Napisano 12 godzin temu12 godzin chciałbym zrobić schody mniej więcej takie mniej więcej tak to ma wyglądaćjak policzyć jakiej grubości powinny być główne belki ?AI podpowiada że powinienem użyć belek: 140x70x5 o długości ok 6m, stal typ S235czy to wystarczy, za mało, za dużo ?
Napisano 11 godzin temu11 godzin Jak dla mnie to mega gruby i spokojnie wytrzyma a i ugięcie będzie minimalne.6 mb takiego profilu wg AI będzie ważyć ok. 91 kilo Spójrz na gotowe rozwiązania z jakich profili są robione - bo może można to odchudzić.
Napisano 7 godzin temu7 godzin 4 godziny temu, Jerzyk_ napisał:chciałbym zrobić schody mniej więcej takiemniej więcej tak to ma wyglądaćjak policzyć jakiej grubości powinny być główne belki ?AI podpowiada że powinienem użyć belek: 140x70x5 o długości ok 6m, stal typ S235czy to wystarczy, za mało, za dużo ?Ja mam podobną konstrukcję samonośną. Tylko u mnie elementem trzymającym są wręgi stalowe po bokach stopni. Mam 15 stopni. Profil stalowy to 10mm i jakoś z 25cm wysokości. Nie wiem jak to odnieść do zamkniętego profilu.
Napisano 5 godzin temu5 godzin Proponuję użyc duteownika 120mm IPE. ma wiekszą wytrzymałość o ok 30% w stosunku do kształtownika.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor 3 godziny temu, deszczowyRoman napisał:Proponuję użyc duteownika 120mm IPE. ma wiekszą wytrzymałość o ok 30% w stosunku do kształtownika.ale zgadujesz czy umiesz to jakoś policzyć ?
Napisano 14 minut temu14 min 47 minut temu, Jerzyk_ napisał:ale zgadujesz czy umiesz to jakoś policzyć ?liczyłem wczesniej obcviazenia kształwonik vs deuteownik.mozesz dać 120 IPN, 140 jak sie boisz moze byc nawet HEA.sciagnij sobie program spec bud i policz.Ewentualnie zapytaj dranio, moze policzy.jak sie boisz udaj sie do konstruktora. koszt oblcizen z 500 zł.ale za taka kwote mozna dołozyc do mocniejszego dwuteownikasam bedziesz spawał? kotwił do muru?
Napisano 2 minuty temu2 min Autor 11 minut temu, deszczowyRoman napisał:sam bedziesz spawał?spawacza będę miałmam tylko zaprojektować i kupic towar
Napisano 1 minutę temu1 min 1 minutę temu, Jerzyk_ napisał:spawacza będę miałmam tylko zaprojektować i kupic towarto murowane czy drewnianie? Co to za belak stropowa 17x13? Jak szerokosc schodów, stopnie drewniane?