Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głośniki, radio cd/mp3 pomocy!!

Featured Replies

Napisano

Mam fiata brava. Mam zamontowane standardowe radio fiat'owskie, w drzwiach standardowe glosniki. Z tylu brak. W zwiazku z tym, chce zmienic radio na jakies w miare tanie (do 200zl) odtwarzajace cd/mp3 oraz zamontowac z tylu glosniki, tez w miare dobre (cena za dwa rowniez do 200zl). Nie jestem zaawansowanym elektronikiem, dlatego prosze o pomoc. Chce sie dowiedziec, jaki rozmiar maja miec glosniki do tylu samochodu, czy maja byc okragle czy eliptyczne, czy trzeba zastosowac dystanse(wiem, ze w drzwiach jest to konieczne), jakies przejsciowki, miedzy kostka, a glosnikiem? Prosze tez podaj rozmiar glosnikow do drzwi. w oko wpadly mi takie oto radyjka http://www.allegro.pl/item117252276_okazja_mp3_as_6930_esp_gwarancja_24_miesiace_.html http://www.allegro.pl/item119031898_promocja_ost_aukcja_radio_mp3_rds_fa_gwarancja.html CZy jest to dobry wybor?? czekam ewentualnie na propozycje.

Napisano

Po pierwsze uzupełnij profil.

Takiego radia bym nie kupił nigdy, jużbym wolał dołożyć 100zł i kupić jakieś używane.

Głośniki z tyłu to najlepiej wkręcić do półki, za 200zł możesz kupić jajka sony x-plod, mam takie i są b dobre.

Napisano

> Mam fiata brava. Mam zamontowane standardowe radio fiat'owskie, w

> drzwiach standardowe glosniki. Z tylu brak. W zwiazku z tym,

> chce zmienic radio na jakies w miare tanie (do 200zl)

> odtwarzajace cd/mp3 oraz zamontowac z tylu glosniki, tez w miare

> dobre (cena za dwa rowniez do 200zl). Nie jestem zaawansowanym

> elektronikiem, dlatego prosze o pomoc. Chce sie dowiedziec, jaki

> rozmiar maja miec glosniki do tylu samochodu, czy maja byc

> okragle czy eliptyczne, czy trzeba zastosowac dystanse(wiem, ze

> w drzwiach jest to konieczne), jakies przejsciowki, miedzy

> kostka, a glosnikiem? Prosze tez podaj rozmiar glosnikow do

> drzwi. w oko wpadly mi takie oto radyjka

> http://www.allegro.pl/item117252276_okazja_mp3_as_6930_esp_gwarancja_24_miesiace_.html

> http://www.allegro.pl/item119031898_promocja_ost_aukcja_radio_mp3_rds_fa_gwarancja.html

> CZy jest to dobry wybor?? czekam ewentualnie na propozycje.

Wnioskuję, że masz do wydania 400 zł?

Jeśli tak to radzę Ci kupić samo radio ale firmowe. Zdecydowanie polecam Pioneera a odradzam sony (z doświadczenia).

Koledzy kupowali też tanie radia dziwnych firm i po krótkim czasie:

- powycierane/prześwitujące przyciski

- problemy z czytaniem płyt

- częściowo/całkowicie padnięte wyświetlacze

- no i jakość dźwięku straszna

Inny kolega ma pioneera 5-letniego i żadnych problemów!

Ja wcześniej miałem taniego pioneera 3730 i byłem bardzo zadowolony - cena ok 400zł.

Teraz mam 6800mp i jestem wniebowzięty- ale cena ok 800zł.

Głośniki zawsze możesz kupić później.

Pozdrawiam!

Napisano

Jeśli chodzi o głośniki to najlepiej 16-17cm na dystansach w drzwi.

Najlepiej separowane (wysokotonowe w deskę pod maskownice).

Takie rozwiązanie gra ładnie (lepiej niż w tylnej półce - masz dźwięk z przodu a nie za plecami) i nie kusi złodziei bo nic nie widać.

Napisano

> polecam Pioneera a odradzam sony (z doświadczenia).

> Koledzy kupowali też tanie radia dziwnych firm i po krótkim czasie:

> - powycierane/prześwitujące przyciski

> - problemy z czytaniem płyt

> - częściowo/całkowicie padnięte wyświetlacze

> - no i jakość dźwięku straszna

> Inny kolega ma pioneera 5-letniego i żadnych problemów!

> Ja wcześniej miałem taniego pioneera 3730 i byłem bardzo zadowolony -

> cena ok 400zł.

> Teraz mam 6800mp i jestem wniebowzięty- ale cena ok 800zł.

> Głośniki zawsze możesz kupić później.

> Pozdrawiam!

Popieram Pioneery są jednym z lepszych radii

Ja też mam i polecam

277219006-ra.JPG

Napisano

> Popieram Pioneery są jednym z lepszych radii

> Ja też mam i polecam

Ta ramka to oryginalna fiatowska?

Napisano
  • Autor

A jaki rozmiar maja miec glosniki z tylu?? chce zeby utwierdzic je w oryginalnym miejscu, bez zadnego wycinania dziur. I czy maja byc okragle czy eliptyczne?? a z przodu okragle czy eliptyczne sa?? i jaki rozmiar??

Napisano

> Ta ramka to oryginalna fiatowska?

Tak, straszny badziew i chyba ją zmienie...

Napisano

> A jaki rozmiar maja miec glosniki z tylu?? chce zeby utwierdzic je w

> oryginalnym miejscu, bez zadnego wycinania dziur. I czy maja byc

> okragle czy eliptyczne?? a z przodu okragle czy eliptyczne sa??

> i jaki rozmiar??

Z tyłu 13cm okrągłe, z przodu jeśli chciałbyś bez dystansów to w drzwi eliptyczne małe a w deskę 10cm okrągłe

Napisano

> Tak, straszny badziew i chyba ją zmienie...

Ktoś się ostatnio ze mną spierał, że fiat takich nie produkował...

Ja zamowiłem sobię na allegro pełną. Jak dojdzie to zobaczymy czy dobrze zrobiłem...

Napisano

> Ktoś się ostatnio ze mną spierał, że fiat takich nie produkował...

> Ja zamowiłem sobię na allegro pełną. Jak dojdzie to zobaczymy czy

> dobrze zrobiłem...

Przy przeglądzie w warsztacie zakładali mi radio i kupili ją w fiacie...

Napisano

> ja zamówiłem taką LINK

Też bym sobie na taką wymienił.

Powiedz mi jak ci pasuje jak przyjdzie.

Napisano

> odtwarzajace cd/mp3

W tych pieniądzach możesz kupić MP3 Player i nadajnik fal radiowych podłączany do niego. Odbierasz MP3 w radiu na częstotliwości FM. W ten sposób masz MP3 w aucie i problem kradzieży radia z gowy.

Napisano

> W tych pieniądzach możesz kupić MP3 Player i nadajnik fal radiowych

> podłączany do niego. Odbierasz MP3 w radiu na częstotliwości FM.

> W ten sposób masz MP3 w aucie i problem kradzieży radia z

> gowy.

..i jakość słabej stacji radiowej

Napisano

> ..i jakość słabej stacji radiowej

Masz to i używasz czy tylko słyszałeś od kolegów o tym... i plotki powtarzasz???

Napisano

> Masz to i używasz czy tylko słyszałeś od kolegów o tym... i plotki

> powtarzasz???

vvilk ma troche racje, jakość jest nie najlepsza bo w takmi małym nadajniczku jest prymitywnie zrobiona modulacja FM i nie może być super jakości, ale jeśli radyjko i głośniki tez są srednie to nie zauważa sie tego tak mocno, podobnie jak ludzie używają kasetek i podłączaja CD czy jakieś playery i niektórzy sobie chwalą jak im taka jakość wystarcza.

Napisano

> vvilk ma troche racje, jakość jest nie najlepsza bo w takmi małym

> nadajniczku jest prymitywnie zrobiona modulacja FM i nie może

Widocznie mam model bardziej zaawansowany technologicznie bo jakość jest ok (Jak na MP3 i radio seryjne), nic nie syczy i nie burczy itd (jak niektórzy podejrzewają). Jedyny minus to w czasie jazdy na trasie można wjechać w częstotliwość jakiegoś radia. W mieście się to nie zdarza.

Napisano

> Masz to i używasz czy tylko słyszałeś od kolegów o tym... i plotki

> powtarzasz???

Słyszałem jak działa - jak dla mnie jakość kasety magnetofonowej.

Napisano

> odtwarzajace cd/mp3 oraz zamontowac z tylu glosniki, tez w miare

> dobre (cena za dwa rowniez do 200zl). Nie jestem zaawansowanym

> elektronikiem, dlatego prosze o pomoc. Chce sie dowiedziec, jaki

> rozmiar maja miec glosniki do tylu samochodu, czy maja byc

> okragle czy eliptyczne, czy trzeba zastosowac dystanse(wiem, ze

> w drzwiach jest to konieczne), jakies przejsciowki, miedzy

> kostka, a glosnikiem? Prosze tez podaj rozmiar glosnikow do

> drzwi. w oko wpadly mi takie oto radyjka

> http://www.allegro.pl/item117252276_okazja_mp3_as_6930_esp_gwarancja_24_miesiace_.html

> http://www.allegro.pl/item119031898_promocja_ost_aukcja_radio_mp3_rds_fa_gwarancja.html

> CZy jest to dobry wybor?? czekam ewentualnie na propozycje.

nie kupuj radia no name-bo potem do wyzej opisanych problemow moze dojsc taki, ze nie bedize dobrze gralo-beda zaklocenia przy zalaczonym silniku, poza tym wzmacniacz jest kipeski ma malo mocy co zaskutkuje, ze radio bedize gralo cicho a jak poglosnisz to beda znieksztalcenia dzwieku, bo wbudowana koncowka mocy jest slabiutka. ja byc moze bede sprzedawal moje radio-sie zastanowie-jest to co prawda tylko LG-ale ma mp3, pilota i gwarancje, bo kupowlaem ze sklepu:Pioneerowi nie dorownuje, ale do podstawowych zadan wystarczy, Jelsi chodzi o glosniki to w Euro rtv agd maja promocje i elipsy renomowanegpo MAgnata mozna wyhaczyc za 99 zl za komplet-to jelsiu bys sie zdecydowal wiercic otwory w tylnej polce:)

Napisano
  • Autor

Moze mi ktos dokladnie napisac dokladne wymiary i ksztalt glosnikow do bravy?? chodzi mi o glosnik z tylu, w dzwiarz i na podszybiu. Z gory dziekuje. Pozdrawiam.

Napisano

Ja bym olał seryjne mocowania głośników z tyłu bo tam to tylko badziew wchodzi. Ostatnio zrobiłem sobie półkę do Bravki z blatu od stołu 1,8cm, obiłem wykładziną i wstawiłem głośniki 6x9" 100W RMS 3-drożne. Wszystko wyszło ładnie i schludnie, jakby seryjnie tak miało być. Radyjko mam pioneera DEH 4700 i efekt niebo a ziemia. Co prawda dopiero będzie to co chcę jak przyjdzie wzmacniacz i zestaw Hertza na przód ale i tak jest bajka w porównaniu do seryjnego kasłania. Pozdro

Napisano

To ja też napiszę jak zrobiłem u mnie.

Radyjko - Pioneer 6800mp

Wzmacniacz - Blaupunkt GTA4

Głośniki Przód - Magnat Classic 216 (na dystansach w drzwi i w desce pod maskownicami)

Malutki Subwoofer w skrzynce ok 20L.

Głośniki tył - Infinity Kappa 13cm (tylko dlatego, że dostałem za free od kumpla)

Wszystko gra ładnie, nawet bardzo.

Tylnych głośników prawie nie słyszę (ale jak słuchacie w domu muzyki to też macie raczej z przodu dźwięk, no nie?)

Duży plus to, to że nie widać na zewnątrz głośników i nie kuszą nikogo.

Napisano

sie dolacze do tematu tylko troche z inna sprawa, czy ma może ktoś z was seryjne radyjko i do tego jakies lepsze głosniki i może jakiś wzmacniacz ... nie chce radia wymieniać bo to ładnie pasuje i nie kusi nikogo, nie trzeba się stresować a słucham i tak przeważnie samego radia.

Napisano

> sie dolacze do tematu tylko troche z inna sprawa, czy ma może ktoś z

> was seryjne radyjko i do tego jakies lepsze głosniki i może

> jakiś wzmacniacz ... nie chce radia wymieniać bo to ładnie

> pasuje i nie kusi nikogo, nie trzeba się stresować a słucham i

> tak przeważnie samego radia.

Odpowiem Ci to co wyczytałem na tym forum. Słabsze modele mają za słaby wzmacniacz by podłączać 4 głosniki, przez co głośniki charczą i buczą. U mnie tył jest fatalny. Mam prawie najprostsze radio bez RDSu, ale u mnie problem może leżeć po stronie głośników, bo to jakieś śmieszne plastykowe niebieskie membrany ma. Najprawdopodobnie jakiś alphard 1500W, nie doczytałem sie na magnesie. Jak chcesz 4 głośniki i np. sub, to tylko dodatkowy wzmacniacz.

Co do dyskusji o jakości radi no name, to mam od dwóch lat Firsta takiego jak niżej tylko brązowego:

http://www.allegro.pl/item118203650_first_4_x_60wat_cd_mp3_model_fa_4105_mp3_gwar_fvat.html

Używałem go nie za często, bo u nas kradną nawet stare kaseciaki i znaczki z maski sciana.gif Spory czas przeleżał na półce w pokoju, ale mimo wszystko nieźle go przetestowałem. Plusy i minusy

Plusy:

+ Antiszok masakryczny, nic mi nigdy nie przeskoczyło podczas jazdy, a jakie nasze drogi są każdy wie. Jeździło radyjko jeszcze w Poldku, a mu żadna dziura nie straszna smile.gif

+ wzmacniacz ma 4x45W teoretycznie (na aukcji coś przegieli). Ile w tym prawdy nie wiem. Gra na prawde głośno i czysto, stare tonsile w poldku już nie wyrabiały. Z tyłu ma spory radiator który się grzeje nieźle, więc jakąś moc przerobić musi widać.

+ wygląd bije na głowe nie jednego pioniera, jakość wykonania przedniego panela też jest bardzo dobra. Z przodu ma metalowy panel, bardzo estetyczny i miły w dotyku.

+ czyta wszystkie płytki z podkatalogami, nie miałem problemów że czegoś mi nie widzi.

+ Bardzo dużo funkcji, szczerze mówiąc miał wszystko co lepsze radia miały za dopłatą.

+ pilot, czasem sie przydaje z tylniego siedzenia wink.gif

+ CENA

Minusy

- czytnik ma słabszą korektę błędów, słabo trawi porysowane płytki (są "piknięcia"). Nie wiem jak z tym sobie radzą markowe radia, nie miałem okazji sprawdzić.

- to jednak nie markowe radio

- nie znalazłem regulacji głośności przód tył, ale nie szukałem za bardzo bo w poldku nie miałem tyłu podpiętego, może w tedy jest nie aktywny, albo poprostu przeoczyłem.

Szczerze mówiąc inne wady nie przychodzą mi do głowy. Radio moim skromnym zdaniem warte ceny i możliwe ze kupił bym drugi raz te samo radio. Bije na głowe wszystkie śmieszne REDSTARY i inne wynalzazki z plastiku. Teraz je nie używam bo mam fabryczne, a w planach mam zrobienie włąsnego mp3 playera więc leży i się kurzy, a szkoda sprzedać, bo dobre...

Jeszcze jedno, każdy mówi o super głośnikach a nikt nie wspomina o zwrotkach. Pierwsze co, ja odetne z małych głośniczków to bas by mi nie drżały plastiki i puszcze na suba. Filtr na wysokotonowego chyba fabrycznie jest?

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Napisano

Spory czas przeleżał na półce w pokoju, ale

> mimo wszystko nieźle go przetestowałem. Plusy i minusy

> Plusy:

> + Antiszok masakryczny, nic mi nigdy nie przeskoczyło podczas jazdy,

> a jakie nasze drogi są każdy wie. Jeździło radyjko jeszcze w

> Poldku, a mu żadna dziura nie straszna

> + wzmacniacz ma 4x45W teoretycznie (na aukcji coś przegieli). Ile w

> tym prawdy nie wiem. Gra na prawde głośno i czysto, stare

> tonsile w poldku już nie wyrabiały.

Jak ma 4x10 W to jest wszystko

Z tyłu ma spory radiator

> który się grzeje nieźle, więc jakąś moc przerobić musi widać.

Ma radioator bo ma użyte słabe podzespoły które wiecej sie grzeją niż działają

> + wygląd bije na głowe nie jednego pioniera,

Kwestia gustu

jakość wykonania

> przedniego panela też jest bardzo dobra. Z przodu ma metalowy

> panel, bardzo estetyczny i miły w dotyku.

> + czyta wszystkie płytki z podkatalogami, nie miałem problemów że

> czegoś mi nie widzi.

To chyba powinien byc standard a nie plus

> + Bardzo dużo funkcji, szczerze mówiąc miał wszystko co lepsze radia

> miały za dopłatą.

Funkcje moze i miał ale w takim słabym radju i tak połowy nie bedziesz używał

> + pilot, czasem sie przydaje z tylniego siedzenia

> + CENA

> Jeszcze jedno, każdy mówi o super głośnikach a nikt nie wspomina o

> zwrotkach. Pierwsze co, ja odetne z małych głośniczków to bas by

> mi nie drżały plastiki i puszcze na suba. Filtr na

> wysokotonowego chyba fabrycznie jest?

> Pozdrawiam

> Pozdrawiam

Nikt nie wpominał bo w kazdym zestawie odseperowanym zwrotnica jest w standardzie, pozatym w wzmacniaczach masz filtry górno i dolno przepustowe

Napisano

> + wzmacniacz ma 4x45W teoretycznie (na aukcji coś przegieli). Ile w

> tym prawdy nie wiem. Gra na prawde głośno i czysto, stare

> tonsile w poldku już nie wyrabiały.

Szczerze wątpie. Raczej radio nie wyrabiało i przy większym podkręceniu wytwarzało zniekształcenia. Normalne w takich sprzętach.

Napisano

> Szczerze wątpie. Raczej radio nie wyrabiało i przy większym

> podkręceniu wytwarzało zniekształcenia. Normalne w takich

> sprzętach.

Wiesz, jak ja kupowałem te radio też w te 45W nie wierzyłem. Teraz też przy nich upierać się nie będe, bo nie tylko no name sprzęty robią klienta w bambuko wypisując brednie na opakowaniu. Jutro rano zrobie mały test w domu. Mam kolumienki Diory 50W z realnymi Watami. Podłączę radio pod nie i powiem jak się spisywało. Sam jestem ciekaw kto w tedy nawalał, radio czy głośniki. Z radia i tak jestem zadowolony, jak by nie marka, to nikt by sie go nie czepiał zeby.GIF Druga sprawa może znajde w bebechach jakieś TDA, to troche wyjaśni sprawe.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.