Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oględziny Astry I 1,6 75 KM X16SZR - na co patrzeć?

Featured Replies

Napisano

Witam,wątek o podobnej treści umieściłem na innym dużo mniejszym forum Astry na tym Kąciku. Więc pozwoliłem sobie go zamieścić także na tym forum. Mianowicie :

Jutro po południu oglądam Astrę I,rocznik 1996.Wiem że w kraju od 6 lat (sprowadzona z Niemiec 6 lat temu) miała robiony błotnik - sprowadzona jako lekko uszkodzona - uszkodzenie widziałem na zdjęciach),hatchback 5 drzwi,działająca klimatyzacja,atrakcyjny przebieg rzędu 100 tyś,motor 1.6 75 KM. Na zdjęciach wygląda ok i wygląda to w porządku również po rozmowach przez telefon z właścicielem - ale wszystko okaże się po oględzinach. Dlatego proszę o porady - nigdy nie miałem Astry - na co uważać i co najczęściej może się psuć w takiej Astrze? Jak z cenami części zamiennych? Teraz kilka głupich pytań 1) czy były Astry z całkowicie lakierowanymi zderzakami - tylko wąziutka czarna listewka na górze zderzaka (wiele Astr ma szeroką czarną listwę)

2) Dlaczego silnik nie ma napisu np OPEL na pokrywie zaworów tylko ta pokrywa jest gładka - taka blaszana? 3) Czy 1,6 75 KM miały obrotomierz? 4) Gdzie zajrzeć - gdzie w Astrze lubi wykluwać się rdza? 5) Jak powinno sprawdzać się stan tego motoru - kiedyś widziałem jak ktoś wyjmował bagnet i dodawał gazu i patrzył czy nie pluje olejem. Czy silniki X16SZR są OK? Czy skrzynie biegów i sprzęgła są trwałe? Jaka jest normalna temperatura pracy? Jak szybko powinna gasnąć kontrolka oleju? Nie znam się na Oplach - a jutro mam chęć obejrzeć (i ewentualnie nabyć Astrę dla siostry) Tak więc kilka wskazówek by się przydało smile.gif

Napisano

> Witam,wątek o podobnej treści umieściłem na innym dużo mniejszym

> forum Astry na tym Kąciku. Więc pozwoliłem sobie go zamieścić

> także na tym forum. Mianowicie :

> Jutro po południu oglądam Astrę I,rocznik 1996.Wiem że w kraju od 6

> lat (sprowadzona z Niemiec 6 lat temu) miała robiony błotnik -

> sprowadzona jako lekko uszkodzona - uszkodzenie widziałem na

> zdjęciach),hatchback 5 drzwi,działająca klimatyzacja,atrakcyjny

> przebieg rzędu 100 tyś,motor 1.6 75 KM. Na zdjęciach wygląda ok

> i wygląda to w porządku również po rozmowach przez telefon z

> właścicielem - ale wszystko okaże się po oględzinach. Dlatego

> proszę o porady - nigdy nie miałem Astry - na co uważać i co

> najczęściej może się psuć w takiej Astrze? Jak z cenami części

> zamiennych? Teraz kilka głupich pytań 1) czy były Astry z

> całkowicie lakierowanymi zderzakami - tylko wąziutka czarna

> listewka na górze zderzaka (wiele Astr ma szeroką czarną listwę)

> 2) Dlaczego silnik nie ma napisu np OPEL na pokrywie zaworów tylko ta

> pokrywa jest gładka - taka blaszana? 3) Czy 1,6 75 KM miały

> obrotomierz? 4) Gdzie zajrzeć - gdzie w Astrze lubi wykluwać się

> rdza? 5) Jak powinno sprawdzać się stan tego motoru - kiedyś

> widziałem jak ktoś wyjmował bagnet i dodawał gazu i patrzył czy

> nie pluje olejem. Czy silniki X16SZR są OK? Czy skrzynie biegów

> i sprzęgła są trwałe? Jaka jest normalna temperatura pracy? Jak

> szybko powinna gasnąć kontrolka oleju? Nie znam się na Oplach -

> a jutro mam chęć obejrzeć (i ewentualnie nabyć Astrę dla

> siostry) Tak więc kilka wskazówek by się przydało

Przedewszytkim przejex się pare min tym samochodem sprawdź w miare wszytko to co Ci przyjdzie do głowy.

Częsci są tanie do opla. Rdza to głównie progi i ewentualnie nadkola.

To czy jest napis OPEL to co tam? to zalezy od rocznika i chyba wersji.

Obrotościomierz bywa w różnych modelach, u jednego będziesz miał z tym samym silnikiem, rocznikiem itp a u drugiego nie. Obrotościomierz możesz nabyć - całe zegary wartośc ok 130zł

Czy ten silnik jest dobry - niech się wypowiedzą użytkownicy, tego nie wiem ale silniki w Astrach na ogół pacają.

Normalna temp pracy ok 80/93 C

Skrzynie biegów, raczej trwałe, choć czasmi wyrabia się mechanizm skrzyni i biegi źle wchodzą ale to tanie rzeczy.

Kontrolka oleju?? U mnie znika od razu po odpaleniu silnika.

Napisano

z pamięci pisze - jeśli pokrywa zaworów metalowa to jest to C16NZ, a zdaje się, że 1996 to X16SZ powinno być hmm.gif

daj linka/fotki cobyśmy obejrzeli i powiedzieli na co spojrzeć

Napisano

> Dlatego

> proszę o porady - nigdy nie miałem Astry - na co uważać i co

> najczęściej może się psuć w takiej Astrze?

Sprawdz czy dziala klima - czy rzeczywiscie chlodzi, czy pracuje sprezarka i wentylator z przodu chlodnicy klimy, i czy nie slychac syczenia. Dotknij tez palcem skraplacz (chlodnica klimy) od spodu grilla czy nie jest przezarty przez sol.

> Jak z cenami części

> zamiennych?

Nie sa drogie i jest masa zamiennikow.

> 1) czy były Astry z

> całkowicie lakierowanymi zderzakami

Tak, sam taka mam.

> 2) Dlaczego silnik nie ma napisu np OPEL na pokrywie zaworów tylko ta

> pokrywa jest gładka - taka blaszana?

X16SZR powinien miec napis OPEL - moj ma. Fota zapozyczona z innego watku: klik

5) Jak powinno sprawdzać się stan tego motoru - kiedyś

> widziałem jak ktoś wyjmował bagnet i dodawał gazu i patrzył czy

> nie pluje olejem.

Przejedz sie i sprawdz czy po ok. 3 km temperatura siegnie 92*C. Sprawdz czy plyn chlodzacy jest czysty i czy olej na bagnecie nie ma dziwnego koloru, sprawdz tez czy nie leca spaliny z korka wlewu oleju. Warto sprawdzic czy dym z wydechu nie jest bialy lub blekitny.

> Czy silniki X16SZR są OK?

Sa OK bo maja nisko max moment obrotowy i sa elastyczne. Tania instalka LPG.

> Czy skrzynie biegów

> i sprzęgła są trwałe?

Raczej tak, sprzeglo powinno wytrzymac 120-150 tys, a moze i wiecej.

> Jak szybko powinna gasnąć kontrolka oleju?

U mnie gasnie po 1 sek od odpalenia.

Powodzenia przy ogladaniu! smile.gif

P.S. X16SZR wszedl we wrzesniu '96.

Napisano

witam

posiadam silnik jak w opisie 16SZR- asterka 96 z grudnia (foto w załączniku). astreka tez sprowadzona. z tym silniczkiem nawet ładnie mi gaz chodzi. na pokrywie tez nie mam napisu opel - czyli pewnie tez tak produkowali. autko chodzi az miło - i oby tak dalej. autko z 96 (jak pisalem) ogniska korozji zadnej. obrotek jest - klima jest. jak bedzie ladnie chodzila - to brac. co do silnika i jego ukrytych wad to raczej sie nie wypowiem bo moj model chodzi calkiem ladnie - spalanie gazu 10l/100 km , w trasie 8,5-9l.

post-38771-14352472750884_thumb.jpg

Napisano

> najczęściej może się psuć w takiej Astrze?

Moje cudeńko kupiłem z 115tkm przebiegu, 7t póżniej miałem sprzęgło do wymiany - sprawdź czy "wysoko" bierze.

Części taniocha biglaugh.gif

Spytaj gościa czy łyka olej. Obsewuj jego reakcję. Opel mówi że

0.7l/1000 to "norma" ale my się przy tym zaczynamy niepokoić.

Rdza jest na nadkolach i progach. Spody drzwi również sprawdź.

silnik lubi się pocić olejkiem i mimo że uciążliwe nie koniecznie

świadczy to o nim źle. Przejedź się. O ile skrzynia raczej mocna

jest to lubi nawalać połączenie lewarek skrzynia. Niektóre biegi mogą

ciężej wchodzić. Opel tak ma biglaugh.gif

Jeśli chcesz być super upierd, to na zegarach jest plomba. Jak licznik

kręcony to plomby niet (konsole rozebrać trzeba).

Zwróć uwagę na zawieszenie. Tu lubią pójść gumki i inne badziewie.

Przednie sprawdzisz na wertepach, a żeby sprawdzić tył, to weź na

oglądanie kolegów, posadź ich z tyłu i przejedź się. Nasłuchuj stuków.

Sam silnik w sumie nie sprawdzisz. Popędź go na wysokich obrotach i

pociągaj nosem czy olejem nie czuć. Po odpaleniu lampki powinny

gasnąć osobno (abs, poduszka, olej itp) jeśli gasną razem, to oznacza

że zmostkowane biglaugh.gif

Moim skromnym 75KM to mało frajdy z jazdy i dużo nerwów na trasie.

Ale jeśli do miasta lub ekonomia ważniejsza jest dobry wybór

Napisano

1. Rdza - uwielbia asterki hehe.gif

Sprawdz przede wszystkim: progi, tylne blotniki - szczegolnie "kant" i okolice wlewu paliwa.

No i wypadaloby tez sprawdzic tam gdzie byla robiona zlosnik.gif

2. Rzuc okiem nawnetrze - czy nie wyglada na nieco bardziej zużyte niz gdyby "mialo" 100 tys. na karku zlosnik.gif

3. Zastanow sie jeszcze raz nad tym silnikiem.

Ja tez mam 1,6 i te 75 koni to raczej niewielki zapas mocy pod stopa zlosnik.gif

Poza tym kupujac teraz autko - szukalbym czegos co mialoby juz instalacje LPG biglaugh.gif

(I jeszcze slowko ode mnie po cichu na osobnosci - myslales np. o lanosie? zlosnik.gif, moze i troche go reklamuje ale sam chetnie w tej chwili pozbylbym sie swojej asterki i wzial laniego z lpg i silnikiem 1,6 - tam juz zapas mocy jest dla mnie zupelnie wystarczajacy biglaugh.gif)

Napisano
  • Autor

Po oględzinach Asterki nie podjąłem decyzji.

Plusy :

+Dobry stan blach - tylko malutkie kropeczki rdzy przy korku,purchel przy uszczelce koło lusterka - progi i błotniki wyglądają ok.

+Niezniszczone wnętrze

+kierownica wyślizgana na górze - ale tak samo wygląda w Corsie mojej ciotki z przebiegiem 106 - a Corsa 1998 prosto z salonu,podobnie pedały i skórka przy lewarku

+ klima działa,wiatraczek się kręci

Minusy :

- puka i skrzypi w przednim zawieszeniu , amortyzatory do wymiany,słychać łożysko w przednim kole - jakie koszty naprawy?

- wystrzelony napinacz (obcięta żółta plakietka)

- faktura pokrywy poduszki inna niż faktura kierownicy - pewnie pod spodem nie ma poduszki,kontrolka poduszki niby działa

- krzywo spasowana atrapa i jeden kierunkowskaz - to już takie detale.

- przy dodawaniu gazu lecą małe sadze z tłumika (ponoć mało jeżdżony - zastał się)

- przytarty plastik pod szybą w narożach - była źle spasowana maska w przeszłości?

Jak wezmę ze sobą kogoś z rodziny - kto zna się na silnikach Opla i na mechanice - podejmę decyzję. Najbardziej mnie intryguje czy Asterka miała mały czy duży dzwon - ponoć tylko uderzona w bok w błotnik przedni kilka lat temu.

Napisano

włącz zapłon i poczekaj, powinna zgasnąć tylko kontrolka poduszek/ABS i to nie równo zdaje się, napinacz wypala, nawet przy stłuczkach, obejrzyj śruby po podniesieniu maski, łatwo powinieneś stwierdzić czy ktoś dłubał przy błotnikach czy nie... sprawdź lampy, przyjżyj się czy ta sama firma/wygląd

Napisano

Dzwon był, bezapelacyjnie. Tylko czy rzeczywiście lekko w błotnik? Mówisz, że plastiki podszybia przytarte. Z obu stron? Jeżeli tak, to dzwon był w przód i maska zostawiła na nich ślady. Znam to - Niemiec wjechal asterką (kiedy była jeszcze jego) pod szlaban czy płot (nie zrozumialem go dobrze), i mam właśnie taki obtarcia na plastikach.

Napisano

> sprawdź lampy, przyjżyj się czy ta sama firma/wygląd

Dodam od siebie że lampy powinny mieć dwa kolejne numery seryjne. Jeżeli nie mają tzn że któraś była wymieniana.

Napisano

Sprawdź jeszcze czy pod uszczelkami podszybia z przodu i tyłu nie ma rdzy. W Astrach F w białych ruda pojawia się po 5 latach a w metalikach po 7 i jest to znak niebios o powstaniu nowego tematu - polowania na rdzę... frown.gif

Napisano

> Dodam od siebie że lampy powinny mieć dwa kolejne numery seryjne.

> Jeżeli nie mają tzn że któraś była wymieniana.

To mi przypomnialo cos na co sam zwracalem uwage przy kupnie auta - szyby boczne. Powinny byc tego samego producenta i miec w miare zblizone numery seryjne. Jesli ktoras jest inna - byla wybita (mozliwe ze radio ukradli, ale mogl byc tez dzwon).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.