Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana głowicy w 1,2 mpi 75KM Palio [gościnnie z PSA]

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich tutaj zgromadzonych 20.GIF

obecnie stoje przed pewnym dylematem i potrzebuje rady ludzi doswiadczonych w tej materii, a gdzie indziej szukać porady jak nie w krainie swapu i mega modów cool.gif

w moim palio ma silniczek znany tutaj, 1,2 MPI. obecnie mam w planach dobranie się do mojej głowicy. autko pracuje dobrze, jeździ normalnie ok.gif ale główka jest nieco głośna oslabiony.gif rozmawiałem kiedys z Yabollem i dowiedziałem się, że do mojego silnika będzie pasować głowica z 1,1mpi. taką też upatrzyłem u Darka 20.GIF

plan jest następujący: młodziutka główka od seja i mój oryginalny wałek.

z myślą tą udałem się do qmpla, u którego w warsztacie zazwyczaj robię cięższe naprawy(ma podnośnik i pneumatykę więc jak tylko ma pusto to sobie korzystam) od niego usłyszałem, że takie zestawienie może okazać się niewypałem. oslabiony.gif

a więc: nowa główka + wałek po 150kkm

czy "ułożony wałek" wsadzony do innej głowicy nie zaowocuje jeszcze większym repertuarem niechcianych dźwięków??

przewracając internet w poszukiwaniu dodatkowych info wpadłem na usługę osiowania wałka do głowicy, czyli dopasowywania panewek do wałeczka, to jeszcze bardziej zaburzyło moją pewność siebie confused.gif

jak myślicie?? wałeczek zgra się z nową głowicą?? niewiem.gif

czy po wsadzeniu mojego wałka do główki od Darka będzie mozliwość obiektywnej oceny jego pracy?

nie mogę pozwolić sobie na eksperymenty bo nie mam już urlopu i do pracy muszę czymś jeździć. dlatego też musze mieć pewność zanim dokonam zakupu i wybebeszę auto.

w ostateczności zostanę przy starej głowicy.

BTW archiwum tutejsze oraz IKP przeszukałem.

TIA blagam.gif

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy głowica głośniej pracuje ???

stuka mlotek.gif ciutkę jakby "diesluje", dźwięk podobny do tego który w wielu fiatach pojawia się na zimnym silniku. najprawdopodobniej szklanki.

uprzedzając pytania: luz prawidłowy(moje foto-manuale), wałek nie powinien być wytarty bo dynamika auta oraz Vmax jest bez zmian. mimo to w tygodniu go pomierzę ok.gif

Napisano
dziwny objaw :glowica glosnio pracuje" spineyes.gif a porownywales z innym palio albo punto 75? bo np. w seju 1.1 mpi tez slychac klakotanie jak w dieslu i tttm
Napisano
  • Autor

> dziwny objaw :glowica glosnio pracuje" a porownywales z innym palio

> albo punto 75? bo np. w seju 1.1 mpi tez slychac klakotanie jak

> w dieslu i tttm

grinser006.gif umówmy się co do jednego: główka jest głośna i nie jest to naruralny odgłos paszczowy mojego palio zlosnik.gif

miałem wiele fiatów, między innymi CC. obecnie mam też do czynienia z puntkiem 1,1 siostry. ponadto w porównaniu do innych klubowych sien i palio moja głowica jest wyjątkowo hałaśliwa.

Napisano

glowica nie moze stukac zawory moga stukac proponowal bym dobrze ustawic zawory przeszliwofac przylgnie i objaw powinien zniknac smile.gif

Napisano
  • Autor

> glowica nie moze stukac zawory moga stukac proponowal bym dobrze

> ustawic zawory przeszliwofac przylgnie i objaw powinien zniknac

jakieś 40kkm główka w całości była robiona, hałas miał zniknąć, niestety nic to nie dało oslabiony.gif kolejne "regenerowanie" lub nawet wymiana szklanek będzie kosztować znacznie więcej niż kupno młodej główki.

Panowie! nie szukajcie przyczyny bo się offtopic.gif zrobił.

pytanie dotyczy świeżej głowicy i starego wałka hmm.gif

Napisano

Jeśli wałek jest OK to zakładaj , pamiętaj jednak że glowica z 1.1 jest inna niż w 1.2 , nie znam się dokładnie co jest innego ale jest inna sick.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli wałek jest OK to zakładaj m pamiętaj jednak że glowica z 1.1

> jest inna niż w 1.2 , nie znam się dokładnie co jest innego ale

> jest inna

różnica polega na innaczej ukształtowanej komorze spalania przez co zmieni sie stopień sprężania, reszta jest identyczna

Napisano

> Jeśli wałek jest OK to zakładaj , pamiętaj jednak że glowica z 1.1

> jest inna niż w 1.2 , nie znam się dokładnie co jest innego ale

> jest inna

jesli nie zamierza glowicy dlubac (bo ta od 1,2 da sie lepiej ok.gif) to IMO nie zrobi mu to roznicy zlosnik.gif jesli chodzi o rozstaw szpilek czy tym podobne to wszystko jest identyczne waytogo.gif

pozdr.

Napisano
  • Autor

czas rozgrzebania auta coraz bliżej zlosnik2.gif

jeśli ktoś miałby coś wiecej do powiedzenia w mojej sprawie to będe wdzięczny 20.GIF

Napisano

roznica jest w kanalach ssacych 1.1/1.2 mpi maja mniejsze niz 75

Napisano

> roznica jest w kanalach ssacych 1.1/1.2 mpi maja mniejsze niz 75

co za tym idzie nie bedzie to już 75KM....

jak koniecznie chcesz zasadzić tę główkę z 1.1 to daj ją do fachury co się pobawi kanałami devil.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.