Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie podczas deszczu

Featured Replies

Napisano

Witam

Znow powtarza sie sytuacja z zeszłegho roku frown.gif Jak pada deszcz i wjade w jakąś kałuże to momentalnie silnik zaczyna ledwo co pracowac i gaśnie. Przez 15-20 minut nie można odpalić go poczym pozniej chodzi już normalnie do wjechania w nastepną kałuże smile.gif

Wymienilem kable i świece i nadal to samo. Co może byc jeszcze przyczyną takiego zjawiska?

Napisano
  • Autor

> Sprawdz cewke moze to jej wina

A czy jeszcze cos innego warto sprawdzic?

Napisano

> Witam

> Znow powtarza sie sytuacja z zeszłegho roku Jak pada deszcz i wjade

> w jakąś kałuże to momentalnie silnik zaczyna ledwo co pracowac i

> gaśnie. Przez 15-20 minut nie można odpalić go poczym pozniej

> chodzi już normalnie do wjechania w nastepną kałuże

> Wymienilem kable i świece i nadal to samo. Co może byc jeszcze

> przyczyną takiego zjawiska?

wez jak bedzie ciemno spryskiwacz do mycia szyb i popsikaj silnik (szczególnie w okolicach cewki, świec i przewodów WN) zwracając uwage czy nie masz gdzies upływu (przebicia) prądu...

Napisano

> wez jak bedzie ciemno spryskiwacz do mycia szyb i popsikaj silnik

> (szczególnie w okolicach cewki, świec i przewodów WN) zwracając

> uwage czy nie masz gdzies upływu (przebicia) prądu...

diter_ ma racje. miałem to samo podczas jazdy na deszczu silnik wariowal a wolne obroty praktycznie nie wystepowaly. skoro masz przewody i swiece nowe, sprawdz cewke i ewentualnie wymien. Mozesz jeszcze rzucic okiem czy Ci się jakimś cudem którys przewod nie obluzowal lub nie ociera o cos.

Pozdrowienia

Napisano
  • Autor

> diter_ ma racje. miałem to samo podczas jazdy na deszczu silnik

> wariowal a wolne obroty praktycznie nie wystepowaly.

I jak ci sie udało to rozwiązać? Poprzez wymiane cewski czy coś innego si eokazało?

Napisano

> I jak ci sie udało to rozwiązać? Poprzez wymiane cewski czy coś

> innego si eokazało?

Mialem przebicie na cewce. Widać to było od razu bo sprawdzałem na deszczu szybciutka wymiana cewki pomogła.

Napisano

Potwierdzam- miałem tak samo- gdy kupiłem auto to przy pierwszej lepszej kałuzy podczas deszczu silnik zaczął pracować na jeden cylinder i było pojeżdżone crazy.gif. Jak cewka była juz praktycznie na wykończeniu to wystarczyło troche wilgoci w powietrzu i silnik juz nie pracował jak należy.

Pozdro.

Napisano

> diter_ ma racje. miałem to samo podczas jazdy na deszczu silnik

> wariowal a wolne obroty praktycznie nie wystepowaly. skoro masz

> przewody i swiece nowe, sprawdz cewke i ewentualnie wymien.

> Mozesz jeszcze rzucic okiem czy Ci się jakimś cudem którys

> przewod nie obluzowal lub nie ociera o cos.

> Pozdrowienia

tez zalezy co to za nowe przewody zlosnik.gif

Napisano

> tez zalezy co to za nowe przewody

albo swiece, albo kable, albo cewka, albo.........................................................................................

nie jezdzij po deszczu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Zrobiłem test popsikałem wodą kable przy koncu i aparat zapłonowy i ukazała mi si eiskra po czym samochod zgasł. Po 2 h ruszylem z ledwoscia ale strasznie ciezko mu sie jechało. Czy ten aparacik gdzie wchodza kable to cewka? czy ona gdzie indziej się znajduje?

Moze kable sa tez do wymiany juz nie wiem :/

Napisano

> Zrobiłem test popsikałem wodą kable przy koncu i aparat zapłonowy i

> ukazała mi si eiskra po czym samochod zgasł. Po 2 h ruszylem z

> ledwoscia ale strasznie ciezko mu sie jechało. Czy ten aparacik

> gdzie wchodza kable to cewka? czy ona gdzie indziej się

> znajduje?

> Moze kable sa tez do wymiany juz nie wiem :/

Cewka to ten "aparacik" do którego wchodzą kable - z jednej strony są swiece a z drugiej cewka. trzyma sie na 4 srubkach imbusowych.

Pozdrowienia

Napisano

heh ja mam tak samo rowniez wymienilem swiece i kable do wczoraj wszystko bylo ok ale jak wracalem z pracy to mi zaczal pracowac na jeden gar sick.gif kto wie jaki jest koszt takiej cewki??

Napisano

mnie kosztowała taka przyjemność 50zl z groszem

Napisano
  • Autor

a mnie dokładnie 55 zł smile.gif Okazało si eze cewka byla w jednym miejscu pęknieta. Zalewałem nową cewke woda i pieknie chodzi. Mam nadzieje ze na deszcze bedzie problem z głowy.

Dzieki za pomoc.

Napisano

Dzis dzwonilem do sklepu 75zl sztuka czyli 150 (SC 1.1)!

Ale pytanie do fachowcow. Zrobilem dzis probe ze spryskiwaczem w nocy i widze jakies iskierki. Wymienilem tydzien temu swiece i kable (original) Mam LPG i wlasnie dziwnie sie zachowuje. Jak jest wilgotno to na LPG nie jedzie wogole gasnie i koniec. Na benzynie tez dziwnie chyba jakis gar nie chodzi. Cewki do wymiany? Obie?

Napisano

> to napewno cewka u mnie bylo to samo wymienilem cewke i jest ok

A u mnie były te same objawy i wyczyściłem ścierką przewody WN.. jak ręką odjął! smile.gif

Napisano

> A u mnie były te same objawy i wyczyściłem ścierką przewody WN.. jak

> ręką odjął!

ale problem nie znikł, poprostu na chwile został uspiony..jezlei przed czyszczeniem iskrzyło tzn ze kable do wymiany i zapewniam ze problem wkrótce powróci, przecieranie tu nic nie pomoze, którens kabel ma przebicie

Napisano

dzis odpaliłem CC i ujechalem nim 200 metrów i mi zgasł i niemogłem go odpalić na benzynie, przszedłem na gaz i zaraz odpalił ?? o co chodzi ??jeździłem w deszczu i odpalałem na benzynie i było oki a dziś ??

Napisano

> ale problem nie znikł, poprostu na chwile został uspiony..jezlei

> przed czyszczeniem iskrzyło tzn ze kable do wymiany i zapewniam

> ze problem wkrótce powróci, przecieranie tu nic nie pomoze,

> którens kabel ma przebicie

Oczywiście - należy jak najszybciej wymienić przewody..

Przecierałem ściereczką na wyłączonym silniku i nie wiem czy to przewody czy cewka.. muszę tam wtargnąć ze spryskiwaczem... smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Już nie mam siły. Najpierw szarpało niezależnie od pogody - mimo nowych świec i przewodów, niby fabrycznych jakiejś firmy z Ełku. Wymieniłem cewkę. Przez pewien czas było ok. Potem zaś to samo, szarpał podczas jazdy i pracował nie na wszystkich cylindrach. Wymieniłem drugą cewkę. Jakiś czas znowu był spokój i po pewnym czasie zaś kaplica. Czasem to chyba nawet na 1 garze pracował. Zrobiłem test nocny z psikaniem wodą i okazało się, że iskra biega między cewką a przewodem w miejscu wsadzenia przewodu do cewki. Zmieniłem więc kable na lepsze z NGK i chwilę było dobrze. Wczoraj i dziś rano zimno, deszcz i powtórka z rozrywki .. Jak jest sucho póki co jeździ spokojnie. Wyczerpały mi się pomysły co może mi te cyrki powodować. Proszę o sugestie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.