Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pali jak smok :( - pomocy

Featured Replies

Napisano

witam

stwierdziłem że czas sprawdzić ile pali moja asia

wyjeździłem paliwko do momentu aż zapaliła sie rezerwa i pojechałem sie zatankować wlałem za 60 zł(ok 15 litrów) + za 21zł(5l.) wkarnister bo nie wiedziałem czy kontrolka nie wariuje.

a następnie w jeździe miejskiej ruszyłem w trase palacz.gif

zrobiłem jeden wyjazd ok 70km trasa Stąporków - skarżysko kamienna, a pozatym krótkie trasy do pracy i z powrotem przy 120 km błysneła mi rezerwa i zgasła teraz jest 135 km i świeci

z tego wynika że moja asterka pali ok 11l. na 100km sciana.gif

przecież to smok wiedziałem że ma nałóg, ale że aż taki beksa.gif

a teraz panowie mi powiedzą jak tenstan zmienić i ograniczyć palenie, co może być przyczyną oprucz ciężkiego buta bo takiego nie posiaddam. jeżdze sobie przepisowo z obrotami od 1800 do 3300 na jałowym mam 1000

co może być, jak podregulować co sprawdzić, gdzie szukać wycieków, może jakiś filtr ??

(po zakupie wymiana oleju i paska rozrządu i filtra oleju, oleju nie bierze bo sprawdzam a w tym miesiącu przejechałem ponad 1kkm)

Napisano

po pierwsze witam kolege z okolicy grinser006.gif

po drugie nawet 1000obr na jalowym to chyba troche za duzo, wiec jesli jeszcze nie czysciles silniczka krokowego to mozesz do niego zajrzec, w sumie nic innego teraz mi do glowy nie przychodzi, ale koledzy pewnie cos podpowiedza ok.gif

Napisano
  • Autor

> po pierwsze witam kolege z okolicy

gdzie gazowałeś astrolota w bliżynie jest jakiś gazownik nie wiesz dobry?? tani??

Napisano

> witam

> stwierdziłem że czas sprawdzić ile pali moja asia

> wyjeździłem paliwko do momentu aż zapaliła sie rezerwa i pojechałem

> sie zatankować wlałem za 60 zł(ok 15 litrów) + za 21zł(5l.)

> wkarnister bo nie wiedziałem czy kontrolka nie wariuje.

> a następnie w jeździe miejskiej ruszyłem w trase

> zrobiłem jeden wyjazd ok 70km trasa Stąporków - skarżysko kamienna, a

> pozatym krótkie trasy do pracy i z powrotem przy 120 km

> błysneła mi rezerwa i zgasła teraz jest 135 km i świeci

> z tego wynika że moja asterka pali ok 11l. na 100km

> przecież to smok wiedziałem że ma nałóg, ale że aż taki

> a teraz panowie mi powiedzą jak tenstan zmienić i ograniczyć palenie,

> co może być przyczyną oprucz ciężkiego buta bo takiego nie

> posiaddam. jeżdze sobie przepisowo z obrotami od 1800 do 3300 na

> jałowym mam 1000

> co może być, jak podregulować co sprawdzić, gdzie szukać wycieków,

> może jakiś filtr ??

> (po zakupie wymiana oleju i paska rozrządu i filtra oleju, oleju nie

> bierze bo sprawdzam a w tym miesiącu przejechałem ponad 1kkm)

radze najpierw nauczyć sie jeździć na mniejszych obrotach.

Najlepiej od 1500 do 2500

drugie, sprawdzić filtry, swiece, itp.

Trzecie - czy nie ma oporu w toczeniu (czy cos asterki nie hamuje w czasie jazdy na luzie.)

Jeśli to wtrysk to jazda z hamowaniem silnika, a jeśli gaźnik to duuuużo na luzie( nie luknołem na profil jaki to silnik grinser006.gif)

Moja ma większy silnik i pali 8,5 L /100km

Aha i delikatnie z gazem smile.gifgrinser006.gificon_rolleyes.gif

Napisano

tam gdzie ja gazowalem astre to nie polecam nikomu w oronsku jak sie jedzie do radomia, w blizynie jadac ze skarzyska zaraz za przejazdem kolejowym jest gazownik, raz bylem u niego na regulacji, raczej zna sie na rzeczy i chyba nie robi drogo, ale chyba dobry jest tez zaklad kolo cpnu przy E7 w skarzysku i nalezy do sieci czakramu wiec chyba niezly zaklad,

ja jak zakladalem gaz nie mialem pojecia o niczym, pojedz zapytaj jakie ceny, i jakie dokladnie instalki zakladaja, tzn elektronika np, bo to gowno co ja mam czyli lecho mini lambda do jest szmelc ! cfaniak.gif

Napisano

> Jeśli to wtrysk to jazda z hamowaniem silnika, a jeśli gaźnik to

> duuuużo na luzie( nie luknołem na profil jaki to silnik )

A były w Astrach jakieś silniki z gaźnikiem? Bo nie słyszałem o takich.

Co prawda mój kumpel zaamienił sobie w sirocco monowtrysk na dwa dwugardzielowe gaźniki ale jemu zawsze brakowało mocy hehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

gazu narazie nie mami jeżdze na benzynce jak wopisie mój silnik to 1.4 c14se myśle nad tym krokowcem jutro idzie do czyszczenia i zajrze do filtru powietrza,mże macie pomysł co więcej?

Napisano

> A były w Astrach jakieś silniki z gaźnikiem? Bo nie słyszałem o

> takich.

watpie

w C14NZ co jest chyba najstarszym silnikiem masz jednopunkta

Napisano

> A były w Astrach jakieś silniki z gaźnikiem? Bo nie słyszałem o

> takich.

=================

Kolega mówił o gazie ,a nie o gazniku.

Albo mial na myśli kadeta , w końcu protoplasta astry wink.gif

Napisano

> =================

> Kolega mówił o gazie ,a nie o gazniku.

U mnie wyświetla sie gaźnik a nie gaz albo gazik

Napisano

> U mnie wyświetla sie gaźnik a nie gaz albo gazik

spotkałem sie z asterką z gaźnikiem ale nie z orginalnym silnikiem opla.

Nie krzyczcie na mnie, ok. confused.gif

pad.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gif

ja tylko chciałem pomóc koledze beksa.gifbeksa.gif

Napisano

sprawdź :

- czy masz dobrze ustawiony zapłon (chociaż nie jestem pewien ,czy twój silnik ma możliwość ręcznego ustawienia kąta wyprzedzenia zapłonu) ;

- świece ;

- sondę lambda ;

- czujnik temperatury do kompa (niebieski) ;

- filtr powietrza.

i najważniejsze :

jeden pomiar to coś chole....... niewiarygodnego.

Wyjeździj bak ,2 albo i 3 i uśrednij wtedy wynik.

pozdrawiam

massud

P.S. 14NV

astra z gaźnikiem. jak dobrze pamiętam 75 KM.Chyba nawet ktoś z kącika posiada takową.

Napisano

witaj !

sprawdź silniczek krokowy , 1000obr jałowizny to jednak za duzo , mam silnik 1,6 obroty jałowe ok800 ,ostatnie zużycie paliwa w cyklu mieszanym ok 8 literków/100km

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

a jak reguluje sie obroty w silniku c14se może warto zejść odrobine w dół na 800 jak u kolegi wyżej

krokowca wymyłem, był syf straszny, teraz już swieci sie jak trzeba, filtr powietrza pójdzie do wymiany, ale moje podejrzenia padają na sąde lambda (zapaliła mi sie i zgasła kontrolka od silnika z nr 44- sonda lambda ,uboga mieszanka) i dziurawy wydech między srodkowym a tylnim

ile kosztuje sada do mojego silnika?

ciężko ją wyjąć, zajrzałbym do obecnej ale boje sie urwać??

275490107-glaszcze.gif

Napisano

Koszt sondy to ok 120zł GM(daruj sobie tanie z allegro ja wymieniłem w sumie 4 lub 5 razysciana.gif)Nic niepowinienes urwac przy normalnym odkręcaniu(najlepiej na ciepłym silniku)Jesli sonda przekłamuje(sadza na sondzie) że uboga mieszanka to komp podaje wiekszą dawke paliwa -Efekt wyższe zużycie PB.Zmież napięcie na przewodzie .Wydech raczej niema znaczenia.

Napisano
  • Autor

>Zmież

> napięcie na przewodzie .Wydech raczej niema znaczenia.

ok jutro jak wruce z trasy biore sie do roboty(po mszy smile.gif) ) oblukam sonde

wydaje mi sie że to będzie to, bo znając francuza (POPRZEDNIKA MOJEGO) to od nowości tam nie zajrzał, tak jak do krokowca i wszędzie , a jak zajrzał to popsół smile.gif) jak tylni spryskiwacz i radio

po czyszczeniu krokowca broty najpierw wzrosły z 1000 do 1100 a po ok 4km jazdy spadły na ok 950(odrobine poniżej kreski, góra wskazówki dotyka dołu kreski 1000), ponowie pytanie można je jeszcze obniżyć????

Napisano

Co do francuzów to masz racje!Ja jak kupiłem to było roboty od groma wycieki,brud,oświetlenie kokpitu całe do roboty było,też spryskiwacz mi niedziałał,poprostu pani Jenifer niedbała o moją Asterke angryfire.gif Może to głupie ale Sprawdź linke od gazu może zbyt naciągnieta(regulacja :taka mała wsuwka na panceżu linki pod maską) hmm.gif

Napisano
  • Autor

poszukałem w archiwum

i znalazłemto

kliken

a zainteresował mnie tekst kolegi MIREQ20

"To i ja sie dopisze

Moja lambda wykazywała żwawość leniwca tzn. pomiary pokazywały 80-150mV i ani milivolta więcej (spalanie 11,5-12litrów przy silniku 1,4 to troszku ) więc kupiłem najzwyklejszą lambde na alegro(60PLN) troche powalczyłem przy wkręcaniu i jest nowa . I na dzień dobry po odpaleniu auta jakby lepiej bo troche mniej nią telepało , ale wziąłem i z ciekawości zmierzyłem nową i wyszło 800-900 na wolnych obrotach przy zimnym w miare rozgrzewania na wolnych obrotach okolice 600-800 przy dodaniu gazu zjeżdża (płynnnie) do jakichś 200mV. Czy tak powinno być to ale wiem natomiast że po tym zabiegu wizyta na stacji paliw przywróciła mi radość z bo spalanie spadło o jakieś 3,5 litra.

Pozdrawiam."

powruciła mi nadzieja jutro pobawie sie w doktora smile.gif

multimetr w dłoń i do dzieła, gożej jak to nie będzie to frown.gif

eraz mały edit

jak rozumiem mam sie wpiąć w przewód i do karoserii bez gazu ma pokazywać ok 800mV a z gazem spadać do 200mV

myśle czy sobie nie zrobić takiego wskaźniczka na stałe jakiś mały cyfrowy woltomierz z małym wyświetlaczem ,albo linijka diodowa odpowiednio wyskalowana . Spotkaliście sie może z czymś takim???

Napisano

> jak rozumiem mam sie wpiąć w przewód i do karoserii bez gazu ma

> pokazywać ok 800mV a z gazem spadać do 200mV

Odwrotnie. Im więcej benzyny tym więcej mV.

Lepsza od karoserii będzie obudowa sondy, lub kadłub silnika.

Co do zegarka na stałe to fajna rzecz, ale dodatkowy wskaźnik to dodatkowe nerwy gdy chwilowo przekracza normę.

Napisano
  • Autor

> Odwrotnie. Im więcej benzyny tym więcej mV.

> Lepsza od karoserii będzie obudowa sondy, lub kadłub silnika.

> Co do zegarka na stałe to fajna rzecz, ale dodatkowy wskaźnik to

> dodatkowe nerwy gdy chwilowo przekracza normę.

coś namieszałeś jak rozumiem na luzie i bez wciskania gazu mam mieć 800mV a jak wcisne gaz to ma maleć do 200mV

bo tak rozumiem wypowiedź wyżej

Napisano
  • Autor

> 800mV a jak wcisne gaz to ma maleć do 200mV

> bo tak rozumiem wypowiedź wyżej

już po pomiarach

nawolnych obrotach 170mVa jakprzygazuje spada nawetdo 70mV

diagnoza sonda poszła sie 270747800-sex.gif270747800-sex.gif270747800-sex.gif(prosze o potwierdzenie

trzeba zamówić i wmontować nową sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

Przy gazowaniu powinno napięcie rosnąć, bo mieszanka się wzbogaca. Jeśli maleje - a sonda jest sprawna - tzn, że ssie lewe powietrze. ECU chce to zrównoważyć i leje paliwo ile wlezie.

Napisano

moja paliła 15-18l / 100 przez pierwszy miesiąc od zakupu, jeździłem po mechanikach, aż w końcu jeden skumał i przestawił zapłon - spadło do 9 smile.gif, wymieniłem sondę i kompa i teraz jest ok 7-8 w mieście, także polecam sprawwdzić ten zapłon !!!

Ps. Ktos kiedyś mówił że ustawiał zapłon 'na słuch' ? jestem ciekaw jak to się robi i w którym miejscu pod maską się kręci smile.gif

Napisano
  • Autor

ok musiałem zrobić parekilometrów dzisiaj a że sonda jest prawdopodobnie walnięta (symptomy jak wyżej) odpiołem skubaną bo gorzej palić już nie mogła.

po 200 km oto moje spostrzerzenia w porównaniu do sytułacji z podpiętą zdechniętą sądą:

1. więkrza kultura jazdy (lepiejsie zbierała i wchodziła na obroty)

2. więkrza moc, wreszcie czućpedał, dosłownie lekko dotknołem aż czułem jak sie rwie do jazdy

3. ciężko powiedziećcośo spalaniu bo ponoćma być tak samo, ale mnie sie wydaje że ciut mniej

szczegulnie zdziwił mnie wzrost mocy dawniej słabo sie zbierala terazidzie jak burza,

a teraz pytanie bo jak widze w wądku nie moge zrozumieć jak ma być ztym pomiarem sądy lambda, czy na wolnych ma być 800 i maleć przy dodawaniu gazu czy na odwrót ma być 200 i ma rosnąć przy dodawaniu gazu

u mnie jest tak :na biegu jałowym jak sie nagrzeje jest 170 a jak dodam gazu to spada do 80 wg mnie padjeła a co wy o tym myślicie???

Napisano

Po

1 Komp wchodzi w Stan awaryjny i dopasowuje sobie parametry sam bez czujników

2 miał za bogatą mieszanke(choć sonda daje sygnał uboga)to go muliło a komp zwiekszał mu jeszcze dawke paliwa.

3 spalanie rzeczywiście mogło spaść przynajmniej na trasie

PS Jesli źle mówie to niech mnie ktoś poprawi hmm.gif

Napisano

> witaj !

> sprawdź silniczek krokowy , 1000obr jałowizny to jednak za duzo ,

> mam silnik 1,6 obroty jałowe ok800 ,ostatnie zużycie paliwa w

> cyklu mieszanym ok 8 literków/100km

> pozdrawiam

dokładnie, mam 1,6 16V i w cyklu mięszanym 7,4-8l.

( na MIDzie)

obroty na jałowym również ok 800/s drive.gif

Napisano
  • Autor

> nikt mi nie odpowie

już po bólu

wymieniona sąda za 109 pln od pana Mądrego (polecam kontakt 1 klasa)

wymieniony wydech,gumy na wachaczach

moje spostrzerzenia po wymianie sądy

1 brak zapaleń CE

2 wzrost tęperatury pracy (dawniej wskazówka nie podnosiła sie z niebieskiego pola teraz stoi przed 90 stopni. mysle że tttm,bo jak uboższa mieszanka to tęperatura wyższa)

3mocy przybywaj drive.gif przyrost mocy pozostał oby tak dalej

4 silnik równo pracuje na wolnych obrotach i obroty spadły na ok 900, jakdla mnie ciut za dużo ale może być, w sobote będe ustawił

5 najważniejsze spalanie tu jestem w fazie testów, ale widze zdecydowaną poprawę, ok 7-8 l/100, ale to w mieście i narazie wstępnie, jak zatankuje to powiem coś dokładniej

tylkonie rozumiem bo na odpiętej sondzie na kompie miałem 0.18V a nie jak pisali inni 0.45v,i znalazłem kilka wypowiedzi o tym że miekturzy mają 0.17-0.18v, a niekturzy 0.4-0.5v

dlaczego??? zależy to od tęperatury silnika???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.