Napisano 8 godzin temu8 godzin 15 minut temu, kravitz napisał:Nie wiem jaka sprawność byla w eGolfie jak go sprzedawałem, ale auto miało chyba rocznikowo już 6 lat i nie zauważyłem ani kilometra ubytku zasięgu.A ładowałem go bardzo często do 100%, bo miał małą baterię i bywały dosyć często dni, gdzie "po mieście i okolicach" musiałem zrobić 150km.W ogóle bym tego problemu nie podnosił, przynajmniej jeśli chodzi o auto powiedzmy do 10 lat. Dalej nie wiem.Dokładnie. To pierwsze Leafy bez chłodzenia baterii i sprowadzane z płd USA miały z tym problem. Niesądze, żeby nawet kilkunastoletnie auto miało z tym problem. Imho baterie miałeś taką samą jak ja, bo ten sam okres i ta sama pojemność (38kwh AFAIR).Odnośnie zasięgu ja też nie widziałem różnice, ale na zasięg wpływa tak wiele rzeczy że trudno to porównać 1:1 z dokładnością do 1km. Tak czy siak max zasięg przez 6lat był taki sam
Napisano 4 godziny temu4 godziny 6 godzin temu, sherif napisał:Nie wiem co trzeba zrobić, żeby tak zabić baterię. IMHO nie wykonalne, już czasy pierwszych LEafów mineły. Poza tym jest gwarancja.Skodę łądowaliśmy na początku do 100%, nieraz od kilku procent. Potem przez killka lat zwykle do 80-90%. Wyłacznie z gniadka.Po 6latach sprawność baterii była 95%.Dodam tu jeszcze pierwsze Soule-baterie 27kWh ma trwalosc mniej wiecej 100kkm.Cos o tym wiem bo przypadkiem mam taki jeden egzemplarz
Napisano 4 godziny temu4 godziny 7 minut temu, wlad napisał:Dodam tu jeszcze pierwsze Soule-baterie 27kWh ma trwalosc mniej wiecej 100kkm.Cos o tym wiem bo przypadkiem mam taki jeden egzemplarzBardziej wiek niż przebieg.Tak jak trzeba było sie uczyć kodów silników, które dobre, które złe.To teraz będzie elementarz kodów baterii
Napisano 1 godzinę temu1 godzina W dniu 8.07.2026 o 18:51, Ryb napisał:A jak będę codziennie podłączał to co się stanie?Jeszcze taki odważny sie chyba nie trafił, bedziesz pierwszy Tylko nie omieszkaj na tu zadwac bieżących relacji, czekamy z niecierpliwością
Napisano 1 godzinę temu1 godzina W dniu 8.07.2026 o 12:55, bielaPL napisał:Powiedzmy że standardowo robię 30-50km dziennie. Raz na 2 tygodnie wypadnie 100km w koło komina - takie nie planowane. Jak ładować auto przy WLTP na poziomie 300km? Jak już zasięg jest na 150km to już podłączać? A może tak do 120km? Czy raczej jak zejdzie do 70 a ewentualnie jak w ciągu dnia będzie brakło to podjechać jak biały człowiek na stacje i załadować w 15 minut? Jak robicie?Ładuj kiedy i jak Ci pasuje /wg potrzeb O tankowanie spalinowego tez w necie pytałeś? ;)