Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Europaleta na kategorię B

Featured Replies

Napisano
W dniu 25.02.2026 o 19:39, Tre-Bor napisał:

Natomiast co do legalnej ładowności na kat B, jest rozwiązanie. Nazywa się to PPP, stosuje się to w autolawetach ale bez 200tyś nic nie kupisz. Legalna ładowność w niektórych modelach lekko ponad 2T.

Ograniczenie prędkości do 80km/h - bo formalnie to jest auto z przyczepą

Edytowane przez JacWeg

Napisano
W sumie to muszę wypróbować czy da radę paleciakiem zjechać z najazdu autolawety ze skosem po trapach zjazdowych.
W sobotę przetestuję i dam znać.
Wg mnie jest to nie wykonalne aby w ten sposób rozładować 1T.

IMG_20260122_115508_MP.jpg.f89311f9039bb74e008d937b7d9cb6d6.jpg
Stary to może być trop na auto lawecie z tą całą taka platforma odjeżdżając do tyłu i opadająca w tylnej części na grunt żeśmy 2,5 tonowa łajbę pakowali w te i nazad - ale na wózku i tak platforma miała swoją wyciagarke
Napisano
20 godzin temu, kokosz napisał:

IMO zjazd mauzera 1t ręcznie po najazdach to mission impossible, windą ze zwykłego dostarczała tego też nie ruszysz.

Powinno się udać, pamiętaj że laweta ma wciągarkę i wcale nie trzeba się z tym szarpać.

Tylko że jeśli to mają być regularne transporty to ja tego nie widzę, pytanie czy ten mauzer nie ssunie się z paleciaka. Miałem kilka aut z windami, robiłem wiele różnych rozładunków i mam obawy o powodzenie tej operacji. phi

No i co w sytuacji gdy klient będzie miał wjazd na posesję pod górkę? Albo mocno z górki?

No chyba że elektryczny paleciak i asekurscyjnie wciągarka. Tylko co w razie jakiegoś wypadku? To nie jest sprzęt dostosowany do rozładunku towarów tylko przewozu pojazdów :-)

Napisano

Tonowa paleta! Nie chcę myśleć jak coś pójdzie nie tak na tych stromych najazdach.😱

Napisano
23 godziny temu, Bartolomeo napisał:

Nie zapomnij ubrać ka-ka-kasku.

Pierwsze spróbuj przepchnąć tonę po jakiś nierównościach.

Dlatego pisałem, że spróbuję i poniżej napisałem, że wg mnie jest to nie możliwe do wykonania na autolawecie.

Tylko dostawczy z windą i paleciak masztowy, najlepiej elektryczny do takich transportów

Napisano

No to kilka przykładów z praktyki.

Przy pomocy wózka masztowego Screenshot_20260301_105842_Samsung Internet.jpg

można bez problemu załadować i zdjąć pełnego mausera na busa ( w moim doświadczeniu sprinter, załadunek bocznymi drzwiami), musi być minimum kostka brukowa równa i czysta.

Bus musi być duży/wysoki żeby ten wózek "położyć" z tyłu na pace. Wózek ok 2m plus mauser ok 1m , więc minimum 3 metry długości paki, wysokość paki powyżej 1,6. Trzeba pamiętać by spiąć widły by nie miały własnego życia, i czasem wylewa się olej z siłownika.

Wracając do lawety. Zarówno załadunek jak i rozładunek z użyciem wyciągarki. Lina i pasy przypięte do palety, paleciak tylko jako koła. Ładowaliśmy na lawetę paletę kostki, którą mieliśmy problem we trzech pchać po równym placu, nie była to tona a raczej dwie (1x1x1,2m kostki ile może ważyć hmm). Laweta w tym przypadku jak u @Fili_P.

W sąsiedniej firmie handlującej ogrodzeniami, non stop panele ogrodzeniowe ( i nie tylko) są zabierane przez klientów różnymi lawetami.

Kolega mający swoją lawetę często przewozi różne gabaryty np szamba, przydomowe oczyszczalnie.