Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava - parowanie szyb

Featured Replies

Napisano

Od momentu zakupu samochodu zaobserwowalem dziwne zjawisko nadmiernego parowania szyb ktorego nie bylo w poprzednich moich czterech furasach! Kiedy tylko zacznie padac deszcz lub na zewnatrz jest wilgotno i chlodno gdy w aucie zamkniete sa szyby zaczynaja strasznie parowac! Zadne zabiegi z ustawianiem nawiewu nie pomagaja! A jak w aucie sa juz wiecej niz dwie osoby to juz wogole sa jaja! Moze ktos z Was ma doswiadczenie z czyms takim? Jak ustawic nawiewy, jaki obieg dac? pow. z zewnatrz czy wewnetrzne? Błagam pomozcie bo dostaje szalu a jesien za pasem :/

Napisano

> Od momentu zakupu samochodu zaobserwowalem dziwne zjawisko

> nadmiernego parowania szyb ktorego nie bylo w poprzednich moich

> czterech furasach! Kiedy tylko zacznie padac deszcz lub na

> zewnatrz jest wilgotno i chlodno gdy w aucie zamkniete sa szyby

> zaczynaja strasznie parowac! Zadne zabiegi z ustawianiem nawiewu

> nie pomagaja! A jak w aucie sa juz wiecej niz dwie osoby to juz

> wogole sa jaja! Moze ktos z Was ma doswiadczenie z czyms takim?

> Jak ustawic nawiewy, jaki obieg dac? pow. z zewnatrz czy

> wewnetrzne? Błagam pomozcie bo dostaje szalu a jesien za pasem

> :/

spradz czy klapka obiegu działa prawidłowo...

Napisano

Klima jest???

Napisano
  • Autor

> spradz czy klapka obiegu działa prawidłowo...

KLIMY U MNIE NIET!!!!!!!!!!

Gdybym wiedzial co to jest klapka obiegu gdzie sie znajduje i jak sie ja sprawdza to pewnie juz dawno bym to zrobil..... smile.gif

Napisano

Może to wina filtra przeciwpyłkowego może być zapchany hmm.gif

Napisano

> Może to wina filtra przeciwpyłkowego może być zapchany

Nawet na pewno. U mnie po wymianie parowanie szyb drastycznie zmalało i zwiększyła się wydajność nawiewu. Ale i tak uchylam szyber bo wtedy najszybciej szybki odparowywują.

Napisano

> KLIMY U MNIE NIET!!!!!!!!!!

> Gdybym wiedzial co to jest klapka obiegu gdzie sie znajduje i jak sie

> ja sprawdza to pewnie juz dawno bym to zrobil.....

jak się nie mylę to jest opis do tego na śmietniku (oczywiście jak się naprawia)

ale najpierw sprawdź czy działa, na panelu powinieneś mieć przycisk (lub suwak) do włączania obiegu zamkniętego ( u mnie jest przycisk) suwak powinien przesuwać się z lekkim oporem a jeżeli masz przycisk to po jego włączeniu powinieneś usłyszeć z okolic schowka działające serwo klapki

Napisano

Jak niema klimy to niema filtra przeciwpyłkowego

grinser006.gif no chyba ze się myle u mnie też paruje ale tylko przy wyłączonej klimie ja poradzilym sobie tak : zakupiłem owiewki na przednie szyby i dobry płyn do okien i jeżdzęz uchyloną leciutko szyba palacz.gificon_rolleyes.gif

Napisano

> KLIMY U MNIE NIET!!!!!!!!!!

> Gdybym wiedzial co to jest klapka obiegu gdzie sie znajduje i jak sie

> ja sprawdza to pewnie juz dawno bym to zrobil.....

zdejmujesz podszybie i po lewej stronie jest miejsce na filtr pyłkowy pod fitrem jest owa klapka.musisz miec kogoś kto bedzie przesówał suwakiem w środku a ty musisz patrzeć czy klapka działa jeśli nie to masz przyczyne...

Napisano

Albo zamoczony

Napisano

> Jak niema klimy to niema filtra przeciwpyłkowego

Ja nie mam klimy, a filtr mam smile.gif (bo sam go sobie zamontowałem zlosnik.gif)

Napisano

Otwórz klapke nad głową która ma chronić oczy od słońca i tam na niej powinien być opis

Napisano
  • Autor

> jak się nie mylę to jest opis do tego na śmietniku (oczywiście jak

> się naprawia)

> ale najpierw sprawdź czy działa, na panelu powinieneś mieć przycisk

> (lub suwak) do włączania obiegu zamkniętego ( u mnie jest

> przycisk) suwak powinien przesuwać się z lekkim oporem a jeżeli

> masz przycisk to po jego włączeniu powinieneś usłyszeć z okolic

> schowka działające serwo klapki

Suwak przesuwa sie z lekkim oporem i po zmianie polozenia zmienia sie rowniez nieznacznie strumien powietrza i nasilenie nawiewu wiec wyglada na to ze klapka sprawna! Wiec musze wziasc sie za filtr w takim razie! Jak sie do niego dobrac? Duzo roboty czy raczej chwilowa czynnosc? filtr wystarczy wyczyscic czy trzeba wymienic?

Napisano

Na smietnilu jest referat ale to prościzna ,wymienic na nowy.

Napisano

> Od momentu zakupu samochodu zaobserwowalem dziwne zjawisko

> nadmiernego parowania szyb ktorego nie bylo w poprzednich moich

> czterech furasach! Kiedy tylko zacznie padac deszcz lub na

> zewnatrz jest wilgotno i chlodno gdy w aucie zamkniete sa szyby

> zaczynaja strasznie parowac! Zadne zabiegi z ustawianiem nawiewu

> nie pomagaja! A jak w aucie sa juz wiecej niz dwie osoby to juz

> wogole sa jaja! Moze ktos z Was ma doswiadczenie z czyms takim?

U mnie jest identycznie smile.gif Wydaje mi sie ze to jest kwestia przyzwyczajenia. Ja zawsze daje gorace powietrze na szybe przednia a co do reszty szyb to jak jade z conajmniej 2 pasazerami to oni pracuja gabkami zlosnik.gif

Napisano

A ja jak kupiłem sprzęta to przetarłem szyby spirytem psiknąłem środkiem przeciw parowaniu i problem z czapki. Raz na miesiąc powtarzam czynność i nie bawie się gąbkami. Dobrym sposobem jest też szampon do włosów. Rozetrzeć dobrze na szybie i zostawić do wyschnięcia (czasem są smugi). Próbowałem już różnych sposobów bo mam na punkcie zaparowanych szyb traume po "kaszlakach" i jednak spiryt i antyroszeniowy jest najlepszy.

Napisano

> Jak niema klimy to niema filtra przeciwpyłkowego

>bzdury waćpan piszesz...

nie bzdury tylko często tak jest, ale nie zawsze

Napisano

to jest wlasnie straszna porazka w tych autach angryfire.gif dopoki nie zaczna parowac to jest spoko, ale gdy ju znadejdzie ten moment to jest maxymalnie 30 sekund i po tym czasie zaczyna sie prawdziwy Titanic no.gif podczas deszczu to tragedia Posejdona, bo trza zamknac szyby, zeby sie nie lalo do srodka, a to skutkuje postepujaca duhcota wewnatrza auta. wteyd zalaczam klime i jest przyjemnie chlodno, ale jak ja wylacze to po 30 sekundach mam mgle na szybie i nic nie widac, nic nie pomaga-nawet po wlaczeniu ogrzewania-ktre nie zawsze sie wlacza,ostatnio ustawilem na 22C a lecialo zimniejsze powietrze niz na 18C confused.gif ttrzeba dluuuuuuuuugo czekac a szybe i tak musze otworzyc zeby proces przyspieszyc. to jest mega wkuviajace czerwona.gif

Napisano

> bzdury waćpan piszesz...

wraz z zakupem mojej Marej zakupilem drugi samochod do firmy wlasnie brave wersje standart bez klimy i tez bez filtra przeciwpylkowego ja w swojej wypowiedzi dodalem : chyba ze sie myle ty stwierdzasz fakt

/censored/

----------------------------------

zolta.gif

Napisano

> podczas deszczu to tragedia Posejdona, bo trza zamknac

> szyby, zeby sie nie lalo do srodka, a to skutkuje postepujaca

> duhcota wewnatrza auta.

Zaloz se owiewki to bedziesz mogl uchylic szyby w czasie deszczu, to naprawde super sprawa, deszczyk pada, a tu nic nie paruje, swieze powietrze chlodzi wnetrze a deszcz do srodka nie pada 270751858-jezyk.gif

A co do parowaniu wewnatrz, to u mnie nawet przy zamknietych szybach nic nie paruje. Wystarczy wlaczyc nadmuch na 1 lub gora na 2 bieg i skierowac powietrze na szybe, to wystarcza, szyby nie paruja. Moze masz zapchany filtr przeciwpylkowy, albo co gorsza nie ma ujscia powietrza z tylu nadwozia (zatkana ta klapka z tylu po prawej stronie, co jest pod zdezakiem).

Napisano

> Zaloz se owiewki to bedziesz mogl uchylic szyby w czasie deszczu, to

> naprawde super sprawa, deszczyk pada, a tu nic nie paruje,

> swieze powietrze chlodzi wnetrze a deszcz do srodka nie pada

> A co do parowaniu wewnatrz, to u mnie nawet przy zamknietych szybach

> nic nie paruje. Wystarczy wlaczyc nadmuch na 1 lub gora na 2

> bieg i skierowac powietrze na szybe, to wystarcza, szyby nie

> paruja. Moze masz zapchany filtr przeciwpylkowy, albo co gorsza

> nie ma ujscia powietrza z tylu nadwozia (zatkana ta klapka z

> tylu po prawej stronie, co jest pod zdezakiem).

owiewek nie zaloze, bo mi sie kojarza z autami taxiarzy a nie chce byc Marianem z zoltego 125p 1313 smile.gif dzieki za rade z ta klapka, w pon posprawdzam

Napisano

> owiewek nie zaloze, bo mi sie kojarza z autami taxiarzy a nie chce

> byc Marianem z zoltego 125p 1313 dzieki za rade z ta klapka, w

> pon posprawdzam

A ja mam takie ustawienie na nawiewie, które nazywa się MAX DEF (chyba od defrost). Kilka sekund i wszystkie szyby przejrzyste zlosnik.gif A od Mariana Koniuszko to wara uzbroj_zlo.gif

Napisano

> A ja mam takie ustawienie na nawiewie, które nazywa się MAX DEF

> (chyba od defrost). Kilka sekund i wszystkie szyby przejrzyste

Nawet jest smiesna instrukcja jak to ustawic (na wewnetrznej stronie daszka przeciwslonecznego po stronie kierowcy) 270751858-jezyk.gif

> A od Mariana Koniuszko to wara

hahaha.gifok.gifzlosnik.gif

Napisano

> A ja mam takie ustawienie na nawiewie, które nazywa się MAX DEF

> (chyba od defrost). Kilka sekund i wszystkie szyby przejrzyste

> A od Mariana Koniuszko to wara

tez takie mam, bo mam klime polautomat. tylko chodzi o zasade-co maja zrobic ci, ktorzy nie posiadaja klimy...

Ps Prawdziwym bohaterem jest Jacek Żytkiewicz cool.gif

Napisano

Otworz bagaznik i z prawej strony masz wylot takie kratki odkrec plastik i sprawdz grinser006.gif

Napisano

hmm zawsze mam wlaczony nawiew na szybke (na 1) a jesli tzreba (zaparowane jak wsiadam do auta) zwiekszam jego szybkosc na maxa na jakis czas (do odparowania) i ciut zwiekszam temperaturke po czym spowrotem na 1 by utrzymac przejrzystosc , aha nie mam klimy niestety

Napisano

u mnie dmuchawa nie wie co to pozycja 0. Zawsze jest włączona - zawsze staruszek sie nie może nadziwić po co non stop dmuchawe mam właczoną - ale lubie świerze powietrze mieć a jak jest wilgotno to szybki nie parują ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.