Napisano Piątek o 19:082 dni Wykopałem sobie kanał dosyć głęboko - na 210cm, podczas kopania pojawiła się woda na jakichś 30cm od dna, już podczas kopania zaczęły zawalać się ściany, w kolejnych dniach jeszcze bardziej, zostawiłem to do wyschnięcia, woda opadała sukcesywnie. Ostatnio były deszcze i znów podmyło, że aż prasa hydrauliczna stojąca w rogu mi wpadła do środka, parę dni wybierałem urobek i w końcu wczoraj zalałem płytę - grubo, bo od 20 paru do 30 paru cm wyszło - mam już kupione pustatki szalunkowe i zbrojenie, plan jest wymurować z tych pustaków, zalać w środku betonem, obsypać ziemią, na całości powierzchni wylewka 10-15cm, potem kafelki.Teraz walka z czasem - jak przyjdą ulewy, znów mi podmyje, a już bliziuteńko jest ściana - z jednej strony warto zrobić jak najszybciej, z drugiej strony - warto byłoby poczekać aż taka gruba posadzka wyschnie. Może jakaś opcja pośrednia, typu 2 rzędy pustakow na samej zaprawie murarskiej, ale bez zalewania i chociaż tyle obsypać ziemią? Jak to widzicie? Pogoda na najbliższy czas w miarę słonecznie, ale ze 2 dni mają być burze
Napisano Sobota o 12:342 dni 17 godzin temu, Josyp napisał:kafelki17 godzin temu, Josyp napisał:Jak to widzicieKiepsko. Gdzie hydroizolacja? Zbrojenie?Gdzie podpora d sciana?Gdzie szalunki? Strach wchodzic do takiego wykopu.
Napisano Sobota o 12:362 dni Przy ścianach jak najszybciej stawiac scianke oporowa i zalewac betonem.Bo tu są 2 problemy.Wilgoc ktora wyjdzie i ryzyko zawalenia ścian Edytowane Sobota o 12:372 dni przez deszczowyRoman
Napisano Sobota o 17:481 dzień Pustak szalunkowy, który masz. Od zewnętrznej strony hydroizolacja. Kamień i beton do środka pustaków bym dał.Płyta nie jest równolegle do ściany.Jeśli grunt nie jest stabilny, a nie jest, to między pustaki, a ich zewnętrzne boki dobrze byłoby dać zbrojenie i od zewnątrz zalać betonem bo inaczej całość może się "składać do środka". Edytowane Sobota o 17:581 dzień przez analyzer65
Napisano Sobota o 19:191 dzień Godzinę temu, analyzer65 napisał:Pustak szalunkowy, który masz. Od zewnętrznej strony hydroizolacja. Kamień i beton do środka pustaków bym dał.Płyta nie jest równolegle do ściany.Jeśli grunt nie jest stabilny, a nie jest, to między pustaki, a ich zewnętrzne boki dobrze byłoby dać zbrojenie i od zewnątrz zalać betonem bo inaczej całość może się "składać do środka".I tak pewnie będzie bo nie wypuscil zbrojenia z plyty do pustaków
Napisano Sobota o 19:261 dzień 6 minut temu, deszczowyRoman napisał:I tak pewnie będzie bo nie wypuscil zbrojenia z plyty do pustakówMożna jeszcze z użyciem kotwy chemicznej ten błąd naprawić. Ale widać, że partyzantka i po kosztach ma być...
Napisano Wczoraj o 09:34 1 dzień Jak byś nie Josypował, to byś kupił gotowy kanał z hydroizolacją na olx z transportem hds-m. Po podliczeniu materiałów i twojej pracy wyszło by pewno ciut drożej.
Napisano Wczoraj o 10:29 1 dzień Dół jest wykopany większy niż wymiary docelowe kanału, więc po zewnętrznej stronie pustaków, po obwodzie można na 3 wysokościach dać np dwuteowniki (na poziomie płyty, na 2/3 wysokości kanalu i na 3/3 wysokości kanału. Zalane betonem będą mocno stabilną ścianą. Kamień, gruz w beton dodatkowo. Sam pustak zalany betonem to zbyt mało.Całość jest w o tyle kiepskim miejscu bo nie jest na środku pomieszenia, a bardzo blisko ścian.
Napisano 11 godzin temu11 godzin w takich warunkach hydrologicznych to se powinien z bloczków betonowych wymurować, i gdzies ewentualnie w srodku zakotwiczyc do tej wylewki chociaz 1-2 wastwy takich bloczkow.
Napisano 6 godzin temu6 godzin 5 godzin temu, marcin_szary napisał:w takich warunkach hydrologicznych to se powinien z bloczków betonowych wymurować, i gdzies ewentualnie w srodku zakotwiczyc do tej wylewki chociaz 1-2 wastwy takich bloczkow. Też byłoby ok.Ważne żeby ściana z bloczków nie miała możliwości wpadania do środka kanału.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor jutro dolewam na zewntarz posadzki, zeby miec w miare rowna sztywna powierzchnie, 3 warstwy folii calkiem wytrzymale sie wydaja, dzis rozebralem szalunek i nawet tam gdzie beton nakapal dalo sie go calkiem sprawnie odczepic z folii, nawierce i dam na kotwach chemicznych wystajace prety, same pustaki szalunkowe rowniez maja miejsca na zbrojenia poziome, dokupilem tez nieco pionowych, poki co pogoda sprzyja