Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kto ma kabel do kompa LPG od telefonu - USB

Featured Replies

Napisano

mozna dostac gotowy kabel USB-telefon komorkowy

czy podobnie jak z kablami COM-komorka mozna latwo przerobic i podpiac pod centralke LPG

ile zył musi byc 3 czy 4 ? co z zasilaniem?

jak ktos uzywa taki zestaw (a jeszcze do tego podpial sie pod JUST zlosnik.gif) to prosze o podanie konkretnego modelu.

dzieki

Napisano

prościej jest kupić gotowy, nie są takie drogie.

Napisano
  • Autor

> prościej jest kupić gotowy, nie są takie drogie.

70PLN vs. 7PLN to jest roznica.... zlosnik.gif

Napisano

Witam cool.gif

U mnie taki przerobiony z telefonicznego nie dzialał, zrobiłem według schematu podanego na forum i śmiga jak ta lala

pozdrowionka cool.gif

Napisano

ja przerobiłem sobie taki do AL700 z siemensa S35/45

Wystarczy, że będa w nim 3 przewody (RX, TX, masa) - zasilania nie podpinasz.

Pozdrawiam,

Napisano

> Witam

> U mnie taki przerobiony z telefonicznego nie dzialał, zrobiłem według

> schematu podanego na forum i śmiga jak ta lala

> pozdrowionka

ja tak samo - koszt elektroniki to jakies 5zl...

Napisano
  • Autor

> ja przerobiłem sobie taki do AL700 z siemensa S35/45

> Wystarczy, że będa w nim 3 przewody (RX, TX, masa) - zasilania nie

> podpinasz.

> Pozdrawiam,

pod USB?

jedni mowia ze trzeba zasilanie inni ze nie juz sa mnie wiem sciana.gif

Napisano

> pod USB?

> jedni mowia ze trzeba zasilanie inni ze nie juz sa mnie wiem

Mi działa, podłaczam do instalacji 2-gen tec99 firmy tartarini.

Kabel przerobiony z kabelka usb do samsunga X480 za 14zł.

Wziąłem 3 przewody z 8 lub 9, jakie kolorki to mogę podać jak będę w domu.

U mnie działa, ale np. nie działa to z komputerem stag200 - nie wiem dlaczego, nie miałem za bardzo czasu żeby posprawdzać.

Napisano
  • Autor

> Mi działa, podłaczam do instalacji 2-gen tec99 firmy tartarini.

> Kabel przerobiony z kabelka usb do samsunga X480 za 14zł.

> Wziąłem 3 przewody z 8 lub 9, jakie kolorki to mogę podać jak będę w

> U mnie działa, ale np. nie działa to z komputerem stag200 - nie wiem

> dlaczego, nie miałem za bardzo czasu żeby posprawdzać.

bede wdzięczny 20.GIF

Napisano

> pod USB?

> jedni mowia ze trzeba zasilanie inni ze nie juz sa mnie wiem

miałem na myśli kabel COM.

Pozdrawiam,

Napisano

> bede wdzięczny

czarny - masa

niebieski - linia K

biały - linia L

Napisano

Podepnę się do tego wątku zlosnik.gif Mam cos takiego: kabel

I teraz najważniejsze pytanie - czy w tym kablu tez wystarczy znaleźć tylko masę, rx i tx żeby mieć w pełni działający interfejs (sterownik w mojej instalce to Nicolaus 2004)? Zastanawiam się czy układy konwertujące są we wtyczce usb czy też przy tej od telefonu wink.gif

Napisano

> I teraz najważniejsze pytanie - czy w tym kablu tez wystarczy znaleźć tylko masę, rx i tx żeby mieć w pełni działający interfejs (sterownik w mojej instalce to Nicolaus 2004)?

Generalnie tak. Chyba, że oprogramowanie wymaga przerwania w COMie.

> Zastanawiam się czy układy konwertujące są we wtyczce usb czy też przy tej od telefonu

Raczej przay tej od usb.

Napisano

> Generalnie tak. Chyba, że oprogramowanie wymaga przerwania w COMie.

> Raczej przay tej od usb.

No już wiem że przy tej usb bo tą od telefonu rozłożyłem. Kabelków jest tam kilka: pomarańczowy, biały, zielony, niebieski i czarny. Czarny to pewnie masa, ale jak w bezpieczny sposób sprawdzić pozostałe?

Napisano

> Czarny to pewnie masa, ale jak w bezpieczny sposób sprawdzić pozostałe?

U mnie było tak:

czarny - masa

niebieski - linia K

biały - linia L

Sprubuj tak jak u mnie.

Napisano

> U mnie było tak:

> czarny - masa

> niebieski - linia K

> biały - linia L

> Sprubuj tak jak u mnie.

No to będę próbował smile.gif A czy w hyper terminalu da się sprawdzić poprawność wyboru tak jak to było w innym wątku opisane? wink.gif

Napisano

> A czy w hyper terminalu da się sprawdzić poprawność wyboru tak jak to było w innym wątku opisane?

Tak, oczywiście. Zwarcie ze sobę białego i niebieskiego "dawało" literki w HT.

Napisano

> No to będę próbował A czy w hyper terminalu da się sprawdzić poprawność wyboru tak jak to było w innym wątku opisane?

Potestowałem jeszcze dokłądniej.

Jak znaleźć masę (-) to wiesz - jest to zerowy opór pomiędzy masą (5 pin wtyczki COM lub obudowa na USB) i jednym z przewodów (najczęściej czarny).

Jak podłaczałem omomierz do (-) i wejścia to w terminalu pojawiały się krzaczki (przy podłączaniu omomierza do we i wy też były krzaczki) - więc da się rozpoznać już na poziomie terminala gdzie jest wejście i wyjście.

Napisano

> Tak, oczywiście. Zwarcie ze sobę białego i niebieskiego "dawało"

> literki w HT.

I kabel zrobiony smile.gif Biały + niebieski przeszły pozytywnie test w HT smile.gif Jutro testy z kompem, bo dziś niestety z powodu braku czasu nie dam już rady frown.gif

Napisano

No i niestety qpa frown.gif Po podłączeniu nie chce się połączyć z centralką (Nicolaus 2004) frown.gif Nie wiem co jest grane, próbowałem zamieniać przewody miejscami (K i L) ale nic z tego nie wyszło frown.gif Tak sobie myślę czy może nie musi być ustawiony konkretny port z konkretnymi ustawieniami? Nie grzebałem w ustawieniach i szło jako COM4. Jakieś podpowiedzi? Co mogłem zrobić źle?

Napisano

> No i niestety qpa Po podłączeniu nie chce się połączyć z centralką (Nicolaus 2004) Nie wiem co jest grane, próbowałem zamieniać przewody miejscami (K i L) ale nic z tego nie wyszło Tak sobie myślę czy może nie musi być ustawiony konkretny port z konkretnymi ustawieniami? Nie grzebałem w ustawieniach i szło jako COM4. Jakieś podpowiedzi? Co mogłem zrobić źle?

Dobrze myślisz. Większość oprogramowania do centralek gazowych pracuje na COM1, a na pewno wszystkie w których nie ma wyboru COMa w opcjach programu.

Wpisz na stałe adres dotyczący portu COM we właściwościach portu na 3f8 i powionno działać. Czasami potrzebny jest restart windy. A tu mała podpowiedź dotycząca adresów portów COM

Napisano

No i poległem frown.gif Kabel nie działa nawet na ustawionym com1, wyskakuje błąd komunikacji i nie chce się połączyć frown.gif Nie wiem czy to wina kabla, laptopa czy też może softu niewiem.gif Miałem nadzieję, że sobie posprawdzam różne ustawienia i z dolotem pokombinuję a tu się zapowiada zonk wink.gif Może ktos ma jeszcze jakieś wskazówki? Będzie coś z tego kabla usb czy nie?

Napisano

> Będzie coś z tego kabla usb czy nie?

Niestety nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ...

U mnie działa z instalacją tec99 tartarini pod win98, ale pod xp już nie (bo xp nie przydziela przerwania dla tego urządzenia). Podłaczałem pod inne autko z tą samą instalacją i też działał. Działał też u brata w leonardo elpigazu, ale nie działał ze stagiem200. Z innymi nie miałem okazji testować.

Napisano

Hmm, czyli możnaby spróbowac zainstalwoać na tym lapku dodatkowo win98? Może wtedy zadziała hmm.gif Brat się chyba nie pogniewa jak mu chwilowo troszke miejsca na dysku zniknie zeby.GIF No to dziś kolejny dzień walki zeby.GIF Jak nie pójdzie pod 98 to już chyba w ogóle nie zadziała wink.gif

Napisano

> No i poległem Kabel nie działa nawet na ustawionym com1, wyskakuje błąd komunikacji i nie chce się połączyć

A zamieniałeś piny niebieski i biały we wtyczce do kompa gazowego po zmianie numeru portu COM? Tzn. czy prubowałeś na różnych pinach?

Napisano

> A zamieniałeś piny niebieski i biały we wtyczce do kompa gazowego po

> zmianie numeru portu COM? Tzn. czy prubowałeś na różnych pinach?

Zmieniałem i nic to nie dawało frown.gif Spróbuję 98 na virtual pc odpalić i może wtedy się uda wink.gif

Napisano

> Zmieniałem i nic to nie dawało Spróbuję 98 na virtual pc odpalić i

> może wtedy się uda

jak nie idzie na XP to na virtualu też nie pójdzie

Napisano

> jak nie idzie na XP to na virtualu też nie pójdzie

Mam nadzieję że się mylisz wink.gif Ten xp na lapku to home edition więc to tez może troszkę przeszkadzać. Teraz własnie ściągam traialową wersję vmware i zobaczę te 98 czy zadziała smile.gif

Napisano

Zrezygnowałem z instalacji 98. Rozwaliłem natomiast kabel i zacząłem mierzyć napięcie na kablach. Do mojej wtyczki wybrałem 3 kable - czarny jako masę i niebieski+biały jako K+L. Zmierzyłem na nich napięcie i wychodziło ok. 2.5V na niebieskim, ok. 3.2 na białym.

Rozebrałem wtyczkę usb, i przewody się zgadzają, biały-tx, niebieski rx, czarny masa, czerwony rts, zielony dtr (miałem wtyczkę odwrotnie, tzn niebieski z białym ale próbowałem też zamieniać - chociaż teraz na nowo przelutuję wtyczke i może zadziała wink.gif). Podejrzewam jednak, że wina leży po stronie układu w tym kablu (jakieś OTI006858) albo wina laptopa frown.gif

Napisano

> Zrezygnowałem z instalacji 98.

Znajdź kogoś z autokącika w swojej okolicy co ma laptopa z win98 i sprawdź czy działa - będziesz wiedział co dalej robić.

Jakbyś był z Warszawy to chętnie bym pomógł, ale tak to niestety oslabiony.gif

Napisano

> Znajdź kogoś z autokącika w swojej okolicy co ma laptopa z win98 i

> sprawdź czy działa - będziesz wiedział co dalej robić.

> Jakbyś był z Warszawy to chętnie bym pomógł, ale tak to niestety

Jednak chyba sam wrócę do instalacji w98 wink.gif Jak nie na vmware to może zrobię oddzielna partycję i spróbuję w ten sposób. Z tego co znalazłem w necie na temat tego układu na którym jest kabel to nie powinno być raczej z nim problemu. Przyczyny moga być więc inne, tj. program (ściągałem z forum elektrody i z innych miejsc, jest ten sam) lub wersja windy. oby inna winda pomogła zeby.GIF

Napisano

I poległem całkowicie zeby.GIF Win98SE na vmware nie dał sobie rady. Kombinowałem z różnymi portami, zmieniałem kable i nic. Czyli pewnie swojego Nicolausa nie wyreguluję na tym kablu frown.gif Podejrzewam, że może wymaga innego napięcia (np. 5V a na TX u mnie jest 3.13). Może jeszcze spróbuję na leonardo u brata na tym kablu, a jak nie zadziała to będę szukał czegoś innego na usb.

Napisano

> I poległem całkowicie Win98SE na vmware nie dał sobie rady.

a nie mówiłem palacz.gif

> Kombinowałem z różnymi portami, zmieniałem kable i nic. Czyli

> pewnie swojego Nicolausa nie wyreguluję na tym kablu

> Podejrzewam, że może wymaga innego napięcia (np. 5V a na TX u

> mnie jest 3.13).

chyba wszystkie sterowniki chodzą na 5V więc dla 3V całkiem możliwe że nie podziała

>Może jeszcze spróbuję na leonardo u brata na

> tym kablu, a jak nie zadziała to będę szukał czegoś innego na

> usb.

generalnie odradzam kabelki od tel. bo z reguły jak ktoś nie jest elektronikiem to ma z nimi problemy. Najlepiej zaopatrzyć się w interfejs z normalnym MAX232 lub jego klonem. Polutować samemu albo kupić gotowy.

Napisano

> a nie mówiłem

Wykrakałeś zeby.GIF

> chyba wszystkie sterowniki chodzą na 5V więc dla 3V całkiem możliwe

> że nie podziała

> generalnie odradzam kabelki od tel. bo z reguły jak ktoś nie jest

> elektronikiem to ma z nimi problemy. Najlepiej zaopatrzyć się w

> interfejs z normalnym MAX232 lub jego klonem. Polutować samemu

> albo kupić gotowy.

Właśnie się zastanwawiam, czy nie szukać jakiegoś kabla do fonu co daje 5v zamiast 3 biglaugh.gif Wtedy może by zadziałało wink.gif Nie uśmiecha mi się kupować/robić interfejsu i przelotki com->usb frown.gif Ten mój kabel spróbuję jeszcze przetestowac na leonardo u brata w ccs, z tego co czytałem tam na 3v powinno działać, więc jakiś pożytek oprócz podłączania telefonu by z niego był wink.gif

PS. Tak sobie myślę czy dałoby radę jakoś zwiększyć poziom napięcia na tym kablu, tak żeby na tx szło 5v... hmm.gif

Napisano

> Wykrakałeś

> Właśnie się zastanwawiam, czy nie szukać jakiegoś kabla do fonu co

> daje 5v zamiast 3 Wtedy może by zadziałało Nie uśmiecha mi się

> kupować/robić interfejsu i przelotki com-PS. Tak sobie myślę czy

> dałoby radę jakoś zwiększyć poziom napięcia na tym kablu, tak

> żeby na tx szło 5v...

wszystko się da ale to juz rzeźbienie jakiegoś kawałka dodatkowej elektroniki

Napisano

> wszystko się da ale to juz rzeźbienie jakiegoś kawałka dodatkowej

> elektroniki

To może ktoś zna jakiś kabel tel->usb który nadaje się na interfejs a daje na tx 5v?

Napisano

> Ten mój kabel spróbuję jeszcze przetestowac na leonardo u brata w ccs

Mój kabalek usb do komórki działa z leonardo, więc pewnie i Twój powinien zadziałać.

Napisano

> Mój kabalek usb do komórki działa z leonardo, więc pewnie i Twój

> powinien zadziałać.

I pewnie by zadziałał, tylko że okazało się że bratu voile plus założyli smile.gif A qrde mówiłem im żeby leonardo było, ale podobno nie mieli frown.gif A z voilą+ to raczej różowo nie będzie wink.gif

Napisano

> Mi działa, podłaczam do instalacji 2-gen tec99 firmy tartarini.

> Kabel przerobiony z kabelka usb do samsunga X480 za 14zł.

> Wziąłem 3 przewody z 8 lub 9, jakie kolorki to mogę podać jak będę w

> domu.

> U mnie działa, ale np. nie działa to z komputerem stag200 - nie wiem

> dlaczego, nie miałem za bardzo czasu żeby posprawdzać.

Jeszcze raz ja - mógłbyś sprawdzić jakie masz napięcie na TX i RX? Bo może taki kabel jak twój by mi pomógł smile.gif

Napisano

Panowie, może ktoś pomierzyć na jakimś kablu na usb jakie macie napięcia na tx i rx? Bo kupiłbym jakiś kabelek do innego fona niż mój ale w ciemno to szkoda kasy smile.gif

Napisano

> Panowie, może ktoś pomierzyć na jakimś kablu na usb jakie macie napięcia na tx i rx? Bo kupiłbym jakiś kabelek do innego fona niż mój ale w ciemno to szkoda kasy

Daj mi chwilkę, jestem w pracy, a kabelek w domu.

Napisano

> Panowie, może ktoś pomierzyć na jakimś kablu na usb jakie macie napięcia na tx i rx?

W kabelku usb jest tak:

masa/RX=3,30V

masa/TX=3,15V

masa/(RX-TX)=3,31V

Mam jeszcze kabelek COM do komórki:

masa/RX=2,59V

masa/TX=0V

masa/(RX-TX)=1,8V

Ale tutaj napięcia pojawiają się dopiero po włączeniu transmisji w terminalu, bez transmisji na obu jest 0V.

To by wyjaśniało (tak niskie napięcia), dlaczego nie działa mi kabelek COMowy z instalacją tartarini tec99. Kabelek usb działa bez problemu.

Sorki, że tyle to trwało ... ta skleroza blagam.gif

Napisano

Napięcia takie jak u mnie smile.gif Tylko, że mój kabel z instalką nie gada wink.gif Mam teraz w domu interfejs na com, ale do niego musiałbym zakupić przelotkę z com na usb a nie wiem czy warto, bo słyszałem, że takie rozwiązanie potrafi byc nieskutecze frown.gif

Napisano

> To jest tylko kabel z wtyczkami, ale nic poza tym Do tego musi być

> interfejs jeszcze

sie nie znam ale czy to sie nie podlacza do komputerka, na komputerku oprogramowanie i chyba powinno dzialac?

czy nie?

jaki interfejs? co rozumiesz pod pojeciem intrerfejs?

Napisano

> sie nie znam ale czy to sie nie podlacza do komputerka, na komputerku

> oprogramowanie i chyba powinno dzialac?

> czy nie?

> jaki interfejs? co rozumiesz pod pojeciem intrerfejs?

Interfejs czyli coś co tłumaczy sygnał wink.gif Kabelki od fonów mają takie coś, a to co ty podałeś to tylko sam kabel, bez żadnego dodatku. Dodatek do tego co podałeś jest dostępny na tej samej stronie ale odpowiednio droższy smile.gif

Jak masz jakiekolwiek pojęcie o elektronice i lutowaniu to poszukaj schematu interfejsu na max232 i sam sobie zrób interfejs smile.gif

Napisano

> Interfejs czyli coś co tłumaczy sygnał

a końkrektnie poziomy napięć standardu TTL (0+5V) na poziomy standardu RS232C (+-10V) i odwrotnie

• 1 rok później...
Napisano

Tomto czy Twoj kabel od samsunga ma ta puszke na przewodzie czy nie ma?

Napisano

> Tomto czy Twoj kabel od samsunga ma ta puszke na przewodzie czy nie ma?

Nie, u mnie cały interfejs jest we wtyczce do gniazda usb.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.