Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Policja- Warszawa rondo de Gaulle`a (czy jakoś tak..)

Featured Replies

Napisano

> Zawsze sądziłem, że dotyczy on

> zakaz skrętu w Nowy Świat.

Można też skręcić i pojechać w smolną, imo zakaz jest po to by nie blokować lewego pasa ruchu.

> Z góry dzięki za wszelkie spostrzeżenia...

Spoko grinser006.gif

PS. Zawsze trąbię tam na skręcających spineyes.gif

Napisano

> Idiotyczne przepisy, idiotyczna interpretacja, idiotyczna organizacja

> ruchu.

Taaa...

> Na rondzie nie da się skręcić w lewo ani zawrócić. Jazda w kółko to

> jazda na wprost po swoim pasie. Nie daje się przecież lewego

> kierunkowskazu. Skręca się jedynie raz - w prawo przy zjeździe.

Teoretycznie miałbyś rację.

Ale to "rondo" nie jest "rondem" w klasycznym tego słowa znaczeniu (pomimo jego oznakowania) natomiast stanowi normalne skrzyżowanie o ruchu kierowanym z wyspą centralną (co implikuje, że jest nieco bardziej rozległe).

Możesz je traktować jako 4 skrzyżowania obok siebie.

> Jeśli chcieli zabronić skrętu w Nowy Świat - powinni dać tablicę

> informacyjną i linię ciągłą, tak, aby się nie dało tam jechać.

Widzisz, tylko że w tym samym kierunku jedzie się także w kierunku ulicy Smolnej...

Natomiast żebvy nie było nieporozumień, to po prawej stronie na wysokości wyspy stoi jeszcze znak C-5 z tabliczką, że nie dotyczy ona pojazdów komunikacji miejskiej smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Ostatnio tamtedy nie jechalem, ale znaków zabraniających zawracanie

> było tam, po obu stronach jezdni ze cztery. Kiepsko to świadczy

> o kierowcy, który takie cos by przeoczył. Ale jesli teraz stoi

> tam jeden znak (w co wątpie osobiście) w cieniu drzewka

> zwłaszcza - to co innego.

Coż, biję się w pierś...Dobrze, że kolega by nigdy tego nie przeoczył.... Ja zawsze stałem na stanowisku, że sztuką jest tworzenie takich rozwiązań komunikacyjnych, które nie ogłupiają użytkownika drogi (pomijając moją niewiedzę n/t tego, że zakaz skrętu to także zakaz nawracania), a robienie zakazów na czymś co przypomina rondo trochę ogłupia...Świadczy zresztą o tym fakt, że wiekszość zatrzymanych na rondzie to ludzie spoza wawy....BTW kiedys sądziłem, że zatrzymują głównie ludzi spoza Wawy, o tak, żeby sprawdzić dokumenty samochód etc(tak wnosiłem po obserwacji rejestracji zatrzymywanych aut)...teraz widzę, że tak jest faktycznie, ale głównie z powodu łamanie przez nich tego przepisu.

Napisano

> Przed chwilą miałem dziwną sytuację, co do której nie jestm pewien

> kto miał rację. Otóż jadąc do strony dworca centralnego Alejami

> Jerozolimskimi chciałem nawrócić sobie na rondzie de Gaulle`a, a

> tam jest zakaz skrętu w lewo. Zawsze sądziłem, że dotyczy on

> zakaz skrętu w Nowy Świat. Nawróciłem sobie elegancko no i

> zatrzymała mnie policja - stwierdzili, że dwukrotnie złamałem

> zakaz skrętu w lewo (500 PLN i 10 pkt). Czy mieli rację? IMO

> intencją tego kto postawił ten znak było zakazanie wjazdu na

> Nowy Świat. Pierwszy raz widzę rondu na którym nie możnaby było

> nawrócić... Mieszkańcy, bywalcy Warszawy....Mieli rację, czy po

> prostu chcieli mnie zrobić w jajo? (nawiasem mówić dopiero po

> fakcie uświadmiłem sobie, że tam jest zakaz skrętu a nie zakaz

> nawracania)...

Ja dla mnie to Cie wydymali. Nie wiem jak mieliby inaczej oznaczyć zakaz wjazdu w tą drogą przed rondem. Wg mnie zamysł był taki ze nie mozna skrecic w nowy swiat. Chyba ze zakaz skrętu jednocześnie jest równiez zakazem zawracania.

Napisano

> Ja dla mnie to Cie wydymali. Nie wiem jak mieliby inaczej oznaczyć

> zakaz wjazdu w tą drogą przed rondem. Wg mnie zamysł był taki ze

> nie mozna skrecic w nowy swiat. Chyba ze zakaz skrętu

> jednocześnie jest równiez zakazem zawracania.

No przecież to już było tłumaczone że zakaz skrętu jest również zakazem zawracania (czasem można zobaczyć tabliczkę pod zakazem skrętu - nie dotyczy zawracania).

A oznaczenie w tym miejscu jest jak dla mnie bardzo czytelne - intencją nie był zakaz wjazdu w Nowy Świat ale usprawnienie ruchu na tym skrzyżowaniu (świadczy o tym tabliczka postawiona sporo wcześniej z wyrysowanym objazdem umożliwiającym skręt w lewo oraz znak nakaz jazdy prosto postawiony na samym rondzie (po przejechaniu skrętu w prawo).

Zresztą kiedyś kiedy Nowy Świat już z ruchu wyłączony był to można tam było skręcać w lewo i zawracać. Poza tym po skręcie w lewo możnaby jeszcze pojechać Smolną.

Pozdrawiam

Ł.

Napisano

> Ja dla mnie to Cie wydymali. Nie wiem jak mieliby inaczej oznaczyć

> zakaz wjazdu w tą drogą przed rondem. Wg mnie zamysł był taki ze

> nie mozna skrecic w nowy swiat. Chyba ze zakaz skrętu

> jednocześnie jest równiez zakazem zawracania.

zamysł to był taki, że na rondzie jest znak nakaz jazdy prosto z tabliczką, iż nie obowiązuje KM

Napisano

> No przecież to już było tłumaczone

No tak, nie przeczytalem wszystkich postow.

Napisano

Znak oznacza "zakaz skrętu w lewo na rondzie" ale nie oznacza, że nie wolno pojechać w tamtą stronę - nieco wcześniej masz strzałkę kierunkową jak pojechać (trzeba skręcić prawo w Bracką, potem w lewo w Żurawią i wyjechać w lewo na Nowy Świat i prosto)...

Tamtęty trzeba jechać żeby dostać się np. na Smolną...

A policja - stoi tam od lat bo to "złota" miejscówka - niewyczerpane źródło dobra wszelakiego...

Ja też żyłem w przekonaniu że ten znak dotyczy wjazdu w Nowy Świat do czasu jak zignorowałem znak, a potem policjanta który widząc mnie jadacego z włączonym lewym kierunkiem kazał mi jechać prosto na Poniatowskiego a ja go objechałem i tak skręciłem...

Był wielki dym - 1000 PLN i 10 pkt. a skończyło się na pouczeniu - podczas mojej "przeprawy" z panem policjantem (ok. 20-30 minut) drugi pan policjant "skasował" ze 3-4 samochody za to...

Napisano

> Przed chwilą miałem dziwną sytuację, co do której nie jestm pewien

> kto miał rację. Otóż jadąc do strony dworca centralnego Alejami

> Jerozolimskimi chciałem nawrócić sobie na rondzie de Gaulle`a, a

> tam jest zakaz skrętu w lewo. Zawsze sądziłem, że dotyczy on

> zakaz skrętu w Nowy Świat. Nawróciłem sobie elegancko no i

> zatrzymała mnie policja - stwierdzili, że dwukrotnie złamałem

> zakaz skrętu w lewo (500 PLN i 10 pkt). Czy mieli rację? IMO

> intencją tego kto postawił ten znak było zakazanie wjazdu na

> Nowy Świat. Pierwszy raz widzę rondu na którym nie możnaby było

> nawrócić... Mieszkańcy, bywalcy Warszawy....Mieli rację, czy po

> prostu chcieli mnie zrobić w jajo? (nawiasem mówić dopiero po

> fakcie uświadmiłem sobie, że tam jest zakaz skrętu a nie zakaz

> nawracania)...

Tez sie tam kiedys nacialem, ale to bylo za drugim albo trzecim razem jak bylem w wawie. Udalo mi sie wykrecic od mandatu zlosnik.gif

Na moja korzysc dzialalo to ze byl dosc duzy ruch... zaczalem rznac glupa ze ja ze wsi wink.gif, ze sie zgubilem i tak dalej i tak dalej i wmowilem panu busted.gif ze udalo mi sie tylko zauwazyc znak zakazu skretu w natloku innych znakow i bylem przekonany ze jest on po to zeby nikt nie wjechal pod prad zlosnik.gif, a ja myslalem tylko o tym jakby tu zawrocic zeby sie bardziej nie zgubic. Nie wiem czy teraz nie ma ta innego oznakowania(to bylo ze 3,5 roku temu). Policmajster to kupil, stracilem troche czasu, ale postawilem na swoim i zawrocilem smile.gif

Napisano

> jak na rondzie można skręcić w lewo

Gdy o to samo spytałem Policjanta nigdy nie udzielił mi na to pytanie odpowiedzi ani na forum ani na priv.

Na logike na rondzie nie ma możliwości skręcić w lewo można tylko zjechać w prawo a jeżdżąc w kółko po rondzie nie skręcamy nigdzie bo jedziemy na wprost, no chyba że rondo de'gola nie jest rondem, wszystko na to wskazuje że nazywa się rondem i jest okrągłe a nawet palma im tam wyrosła ale nie obowiązują tam zasady ruchu po rondzie.

Napisano

> problem jest w rozumieniu pojęć

> rondo - skrzyżowanie o ruchu okrężnym

> czyli jadąc dookoła jedziemy "prosto" - nie sygnalizujemy

> kierunkowskazem

> zjeżdżając z ronda "skręcamy" w prawo - sygnalizujemy kierunkwskazem

O właśnie o to samo mi chodziło ale nigdy nie doczekałem się odpowiedzi, może to było nie wygodne pytanie ?

Znaki pokazujące jak należy poruszać się po tym pseudo "rondzie" są bardzo nisko umocowane i autobus może bez problemu to zasłonić i mandat mamy gotowy.

Ten przypadek nie dotyczy naszego bochatera bo On zjechał z tego ronda ale gdyby jechał w kółko to można by dywagować, oczywiście znaki dokładnie pokazują jak tam jechać o ile je widać, to taka pułapka na frajerów, zamiast pilnować bezpieczeństwa dzieci przy przedszkolach i szkołach to oni sobie robią polowania i potem mają na MCdonaldy i prezerwtywy, myśle że nie można mnie posądzać że się zagalopowałem skoro zniżają się wspólnie do wzięcia łapówki marnych 50 zł, na coś trzeba to przeznaczyć chyba, ja gdybym był tym 40 letnim gliną to bym taką 25 latkę schrupał na kolacje, krew nie woda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.