Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej? 5W-30 czy 5W - 40

Featured Replies

Napisano

Byłem dzisiaj w markecie i chciałem kupić olej syntetyk Lotos. W tej samej cenie był Lotos 5w-30 i 5w-40. Czym się one różnią? Któy lepszy?

Napisano

> Byłem dzisiaj w markecie i chciałem kupić olej syntetyk Lotos. W tej

> samej cenie był Lotos 5w-30 i 5w-40. Czym się one różnią? Któy

> lepszy?

Byl Lotos 5W30?

Juz widze - jest taki Lotos grinser006.gif. Jak masz silnik w dobrej kondycji, to lepiej jest lac 5W30, jest lepszy i zalecany przez fabryke ok.gif. Jak nie jest najlepiej z silnikiem, to i mineralny potrafia lac rotfl.gif.

Napisano

Tak, od niedawna jest nowa gama. 5W30 ma chyba nazwę Economic.

Jednak podejrzewam że założyciel posta porównał go z Thermal Controlem 5W40, bo oba są w tej samej - wyższej cenie niż zwykły 5W40Syntetic.

W30 będzie rzadszy od W40 podczas pracy silnika nagrzanego, zatem będzie stawiał mniejszy opór, ale będzie minimalnie gorzej smarował w wyższej temperaturze. Tak na zdrowy rozum lepszy na zime, jak na lato hmm.gif

Napisano
  • Autor

Tak oba były w tej samej cenie - 139zł. Ten 5W-30 to economic, a 5W- 40 thermal control

Napisano

Ja zwykły Lotos Syntetic 5W40 kupuje po 89zł w Makro także różnica w cenie spora - nie wiem czy zmniejszone spalanie Economica by ją zrekompensowało, a dodatek thermal control niewiem.gif na jakiej zasadzie działa i czy to nie jest jakiś chwyt reklamowy niewiem.gif

Napisano

hej ja leje mineral bo nie mam innego wyjścia, podobno na syntetyk już sciana.gifnie mogę przejść

Napisano

> lepszy?

ja leję taki: 5W30

i jestem zadowolony

Napisano

> hej ja leje mineral bo nie mam innego wyjścia, podobno na syntetyk

> już nie mogę przejść

Mozesz przejsc, zwlaszcza na semisyntetyk ktory powinienes lac do swojego silnika. Jezeli silnik nie jest zajechany, czysty w srodku to spokojnie nastepnym razem nalej mu semi. Pierdy o wyplukiwaniu osadow traktuj jak bajki i legendy rotfl.gif.

Napisano
  • Autor

A jest jakaś różnica w stosowaniu olejów że nie posiadam katalizatora? Tylko jakaś strumienice mam załóżoną. Bo na opakowaniu Lotos 5W-30 pisalo, że dla aut z katalizatorem

Napisano

> A jest jakaś różnica w stosowaniu olejów że nie posiadam

> katalizatora? Tylko jakaś strumienice mam załóżoną. Bo na

> opakowaniu Lotos 5W-30 pisalo, że dla aut z katalizatorem

Informacja na opakowaniu, ze olej moze byc stosowany w silnikach z katalizatorem i turbo ma sugerowac klientowi jego nowoczesnosc biglaugh.gif, nic wiecej. Nie majac katalizatora mozesz spokojnie lac taki olej.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za rady ale porostu jestem laik jeśli chodzi o sprawy motoryzacyjne smile.gif

Napisano

> Tak oba były w tej samej cenie - 139zł. Ten 5W-30 to economic, a 5W-

> 40 thermal control

To jakaś absurdalna cena. Niedawno za Lotos 5w40 w Selgrosie płaciłem 97pln, a w sklepach widziałem po 114 za 4l.

Napisano

> To jakaś absurdalna cena. Niedawno za Lotos 5w40 w Selgrosie

> płaciłem 97pln, a w sklepach widziałem po 114 za 4l.

są 2 Lotosy 5W40

zwykły syntetyk i kosztuje poniżej 100zł

i Traffic który kosztuje ponad 100

Napisano

> W30 będzie rzadszy od W40 podczas pracy silnika nagrzanego, zatem

> będzie stawiał mniejszy opór, ale będzie minimalnie gorzej

> smarował w wyższej temperaturze. Tak na zdrowy rozum lepszy na

> zime, jak na lato

Absolutnie nie!

olej xW30 to olej EC i jako taki należy stosować tylko o ile producent DOPUSZCZA/zaleca stosowanie takiego oleju!

A czasy, kiedy były oleje "na zimę" i "na lato" to odeszły z 20+ lat temu.

Temperatura wewnątrz pracującego, nagrzanego silnika latem nie różni się od tejże zimą.

Napisano

> olej xW30 to olej EC i jako taki należy stosować tylko o ile

> producent DOPUSZCZA/zaleca stosowanie takiego oleju!

To święta prawda

> A czasy, kiedy były oleje "na zimę" i "na lato" to odeszły z 20+ lat

> temu.

Tu moim zdaniem masz rację i nie masz racji. W zimie (tylko dla ludzi którzy jeżdżą krótkie trasy - po 2-3km od zapalenia silnika) przyda im się to "5" z przodu oleju. Po prostu na niedogrzanym silniku i zimnym oleju silnik będzie miał się lepiej dla 5W30 lub 40 niż na 10W...

> Temperatura wewnątrz pracującego, nagrzanego silnika latem nie różni

> się od tejże zimą.

Za wyjątkiem przypadków opisanych powyżej. Szybciej jest dojść do temperatury płynu 90 stopni od +35 otoczenia niż z -20.

Edit - do Sibui: nie piszę nowego posta bo nie ma co ciągnąc, wiedziałem że się zgadzamy, mój post bardziej niż do Ciebie i autora, który pytał jak w temacie, był do kilku osób piszących bardziej ogólnie, zastanowających się jak to w zimie. Ja sam, po uszczelnieniu silnika w tej chwili mam zamiar wrócić na zimę (został mi tysiąc do zmiany oleju) na próbę do fabrycznego syntetyka Daewoo 5W30, na którym auto szło bardzo ładnie, a z którego zrezygnowałem z powodu poprzedniego zużycia 1l/1000.

Napisano

> Tu moim zdaniem masz rację i nie masz racji. W zimie (tylko dla ludzi

> którzy jeżdżą krótkie trasy - po 2-3km od zapalenia silnika)

> przyda im się to "5" z przodu oleju. Po prostu na niedogrzanym

> silniku i zimnym oleju silnik będzie miał się lepiej dla 5W30

> lub 40 niż na 10W...

Ale ja mówiłem tylko o drugim parametrze.

Oczywiście jak najniższe W jest pożądane w celu ułatwienia rozruchu na zimno, natomiast w trakcie jazdy nie ma zbyt wielkiego znaczenia.

> Za wyjątkiem przypadków opisanych powyżej. Szybciej jest dojść do

> temperatury płynu 90 stopni od +35 otoczenia niż z -20.

pełna zgoda, ale nie bardzo ma to związek z dyskutowanym przykładem :-D

Napisano

Wszystko się zgadza, ale jeśli ktoś lubi jeździć z gazem w podłodze i jednocześnie chce zaoszczedzic na spalaniu to lepiej się ten olej spisze w zimie niż w lato z tego względu, że w zimie silnik będzie chłodzony powietrzem o 60stopni zimniejszym. Ogolnie do takiego stylu jazdy zaleca sie wrecz 5w50 czy nawet W60 - oeje lepiej utrzymujące właściwości w wysokich temperaturach. Zimowe powietrze lepiej schłodzi silnik moim zdaniem i tak nie pogorszy jego własności jako oleju W30. Nie miałem na myśli że to olej zimowy... albo że w zimie silnik jest zimniejszy - raczej o to ze trudniej go przegrzać.

Napisano

> lepszy?

5w40 lepszy im wieksza 2 liczba tym wyzsza temperatura w ktorej olej zachowuje swoje wlasciwosci

Napisano

> 5w40 lepszy im wieksza 2 liczba tym wyzsza temperatura w ktorej olej

> zachowuje swoje wlasciwosci

I tym lepszy jest olej?

Napisano

> I tym lepszy jest olej?

to chyba oczywiste?

Napisano

A dla mnie już nie takie oczywiste. W60 to można nalać na rajd Paryż - Dakar-wtedy rzeczywiście będzie najleszy, a jak ktoś jeździ normalnie to po co takie cudo, które np. stawia większy opór silnikowi... poza tym są jeszcze współczynniki lepkości itd. Trzeba indywidualnie dobrać olej do sposobu jazdy, rodzaju silnika... takie jest moje zdanie.

Napisano

> A dla mnie już nie takie oczywiste. W60 to można nalać na rajd Paryż

> - Dakar-wtedy rzeczywiście będzie najleszy, a jak ktoś jeździ

> normalnie to po co takie cudo, które np. stawia większy opór

> silnikowi... poza tym są jeszcze współczynniki lepkości itd.

> Trzeba indywidualnie dobrać olej do sposobu jazdy, rodzaju

> silnika... takie jest moje zdanie.

no napewno nie ma sensu tego lac do codziennie jazdy ale co jak co w wysokich temperaturach smaruje lepiej a chyba to jest miara oleju jak smaruje...ja tam od jakiegos czasu do moich aut leje mobila 0w40 i jestem "zadowolony"

Napisano

> Tak, od niedawna jest nowa gama. 5W30 ma chyba nazwę Economic.

> Jednak podejrzewam że założyciel posta porównał go z Thermal

> Controlem 5W40, bo oba są w tej samej - wyższej cenie niż zwykły

> 5W40Syntetic.

> W30 będzie rzadszy od W40 podczas pracy silnika nagrzanego, zatem

> będzie stawiał mniejszy opór, ale będzie minimalnie gorzej

> smarował w wyższej temperaturze. Tak na zdrowy rozum lepszy na

> zime, jak na lato

Właśnie, ja 30 na 40 zamieniłem kilka lat temu po tym, jak się trafiło upalne lato. Bałem się tej 30.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.