Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lex ES 2026

Featured Replies

Napisano

Widzieli nowego ES?

To już nie lepiej wyposażona i wyciszona camry teraz mamy :

+25cm na długość

+12cm rozstaw osi

*11cm na wysokość

+8cm na szerokość

Hybryda z nowej rav4 czyli słabsza (wykastrowana spalina2.5) niż obecna napapierze ale lepsze przyspieszenie (mocniejszy silnik el)

HEV FWD i AWD (też z nowej rav4)

Brak plug-in (wielka szkoda)

Dwa EV FWD i AWD (z nowego BZ4X)

HEV 2.5 FWD zauważalnie wolniejszy od nowej camry

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano

W końcu fajnie wyglądający Lex. Kolor tapicerki identyko jak w Volvo ).

Przyspieszenie 8.2s w hybrydzie mocno przeciętnie, z drugiej strony limuzyna to nie sportowe auto.

Napisano
  • Autor

Wygląda teraz jak starsza siostra camry - udało się IMO toyocie wreszcie w design (zaczynając od priusa)

Niestety -30KM +100kg i mamy ponad 1s goresze posiedzenie

Nie rozumiem tej polityki dlaczego-tego 2.5 HEV FWD w lex i rav4 tak wykastrowali ? - może żeby odróżnić go od wersji HEV AWD ?

Napisano
48 minut temu, ppmarian napisał:

Widzieli nowego ES?

Nie widziałem ponieważ okazuje się że dealer nie ogarnia zawiadomienia zainteresowanego klienta o tym że w październiku były pokazy przedpremierowe.... Dlaczego nie ogarnia? Bo zadzwonili do mnie z telefonu na którym wyświetliła się "toyota" z pytaniem czy jestem zainteresowany pokazem nowego modelu... Zgodnie z prawdą odpowiedziałem że nie jestem na co rozłączyli się. Nie zająknęli się ani słowem że dzwonią w sprawie z Laxusa , i że chodzi o nowy model eES.

50 minut temu, ppmarian napisał:

To już nie lepiej wyposażona i wyciszona camry teraz mamy :

+25cm na długość

No i tego właśnie się boję... Bo z parkowaniem mogą być kłopoty. Choćby dlatego że podobno rozmiar standardowego miejsca parkingowego w unii europejskiej jest pomiędzy 4,5 a 5 m długości.

Nie wiem czy to nie urban legend, ale kolega mieszkający w niemczech od 30 lat twierdzi że w niektórych landach przepis są tak sformułowane że jeżeli samochód wystaje z miejsca parkingowego i ktoś w niego wjedzie to wina leży po stronie tego co zaparkował.

53 minuty temu, ppmarian napisał:

Brak plug-in (wielka szkoda)

Zwłaszcza że przecież mają wolne miejsca w hybrydzie bo nie wkładają baterii do tej podwójnej podłogi

Dla mnie jeszcze minusem jest brak składanych siedzeń. Co prawda bardzo sporadycznie ale zdarza mi się przewozić coś co wymaga położenia siedzenia

Napisano
  • Autor

Siedzenia nie złożysz w wersji z el tylna kanapa (zostaje tylko otwór na narty)

Niestety tylko podstawowa wersja nie ma el

W camry tylko max wersja ma el

Co do długości - ja już się nauczyłem - do miasta tylko rower albo auto klasy A albo komunikacja

Napisano
12 minut temu, ppmarian napisał:

Siedzenia nie złożysz w wersji z el tylna kanapa (zostaje tylko otwór na narty)

Według słów sprzedawcy w żadnej wersji nowego lexusa es nie złożysz tylnej kanapy

13 minut temu, ppmarian napisał:

Co do długości - ja już się nauczyłem - do miasta tylko rower albo auto klasy A albo komunikacja

Teoretycznie masz rację tylko jak jadę na przykład do karpacza... Czy innej florencji to mam jechać autem klasy a czy rowerem? Czy też ewentualnie komunikacją miejską. Też mam samochód miejski ale jednakowoż jak jadę na trasę przekraczającą 50 czy 100 km nie jadę miejskim

Napisano
  • Autor

Lex ES jest 15cm krótszy od S Classic ale zabrałem 15cm dłuższy od E class !

Myślisz że po Karpaczu czy Florencji nie jeżdżą S classa

Na poważnie to szerokość auta w mieście IMO jest obecnie większym problemem niż długość

Napisano
2 godziny temu, delco napisał:

Dlaczego nie ogarnia? Bo zadzwonili do mnie z telefonu na którym wyświetliła się "toyota" z pytaniem czy jestem zainteresowany pokazem nowego modelu... Zgodnie z prawdą odpowiedziałem że nie jestem na co rozłączyli się. Nie zająknęli się ani słowem że dzwonią w sprawie z Laxusa , i że chodzi o nowy model eES.

Szukasz winy po ich stronie, a to raczej Ty nie ogarniasz. rotfl2

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Szukasz winy po ich stronie, a to raczej Ty nie ogarniasz. rotfl2

Jeżeli komuś zależy żeby klient zainteresowany lexusem nie przyszedł na prezentację to faktycznie postąpili perfekcyjnie...

Napisano
9 minut temu, delco napisał:

Jeżeli komuś zależy żeby klient zainteresowany lexusem nie przyszedł na prezentację to faktycznie postąpili perfekcyjnie...

Trzeba było zapytać o jakie auto chodzi.

Spuściłeś ich na drzewo na starcie, po tym jak opisany mialeś kontakt w telefonie, to nie można mieć do nich pretensji.

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

Spuściłeś ich na drzewo na starcie, po tym jak opisany mialeś kontakt w telefonie, to nie można mieć do nich pretensji.

A jak miałem mieć opisany telefon który którym można się dodzwonić wyłącznie na recepcję dealera toyoty...? 

Na recepcji lexusa jest zupełnie inny numer telefonu który też mam wpisany w komórce.

Napisano
14 minut temu, delco napisał:

A jak miałem mieć opisany telefon który którym można się dodzwonić wyłącznie na recepcję dealera toyoty...? 

Na recepcji lexusa jest zupełnie inny numer telefonu który też mam wpisany w komórce.

Wychodzące mogą mieć realizowane z 1 numeru, polecenie obdzwonienia może dostać ktoś dowolny.

Oni próbowali Cię powiadomić, odmówiłeś nie dając powiedzieć i nie wiedząc dokładnie czego, nie widzę w tym ich winy.

Napisano
28 minut temu, ZUBERTO napisał:

Wychodzące mogą mieć realizowane z 1 numeru, polecenie obdzwonienia może dostać ktoś dowolny.

Nie mają bo jak dzwoni lexus to dzwonią z innego numeru

29 minut temu, ZUBERTO napisał:

Oni próbowali Cię powiadomić, odmówiłeś nie dając powiedzieć i nie wiedząc dokładnie czego, nie widzę w tym ich winy.

O winie to Ty ciągle piszesz... ja napisalem " że nie ogarniają" - wystarczyło " zapraszamy Pana na przedpremierowy pokaz nowego lexusa ES" - zwłaszcza jeżeli się dzwoni z telefonu należącego do salonu toyoty... Ale jak widzę według ciebie to się czepiam.

Napisano

To są prawdziwe problemy pierwszego świata zlosnik