Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeep GC wk2 lata 2018-21 3.6 lub 5.7, warto?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

dziecko mi wierci w brzuchu dziurę, i to wewnętrzne i moje własne o jakiegoś większego stwora z napędem na 4 koła. Honda CR-V z 2008 roku pojechała by dalej i w jej miejsce Jeep Grand Cherokee z 3.6 lub 5.7 i LPG. Wersje trailhawk, summit lub overland. Czyli pełen wypas, może mieć pneumatykę nawet. Czego się bać? Elektronika, korozja, skrzynie, napędy? 70% czasu będzie po twardym, w teren leciutki, turystyczny, nie po klamki. Ewentualnie Durango podobne roczniki lub RAM 1500 po 2017...

Pomożecie, podpowiecie?

Pozdrawiam serdecznie,

Szymon

Napisano
W dniu 6.06.2026 o 13:27, Pipper napisał:

Czego się bać? Elektronika, korozja, skrzynie, napędy?

Chyba skrzynia ZF będzie najmniej problematyczna. Korozja raczej nie problem. Elektronika coś tam czasem się przywiesi ale nie jakoś notorycznie. Pneumatyka może być problemowa. Silniki też nie są idealne... jak już to gazować samemu i chuchać i dmuchać zlosnik . Jak miałeś już jeepa to będziesz wiedział z czym to się je.

Napisano
  • Autor
25 minut temu, bielaPL napisał:

Chyba skrzynia ZF będzie najmniej problematyczna. Korozja raczej nie problem. Elektronika coś tam czasem się przywiesi ale nie jakoś notorycznie. Pneumatyka może być problemowa. Silniki też nie są idealne... jak już to gazować samemu i chuchać i dmuchać zlosnik . Jak miałeś już jeepa to będziesz wiedział z czym to się je.

Skrzynia spoko, wiem, że V8 zf, 3.6 muszę zbadać. Korozja, obejrzalem 4szt. bez kłopotu, miałem 3 pełnoletnie Hondy CR-V, tam też nie było w moich rdzy. Ale musiałem 32szt obejrzeć, żeby zdrową kupić. Elektronika...kałem kilka wiekowych Fiatów i Renault, bez kłopotu. Pneumatyka zawieszenia na tle europejskiej konkurencji bezproblemowa podobno i tania w naprawie. LPG będzie, warsztat mam. Ogólnie po wstępnym wywiadzie w ministerstwie wojny i finansów, rozmowa z żoną, Jgc wk2 z 3.6 summit lub trailhawk, później Durango 3.6 z wyposażeniem pod korek, do Rama 1500 żona nie chce się przekonać.... Podobno za duży 🙃

Dobrze pamiętam, że miałeś 5.9 Jgc?

Napisano
16 minut temu, Pipper napisał:

Dobrze pamiętam, że miałeś 5.9 Jgc?

Dobrze zlosnik https://forum.autokacik.pl/profile/133712-bielapl/tab-field_core_pfield_13/

17 minut temu, Pipper napisał:

do Rama 1500 żona nie chce się przekonać.... Podobno za duży

Pokaż jej ostatni wypadek z Ząbek i powiedz że jakby mieli RAMa to by się skończyło inaczej.

Napisano

Ram jest podobno mało komfortowy, w 3,6 pentastar chwalą te silniki I też tam jest skrzynia ZF

Napisano
  • Autor
11 minut temu, bielaPL napisał:

Dobrze zlosnik https://forum.autokacik.pl/profile/133712-bielapl/tab-field_core_pfield_13/

Pokaż jej ostatni wypadek z Ząbek i powiedz że jakby mieli RAMa to by się skończyło inaczej.

Argument nie przejdzie z wypadkiem, bo podrzuci mi XC90 2gen i mamy po temacie, a tam 4 cylindry w rzędzie tylko. Muszę inaczej argumentować, albo delikatnie zmodyfikować profil działalności, albo wrócić do zajęcia z czasów przed szkołą... 😁

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Waldek40 napisał:

Ram jest podobno mało komfortowy, w 3,6 pentastar chwalą te silniki I też tam jest skrzynia ZF

RAM 1500 też z tych wypasionych, na pnaumatyce, jest komfortowo. Seria na sprężynach też, jak się robi lofty, to komfort spada... Żonie gabaryt nie leży, bo Crew cab ma być, laramie lub coś podobnego 😁

Napisano

Ja mam WK2, Hemi z 2011 czyli przedlift. Ogólnie bardzo udane auta ale mają kilka bolączek :

-nagminnie pada moduł reduktora DTCM

-w HEMI urywają się szpilki kolektora, pękają kolektory oraz wycierają liftery (tzw hemi tick)

-w Pentastarze normą jest cieknąca chłodniczka oleju, wycierające się wałki (czy tam wałek) rozrządu, koniecznie trzeba odczytać błędy czy nie ma wypadania zapłonu

-w poliftach chyba już niezależnie od silnika jest skrzynia 8 biegowa, ale to jest 850RE więc o ile to jest konstrukcja ZF to chyba nie jest to 100% ZF jak w BMW, nie wiem jak wygląda dostępność części

-pneumatyka nie taka straszna ale musisz liczyć się że jak coś klęknie to może być drogo, ja chyba wolałbym wersję na sprężynach i zapodać jakiś inny zawias bo oryginalny to straszny ponton

-szukaj wersji z hamulcami HD, które i tak nie są jakieś wybitne żeby zatrzymać tego kolosa

Pewnie 99% aut na rynku to będzie import USA więc dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na jakość naprawy i dostosowanie oświetlenia do wymogów UE

EDIT - no i ja oczywiście wolałbym V8, V6 jest ok ale w sumie niewiele mniej pali

Edytowane przez Piotrus

Napisano
4 godziny temu, Piotrus napisał:

Ja mam WK2, Hemi z 2011 czyli przedlift.

Ooo porównaj jeepa i 5.7 z tą 520d co masz.

Napisano
7 minut temu, bielaPL napisał:

Ooo porównaj jeepa i 5.7 z tą 520d co masz.

A co tu porównywać, kompletnie inne auta.

Ja mam zmieniony zawias na OME więc auto straciło na komforcie ale dużo lepiej się prowadzi. Czuć masę i gabaryty ale tak do 130/150 kmh nie ma tragedii, szybciej wolę jeździć beemką.

Co do osiągów, to ja mam starą amerykańską skrzynię 545RFE która strasznie zamula i pogarsza osiągi ale i tak takie 520d dostaje baty. Fakt że mam w

zrobioną modyfikację ecu i dolot K&N plus przesunięte punkty zmiany biegów więc czuć że na górze obrotomierza dostaje skrzydeł.

Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to bagażnik - nie ma rolety ani siatki więc za dużo nie wrzucisz do linii foteli.

Wnętrze - czuć że to jednak epkoka do tyłu,ale widać że Mercedes maczał palce w projekcie bo nawet po tylu latach trzyma się kupy.

Jakbym miał mieć tylko jeden samochód to pewnie ze wszystkich posiadanych wybrałbym właśnie Jeepa.

Napisano
W dniu 6.06.2026 o 13:27, Pipper napisał:

Witajcie,

dziecko mi wierci w brzuchu dziurę, i to wewnętrzne i moje własne o jakiegoś większego stwora z napędem na 4 koła. Honda CR-V z 2008 roku pojechała by dalej i w jej miejsce Jeep Grand Cherokee z 3.6 lub 5.7 i LPG. Wersje trailhawk, summit lub overland. Czyli pełen wypas, może mieć pneumatykę nawet. Czego się bać? Elektronika, korozja, skrzynie, napędy? 70% czasu będzie po twardym, w teren leciutki, turystyczny, nie po klamki. Ewentualnie Durango podobne roczniki lub RAM 1500 po 2017...

Pomożecie, podpowiecie?

Pozdrawiam serdecznie,

Szymon

Słyszałem od kogoś że Durango to trochę chodliwy towar jest --> złodzieje.
Jeep - patrzysz na wersje US czy EU? Pytanie po jakim wypadku to będzie. Też mi się to zaczyna podobać ale nie wiem czy hybryda nie byłaby bardziej na czasie. Ten 3.6 to noPb czy On?

Napisano
16 minut temu, lucash napisał:

A właśnie, niestety to ta sama platforma co wk2 i Jeepa też kradną na potęgę. Złodzieje mają jakiś patent żeby wpiąć się do can przez radar i wkodowować swój kluczyk, całość trwa niewiele ponad minutę.

Także obowiązkowo jakiś canlock.

@lucash jak myślisz o hybrydzie to wk2 nie jest dla Ciebie - Hemi potrafi wciągnąć 20l po mieście.

Na koniec najważniejsze - żadnego diesla. Tam jest kibel od VM motori, generalnie normą jest że obraca się panewka, chociaż są ludzie z nalotem ponad 200kkm i niby nic się nie działo.

Edytowane przez Piotrus

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, lucash napisał:

Jeep - patrzysz na wersje US czy EU? Pytanie po jakim wypadku to będzie. Też mi się to zaczyna podobać ale nie wiem czy hybryda nie byłaby bardziej na czasie. Ten 3.6 to noPb czy On?

US/Kanada patrzę. Europejskich jest niewiele z benzyną. 3.6 i 5.7 benzyny, diesel był 3.0 z vm motori w tej generacji. Do do chodliwosci towaru, przecież tyle rozbitków potrzebuje części do naprawy, a ludzie tego na części zza oceanu nie ciągną. Zgłębiłem troszkę temat i nie wiem, czy nie zostanę w Europie, przy jakimś Volvo XC60, v90cc, XC90, wszystko z dieslem, automatem po 2019 roku... Chyba, że trafię zdrowego, ale to w lipcu będę miał czas na szukanie dalsze, bo bliżej jest ich mało. A ja ciśnienia nie mam jeszcze 😁

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Piotrus napisał:

A właśnie, niestety to ta sama platforma co wk2 i Jeepa też kradną na potęgę. Złodzieje mają jakiś patent żeby wpiąć się do can przez radar i wkodowować swój kluczyk, całość trwa niewiele ponad minutę.

Także obowiązkowo jakiś canlock.

@lucash jak myślisz o hybrydzie to wk2 nie jest dla Ciebie - Hemi potrafi wciągnąć 20l po mieście.

Na koniec najważniejsze - żadnego diesla. Tam jest kibel od VM motori, generalnie normą jest że obraca się panewka, chociaż są ludzie z nalotem ponad 200kkm i niby nic się nie działo.

20l po mieście to niedużo. U mnie XC90 4.4 w trasie na 80l benzyny zrobiło 320km...

Napisano
Godzinę temu, Pipper napisał:

20l po mieście to niedużo. U mnie XC90 4.4 w trasie na 80l benzyny zrobiło 320km...

Akurat w trasie to jest spoko - Hemi ma MDS (odłączanie połowy garów) i przy prędkości 110-120 kmh potrafi zejść do 13,5. Zaznaczę tylko że modele po lifcie na 100% palą mniej w mieście bo mam wrażenie że mój automat większość czasu jedzie na rozpiętym konwerterze.

Napisano
  • Autor
27 minut temu, Piotrus napisał:

Akurat w trasie to jest spoko - Hemi ma MDS (odłączanie połowy garów) i przy prędkości 110-120 kmh potrafi zejść do 13,5. Zaznaczę tylko że modele po lifcie na 100% palą mniej w mieście bo mam wrażenie że mój automat większość czasu jedzie na rozpiętym konwerterze.

Mnie się spieszyło. Więc nie zdziwiło mnie spalanie ;) opona 275 i opływowość kiosku ruchu nie pomogły. Limitera na 210kmh nie miałem 👍