Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Ducato, pytanie do użytkowników bądź znawców tematu :)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

W bardzo niedalekiej przyszłości planuję zakup busa.

Najprawdopodobniej będzie Fiat Ducato.

Musi to być wersja MAXI (max. długi, max. wysoki)

I teraz pytanie na co zwrócić uwagę przy zakupie, jakie są typowe bolączki tych aut, i najważniejsze jaki silnik wybrać.

Coś słyszałem nienajlepsze opinie o 2.8, a podobnież 2.5 TDi spisują się najlepiej.

Czy ktoś może potwierdzić lub zanegować tą tezę smile.gif)

W ogóle wszelkie porady i sugestie na temat Fiata Ducato mile widziane!

Pzdr!

Napisano

nie kupuj ducato. Przy takim aucie napęd na przód to tragedia. Kup LT35 ! Nawet MAXI.

Napisano

> nie kupuj ducato. Przy takim aucie napęd na przód to tragedia. Kup

> LT35 ! Nawet MAXI.

Zależy do jakich celów ma być używany.

Jeżeli wozisz np ciuchy (duża objętość, mała masa), to przedni napęd będzie lepszy - niższa podłoga, mniejsze opory na napędzie, łatwiej prowadzi się zimą.

A jeżeli wozisz jakieś ciężkie klamoty, to faktycznie - tylko RWD.

Napisano

mam boxera wlasnie z 2.8

na 16 kolach czyli max jesli chodzi o ladownosc ale to tez zalezy co chcesz wozic

zrobilem nim z 10tyskm wiec wlasciwie trudno cokolwiek powiedziec o usterkach bo jak na razie sprawuje sie idealnie

od jakiegosc rocznika mialy ocynkowana blache bo te starsze to gnija na potege

jaki rocznik kolega planuje?

Napisano

> LT35 ! Nawet MAXI.

Leo a zobacz ilu laweciarzy targa po 3 auta wlasnie tymi fwd

sam jezdzilem takim zestawem( ducato i dubel laweta) i naprawde nie mozna zlego slowa powiedziec jesli chodzi o naped no jedynie w zimie ciezko ruszyc jak jest zaladowany hahaha no ale rwd za to lapie cala szerokosc drogi wink.gif

Napisano
  • Autor

> LT35 ! Nawet MAXI.

Auto ma być tanie w zakupie! Czyli LT odpada.

A max ciężar jaki będzie wożony to 500kg!

A najczęściej 200-400kg, czyli nie wiele.

Napisano
  • Autor

> mam boxera wlasnie z 2.8

> na 16 kolach czyli max jesli chodzi o ladownosc ale to tez zalezy co

> chcesz wozic

> zrobilem nim z 10tyskm wiec wlasciwie trudno cokolwiek powiedziec o

> usterkach bo jak na razie sprawuje sie idealnie

> od jakiegosc rocznika mialy ocynkowana blache bo te starsze to gnija

> na potege

> jaki rocznik kolega planuje?

Właśnie a jak wygląda sprawa wielkośći kół, "mówią", że 16" lepsze. Czy faktycznie o wiele lepsze i zawracać sobie też tym głowę przy zakupie??

Pzdr!

Napisano

jesli masz na 16 to masz inne hamulce( duze 4 tarcze) no i mozesz wiecej zaladowac bo kola/felgi znacznie wieksze obciazenia moga przeniesc

ale skoro ty bedziesz wozil malo kg to chyba nie upieraj sie az tak bardzo na 16 chyba ze sie przypadkiem trafi

piszesz ze szukaszmax wysokiego znaczy z plastykowa nadbudowka?

Napisano
  • Autor

> jesli masz na 16 to masz inne hamulce( duze 4 tarcze) no i mozesz

> wiecej zaladowac bo kola/felgi znacznie wieksze obciazenia moga

> przeniesc

> ale skoro ty bedziesz wozil malo kg to chyba nie upieraj sie az tak

> bardzo na 16 chyba ze sie przypadkiem trafi

> piszesz ze szukaszmax wysokiego znaczy z plastykowa nadbudowka?

No to faktycznie przy 16" nie trzeba się upierać.

Wysoki to dla mnie np. taki: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=119106682

Są wyższe?? biglaugh.gif

A coś na temat silników wiadomo?? spineyes.gif

Pzdr!

Napisano

czyli srednii tzw 3L 2H i taki wlasnie mam

a wysoki to tak wyglada:

b0_24.JPG

co do silnikow to ja mam 2.8 i swietnie sie spisuje a kolega ma ten 2.5 i tez sie kula smile.gif

Napisano

> LT35 ! Nawet MAXI.

Taaa

mam porównanie jezeli chodzi o Ducato i Lt...... jezeli VW nie potrafi zrobić bardziej wytrzymnałego samochodu niz fiat, to ten swiat schodzi na psy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> czyli srednii tzw 3L 2H i taki wlasnie mam

> a wysoki to tak wyglada:

> co do silnikow to ja mam 2.8 i swietnie sie spisuje a kolega ma ten

> 2.5 i tez sie kula

O, nie no aż tak wysoki mi nie potrzebny. Poproszę taki jak Ty masz - 3L 2H.

Masz 2.8 z turbo czy bez??

W odpowiedzi na wcześniejszy poost, planuję tak ok. 1996-1998,

raczej chcę wydać ok. 15-18tys. zł brutto.

A Ty, który masz rocznik??

Pzdr!

Napisano

2.8 hdi/jtd

tak jak pisalem zrobilem 10tys km wiec za wiele powiedziec jeszcze nie moge

Napisano

> Witam wszystkich!

> W bardzo niedalekiej przyszłości planuję zakup busa.

> Najprawdopodobniej będzie Fiat Ducato.

> Musi to być wersja MAXI (max. długi, max. wysoki)

> I teraz pytanie na co zwrócić uwagę przy zakupie, jakie są typowe

> bolączki tych aut, i najważniejsze jaki silnik wybrać.

> Coś słyszałem nienajlepsze opinie o 2.8, a podobnież 2.5 TDi spisują

> się najlepiej.

> Czy ktoś może potwierdzić lub zanegować tą tezę )

> W ogóle wszelkie porady i sugestie na temat Fiata Ducato mile

> widziane!

> Pzdr!

Witam !!

mam boxera 2.8 Hdi z grudnia 2004 roku ( salon ) na liczniku 210 tkm i sprwuje się bez problemów ( wbrew opinią np z moje auto pl.) po tym przebiegu mam drugi komplet opon ( Michelin Agilis 81 205/75/15 -- polecam ) , wersia 320LH czyli mx na 15 ładownośc 1340 km całkowita 3300

co zostało wymienione :

-amortyzatory przednie

-tarcze,klocki przednie>>> klocki tylne ( ma już tarcze )

-żarówki reflektorów H7 ( raz na dwa miesiące padają ---- łodowanie ???)

- pompa wody

- rozrząd + rolki = droga impreza ( w serwisie bo nie płacą mi za naprawy !)

to wszystko ................

spalanie 8 kapelusz,10 normalna jazda , 11-12 autostrada

predkość max 170 licznikowa

z układem wtrysku nie było problemów ( tankowane możliwie dobre paliwo )

auto po przebiegu j/w ciągnie tak jak było nowe nie czuć róznicy ( w związku z tym ciężko poznać czy ma np 200 czy 300 tkm )

w związki z tym,że rózni się on od fiata tylko atrapą i znaczkami pozwoliłem sobie zabrać głos !!

Powodzenia !

małe foto ,mojego peugeota:

277350657-100_9745.JPG

post-35458-1435247311949_thumb.jpg

Napisano

Witaj!

W "firmie" zasiadam za kolkiem w Ducacie z 98 roku - pierwotnie wersja Maxi, w pewnym momencie przebudowana na auto-lawete.

Auto zakupione w czerwcu rok temu (juz bylo po przerobce) z blizej nieokreslonym przebiegiem. Silnik 2.8TDi, z wypasow to w zasadzie poza seria tylko elektryka szyb i luster...

Auto lata na trasach w zasadzie caly czas (ja wrocilem z Hamburga popoludniu, a wieczorem juz wyjechalo do Mediolanu). Generalanie caly czas Polska-Niemcy a teraz w zasadzie bardziej Polska-Wlochy.

W ciagu 14 miesiecy nalatalismy tym okolo ~190 000 km. Auto ma 2-3 stalych kierowcow..

Co do kosztow i napraw:

- motor poza jedna regulacja w serwisie Boscha (z wymiana wtryskow) i standardowymi zabiegami eksploatacyjmymi (3 razy rozrzad, 15 razy wymiana oleju z filtrami powietrza i oleju, 3 razy wymiana swiec zarowych) dziala bdb. Spala jakies minimalne ilosci oleju, pozatym w zasadzie nigdy nie zawiodl

- padaja pierdoly i niedorobki Fiatowskie (trzy razy regenerowany alternator, czesto trzeba poprawiac jakies badziewia w elektryce auta, lamia sie sruby trzymajace lewarek, pompa wody, rozrusznik)

- raz wymienilismy tarcze, dwa razy klocki

- raz auto przeszlo gruntowny remont zawieszenia + dodatkowo co jakis czas trzeba zmieniac sworznie wahacza

- slabe sa polosie - wyrabiaja sie od przeciazen - lubi wtedy trzepac autem - regenerowalismy dwa razy

- raz wymieniona byla szyba, raz chlodnica

Pozatym sprzeglo, skrzynia, turbo czy pompa wtryskowa czy nawet akumulator nie byl ruszany. Imho 2.8 TD Intercooler to dobry wybor.

Generalnie moze sie wydawac ze sporo bylo zrobione, ale auto bylo kupione w kiepskim stanie no i mimo ze jezdzi nieco ponad rok u "nas", to jednak przebieg nabilo w tym czasie znaczny smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam!

W Twoim (Waszym) przypadku to już totalna zażynka! biglaugh.gif

Z tego co piszesz, to może jednak będę brał pod uwagę te 2.8 też!?!?!

A jest ktoś kto słyszał złe opinie na temat 2.8 w Ducatach, Boxerach, Jumperach i innych smile.gif

Ja wiem tylko tyle, że raz wracając z Wiednia nie mogłem nadążyć za Ducatem 2.8 tdi, a jechałem Astrą 75KM, po górkach odchodził mi. A naprawdę się spinałem smile.gif

Zakup planuję na koniec drugą połowę września, także jeszcze jest czas, więc czekam na dalsze podpowiedzi!

Pozdrowienia dla wszystkich! ok.gif

Napisano

> Witam!

> W Twoim (Waszym) przypadku to już totalna zażynka!

> Z tego co piszesz, to może jednak będę brał pod uwagę te 2.8 też!?!?!

> A jest ktoś kto słyszał złe opinie na temat 2.8 w Ducatach, Boxerach,

> Jumperach i innych

coś mi się obiło o uszy dotyczyło to pierwszych silników 2.8 ( rozawiercony 2.5 )

chodziło o wadliwe tyleje cylindrów ( 2.8 ma mokre tuleje) ale czy tylko to ???

były za luzno spasowane w bloku i po pewnym czasie luzowały się ---- zresztą w ivecu był ten sam problem ( bo taki sam silnik )

> Ja wiem tylko tyle, że raz wracając z Wiednia nie mogłem nadążyć za

> Ducatem 2.8 tdi, a jechałem Astrą 75KM, po górkach odchodził mi.

> A naprawdę się spinałem

> Zakup planuję na koniec drugą połowę września, także jeszcze jest

> czas, więc czekam na dalsze podpowiedzi!

> Pozdrowienia dla wszystkich!

niewiem.gif

ps trzeba pamietać,że w tych rocznikach które Cię interesuję boxer,jumper,ducato

różniły się silnikami tylko ducato miało 2,8 i 1.9 natomiast cytryna i peugeot miał

silnik o pojemniści 2446 z tdi 107 KM i był bardzo trwały ( tylko,że słaby po większym przebiegu) oraz 1.9

tu widać tuleje i tłoki :

ok.gif277351662-kbm.jpg

post-35458-1435247312083_thumb.jpg

Napisano

Do wszystkich anty-fiatowców i zagorzałych LT'owców - przestańcie p...ić głupoty bo już mnie głowa boli klnie.gif.

Sam mam takie cuś jak w sygnaturce i autko nie jeździ puste, z reguły koło 1500-2000kg, kilka razy do roku 4 palety po 800kg (policzyć łatwo). DMC auta 3250kg, ładowność teoretyczna 1250kg.

Autko ma na liczniku prawie 200kkm z czego ja nabiłem około 100kkm w minionych 4 latach. W silniku nie tykałem nic, oleju ubywa minimalnie (nie dolewam między zmianami bo nie potrzeba). Nie używam żadnego opału czy badziewia z biedronki.

W zawieszeniu faktycznie coś jest nie tak bo regularnie łupie coś w prawym przednim kole (żadne naprawy nic nie dają; znaczy dają ale na kilka tygodni tongue.gif), co ciekawe identycznie było w jumperze'96 także to chyba z cyklu "ten typ tak ma".

Zmieniłem amorki po 70kkm - pytanie tylko ile w tym wina naszych g...ch furious.gif dróg i jazdą po polnych duktach; poza tym normalne duperele jak w każdym aucie. Rozrząd zaraz po kupnie i po 75kkm (niecałe 500zł za komplet); olej co 10-12kkm.

Zdecydowanie zalecam inwestycję niecałych 150zł w osłonę dolną silnika - oszczędzicie jakieś 250zł na wymianę zatartego napinacza czy czegoś podobnego od układu kierowniczego.

Co do napędu - FWD jest rewelacyjny zimą, docenią to zwłaszcza kierowcy odwiedzający boczne, zasypane dróżki; miałem duży ubaw gdy znajomi bujali się LT'kami i transitami a ja przejechałem jak po masełku swoim toczydełkiem mikolaj.gif

Ps. bierz motor z turbinką - znaczynie żwawszy a spalanie to samo

Napisano

krótko:przejechałem Jumperem jakieś 300tys, i po przesiadce na nowego Transita(teraz ma już180tys) widząc Dukacze,Jumpery i Boxery współczuje ich kierowcom,i nie chodzi tutaj o silniki,chodzi o ergonomię oraz pozycje za kierownicą,co jest bardzo istotną rzeczą przy długich trasach.To są dwie różne bajki.

Napisano

dziwne bo walilem po 700km bez wysiadania i nie czulem jakis dziwnych problemow z ergonomia fakt ze to byl dubel kabina wiec maijsca na fotel znacznie wiecej. w swoim mam przesunieta o 10 cm sciane grodziowa zeby fotel dalej sie przesowal

Napisano

> dziwne bo walilem po 700km bez wysiadania i nie czulem jakis dziwnych

> problemow z ergonomia fakt ze to byl dubel kabina wiec maijsca

> na fotel znacznie wiecej. w swoim mam przesunieta o 10 cm sciane

> grodziowa zeby fotel dalej sie przesowal

nie napisałem że Jumperkiem żle mi się podróżowało,napisałem że w porównaniu z Transitem to inna bajka smile.gif

Napisano

mozliwe, jezdzilem transitem ale tym starszym( model chyba do 2000) i tez fajnie sie latalo tylko ten brak mocy....

Napisano
  • Autor

> krótko:przejechałem Jumperem jakieś 300tys, i po przesiadce na nowego

> Transita(teraz ma już180tys) widząc Dukacze,Jumpery i Boxery

> współczuje ich kierowcom,i nie chodzi tutaj o silniki,chodzi o

> ergonomię oraz pozycje za kierownicą,co jest bardzo istotną

> rzeczą przy długich trasach.To są dwie różne bajki.

Tylko że cena tego Boxera, a nowego Transita to też dwie różne bajki grinser006.gif

Osobiście nie będę robił raczaej większych tras niż 200-300km, sporadycznie takie do 1000km, także damy rade smile.gif

jak Ducato zarobi na nowego Transita. LT'ka czy Sprintera to wtedy będę jehcał i narzekał na Boxery, Ducata i inne wynalazki smile.gif

Napisano
  • Autor

Silnik z turbinką będzie na pewno, wybór padł na 2,5 TDI, ale widzę, że jednak nikt nie chce ponarzekać na 2.8iTD, więc chyba oba będę brał pod uwagę.

Tak z ciekawości, ile takim busem można śmigać żeby się nie zmęczył w trasie: 120-140km/h na autostradzie da radę??

Pzdr!

Napisano

> Silnik z turbinką będzie na pewno, wybór padł na 2,5 TDI, ale widzę,

> że jednak nikt nie chce ponarzekać na 2.8iTD, więc chyba oba

> będę brał pod uwagę.

>

nie czytasz wszystkich postów !!!!!!!!!!!!!!! ( tu niewielu kolegów ma podobne auta zobacz opinie na " moje auto .pl " a z tego co piszesz to w takiej cenie może być jeden z pierwszych 2,8 ! i oby nie sprowadzony z firmy kurierskiej z niemiec np GLS

w których silnik wygląda jak nowy a ma 400 tkm !

Tak z ciekawości, ile takim busem można śmigać żeby się nie zmęczył

> w trasie: 120-140km/h na autostradzie da radę??

> Pzdr!

bez problemu da radę i wcale się nie meczy ( jak silnik jeszcze jest w dobrym stanie )

waytogo.gif

Napisano

> krótko:przejechałem Jumperem jakieś 300tys, i po przesiadce na nowego

> Transita(teraz ma już180tys) widząc Dukacze,Jumpery i Boxery

> współczuje ich kierowcom,i nie chodzi tutaj o silniki,chodzi o

> ergonomię oraz pozycje za kierownicą,co jest bardzo istotną

> rzeczą przy długich trasach.To są dwie różne bajki.

masz rację ostatnio miałem wyjazd nowym max transitem do francji ( Rennes - 1600 km w jedną stronę ) wersja T 350 135 i powiem ,że jestem mile zaskoczony faktycznie ergonomia ,fotele bardzo dobre ------ w boxerze po 300 km zaczyna mnie boleć prawa noga , jedynie światła główne ma kiepskie w porównaniu z nowymi modelami PSA

poza tym same superlatywy dla transita ............................

20.GIF

Napisano

> Tak z ciekawości, ile takim busem można śmigać żeby się nie zmęczył

> w trasie: 120-140km/h na autostradzie da radę??

Nie wiem jak inne silniki ale ten "moj" 2.8 TDi powyzej 110 km/h zaczyna znaczaco zwiekszac spalanie z kazdym szybciej rozwijanym kilometrem wink.gif

Tak wiec moja przelotowa to wlasnie okolo 110-120 km/h..

Jako ze to ma aerodynamike niczym stara lodowka Silesia lecaca z 10-pietra to powyzej 140 km/h ciezko to rozbujac..

Napisano

> Których??

> Nie rozumiem przesłania!

tam gdzie pisałem Ci o wadliwych tulejach cylindrów !!!

waytogo.gif

Napisano

Ergonomię foteli zostawmy indywidualnym ocenom, nie uogólniajmy - ja przesiedziałem jednorazowo 7 godzin za kółkiem i nie widzę żadnych przeciwskazań.

Co do spalania to na autobahnie przy 140-150 spalił mi jakieś 12l; jadąc spokojnie 105-110 spije do 9 litrów.

Przy pustym autku jazda na "polskich drogach" powyżej 120 jest jednak conajmniej niebezpieczne (zwłaszcza boje w koleinami klnie.gif). Mnie najlepiej się jeździ jak na pace jest jakieś 700kg równomiernie rozłożone na podłodze - cały czas jest kop a i autkiem nie buja przy silnym wietrze czy na koleinach. Ważne, abyś całego ciężaru (mam na myśli conajmniej kilkaset kg) nie wrzucał na tylną oś bo sterowanie będzie koszmarne rant.gif

Napisano

> W takim razie, pierwsze lata produkcji 2,8 to.....??????

> Pzdr!

różnie bywa ................. pamietaj tylko nie auto po byłym kurierze ................. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> różnie bywa ................. pamietaj tylko nie auto po byłym

> kurierze .................

Dobrze tato smile.gif,.

Teraz na urlop, a w połowie września biorę się za poszukiwania.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, sugestie i inne!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.