Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opony

Featured Replies

Napisano

Prosze sie nie smiac smile.gif

Zakladam nowe kola i jedna para ma opony pirelli p6000 a druga goodyear'y. Pirelli sa praktycznie nowe, goodyeary prawie nowe.

Pytanie- czy ma jakiekolwiek znaczenie, ktore wloze na przod a ktore na tyl?

Napisano

> Prosze sie nie smiac

> Zakladam nowe kola i jedna para ma opony pirelli p6000 a druga

> goodyear'y. Pirelli sa praktycznie nowe, goodyeary prawie nowe.

> Pytanie- czy ma jakiekolwiek znaczenie, ktore wloze na przod a ktore

> na tyl?

Mowią, że GoodYear są nieco lepsze od Pirelli. Ja założyłbym GoodYeary.

Napisano

> Mowią, że GoodYear są nieco lepsze od Pirelli. Ja założyłbym

> GoodYeary.

Jemu chyba chodziło o coś innego, mianowicie czy bedzie roznica w tym ktore wlozy na tyl a ktore na przod. tak? dobrze zrozumialem ?

Napisano

Ja bym opony w lepszym stanie założył na przód,bo od nich w dużej mierze zależy hamowanie i prowadzenie samochodu. Można by też w necie sprawdzić,jaka według producenta jest specyfika poszczególnych opon... zlosnik.gif

Napisano

> Pirelli sa praktycznie nowe, goodyeary prawie nowe.

ja bym na przod zalozyl goodyeary ok.gif ale to tylko moje zdanie grinser006.gif

Napisano

jezdzilem na goodyearach, a teraz mam pirelli. ten sam rozmiar 175/50/14. wg mojej oceny pirelli są lepsze. a lepsze opony zakłada się na ... tyl. a to dlatego że gorszy w opanowaniu jest poślizg tylnej osi. tak więc na tyle powinny być opony lepsze , bardziej przyczepne

Napisano

> jezdzilem na goodyearach, a teraz mam pirelli. ten sam rozmiar

> 175/50/14. wg mojej oceny pirelli są lepsze. a lepsze opony

> zakłada się na ... tyl. a to dlatego że gorszy w opanowaniu jest

> poślizg tylnej osi. tak więc na tyle powinny być opony lepsze ,

> bardziej przyczepne

Ciekawa teoria... zwykle spotykałem się z opinią, że lepsze oponki idą na przód. Ważne jest przecież żeby mieć dobry napęd i kierowalność, a tył.... zawsze można opanować umiejętną kontrą wink.gif Jak np. "wyratować się" na mokrym asfalcie, kiedy przez słabe oponki zaczyna nam "wyjeżdżać" przód?? hmm.gifskromny.gif lewa?? dodać... ująć gazu??

Napisano

> Ciekawa teoria... zwykle spotykałem się z opinią, że lepsze oponki

> idą na przód. Ważne jest przecież żeby mieć dobry napęd i

> kierowalność, a tył.... zawsze można opanować umiejętną kontrą

> Jak np. "wyratować się" na mokrym asfalcie, kiedy przez słabe

> oponki zaczyna nam "wyjeżdżać" przód?? lewa?? dodać... ująć

> gazu??

Ja też tak myślę,ale faktem jest,że są dwie szkoły,chyba trudno powiedzieć,kto ma racje... zlosnik.gif

Napisano

> Ja też tak myślę,ale faktem jest,że są dwie szkoły,chyba trudno

> powiedzieć,kto ma racje...

przy hamowaniu ok 70% udziału należy do przednich kół i hamulców a wiec logika wskazuje na to aby w CC/SC jednak lepsze opony byly na przodzie bo jak bedą gorsze to szybciej dojdzie do zblokowania kół i utraty przyczepności...

tak mi sie wydaje

Napisano

> przy hamowaniu ok 70% udziału należy do przednich kół i hamulców a

> wiec logika wskazuje na to aby w CC/SC jednak lepsze opony byly

> na przodzie bo jak bedą gorsze to szybciej dojdzie do

> zblokowania kół i utraty przyczepności...

> tak mi sie wydaje

Wulkanizator,u którego zimą kupowałem komplet opon zimowych (lepiej nie mówić jakiej firmy,bardzo tanie,kiepskie wypadają w autotestach,ale w warunkach polowych sprawdziły się super),mówił to samo-coś w tym może być,ale tyczy się to nie tylko opon,ale przede wszystkim samych hamulców.

zlosnik.gif

Napisano

Nie zawsze tak jest jak piszesz z tymi hamulcami , mi przy odciązonym autku najpierw bierze tył , 4 opony takie same biglaugh.gif

Napisano

> Nie zawsze tak jest jak piszesz z tymi hamulcami , mi przy odciązonym

> autku najpierw bierze tył , 4 opony takie same

Pewnie masz rację,ale i tak większość mechaników twierdzi,że hamowanie w 70% zależy od przednich hamulców,pewnie te proporcje mogą się zmieniać,w zależności od obciążenia pojazdu. zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie masz rację,ale i tak większość mechaników twierdzi,że

> hamowanie w 70% zależy od przednich hamulców,pewnie te proporcje

> mogą się zmieniać,w zależności od obciążenia pojazdu.

jedni mowi tak drudzy tak, ale wydaje mi sie ze wspomniane sytuacje sa raczej ekstremalnymi sytuacjami, najczesciej wydaje mi sie przy codziennej jezdzie mamy doczynienia z chamowaniem, a tu wazna jest przyczepnosc przednich kół.

druga sprawa która moim zdaniem przemawia za założeniam lepszych na przód to to, ze zazwyczaj przednie oponki predzej leca, totez jak założysz na przód lepsze to oponki w miare równo beda schodziły...

to moje zdanie

pzdr

Napisano

zle opony z tyłu łatwiej spowodują poślizg tylu, a jak wiadomo tylni poślizg jest trudniejszy w opanowaniu, bo każde dohamowanie powoduje pogłebienie poślizgu i nawet jak zrobisz kontre to może wyjść "rybka"

przy poślizgu przodu nie trzeba wiedzieć o co chodzi z lewą nogą, bo byle odjęcie nogi z gazu dociąża przód i pozwala złapac przyczepność . oczywiście nie mowie o extremalnych poślizgch przy 120 na lodzie, tylko o poślizgu przy powiedzmy średniej prędkości.

btw. u nas dziś pada deszcz drive.gifsmile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.