Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

filtr pow. strzela na gazie

Featured Replies

Napisano

Mam nastepujacy problem

Przy naglym obciazeniu filtr powietrza strzela slinka.gif

daje nagle duzo gazu i boom!

Napisano

> Mam nastepujacy problem

> Przy naglym obciazeniu filtr powietrza strzela

> daje nagle duzo gazu i boom!

Filtr nie strzela...coś mnie się zdaje że regulacja będzie potrzebna...

Napisano
  • Autor

> Filtr nie strzela...coś mnie się zdaje że regulacja będzie

> potrzebna...

tzn. unosi sie ta metalowa klapka na obudowie filtra - glosne boom

kupilem nowy aku bo stary sie rozladowal (2 dni bez aku) rozregulowal sie komp ?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witaj!

Komputery LPG nie rozprogramowują się po odłączeniu zasilania.

Strzały w kolektor są wynikiem zbyt ubogiej mieszanki podczas rozpędzania auta, kiedy właśnie wymagane jest chwilowe jej wzbogacenie w celu zwiększenia mocy silnika. Jakiś czas temu wystąpowało przez jakiś czas u mnie te zjawisko, próbowałem regulować śrubami na parowniku i... nie pomogło. Okazało się, że mam zapchany filtr gazu, który "kryzował" jego dolot na tyle, że atuator się "nie wyrabiał" na czas ze wzbogacaniem mieszanki przy przyśpieszaniu. Po wymianie filtra... jak ręką odjął, od roku nic się nie dzieje. Oczywiście co jakiś czas czyszczę ten filterek odkurzaczem, żeby nie dopuścić do znacznego zapchania. Zapychanie filtra to ponoć skutek tankowania na tanich stacjach.

Sprawdź też, czy nie masz dziurawego kolektora dolotowego lub luźnych opasek, szczególnie na odcinku pomiędzy filtrem powietrza, a przepustnicą, tamtędy podczas gwałtownego przyśpieszania dostawać może się "fałszywe" powietrze.

Jeśli masz czysty filtr i szczelny dolot na 100%, a nie masz możliwości regulacji instalki programowo, wzbogać nieco mieszankę śrubą od "czułości" wykręcając ją lub wzbogać nieco obroty jałowe, też wykręcając odpowiednią śrubę na nie więcej niż 1/2 obrotu. Wtedy silnik będzie się lepiej zbierał z wolnych na wyższe obroty. Niestety, przy takiej regulacji "w ciemno" musisz liczyć się z większym spalaniem LPG.

Jeśli chcesz tego uniknąć, możesz zamiast tego nieco przesłonić dolot na jego początku, wtedy mieszanka nieco się wzgogaci. Po takiej operacji sprawdź, czy silnik podczas jazdy na wysokich obrotach nie utracił mocy.

Aby nie przeholować z regulacją, dobrze byłoby na czas tych regulacji oraz na czas jazd testowych przed i po regulacji, podłączyć do wyjścia sondy lambda tester diodowy, bądź ostatecznie woltomierz, który będzie ci pokazywał, czy masz mieszankę ubogą, czy bogatą.

Wypróbuj wszystkie ww. sposoby, któryś ci na pewno pomoże, sprawdź, czy nie ma niepożądanych "skutków ubocznych". Jednak po wykonaniu jednej lub kilku z podanych wyżej czynności i ustaniu strzałów w kolektor, zalecana jest regulacja sterownika LPG w celu jego dopasowania do przeprowadzonych zmian i uniknięcia nadmieranego spalania LPG lub spadku mocy silnika.

Pozdrawiam.

Napisano

Mam ten sam silnik.

Sprawdź czy przewody wys napięcia są dobrze osadzone na świecach, potrafią spadać ze świec, u mnie zawsze to było powodem strzałów.

Napisano

Typowy objaw ubogiej mieszanki, dodatkowo może trzeba wymienić świece i kable WN. Dobrze jest podglądnąc jaka w takich sytuacjach jest mieszanka na co pozwoli podłączenie testera lub kontrolki sondy lambda. Można zrobić samemu wg pomysłówtutaj lub kupić gotowe np na allegro tutaj

Napisano

Nowe świece i nowe dobre kable WN i powinno być waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Nowe świece i nowe dobre kable WN i powinno być

Zgadza sie !

Nowe kable WN i swiece i samochod jezdzi jak nowy smile.gifIThankYou.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

U mnie z kolei przy naprawde bardzo ostrej jezdzie mocno strzelal i nie pomagala wymiana przewodow i swiec (choc kupowalem przewody org i swiece ngk), pojechalem do magika od gazu i ..... panowie odstep na swecach w moim lanosie wg fabryki powinien byc 1.1mm a facet ustawil mi na 0.6mm i jest miodzio ;-))

Napisano

> U mnie z kolei przy naprawde bardzo ostrej jezdzie mocno strzelal i

> nie pomagala wymiana przewodow i swiec (choc kupowalem przewody

> org i swiece ngk), pojechalem do magika od gazu i ..... panowie

> odstep na swecach w moim lanosie wg fabryki powinien byc 1.1mm a

> facet ustawil mi na 0.6mm i jest miodzio ;-))

Zgadza się, często zaleca sie 0,7mm przy kłopotach strzeleckich grinser006.gif. Efektem ubocznym może być wypadanie zapłonów lub słabszy na benzynce ze wzgl na niższą energie iskry - ale niekoniecznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.