Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa obiegowa elektroniczna - rozum i godność człowieka

Featured Replies

Napisano

W największe mrozy tej zimy padły mi dwie pompki na piecu - w pierwszej chwili tragedia, z perspektywy czasu (choć raptem kilka dni) - dar od losu, bowiem mając dwie sprawne pompki serce by mnie bolało, żeby je wymieniać, a mając niesprawne - warto dopłacić stówkę do sztuki. Sumarycznie obie pompki biorą mi jakieś 12W, gdzie klasyczna ma 3 biegi i bierze od 40-paru do 90 - paru W za sztukę. Proste wyliczenia, że na samej tej wymianie oszczędzam jakieś niecałe 2kW dziennie, więc dopłata stówki zwraca się w nieco ponad miesiąc - bajka, polecam! Kącik - Zrób to sam, więc na filmiku cała moja przygoda jem a być może i inspiracja dla innych do wymiany, policzcie to - serio - mega warto!

Napisano

Te energooszczędne pompki mają mniejszy przepływ i wysokość podnoszenia.

Oczywiście są energetycznie oszczędniejsze, ale o kilkanaście %.

Cudów nie ma

Oczywiście największą oszczednosc jest jak pompka energooszczędna na 7W Ci całkowicie wystarczy.

U mnie pompki energooszczędne chodzą na 45 i 60W.

Dzięki temu mam niska temperaturę na kotle.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, maras77 napisał:

Te energooszczędne pompki mają mniejszy przepływ i wysokość podnoszenia.

Oczywiście są energetycznie oszczędniejsze, ale o kilkanaście %.

Cudów nie ma

Oczywiście największą oszczednosc jest jak pompka energooszczędna na 7W Ci całkowicie wystarczy.

U mnie pompki energooszczędne chodzą na 45 i 60W.

Dzięki temu mam niska temperaturę na kotle.

No wlasnie testowalem u siebie wersje grzania w stylu Josyp - dwa grzejniki tylko minimalnie odkrecone i w tej wersji na tych niziutenkich watach pelnia zadowolenia, cieplo momentalnie praktycznie po ich uruchomieniu i caly czas rownomiernie, a pobor: dolna od 6-8W, gorna od 3-6, czyli petarda! A w razie czego to ile jeszcze zapasu mocy i wyzszych biegow do zalaczenia

Napisano

Pomijając elektronikę do sterowania to cały prąd w pompie idzie analogowo na obroty wirnika.

Zastanawia mnie zatem jaki przepływ będzie generowany przy tak niskim zużyciu prądu.

Napisano
W dniu 21.01.2026 o 16:48, Josyp napisał:

W największe mrozy tej zimy padły mi dwie pompki na piecu - w pierwszej chwili tragedia, z perspektywy czasu (choć raptem kilka dni) - dar od losu, bowiem mając dwie sprawne pompki serce by mnie bolało, żeby je wymieniać, a mając niesprawne - warto dopłacić stówkę do sztuki. Sumarycznie obie pompki biorą mi jakieś 12W, gdzie klasyczna ma 3 biegi i bierze od 40-paru do 90 - paru W za sztukę. Proste wyliczenia, że na samej tej wymianie oszczędzam jakieś niecałe 2kW dziennie, więc dopłata stówki zwraca się w nieco ponad miesiąc - bajka, polecam! Kącik - Zrób to sam, więc na filmiku cała moja przygoda jem a być może i inspiracja dla innych do wymiany, policzcie to - serio - mega warto!

Trafiłeś z tematem bo dziś ruszyłem z budową własnego sterownika kotła c.o.

Napisano
6 minut temu, Cinek napisał:

Trafiłeś z tematem bo dziś ruszyłem z budową własnego sterownika kotła c.o.

Fuzzy logic?

Napisano
8 minut temu, mikomir napisał:

Fuzzy logic?

Nie do końca, ale potrzebuję bardziej inteligentnego algorytmu sterowania niż oferuje mój Atos w który był wyposażony piec.

W zasadzie mam wszystko, jutro zaczynam montaż podzespołów do kupy, wgranie wsadu i testy, testy, testy....

Idea jest taka żeby pozbyć się problemu "fałszywego wygaszenia" ale bez stosowania czujnika temperatury spalin - oczywiście że się da.

Od strony technicznej to nawet ciekawy temat na który mogę z chęcią podyskutować.

Chociaż właściwie to tak, fuzzy logic.

Edytowane przez Cinek

Napisano
19 godzin temu, Cinek napisał:

... Od strony technicznej to nawet ciekawy temat na który mogę z chęcią podyskutować. ...

Uchyl trochę rąbka tajemnicy. Będzie to autorski układ zbudowany od podstaw? czy może korzystasz z jakiegoś gotowca którego należy "tylko" zaprogramować?

Napisano

Na razie wykorzystuję Arduino Mega, jestem na etapie menu, odczytu czujnika, sterowania enkoderem. Jutro pewnie nie będę miał czasu ale muszę jeszcze zamówić dwie rzeczy, może trzy - moduł do płynnej regulacji obrotów turbiny, mechaniczny termostat zabezpieczający (MEGA ważna rzecz!) oraz być może ręczny wyłącznik bezpieczeństwa dla turbiny.

Na razie tak to wygląda.

Jeszcze kawał drogi przede mną ale coś tam działa.

Sterownik który buduję ma wszystkie funkcje Atosa który siedzi na piecu ale dodatkowo będzie bardziej "inteligentny" - włączenie pompy cyrkulacyjnej i wymiana podgrzanej wody na zimną z grzejników nie spowoduje jego wyłączenia - Atos "myśli" w takim przypadku że wsad już się wypalił.

Dodatkowo pełne menu zamiast jakiś dziwnych skrótów i mechaniczne zabezpieczenie przed zawieszeniem się programu i ciągłą pracą turbiny.

Całość sterowana enkoderem obrotowym zamiast przyciskami.

Jeśli to się uda (jeśli - to dobre słowo!) planuję dać bezprzewodowy "mirror" w części mieszkalnej w celu podglądu tego co się dzieje i zmiany parametrów bez konieczności chodzenia do kotłowni.

IMG_20260123_230320.jpg

IMG_20260123_230325.jpg

Edytowane przez Cinek

Napisano

Podziwiam i życzę sukcesu 👍, niestety nie podyskutujemy, "siedzę" w gotowych podzespołach automatyki.

Napisano
Teraz, mikomir napisał:

Podziwiam i życzę sukcesu 👍, niestety nie podyskutujemy, "siedzę" w gotowych podzespołach automatyki.

Wyedytowałem post, przeczytaj jeszcze raz.

Dziękuję, mam cichą nadzieję że się uda. )