Napisano Piątek o 19:081 dzień Wykopałem sobie kanał dosyć głęboko - na 210cm, podczas kopania pojawiła się woda na jakichś 30cm od dna, już podczas kopania zaczęły zawalać się ściany, w kolejnych dniach jeszcze bardziej, zostawiłem to do wyschnięcia, woda opadała sukcesywnie. Ostatnio były deszcze i znów podmyło, że aż prasa hydrauliczna stojąca w rogu mi wpadła do środka, parę dni wybierałem urobek i w końcu wczoraj zalałem płytę - grubo, bo od 20 paru do 30 paru cm wyszło - mam już kupione pustatki szalunkowe i zbrojenie, plan jest wymurować z tych pustaków, zalać w środku betonem, obsypać ziemią, na całości powierzchni wylewka 10-15cm, potem kafelki.Teraz walka z czasem - jak przyjdą ulewy, znów mi podmyje, a już bliziuteńko jest ściana - z jednej strony warto zrobić jak najszybciej, z drugiej strony - warto byłoby poczekać aż taka gruba posadzka wyschnie. Może jakaś opcja pośrednia, typu 2 rzędy pustakow na samej zaprawie murarskiej, ale bez zalewania i chociaż tyle obsypać ziemią? Jak to widzicie? Pogoda na najbliższy czas w miarę słonecznie, ale ze 2 dni mają być burze
Napisano 22 godziny temu22 godzin 17 godzin temu, Josyp napisał:kafelki17 godzin temu, Josyp napisał:Jak to widzicieKiepsko. Gdzie hydroizolacja? Zbrojenie?Gdzie podpora d sciana?Gdzie szalunki? Strach wchodzic do takiego wykopu.
Napisano 22 godziny temu22 godzin Przy ścianach jak najszybciej stawiac scianke oporowa i zalewac betonem.Bo tu są 2 problemy.Wilgoc ktora wyjdzie i ryzyko zawalenia ścian Edytowane 22 godziny temu22 godzin przez deszczowyRoman
Napisano 17 godzin temu17 godzin Pustak szalunkowy, który masz. Od zewnętrznej strony hydroizolacja. Kamień i beton do środka pustaków bym dał.Płyta nie jest równolegle do ściany.Jeśli grunt nie jest stabilny, a nie jest, to między pustaki, a ich zewnętrzne boki dobrze byłoby dać zbrojenie i od zewnątrz zalać betonem bo inaczej całość może się "składać do środka". Edytowane 16 godzin temu16 godzin przez analyzer65
Napisano 15 godzin temu15 godzin Godzinę temu, analyzer65 napisał:Pustak szalunkowy, który masz. Od zewnętrznej strony hydroizolacja. Kamień i beton do środka pustaków bym dał.Płyta nie jest równolegle do ściany.Jeśli grunt nie jest stabilny, a nie jest, to między pustaki, a ich zewnętrzne boki dobrze byłoby dać zbrojenie i od zewnątrz zalać betonem bo inaczej całość może się "składać do środka".I tak pewnie będzie bo nie wypuscil zbrojenia z plyty do pustaków
Napisano 15 godzin temu15 godzin 6 minut temu, deszczowyRoman napisał:I tak pewnie będzie bo nie wypuscil zbrojenia z plyty do pustakówMożna jeszcze z użyciem kotwy chemicznej ten błąd naprawić. Ale widać, że partyzantka i po kosztach ma być...
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Jak byś nie Josypował, to byś kupił gotowy kanał z hydroizolacją na olx z transportem hds-m. Po podliczeniu materiałów i twojej pracy wyszło by pewno ciut drożej.
Napisano 24 minuty temu24 min Dół jest wykopany większy niż wymiary docelowe kanału, więc po zewnętrznej stronie pustaków, po obwodzie można na 3 wysokościach dać np dwuteowniki (na poziomie płyty, na 2/3 wysokości kanalu i na 3/3 wysokości kanału. Zalane betonem będą mocno stabilną ścianą. Kamień, gruz w beton dodatkowo. Sam pustak zalany betonem to zbyt mało.Całość jest w o tyle kiepskim miejscu bo nie jest na środku pomieszenia, a bardzo blisko ścian.