Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wylewka pod wiatke

Featured Replies

Napisano

IMG_20260403_131046_074.jpg

Przed garazem chce sobie zrobic wylewke jakies 6x6m z zadaszeniem, w praktyce ma byc cos jak ta przybudowka obok, tylko ze 2 razy wieksze.

Słupy na kotwach zatopione w betonie, tak samo jak obok. Przy tej wylewce obok kladlem takie najciensze siatki zbrojeniowe na calosc, aczkolwiek niczym nie byly polaczone, ot tak luzno rzucone na ceglach, zeby wyszly mniej wiecej w polowie wylewki, poki co jedna zima - nic nie peklo, ale bylo dosyc grubo - pewnie okolo 20cm srednio wyszlo

Pytanie ile wylac teraz, jaka grubosc, czy te siatki sa potrzebne, czy olac i czy jakies podsypki i zageszczarki sa potrzebne, czy olac - w tej przybudowce nic nie dawalem, tylko folia, na to cegly co jakis czas jako podwyzszenie dla siatek i beton z pompy, teraz kupilem betoniarke i sam bede krecic. No i jeszcze kwestia, czy kupowac krawezniki, murowac i dopiero lac - tak teraz robilem, czy co innego wyjdzie taniej? Nie wiem jakiego rodzaju plyty sie daje jako kontur do wylewki, zwykle OSB bedzie sie wyginac raczej pod naporem.

Napisano
7 godzin temu, Josyp napisał:

IMG_20260403_131046_074.jpg

Przed garazem chce sobie zrobic wylewke jakies 6x6m z zadaszeniem, w praktyce ma byc cos jak ta przybudowka obok, tylko ze 2 razy wieksze.

Słupy na kotwach zatopione w betonie, tak samo jak obok. Przy tej wylewce obok kladlem takie najciensze siatki zbrojeniowe na calosc, aczkolwiek niczym nie byly polaczone, ot tak luzno rzucone na ceglach, zeby wyszly mniej wiecej w polowie wylewki, poki co jedna zima - nic nie peklo, ale bylo dosyc grubo - pewnie okolo 20cm srednio wyszlo

Pytanie ile wylac teraz, jaka grubosc, czy te siatki sa potrzebne, czy olac i czy jakies podsypki i zageszczarki sa potrzebne, czy olac - w tej przybudowce nic nie dawalem, tylko folia, na to cegly co jakis czas jako podwyzszenie dla siatek i beton z pompy, teraz kupilem betoniarke i sam bede krecic. No i jeszcze kwestia, czy kupowac krawezniki, murowac i dopiero lac - tak teraz robilem, czy co innego wyjdzie taniej? Nie wiem jakiego rodzaju plyty sie daje jako kontur do wylewki, zwykle OSB bedzie sie wyginac raczej pod naporem.

oczywiscie ze trzeba zrobic podbudowe, zbrojenie i dylatacje dać bo bedzie pracować.

Najlepiej i najtaniej ułożyć płyty Yomb

Napisano
  • Autor

Co to ta dylatacja? Pianke taka kupilem dylatacyjna, to to przy scianie tylko?

Edytowane przez Josyp

Napisano
5 godzin temu, Josyp napisał:

Co to ta dylatacja? Pianke taka kupilem dylatacyjna, to to przy scianie tylko?

tez ,ale zrób rowniez w połowie płyty

• 2 tygodnie później...
Napisano

i oczywiście zgłosisz stawianie do nadzoru tą przybudówkę o ile nie przekracza 35m2 :D

Napisano
  • Autor
W dniu 19.04.2026 o 11:35, kanu napisał:

i oczywiście zgłosisz stawianie do nadzoru tą przybudówkę o ile nie przekracza 35m2 :D

wiaty do 50m2 mozesz stawiac bez zgloszenia, bez warunkow zabudowy i nawet w granicy dzialki

Napisano

Wiesz, zawsze się może trafic życzliwy sąsiad i mimo wszystko donieść i potem kotrole Ci wrzucą ;) ale masz rację :)

Napisano
51 minut temu, Josyp napisał:

wiaty do 50m2 mozesz stawiac bez zgloszenia, bez warunkow zabudowy i nawet w granicy dzialki

dokładnie tak, co więcej jeśli wiata ma 3 ściany nawet pełne, to nadal jest wiatą )

Napisano
  • Autor

brakuje mi desek, a mam kupe scinkow z plyt osb 8mm, da rade z tego zrobic krawedzie szalunku do wylewki?

Napisano
W dniu 20.04.2026 o 14:49, Josyp napisał:

Pod warunkiem, że bedą max 2 takie na 1000m2 działki i tu się kłania interpretacja co to dokładnie oznacza.

No i nie może to być "wiata do garażowania samochodu".

Jednym zdaniem, kumaty sąsiad Cię dojedzie.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Pod warunkiem, że bedą max 2 takie na 1000m2 działki i tu się kłania interpretacja co to dokładnie oznacza.

No i nie może to być "wiata do garażowania samochodu".

Jednym zdaniem, kumaty sąsiad Cię dojedzie.

spotkalem sie z interpretacja prawnika, ze 2 na 501m2 jest ok, a samochod byc moze tylko wowczas 7m od okien i byc moze jakos iles od granicy tez

Napisano
W dniu 3.04.2026 o 15:53, Josyp napisał:

beton z pompy, teraz kupilem betoniarke i sam bede krecic.

Ja tylko w tej kwestii...poważnie????? Ja kiedyś porwałem sie na kręcenie betonu 10 cm do garażu 24 m2.... powiem tak.. nigdy więcej. Lejesz, lejesz , lejesz.... I zalany kawałek rogu.

A kosztowo - w zeszłym roku miałem resztki żwiru, dokupiłem cement. Jak policzylem to wyszło niewiele taniej niż beton z gruchy, a roboty przy tym od metra.

Edytowane przez Pito

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Pito napisał:

Ja tylko w tej kwestii...poważnie????? Ja kiedyś porwałem sie na kręcenie betonu 10 cm do garażu 24 m2.... powiem tak.. nigdy więcej. Lejesz, lejesz , lejesz.... I zalany kawałek rogu.

A kosztowo - w zeszłym roku miałem resztki żwiru, dokupiłem cement. Jak policzylem to wyszło niewiele taniej niż beton z gruchy, a roboty przy tym od metra.

Powaznie, kosztowo faktycznie wydaje sie, ze roznica niewielka ale:

wylewka pod podnosnik w 3 czesciach, wylewka przed garazem w 4 czesciach, w kanale jakis chudziak, na to druga wylewka, potem byc moze pustaki szalunkowe i trzeba to zalac, potem obok trzeba zalac, a na koniec pozalewac w kilku czesciach posadzke w garazu. Zamow sobie teraz 20x gruche i zawsze z naddatkiem, bo co bedzie, jesli akurat zabraknie? Wiec za kazdym razem plus pol metra extra, ktore pojdzie na zmarnowanie, koszta robia sie astronomiczne, a tu 50 ton pospolki i krecisz dokladnie tyle ile trzeba i w takich ratach jakie tylko chcesz, zapomnialem jeszcze o zalewaniu kotw, sami widzicie, ze betoniarka to jedyna opcja bzik

Napisano
19 minut temu, Josyp napisał:

betoniarka to jedyna opcja

A, jak tak to ok. W pierwszym poscie jest tylko o płycie. Zrobienie samemu 8 kubków betonu na raz, przewożenie, zalanie, wyrównanie... to byłby masochizm, mogąc zamowic gruchę za pi x oko 2500 zl.

Ja poszedłem w zeszłym roku inna droga, tez taka robota na raty - zamawiałem półsuchy beton, przywozili mi dostawczakiem po 2 kubki, koszt to ok. 7 stówek. Rozprowadzalem, polewałem woda i gotowe.

Edytowane przez Pito

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, Pito napisał:

A, jak tak to ok. W pierwszym poscie jest tylko o płycie. Zrobienie samemu 8 kubków betonu na raz, przewożenie, zalanie, wyrównanie... to byłby masochizm, mogąc zamowic gruchę za pi x oko 2500 zl.

Ja poszedłem w zeszłym roku inna droga, tez taka robota na raty - zamawiałem półsuchy beton, przywozili mi dostawczakiem po 2 kubki, koszt to ok. 7 stówek. Rozprowadzalem, polewałem woda i gotowe.

u mnie dochodzi jeszcze lipny wjazd, trzeba wjezdzac na pole - jak bedzie obsiane - konflikt z sasiadem, jak bedzie mokro - ciezarowka sie zapadnie itp. stad juz mam 50 ton na podworku i moge dzialac na spokojnie jem do tego praca zmianowa i poki co brak dachu pod ktorym mozna to trzymac - jak przywioza suchy - musze od razu dzialac, a tak to na spokojnie krece kiedy bede mial czas

Napisano

Korzystając z okazji, używa ktoś amatorsko betoniarki? Celuję w coś 120-160L, ale wybór jest między dżumą a cholerą, w zasadzie zastanawiam się nad najmniejszą ilością negatywnych opinii. Pożyczyłem swego czasu od kumpla, ale powiedziałem nigdy więcej, bo skończyło się na urabianiu 1/4 taczki, bo jak rozebrałem łożyska to się kulki wysypały, a wyobraźcie sobie wymianę łożysk w 20to letniej betoniarce. Ale wymieniłem i oddałem. Także szukam czegoś do 1500zł oczywiście nowego, jak zrobi pół taczki na raz będzie ok.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 22.04.2026 o 21:52, Pito napisał:

Wytrzymałościowo to chyba jednak dużo słabiej niż taki lanyhmm

Napisano
44 minuty temu, volf6 napisał:

W moim zastosowaniu nie miało to żadnego znaczenia, płyta pod basen. Ale skoro to B20 to czy konsystencja dostawy ma znaczenie? Nie wiem...

Napisano
W dniu 28.04.2026 o 15:34, volf6 napisał:

Chyba nie. O ile nie zamówi się podsypki pod krawężniki chyba.

Lata temu jak mieszkałem u rodziców na gospodarstwie, zamawialiśmy suchy beton pod kojce porodowe dla macior. Nic się z tym nie działo. Tam gdzie był lany z betoniarki, świniaki zawsze "wylizały" dziury z czasem.

Napisano
W dniu 26.04.2026 o 22:09, vlad1431 napisał:

Celuję w coś 120-160L

raczej 50 L. na pół worka. mozna samodzielnie ciagać/ przestawiac.

150 to duza , mało porczena, wymaga 2 osob.

Napisano
raczej 50 L. na pół worka. mozna samodzielnie ciagać/ przestawiac.
150 to duza , mało porczena, wymaga 2 osob.
50L to raczej jakaś zabawka, wyobraź sobie worek na śmieci 60L. 160L byłaby optymalna, ta pożyczona była 160L i byla w sam raz, sam ją ciągnąłem wszędzie bez problemu. Gorzej z przewiezieniem, bo ciężka nie jest, ale do kombiaka żadnego nie wejdzie, ciężarówke musiałem wołać od siebie z firmy. Taka też bylaby ok, ale j.w., sporo przy każdej negatywnych opinii.
https://arena.pl/oferta/betoniarka-200l-1200w-mocy-polska-marka-50691392

Napisano
16 minut temu, vlad1431 napisał:

50L to raczej jakaś zabawka, wyobraź sobie worek na śmieci 60L. 160L byłaby optymalna, ta pożyczona była 160L i byla w sam raz, sam ją ciągnąłem wszędzie bez problemu. Gorzej z przewiezieniem, bo ciężka nie jest, ale do kombiaka żadnego nie wejdzie, ciężarówke musiałem wołać od siebie z firmy. Taka też bylaby ok, ale j.w., sporo przy każdej negatywnych opinii.

miałem 150L, teraz mam 50 i jest wygoniej. jak nie robisz stanow suroywch

Napisano
miałem 150L, teraz mam 50 i jest wygoniej. jak nie robisz stanow suroywch
Trochę jestem w szoku, ale rzeczywiście są takie np 63L.[emoji3] Ja najchętniej umieszałbym całą taczke na raz, ale silinik 3F wtedy musowo, bo zwykły po prostu nie wyrabia.

Napisano
9 godzin temu, vlad1431 napisał:

20 godzin temu, deszczowyRoman napisał:

Trochę jestem w szoku, ale rzeczywiście są takie np 63L.[emoji3] Ja najchętniej umieszałbym całą taczke na raz, ale silinik 3F wtedy musowo, bo zwykły po prostu nie wyrabia.

update, jednak mam 80L. poł worka cementu starcza na 1 betoniarke = 2 taczki. silnik 230V, poprzednia 150 L miaął 3 Fazy

Napisano
W dniu 29.04.2026 o 23:03, vlad1431 napisał:

https://www.leroymerlin.pl/produkty/betoniarka-elektryczna-230v-160-litrow-650-w-dexter-90149025.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_channel=performance&channel_details=pmax&utm_campaign=pmax_budowa_bigshopper_perfo_sem&utm_marketing_tactic=paid_perfo&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gad_campaignid=21847124559&gclid=CjwKCAjwntHPBhAaEiwA_Xp6RoSIAGxnSWoQuxQ28iDarNNj2xr7C7uaaQ7tZFg1jo5WMtEeaVWy-hoCFQMQAvD_BwE#component-displaycomp

Teraz dodatkowa promka ze zwrotem 150 zł za wydany 1000 zł