Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrola tarcz i zonk.

Featured Replies

Napisano

Wczoraj wpadłem na pomysł sprawdzenia co w hamulcach piszczy. wink.gif Zabierałem się do tego od czasu kiedy dochodzić zaczynało lekkie popiskiwanie. Założenie było proste - zdjąć zacisk, przeczyścić, nasmarować tłoki pod reperaturkami i koniec. NIestety okazało się, że na jednej z tarcz zaczynają pokazywać się pęknięcia angryfire.gif przypominające kształtem policyjny lizak z reklamy z cyklu "głodny? na co czekasz!" ...czy jakoś tak zlosnik.gif Sprawdziłem jeszcze kontrolnie grubość tarcz 10,4 i 10,5 mm. Czyli teoretycznie jeszcze prawie 1 mm można było jeździć. Niestety dzisiaj musiałem wykonać "telefonik do przyjaciela" i w efekcie mam już nowiutkie tarcze i klocuszki na moim biureczku (Juridy) w cenie... albo nie będę drażnił zlosnik.gif Jutro wymiana. Ktoś kiedyś proponował, aby zamieszczać manuale prostych operacji typu wymiana oleju czy klocków ham. Postaram się pstryknąć kilka fotek i coś naskrobać.

trzymajcie kciuki ok.gif

Napisano

ja proponowalem grinser006.gif i bede bardzo wdzieczny za taki opisik z fotkami, bo mysle ze w przyszlym roku tez mnie to czeka, a silniczek mamy nawet taki sam wiec bedzie to dla mnie spora pomoc grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ja proponowalem i bede bardzo wdzieczny za taki opisik z fotkami,

> bo mysle ze w przyszlym roku tez mnie to czeka, a silniczek mamy

> nawet taki sam wiec bedzie to dla mnie spora pomoc

dałbyś sobie napewno radę bez fotorelacji, ale skoro ma to pomóc... czemu nie. ok.gif

Napisano
  • Autor

W odpowiedzi na apel niektórych userów AK zamieszczam krótki opis "krok po kroku" wymiany tarcz w samochodzie AstraF HTB '92 C16NZ uffff....

A Więc "lets goł - kak gawarit angliki" biglaugh.gif

Po pierwsze do wymiany tarcz w aucie jak wyżej potrzeba:

- klucz do kół

- klucz imbusowy 10mm

- śrubokręty płaski i krzyżakowy

- ...o lewarku nie wspominam wink.gif

W trakcie pracy wyszła potrzeba zastosowania dodatkowych narzędzi:

- wiertarka z wiertełkiem fi 10mm

- młotek

- kilka kropli płynu hamulcowego lub cocacoli wink.gif

- siekiera... żartowałem zlosnik.gif

Rozpoczynamy oczywiście od podlewarowania jednej strony samochodu, oraz zdjęcia koła (opisywać chyba nie trzeba). Naszym oczom ukazuje się następujący widok:

277426583-01.jpg

Za pomocą śrubokręta chowamy tłoczysko maksymalnie jak nam się uda

277426583-02.jpg

Dzięki temu, że zrobimy to w tym momencie nie będziemy mieli problemów z włożeniem nowych (grubszych) klocków na swoje miejsce, a poza tym ułatwi nam to zdjęcie zacisku.

Kolejną rzeczą jest odkręcenie właśnie tego zacisku kluczem imbusowym 10mm. Odkręcamy dwie śruby jak na zdjęciach poniżej:

277426583-03.jpg

277426583-04.jpg

Zdemontowany zacisk:

277426583-05.jpg

Zdejmujemy sprężynę:

277426583-06.jpg

Oraz wyjmujemy stare klocki. Należy zwrócić uwagę, że WEWNĘTRZNY klocek posiada mocowania w formie blaszek - widoczne na rysunku poniżej:

277426583-07.jpg

W tym momencie chciałbym zaznaczyć, że możemy dodatkowo nasmarować tłoczysko specjalnym smarem hamulcowym. W tym celu proponuję podpompować troszkę pedałem, aby tłok nieco się wysunął. UWAGA!!! - nie przesadzać, aby nie wypadł - nie ma on żadnego zabezpieczenia chroniącego przed całkowitym wysunięciem. Do nasmarowania użyłem strzykawki napełnionej smarem.

Wsunąłem ją delikatnie między tłok, a reperaturkę (osłonę gumową) i wcisnąłem ok. 1,5 cm3 smaru... wiem, wiem... za dużo. Po operacji tej wsuwamy tłok spowrotem na miejsce. Posiłkowałem się w tym celu zwykłem zciskiem stolarskim zwracając uwagę, aby nie uszkodzić reperaturek:

277426583-08.jpg

Kolejną czynnością jest zamontowanie/wsunięcie nowych klocków, ale przed montarzem należy przeczyścić, oraz nasmarować miejsca styku zacisku z klockami - czyli na jego końcach. Poniżej fotka z zaznaczonymi miejscami:

277426583-09.jpg

Teraz wystarczy tylko odkręcić śrubę trzymającą tarczę:

277426583-10.jpg

i założyć nową wink.gif

Montaż w kolejności odwrotnej.

Uwagi:

1. Może zdarzyć się na przykład, że śruba trzymająca tarczę ani drgnie. Ja miałem problem właśnie z jedną. Po prostu rozwierciłem ją wiertełkiem fi 10, zdjąłem tarczę, a pozostałość po potraktowaniu płynem hamulcowym wykręciłem szczypcami.

Gdy nie mamy "na podorędziu" nowej śruby nie przejmujemy się tym - po prostu jej nie wkręcamy, a całość składamy tak jakby ona tam była. Tarcza trzyma się na 4 śrubach mocujących koła (bo właśnie to one ją trzymają przy normalnej eksploatacji).

Brakującą śrubę przykręcamy kiedy się w nią zaopatrzymy (czyt; "nabędziemy drogą kupna" wink.gif ).

2. Do powyższego opisu zamieszczę jeszcze jedną fotkę dla "skrótowców". Przedstawia ona miejsca w których znajdują się prowadnice, które z kolei należy wykręcić, gdy celem naszym jest TYLKO wymiana klocków:

277426583-12.jpg

Do operacji tej potrzebujemy kluczyk imbusowy 7mm.

Acha.. i jeszcze jedno: Proponuję zaopatrzyć się w dobre klucze imbusowe, żeby nie było "niespodziewajek" w trakcie pracy. Ja osobiście jestem zadowolony z narzędzi marki TOPEX, ale z serii PREMIUM LINE!!! (STANDARD line to dno).

I jeszcze fotka finalna:

277426583-11.jpg

To tyle. Na koniec warto wspomnieć, że po wymianie zarówno okładzin, jak i tarcz nie należy hamować gwałtownie i mocno.

Wszystko musi się ze sobą dotrzeć/ułożyć. W przeciwnym wypadku może dojść do lekkiego "przypalenia" okładzin co z kolei może skutkować piszczeniem przy hamowaniu.

Szerokiej drogi!

EDIT by kol Eleven biglaugh.gif

"- przy wymianie warto jednak rozkręcić zacisk i wyczyścić

dokładnie prowadnice klocków

- koniecznie trzeba sprawdzić, czy sprężynka jeszcze

wystarczająco dobrze trzyma. Po kilku operacjach

montażu/demontażu traci swoje właściwości co może

skutkować przycieraniem klocka o tarczę "

post-37305-14352473587384_thumb.jpg

Napisano

Kurna, a gdzie opis wymiany z drugiej strony...?

grinser006.gifzlosnik2.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Kurna, a gdzie opis wymiany z drugiej strony...?

> Pozdroofka

przeca z jednej strony mi tarcza pękła, więc po co z drugiej wymieniać rotfl.gif

info dla tych "nie w temacie": wymieniajcie z dwóch wink.gif

Napisano

> info dla tych "nie w temacie": wymieniajcie z dwóch

Nie napisałeś jeszcze żeby nie wieszać zacisku na przewodzie icon_rolleyes.gif

zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> Nie napisałeś jeszcze żeby nie wieszać zacisku na przewodzie

bo sam wieszam... serio. Taki powiedzmy mały test sprawności przewodu wink.gif

Napisano

> W odpowiedzi na apel niektórych userów AK zamieszczam krótki opis

> "krok po kroku" wymiany tarcz w samochodzie AstraF HTB '92 C16NZ

> uffff....

Dopisz na samym koncu, ze po montazu wcisnac kilka razy pedal hamulca, zeby tloczek doszedl klockow hamulcowych a pedal stal sie twardy. W przeciwnym wypadku mozna sie nieco zdziwic brakiem hamowania...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.