś było robione na wsi.  Mogły elektryki na wsi jakieś fazy zamienić? Nie podejrzewam, że włącznik mógł się popsuć sam z siebie.

Edytowane przez Kondi

Napisano
49 minut temu, Kondi napisał(a):

Sprawdziłem czy przewody w przełącznikach są na swoich miejscach są. Probówką pomacałem i na każdym przewodzie pojawił sie prąd.

Masz jeden przewód fazowy doprowadzony do pierwszego włącznika -> dwa miedzy włącznikami -> jeden z drugiego włącznika do oświetlenia.

Jak masz prąd na obu pomiędzy włącznikami, to prawdopodobnie jest zwarcie w którymś włączniku.

Edytowane przez apb77

Napisano
  • Autor

Tak tom wyglada na dole i podobnie na górze (chodzi o ilość przewodów wchodzących do przełącznika. U góry w puszce są te przewody łączone z jakimiś innymi -podejrzewam, że idącymi do żarówki. Kupić nowe włączniki?

IMG20260111110929.jpg

Edytowane przez Kondi

Napisano
1 godzinę temu, Kondi napisał(a):

Nie podejrzewam, że włącznik mógł się popsuć sam z siebie

Mógł, ja wymieniałem. Tylko w moim mechanicznie przestał przeskakiwać włącznik. Nie dało się zgasić ani zapalić.

Napisano

Najpierw kup jeden i sprawdź podmieniając najpierw na dole potem na górze. Mało prawdopodobne żeby od razu dwa odmówiły posługi z nowym rokiem :)  

Napisano
  • Autor

Ok. Chyba nie mam innego wyjścia jak wymienić na nowy, może uda się ten sam model/typ na podmianke..  Dzięki za sugestie.

Napisano

A czy oba wyłączniki działają tak samo, z wyraźnym "kliknięciem" przy przełączaniu?

Napisano
4 godziny temu, Kondi napisał(a):

Kupić nowe włączniki?

No ja bym tak zrobił, bo to najbardziej prawdopodobne, ale jest jeszcze możliwość, że kable gdzieś po drodze mają zwarcie.

Nie było nic robione przy kablach, nie zostały uderzone młotkiem itp?

Jeżeli masz taką możliwość, to odepnij kable od wyłączników i sprawdź, czy zmierz, czy nie ma przebicia.

Tylko najlepiej na położonym bezpieczniku.

Edytowane przez apb77

Napisano

Sklejony styk na którymś łączniku. To jest blaszana kołyska, która może się wygiąć albo stracić podparcie. 

Któryś łącznik do wymiany.