Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Teoria stożka.....

Featured Replies

Napisano

Teoria jest taka że ma podawać więcej powietrza dla lepszego spalania, prawda? jeśli tka jest to zakładając stożek do silnika z fabrycznym wydechem pogarszam osiągi auta? przecież wówczas zwiększona ilość spalin nie jest tak dobrze odprowadzana, czy ja się myle czy nie? i druga pobierzna sprawa, jaki tłumiczek (najlepiej cichy i to bardzo) sobie kupić do Astry F Sedan?

Napisano

> Teoria jest taka że ma podawać więcej powietrza dla lepszego

> spalania, prawda? jeśli tka jest to zakładając stożek do silnika

> z fabrycznym wydechem pogarszam osiągi auta? przecież wówczas

> zwiększona ilość spalin nie jest tak dobrze odprowadzana, czy ja

> się myle czy nie? i druga pobierzna sprawa, jaki tłumiczek

> (najlepiej cichy i to bardzo) sobie kupić do Astry F Sedan?

praktyka wyglada tak, ze im wiecej powietrza dla silnika tym lepiej.

dlateo stozek poprzez swoja zwiekszona powierzchnie zasysania wzgledem standardowego filtra powoduje, ze samochod wyzej sie kręci

i poprawiają mu sie górne obroty.

Przy seryjnym samochodzie troche odradzam stozek, proponujac natomiast sportowa wkladke, oczywiscie mozna stozek, ale po co ?

skoro chcesz cichy samochod to po co miec wrzask pod maska ?

Jezeli natomiast zdecydujesz sie na wkladke, to nie ma problemow z rzezbieniem oslon termicznych dla odgrodzenia stozka od komory silnika, itp.

Co do wydechu to nie jestem specjalista jezeli chodzi o Astre, ale jezeli chcesz tlumik cichy, to tylko seryjny, czyli z katalizatorem i dwoma tlumikami.

Napisano

Od tygodnia mam EL-TECa u siebie - ładny "misio" mruczy basowo - ale nie jest upierdliwy - nawet radia nie podkrecam. Acha mam TYLKO tłumik końcowy. Reszta wydechu seria. No i wkładka sportowa JR.

P.S. Silnik u mnie X16SZR

Napisano

Uklad ssacy i uklad spustowy w silniku spalinowym dziala troszke jak uklad naczyn polaczonych , czyli jesli usprawnisz uklad dolotowy to powinienes rowniez uwolnic troche wydech w celu lepszego odprowadzania spalin .

Do seryjnego silnika polecam bawelniana wkladke do seryjnej puszki filtra

Napisano
  • Autor

silnik ten sam, ile tłumiczek i czy jest normalnie przykręcany?

Napisano
  • Autor

ja tylko teoretycznie rozpatruje, ale może się zastanowie nad tą wkładką, ile takie coś?

Napisano

> silnik ten sam, ile tłumiczek i czy jest normalnie przykręcany?

Przykecany i podwieszany na zaczepach jak orginał - full reczna robota. Dwie końcówki 90mm - cały z nierdzewki.

450 zeta zabuliłem - robocizna w "promocji" /THX dla Wojtka/ 270635636-JUMP2.gifjump.gifwinner.gif.

Napisano
  • Autor

to ja jeszcze namiary poproszę na forum i na priv ok.gif

Napisano

> Uklad ssacy i uklad spustowy w silniku spalinowym dziala troszke jak

> uklad naczyn polaczonych , czyli jesli usprawnisz uklad dolotowy

> to powinienes rowniez uwolnic troche wydech w celu lepszego

> odprowadzania spalin .

> Do seryjnego silnika polecam bawelniana wkladke do seryjnej puszki

> filtra

Jeśli silnik - dowolny - benzynowy czy diesel, nie ma przepływomierza, a pomiar masy powietrza dopływającego do silnika odbywa się w sposób analityczny, to wszelkie modyfikacje układu dolotowego będą o kant tyłka potłuc albo i gorzej. zlosnik.gif

Jak mnie coś najdzie, to może wysmażę "referat naukowy" na ten temat, ale mi się nie kce.. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

dzięki ok.gif

Napisano

W Promotorze sprawdzali wpływ różnych filtrów na osiągi i doszli do wniosku, że w przypadku silników Opla najlepiej sprawdza się zwykła czysta wkładka papierowa. Najlepiej ją zmieniać często. Ja pewnie będę tak robił (zmieniał 2-3 razy na 15000km), bo biorąc pod uwagę koszt takiej wkładki (18zł) to dla mnie najlepsze rozwiązanie. Za filtr K&N musiałbym zapłacić ok. 250zł.

Napisano
  • Autor

a gdzie kupujesz filtry powietrza? hmm.gif

Napisano
  • Autor

no i gicior, ja chyba pojade do norauto i se kupie taki filterek

Napisano
  • Autor

gdzie jest elit i do której czynny i co muszę tam podać?

Napisano

Szczegóły masz tutaj i na stronie www.elit.pl

Jedziesz do Elit, podchodzisz do obsługi, pytasz się o część i jej cenę. Jeżeli się decydujesz na zakup to podajesz numer klienta L2110 i idziesz do kasy. Płacisz, odbierasz towar i jedziesz do domu zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

FeuVert bliżej zlosnik.gif bo to jego miałem na myśli zlosnik.gif

Napisano

> FeuVert bliżej bo to jego miałem na myśli

i zapewne sporo drożej smirk.gif

Napisano

> Od tygodnia mam EL-TECa u siebie - ładny "misio" mruczy basowo - ale

> nie jest upierdliwy - nawet radia nie podkrecam.

ładnie gra grinser006.gif

pozdrowienia na "randce" masz 893goodvibes.gif

Napisano

> ładnie gra

> pozdrowienia na "randce" masz

W "szoku" byłem bo sie takiej "bryki" u kolegi nie spodziewałem - cheche tajnos agentos grinser006.gif

Napisano

> W Promotorze sprawdzali wpływ różnych filtrów na osiągi i doszli do

> wniosku, że w przypadku silników Opla najlepiej sprawdza się

> zwykła czysta wkładka papierowa. Najlepiej ją zmieniać często.

> Ja pewnie będę tak robił (zmieniał 2-3 razy na 15000km), bo

> biorąc pod uwagę koszt takiej wkładki (18zł) to dla mnie

> najlepsze rozwiązanie. Za filtr K&N musiałbym zapłacić ok.

> 250zł.

a mozna ten "test" gdzies obejrzec na sieci?

Napisano

Tego się dowiedziałem w rozmowie. Nie widziałem dowodów. Ale przyjmuję że jest to prawda.

Poza tym rozmowa dotyczyła silników seryjnych i z małymi modyfikacjami. Nie rozmawialiśmy o silnikach turbo.

Napisano
  • Autor

będziesz na Cargo?

Napisano

> Wysmaz, bo nie wiem dlaczego tak twierdzisz

Bo jeśli jest przepływomierz, to elektronika sama skoryguje ilość podawanego paliwa stosownie do zwiększonego poboru powietrza. A jeśli przepływomierza niet, będzie zbyt uboga mieszanka.

Dzisiaj przerabiałem ten temat praktycznie we własnym aucie. Wystarczyło, że wyczyściłem filtr powietrza, i silnik nie był w stanie poprawnie pracować na gazie. Powód? Nadmiar powietrza. I jazda do gazownika na korektę.

A różnica niby niewielka, trochę syfu wypłukanego z bawełny. grinser006.gif

Napisano

> Bo jeśli jest przepływomierz, to elektronika sama skoryguje ilość

> podawanego paliwa stosownie do zwiększonego poboru powietrza. A

> jeśli przepływomierza niet, będzie zbyt uboga mieszanka.

> Dzisiaj przerabiałem ten temat praktycznie we własnym aucie.

> Wystarczyło, że wyczyściłem filtr powietrza, i silnik nie był w

> stanie poprawnie pracować na gazie. Powód? Nadmiar powietrza. I

> jazda do gazownika na korektę.

> A różnica niby niewielka, trochę syfu wypłukanego z bawełny.

No to w samochodach z gaznikiem, tudziez prosta instalacja gazowa moge zrozumiec, ale przeciez jak samochod ma wtrysk, to katalizator musi miec te magiczne 14.7, wiec silnik i tak zwiekszy dawke paliwa, albo czegos nie kumam... niewiem.gif

Napisano

> Bo jeśli jest przepływomierz, to elektronika sama skoryguje ilość

> podawanego paliwa stosownie do zwiększonego poboru powietrza. A

> jeśli przepływomierza niet, będzie zbyt uboga mieszanka.

Nie o to chodzi. Dorobienie dolotów, stożków, rur od wiadra i innych takich dla silnika bez przepływomierza, a raczej dla sterownika wtrysku jest po prostu praktycznie niewidocznie. Sterownik taki oblicza masę "przepłyniętego" powietrza na podstawie:

- ciśnienia w kolektorze,

- temperatury powietrza,

- prędkości obrotowej silnika,

według algorytmu "speed-density", od którego taki system pomiaru wziął nazwę.

I "mnoży" to następnie wszystko przez tajemniczy współczynnik, zwany współczynnikiem sprawności wolumetrycznej ( wolumetrii ). Jest to w skrócie współczynnik tego, jak sprawnie silnik napełniany jest powietrzem, to znaczy jest to: stosunek masy powietrza teroretycznie możliwej do "napakowania", do tego ile praktycznie udaje się zassać. Współczynnik ten, zawsze mniejszy od jedności dla silników wolnossących, osiąga maksymalną wartość ok. 0.8.

Jest on zależny od chwilowego ciśnienia w kolektorze oraz od prędkości obrotowej silnika. Wartości te wpisane są w postaci mapy ( tablicy ) wolumetrii do pamięci komputera wtrysku na zasadzie "przy obrotach x i ciśnieniu y mamy współczynnik sprawności wolumetrycznej y"

Wartości te są stablicowane dla KONKRETNEJ KONSTRUKCJI silnika, są obliczone dla KONKRETNEGO FABRYCZNEGO dolotu i całego FABRYCZNEGO układu ssącego.

Wszelkie przeróbki układu dolotowego powinny skutkować wyliczeniem i zaprogramowaniem nowych, sprawniejszych map wolumetrii, alby "pokazać" komputerowi, że ma nowy, lepszy dolot. Jeśli tego nie ma - komp, nie mierząc bezpośrednio masy powietrza, po prostu nie wie, że ma większe rury i ładniej wypolerowane kanały, stożki i inne broszki zlosnik.gif - bo nie ma skąd wiedzieć zlosnik.gif Jego nastawy są zaprogramowane pod fabryczną konstrukcję i już.

To tak w skrócie.

Aha, i jeśli nowe rury spowodują nie daj boże, że spadnie ciśnienie w kolektorze dolotowym ( a dzieje się tak często ) - to już wiadomo, skąd mamy "mulenie" na niskich obrotach... grinser006.gif

Napisano

To jest w skrócie? hehe.gif

Napisano

No tak, brzmi rozsadnie, ale... no wlasnie, ale napisales:

Jest on zależny od chwilowego ciśnienia w kolektorze oraz od prędkości obrotowej silnika. Wartości te wpisane są w postaci mapy ( tablicy ) wolumetrii do pamięci komputera wtrysku na zasadzie "przy obrotach x i ciśnieniu y mamy współczynnik sprawności wolumetrycznej y"

zapomniales dodac temperature zasysanego powietrza. Bo bez tego nic nie wyliczysz, tyle, ze dla mnie to jest liczony przeplyw w kolektorze dolotowym, poza tym pamietaj o korekcji lambda, wiec imho dolot nie powinien byc brany pod uwage, a ze psuje parametry to juz inna sprawa.

Napisano

Pisał o temperaturze.

Napisano

> Pisał o temperaturze.

racja... ale cos w tym wywodzie jest hmm.gif

w sumie mozna go zanidbac, bo to stosunek masy ladunku po procesie wymiany, do masy powietrza, jaka teoretycznie sie da upchnac, tyle ze jeszcze dochodzi wspolczynnik resztek spalin... strasznie to zagmatwane zlosnik.gif

Napisano

> strasznie to zagmatwane

Tu masz empiryczny wzorek grinser006.gif na obliczenie masy powietrza i przykładową mapę wolumetrii; dla mnie było zaskoczeniem, że przy niskich wartościach obbrotów silnika sprawność dolotu leci na łeb....

271870561-speddensity.jpg

Napisano

> Tu masz empiryczny wzorek na obliczenie masy powietrza i

> przykładową mapę wolumetrii; dla mnie było zaskoczeniem, że przy

> niskich wartościach obbrotów silnika sprawność dolotu leci na

> łeb....

oki, a co oznaczaja te symbole??

Napisano

> oki, a co oznaczaja te symbole??

Tyle co wydedukowałem, "eta nvol" to współczynnik wolumetrii. "ro air' to gęstość powietrza - wyliczana z ciśnienia, temperatury i równania stanu gazu doskonałego, "omega e" - prędkość kątowa ( obrotowa silnika ), "V disp" to pojemność cylindrów(?), reszta nieważne. zlosnik.gif

Napisano

> Tyle co wydedukowałem, "eta nvol" to współczynnik wolumetrii. "ro

> air' to gęstość powietrza - wyliczana z ciśnienia, temperatury i

> równania stanu gazu doskonałego, "omega e" - prędkość kątowa (

> obrotowa silnika ), "V disp" to pojemność cylindrów(?), reszta

> nieważne.

Acha, a to rev?? Mam teorie, ze to wyroznik cyklu zlosnik.gif tak czy siak rysunke super ok.gif skad??

Napisano

> będziesz na Cargo?

Niestety - dla mnie niedziela to dzień normalnej wytęzonej pracy oslabiony.gif

Napisano

> spalania, prawda?

I tak i nie, zmniejszysz objętość układu dolotowego, przez co spadną osiągi na dole obrotów, W astrze puszka filtra i komora rezonansowa pod nią, zapewniają wystarczający bufor powietrza dla małych odrotów, powietrze nie jest zasysane w sposób ciągły a raczej pulsujący.

> zwiększona ilość spalin nie jest tak dobrze odprowadzana

Dziwna teza. To tak jakbyś przed naciśnięciam gazu musiał przerabiać wydech bo zwiększy się ilość spalin za chwile...

> (najlepiej cichy i to bardzo) do Astry F Sedan?

Miałem, ale wywaliłem i wróciłem do serii, Astra ma środkowy przelotowy i hałasuje to niemiłosiernie, o kilku rezonansach w zakresie obrotowym nie wspomnę. Ps. tłumik który poniekąd miał przetrwać mój samochód rozpadł się po roku... okazało się że tylko końcówka jest nierdzewna.....

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.