Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Których producentów felg aluminiowych teraz najlepiej brać pod uwagę? Dawniej było prościej, bo było ich kilku i mieli produkty dobrej jakości.

Poszukuję felg w rozmiarze 19 do VW T-Roc'a II , na których założone byłyby opony zimowe.

image.png

Napisano
48 minut temu, jacek napisał:

Których producentów felg aluminiowych teraz najlepiej brać pod uwagę? Dawniej było prościej, bo było ich kilku i mieli produkty dobrej jakości.

Poszukuję felg w rozmiarze 19 do VW T-Roc'a II , na których założone byłyby opony zimowe.

image.png

Niestety na stronach typu Oponeo będą głównie felgi chińskie ubrane w ładne europejskie nazwy. To samo na allegro. Trzeba szukać w takich sklepach, jak Velonity, Stantic, Voida. Ja zamówiłem do Golfa od chłopaka ze sklepu Stantic, bo oferował się na grupie. Jeśli o marki chodzi, to Tec, Tomason, Motec, Concaver na pewno robią porządne produkty, jednak ceny wtedy robią się 4-6 tys za 19". Zamówiłem 18" Motec w technologii flow form, bo mają być lekkie i mocne.

Napisano

a nie lepiej poszukać używanych oryginałów ?

Napisano
19 godzin temu, jacek napisał:

image.png

Witaj, w T-Cross mam platin w rozmiarze 17", daje radę, do Czosnka (Duster) na zimę kupiłem autec tallin na zimę, made on germany. Do Dacii szukałem rozmiaru et i szerokość zgodnie z homologacją. Szukaj takich, które mają dostosowanie, lakier, do warunków zimowych.

Tak zapytam, 19" na zimę? Nie lepiej zejść niżej o rozmiar? W V60 mam 18 i oponę naleśnik, bo innego rozmiaru do tej wersji w homologacji nie ma i po 2 tygodniach mrozów jest slalom między kraterami w asfalcie... Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 24.01.2026 o 06:53, Pipper napisał:

Tak zapytam, 19" na zimę? Nie lepiej zejść niżej o rozmiar? W V60 mam 18 i oponę naleśnik, bo innego rozmiaru do tej wersji w homologacji nie ma i po 2 tygodniach mrozów jest slalom między kraterami w asfalcie... Pozdrawiam.

Na lato mam 20 cali w rozmiarze 225x40, oglądałem T-rocka na 19" i przy oponie 225x45 powinno być OK.

Napisano

Solidni producenci ale niezbyt tani: Motec, Concaver, Rotiform, BBS

Co mogę polecić na czym jeszcze jeździłem i można to uznać za średnią półkę: DOTZ, RIAL, Oxigin, Tomasson

Omijać: Carmani

Napisano

Mam Borbeta w zimowym zestawie i bez uwag. Mogę polecić.

Niemniej przed decyzją, aby brać Borbeta szukałem ori nowych lub używanych, ale nowe były w nieakceptowalnych cenach, a używane z kolei w średnim stanie lub w cenie nowych.

Ł.

Edytowane przez Ancypankrator