Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie miała baba kłopotu - wypalanie GPF

Featured Replies

Napisano

Zachciało się żonie nowego auta, kupiliśmy Ceed z 1,5 T-Gdi. Na liczniku 2700km i wóz zgłosił zapotrzebowanie na pierwsze wypalanie filtra. Akurat potrzebowałem jechać do Białegostoku, więc zabrałem żony auto i rura. W instrukcji napisali, żeby rozpędzać i zwalniać, ale w typowym ruchu wkurzałbym srodze innych kierowców takim zachowaniem. W efekcie jazda przeważnie 90-100km/h, tylko biegi wkłądałem różne, żeby obroty się zmieniały. Filtr odmeldował się dopiero po przejechanych 50 km. Ot, zaraza sakramencka.

Napisano
12 godzin temu, gondoljerzy napisał:

Zachciało się żonie nowego auta, kupiliśmy Ceed z 1,5 T-Gdi. Na liczniku 2700km i wóz zgłosił zapotrzebowanie na pierwsze wypalanie filtra. Akurat potrzebowałem jechać do Białegostoku, więc zabrałem żony auto i rura. W instrukcji napisali, żeby rozpędzać i zwalniać, ale w typowym ruchu wkurzałbym srodze innych kierowców takim zachowaniem. W efekcie jazda przeważnie 90-100km/h, tylko biegi wkłądałem różne, żeby obroty się zmieniały. Filtr odmeldował się dopiero po przejechanych 50 km. Ot, zaraza sakramencka.

Ooo dziwna sprawa, u mnie z 1.0 kazał poprostu jechać dłużej trzymając obroty gdzieś powyżej 2.5 tys obrotów. W sumie na 5 lat i 70kkm gpf zapalił się 2 razy. Jak żona użytkuje auto?

Napisano

Hmm. Zaczyna się 😄 Jeszcze nie minął tydzień jeżdżenia nowym autem z T-GDI a już się naczytałem tyle o zatykaniu i wypalaniu gpf. Podobnie miałem 10 lat temu, gdy pierwszy raz wsiadałem do diesla. Co ja się naczytałem o dpfach! O zjeżdżaniu na autostradę w drodze z pracy do domu, tylko po to by nie przerwać wypalania, o zabójczej jeździe na krótkich miejskich odcinkach - zimą, o zgrozo. Strach w oczach miałem. A co się okazało? 10 lat bezawaryjnego jeżdżenia, prawie 200 tys. km, normalne wymiany eksploatacyjne, o wypalaniu dpfa przypominałem sobie od przypadku do przypadku jak zobaczyłem podniesione obroty. Więc i do gpfa podchodzę z absolutnym spokojem, czego wszystkim życzę.

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, rwIcIk napisał:

Tryb Sport nie pomaga?

Może by i pomógł, ale to jest model z manualem. Pomimo moich sugestii, żona nie dała się namówić na automat. Nawet nie udało mi się posadzić jej za kierownicę w jakikolwiek wóz z automatem, żeby załapała o co chodzi. Nie i koniec. Machnąłem ręką, może następnym razem się uda.

9 godzin temu, bielaPL napisał:

... Jak żona użytkuje auto?

Ostatnio 99% jazd to dom-praca, praca-dom. Czasem zakupy po drodze. 10-12 km w jedną stronę, z czego połowa to trasa gdzie jedzie 90km/h. Trochę mało, żeby przy mrozach wydech się dobrze rozgrzał.

Napisano
2 godziny temu, gondoljerzy napisał:

Może by i pomógł, ale to jest model z manualem. Pomimo moich sugestii, żona nie dała się namówić na automat. Nawet nie udało mi się posadzić jej za kierownicę w jakikolwiek wóz z automatem, żeby załapała o co chodzi. Nie i koniec. Machnąłem ręką, może następnym razem się uda.

Ostatnio 99% jazd to dom-praca, praca-dom. Czasem zakupy po drodze. 10-12 km w jedną stronę, z czego połowa to trasa gdzie jedzie 90km/h. Trochę mało, żeby przy mrozach wydech się dobrze rozgrzał.

Tutaj masz skuteczny sposob na wypalenie, tylko potrzebna jest ekspresowka zlosnik

Automat by tutaj wiele nie pomogl, bo ludzie tez maja problemy...

Napisano
14 godzin temu, gondoljerzy napisał:

Ostatnio 99% jazd to dom-praca, praca-dom. Czasem zakupy po drodze. 10-12 km w jedną stronę, z czego połowa to trasa gdzie jedzie 90km/h. Trochę mało, żeby przy mrozach wydech się dobrze rozgrza

Podobna jazda do mojej. No to coś kia skopała ( ewentualnie niech mu częściej daje "miodu". Ja się zastanawiam ile czasu sobie można tak śmigać z tą kontrolką i po prostu przestać się nią przejmować zlosnik

Napisano
  • Autor

Znajomy od dwu lat ma Tucsona 1,6 T-Gdi. Dopiero tej zimy pierwszy raz musiał odstawiać cyrki z wypalaniem, ale okazało się, że jeździ zdecydowanie częściej w dłuższe trasy niż my.

Napisano
59 minut temu, gondoljerzy napisał:

Znajomy od dwu lat ma Tucsona 1,6 T-Gdi. Dopiero tej zimy pierwszy raz musiał odstawiać cyrki z wypalaniem, ale okazało się, że jeździ zdecydowanie częściej w dłuższe trasy niż my.

Krotkie odcinki + eco jazda na niskich obrotach, to najgorsze warunki dla GPFa.

U mnie w HEV, przez 60kkm ani razu nie bylo problemu do tej pory.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
W dniu 20.02.2026 o 16:25, gondoljerzy napisał:

Kolega ma Sportage 1.6 tgdi 2024 z przebiegiem 18kkm i tej zimy juz 2 razy miał wypalanie GPF

Napisano
4 godziny temu, Tomrad napisał:

Kolega ma Sportage 1.6 tgdi 2024 z przebiegiem 18kkm i tej zimy juz 2 razy miał wypalanie GPF

Czy ktoś mi wyjaśni? Czy wypalanie GPF różni się od DPF? Bo jeździłem 10 lat dieslem i dpf się wypalał, ale w ogóle to nie było żadnym problemem dla auta i nawet nie przyszło mi do głowy zwracać na to uwagi. Nie wiem np. ile razy wypalał się tej zimy. Chodzi mi o to, że z wpisów wnioskuję, że to jest coś problematycznego, tylko ciągle nie wiem co?

Napisano
10 godzin temu, Gambit napisał:

Czy ktoś mi wyjaśni? Czy wypalanie GPF różni się od DPF? Bo jeździłem 10 lat dieslem i dpf się wypalał, ale w ogóle to nie było żadnym problemem dla auta i nawet nie przyszło mi do głowy zwracać na to uwagi. Nie wiem np. ile razy wypalał się tej zimy. Chodzi mi o to, że z wpisów wnioskuję, że to jest coś problematycznego, tylko ciągle nie wiem co?

Kia/Hyundai cos spierdzielili i kontrolka od GPFa w specyficznych warunkach, potrafi sie zapalac dosc czesto.

W innych markach problem praktycznie nie wystepuje. Jak jezdzisz cos w trasie, to moze CIe w ogole nie dotyczyc.

Zasada wypalania GPF jest inna, w noPB podniesienie dawki paliwa nie podnosi temperatury spalin jak w dieslu.