Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyjazd autem do GB- jak przerobic światła?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Sprawa dość pilna. Jutro rano brat jedzie autem do Anglii i w ostatniej chwili przypomniało mu się, że trzeba przerobić (nakleić coś na) światła.

Wiecie może o co chodzi?

Napisano

WIemy o co chodzi. Chodzi o to, by swiatla swicic zamiast __/ swiecily ___ . Osobiście bym to olał, bo żadnego auta nie widziałem na innych niż angielskie blachach z zaklejonymi światłami. Ja też teraz nie zaklejałem, choć w zeszłym roku to zrobiłem. Mija się z celem.

Jedno co, to niech sobie dobrze światła ustawi, bo trzeba pamiętać, że teraz zmienią się strony - w Polsce dobijało mnie oświetlanie nie tego pobocza, ale trzeba było z tym żyć.

Napisano

Na promie 7,99 Ł kosztują naklejki... To taniej niż ewentualny mandat... Cho nie spotkałem się z tym, by ktoś zapłacił...

Napisano

> Witam wszystkich

> Sprawa dość pilna. Jutro rano brat jedzie autem do Anglii i w

> ostatniej chwili przypomniało mu się, że trzeba przerobić

> (nakleić coś na) światła.

> Wiecie może o co chodzi?

Niech wstawi w reflektory "ichniejsze" zarowki, bo to zarowki formuja ksztalt strumienia, uryflowanie szkla reflektora tylko to wspomaga. Oczywiscie mozna tez zakleic czesc klosza naklejka.

Napisano

> Witam wszystkich

> Sprawa dość pilna. Jutro rano brat jedzie autem do Anglii i w

> ostatniej chwili przypomniało mu się, że trzeba przerobić

> (nakleić coś na) światła.

> Wiecie może o co chodzi?

Do Fabii kupowałem takie plastikowe nakładki na reflektory w ASO. Musieli sprowadzać, bo akurat na stanie nie mieli - 4 dni. Koszt o ile mnie pamięć nie myli - coś około 30 peelenów.

Napisano

> Niech wstawi w reflektory "ichniejsze" zarowki, bo to zarowki formuja

> ksztalt strumienia, uryflowanie szkla reflektora tylko to

> wspomaga. Oczywiscie mozna tez zakleic czesc klosza naklejka.

Chyba coś Ci się, kolego pokręciło! yikes.gif

Przecież to właśnie szkło reflektora nadaje kształt strumieniowi światła. hehe.gif

Napisano

> Chyba coś Ci się, kolego pokręciło!

> Przecież to właśnie szkło reflektora nadaje kształt strumieniowi

> światła.

Gladkie tez? zlosnik.gif, a moze odblysnik tez nadaje? biglaugh.gif. Popatrz jak jest zbudowana zarowka na przyklad H4, jak trzeba to przez lupe - spostrzezenia pomoga zrozumiec choc po czesci zagadnienia formowania ksztaltu strumienia swiatla emitowanego przez reflektor samochodowy.

Napisano

> Gladkie tez?

tez

>, a moze odblysnik tez nadaje?

tak,wlasnie on

>. Popatrz jak jest

> zbudowana zarowka na przyklad H4, jak trzeba to przez lupe -

> spostrzezenia pomoga zrozumiec choc po czesci zagadnienia

> formowania ksztaltu strumienia swiatla emitowanego przez

> reflektor samochodowy.

twierdzisz ze sa zarowki prawe i lewe? hehe.gif

Napisano

> twierdzisz ze sa zarowki prawe i lewe?

Gladkie szklo reflektora nie jest w stanie ksztaltowac strumienia. W nowoczesnych lampach robi sie to odblysnikiem, ale w najpopularniejszej na rynku zarowce H4 robi to przeslona umieszczona pod zarnikiem. Zaprojektowanie i wyprodukowanie reflektora na rynek brytyjski z "nasza" zarowka H4 bylo by majstersztykiem i zarazem kuriozum w dziedzinie optyki, ale byc moze komus sie to udalo zrobic biglaugh.gif.

Napisano

to w jaki sposob zamiana zarowek ma zmienic asytmetrie w swieceniu???? wink.gif

zarowki nie dziela sie na prawe i lewe a swiatla swieca w odmienny sposob i za to odpowiedzialne jest wlasnie lustro lub szklo z pryzmatami

o oslonie nie wspominam bo nie o tym tu mowa skoro piszemy o swiatlach mijania

Napisano

> o oslonie nie wspominam bo nie o tym tu mowa skoro piszemy o

> swiatlach mijania

Wlasnie w swiatlach mijania zarnik zarowki jest przysloniety blaszka w ksztalcie ___/, dajaca taki sam snop swiatla (zostanmy juz przy H4), gdzie nawet sama zarowka zasilona 12V swieci wlasnie w takim ksztalcie. Jezeli angole nie maja "lewych" zarowek, to odwrocenie tego w ich reflektorze jak pisalem wczesniej bylo by majstersztykiem techniczno optycznym.

Napisano

> Wlasnie w swiatlach mijania zarnik zarowki jest przysloniety blaszka

> w ksztalcie ___/, dajaca taki sam snop swiatla (zostanmy juz

> przy H4), gdzie nawet sama zarowka zasilona 12V swieci wlasnie w

> takim ksztalcie. Jezeli angole nie maja "lewych" zarowek, to

> odwrocenie tego w ich reflektorze jak pisalem wczesniej bylo by

> majstersztykiem techniczno optycznym.

czyli zarowki na wyspy sa napewno inne? bo na opakowaniu jest napisane ze dozwolone w europie ale nie jest nic wspomniane ze tylko na kontynentalna

Napisano

Twierdzisz, ze jak wloze zarowki z Polski do reflektorow w mojej angielskiej bravie, to nie uzyskam poprawnego oswitlenia? czyli np. takiego \_?

Napisano

> Twierdzisz, ze jak wloze zarowki z Polski do reflektorow w mojej

> angielskiej bravie, to nie uzyskam poprawnego oswitlenia? czyli

> np. takiego \_?

No jak mozesz i masz jak to sprawdz to ok.gif. Nie twierdze, ze nie, ale "polska" zarowka niezaleznie od tego, gdzie bedzie wkrecona da swiatlo takie __/, bo tak ma uksztaltowana przeslone pod zarnikiem wewnatrz banki. Zeby dala takie \__ trzeba by sie zdrowo nagimnastykowac z ukladem zwierciadel, przeslon i pryzmatow w reflektorze.

Napisano

nic nie trzeba - z wielkim sukcesem swieci od ponad roku 2xPhilips SuperVision przywieziony z Polski. I nie tylko swieci, ale auto rowniez przeszlo tutejszy przeglad. Takze niestety twoja teoria w tym przypadku nie jest sluszna.

Napisano

> No jak mozesz i masz jak to sprawdz to . Nie twierdze, ze nie, ale

> "polska" zarowka niezaleznie od tego, gdzie bedzie wkrecona da

> swiatlo takie __/, bo tak ma uksztaltowana przeslone pod

> zarnikiem wewnatrz banki. Zeby dala takie \__ trzeba by sie

> zdrowo nagimnastykowac z ukladem zwierciadel, przeslon i

> pryzmatow w reflektorze.

w takim razie nie trzeba by bylo przerabiac reflektorow tylko zmieniac zarowki wink.gif

zbyt piekne.... wink.gif

Napisano

> nic nie trzeba - z wielkim sukcesem swieci od ponad roku 2xPhilips

> SuperVision przywieziony z Polski. I nie tylko swieci, ale auto

> rowniez przeszlo tutejszy przeglad. Takze niestety twoja teoria

> w tym przypadku nie jest sluszna.

Zatem wynika z tego, ze przeslona zarnika jest "plaska", zarowki sa takie same, a granice swiatlo/cien wyznacza odblysnik albo klosz.

Praktycznie przeslona musi dawac ksztalt wiazki taki \___/, a to ktora strona jest w danej wersji gubiona zalatwia wlasnie konstrukcja lampy. Zarowek prawych i lewych nie ma.

Napisano

Ludzie jak czytam to normalnie ubaw.

W Astrze spaliła mi się żarówka. Poszedłem do sklepu, kupiłem dwie, założyłem obie nowe i świeciło ok.gif

Co do naklejek to 75% kontynentalnych jeździ u nas z nieoklejonymi ale jak w nocy się jedzie to bardzo chętnie bym rozstrzelał bezmózgowców uzbroj_zlo.gif

Jeżeli nadal ktoś ma jakieś wątpliwości co do żarówek to do nowego mondziaka na wstępie sobie zapodałem nowe Philipsy Blue vision przywiezione mi przez znajomego z Polski (bo taniej)

Inna lampa, inne żarówki a świeci cacy. Nie dajcie sobie wmówić przez mlot.gif że strumień w standardowych lampach jest kaształtowany przez żarówki.

Co do ksenonów to się nie wypowiadam bo na ten temat nie mam wiedzy aczkolwiek chętnie poczytam jeżeli ktoś ma na ten temat wiedzę

Napisano

> Co do naklejek to 75% kontynentalnych jeździ u nas z nieoklejonymi

> ale jak w nocy się jedzie to bardzo chętnie bym rozstrzelał

> bezmózgowców

Ni cholery nie jestem w stanie odróżnić nieanglika od anglika - a oślepiają częściej tutejsi, głównie przez światła ustawione w niebo, a nie, że owietlają nie to pobocze... Jak dla mnie ejst OK biglaugh.gif

Napisano

> Wlasnie w swiatlach mijania zarnik zarowki jest przysloniety blaszka

> w ksztalcie ___/, dajaca taki sam snop swiatla (zostanmy juz

> przy H4), gdzie nawet sama zarowka zasilona 12V swieci wlasnie w

> takim ksztalcie. Jezeli angole nie maja "lewych" zarowek, to

> odwrocenie tego w ich reflektorze jak pisalem wczesniej bylo by

> majstersztykiem techniczno optycznym.

dosc ciekawe rzeczy kolega pisze hehe.gif

poszedlem sprawdzic w instrukcji obslugi

mam w aucie lampy ksenonowe... ale o zwyklych tez jest tam napisane, proponuje przeczytac ok.gif

277538716-s_resize.jpg

post-8979-14352474215529_thumb.jpg

Napisano

> dosc ciekawe rzeczy kolega pisze

> poszedlem sprawdzic w instrukcji obslugi

> mam w aucie lampy ksenonowe... ale o zwyklych tez jest tam napisane,

> proponuje przeczytac

I wszystko jasne waytogo.gif

Napisano

> dosc ciekawe rzeczy kolega pisze

Juz to wczesniej sprostowalem, wiec nie musicie sie meczyc grinser006.gif. Przeslona w ksztalcie __/ byla stosowana w zarowkach reflektorowych R2 (pamietam i jezdzilem na takich). Myslalem, ze H4 sa zbudowane tak samo - maja przeslone ale w uniwersalnym ksztalcie \__/.

Juz wszyscy wszystko wiedza biglaugh.gif.

Napisano

> Juz to wczesniej sprostowalem, wiec nie musicie sie meczyc .

> Przeslona w ksztalcie __/ byla stosowana w zarowkach

> reflektorowych R2 (pamietam i jezdzilem na takich). Myslalem, ze

> H4 sa zbudowane tak samo - maja przeslone ale w uniwersalnym

> ksztalcie \__/.

> Juz wszyscy wszystko wiedza .

waytogo.gif

tak na wszelki wypadek biglaugh.gif

20.GIF

Napisano

> Zatem wynika z tego, ze przeslona zarnika jest "plaska", zarowki sa

> takie same, a granice swiatlo/cien wyznacza odblysnik albo

> klosz.

> Praktycznie przeslona musi dawac ksztalt wiazki taki \___/, a to

> ktora strona jest w danej wersji gubiona zalatwia wlasnie

> konstrukcja lampy. Zarowek prawych i lewych nie ma.

Cały czas twierdziłeś, że konstrukcja żarówki! Teraz - konstrukcja lampy? icon_eek.gif. Zaprzeczasz sam sobie! spineyes.gif

Oczywiście, że "odcięcie" strumienia światła w lewo lub w prawo daje konstrukcja lampy! Przysłona żarówki odcina tylko strumień swiatła od góry! 20.GIF

Napisano

> Oczywiście, że "odcięcie" strumienia światła w lewo lub w prawo daje

> konstrukcja lampy! Przysłona żarówki odcina tylko strumień

> swiatła od góry!

Od dolu (patrzac z punktu widzenia zarowki, w ktorej sie znajduje). W zarowce H4 przeslona odcina polowe strumienia, ale tez zalatwia te 15* w prawo i lewo jednoczesnie. O tym, ktora strona jest "gubiona" decyduje juz konstrukcja samego reflektora. Polak na wyspach (i odwrotnie) zaklejajac nalepka to odchylenie strumienia o 15* zdecydowanie pogarsza sobie oswietlenie pobocza i znakow drogowych, za to nie oslepia jadacych z przeciwka (cos za cos).

Napisano

> Od dolu (patrzac z punktu widzenia zarowki, w ktorej sie znajduje). W

> zarowce H4 przeslona odcina polowe strumienia, ale tez zalatwia

> te 15* w prawo i lewo jednoczesnie. O tym, ktora strona jest

> "gubiona" decyduje juz konstrukcja samego reflektora. Polak na

> wyspach (i odwrotnie) zaklejajac nalepka to odchylenie

> strumienia o 15* zdecydowanie pogarsza sobie oswietlenie pobocza

> i znakow drogowych, za to nie oslepia jadacych z przeciwka (cos

> za cos).

To jest trochę inaczej.

Już zwykły reflektor paraboliczny z gładkim szkłem i żarówką H4 daje asymetryczne światło.

Miseczka pod włóknem światła mijania odcina MNIEJ niż połowę strumienia.

Oświetlone jest ok (180+15)* odblasku (górna część).

Żarówka jest w parabolicznym zwierciadle, wysunięta przed ognisko, więc gdyby była włożona prosto (miseczka dokładnie poziomo) uzyskałoby się oświetlenie dolnej części ekranu (ściany) w kształcie "bardzo szerokiej litery V " - i lewe i prawe ramię podniesione pod kątem 7.5 stopnia.

Asymetrię "kontynentalną" uzyskuje się przez obrócenie żarówki o te 7.5 stopnia w lewo (patrząc zza reflektora w kierunku jazdy) - lewe ramię tej V robi się poziome a prawe daje linię odcięcia wznoszącą się 15 stopni do góry.

Proszę przyjrzeć się stykom żarówki włożonej w reflektor - widać skręcenie.

Gdyby szkło reflektora nie miało pryzmatów, które mają za zadanie dodatkowo "ulepszyć" plamę świetlną, wystarczyłoby (gdyby oczywiście nie było "ząbków" ustalających) obrócić żarówkę o 15 stopni w prawo, by uzyskać podniesienie lewej części strumienia, zgodne z angielskimi przepisami.

Nie ma lewych i prawych żarówek - są symetryczne, tylko w odpowiednią stronę skręcone, zależnie od reguł ruchu drogowego.

Widziałem dawno temu (chyba w Triumphie) przy reflektorach pierścienie z zatrzaskami, pozwalające na zmianę oświetlenia "po przepłynięciu Kanału".

Dzisiaj jest znacznie trudniej, bo lampy przednie są komputerowo projektowane i asymetrię świateł uzyskuje się przez odpowiedni kształt samego odblasku lub odblasku i szkła łącznie.

Są lampy świateł mijania, gdzie żarówka jednowłóknowa nie ma miseczki "marnującej" prawie połowę światła i reflektor z całej powierzchni odblasku daje światło zgodne z normą - ostra granica światło/cień i asymetria.

W reflektorach soczewkowych, wydaje mi się, wystarczyłoby obrócić cały "wkład" z soczewką by przystosować światła do angielskich obyczajów.

Ponieważ w fabrycznych konstrukcjach raczej nie ma możliwości obrócenia całości, można zrobić tak, jak któryś z Kolegów opisywał w kąciku Nubiry - przerabiając sciągnięte z Anglii reflektory "obrócił" (z jednej strony wyciął, z drugiej dosztukował) przesłony przed żarówkami.

Gdyby te przesłony zrobić obrotowe byłby gotowy przełącznik "kontynent / wyspy".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.