Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hamulce

Featured Replies

Napisano

mam problem z hamulcami tzn nie moge zahamowac z piskami opon smile.gif a chodzi mi glownie o to ze jak hamuje z wiekszej predkosci to naciskam na pedal lekko a pozniej mozniej a on nic mocniej niehamuje, co to moze byc ??

ogolnie sa slabe, gdziue szukac przyczyny??

Napisano

> mam problem z hamulcami tzn nie moge zahamowac z piskami opon a

> chodzi mi glownie o to ze jak hamuje z wiekszej predkosci to

> naciskam na pedal lekko a pozniej mozniej a on nic mocniej

> niehamuje, co to moze byc ??

> ogolnie sa slabe, gdziue szukac przyczyny??

ja bym zaczął od wymiany gumowych wężyków które dochodzą do zacisków lubią zmieniać swój przekrój na mniejszy koszty niewielkie a może pomoże

Napisano
  • Autor

> ja bym zaczął od wymiany gumowych wężyków które dochodzą do zacisków

> lubią zmieniać swój przekrój na mniejszy koszty niewielkie a

> może pomoże

wezyki gumowe byly wymienione 2 miesiace temu

Napisano

> wezyki gumowe byly wymienione 2 miesiace temu

może pompa albo serwo niewiem.gif

a pedał twardy jest?

też miałem liche hamulce i twardy pedał wymiana pompy pomogła

Napisano

Mam podobny problem tez nie moge zahamowac ostro ,i w dodatku strasznie mi cos piszczy jak hamuje co to moze byc ,z jakiegos tam zrodla ze slyszalem ze to ponoc wina kolckow bez azbestu to prawda nie znam tego tematu wcale? dzieki

Napisano

najpierw proponowałbym wymienić płyn hamulcowy jeśli nie był dawno wymieniany i odpowietrzyć hample - jeśli to nie pomoże przyczyn można zacząć szukać przy pompie - pompa nie nawali odrazu - a hydrol dostający się z pompy do serwa osłabia nie tylko hamulce ale też pracę silnika

Napisano

Ja też mam chusteczkowe hamulce jak mocniej wciskam pedał twardy a auto jedzie ja bede szykał przyczyny w serwie sprawdze jeszcze wąż podciśnieniowy

Napisano

Przyłączę się do pytanie. U mnie jest tochę inna sprawa tzn. gdy dojeżdżam do np. swiateł i zaczynam z daleka hamować i auto zwalnia ale jeśli będę trzymał nogę na pedale przez ok 5 sek to pedał zaczyna opadać w podłogę i przestaje hamować

frown.gif Jak puszczę pedał i nacisnę jeszcze raz to znowu jest to samo. Tarcze, klocki są w dobrym stanie, okładziny tylne były wymieniane ok 3 miesiące temu, płyn hamulcowy jest nowy, układ był odpowietrzony. Jaka może być przyczyna takiego zachowania hamulców?

Napisano

> Jaka może być przyczyna takiego zachowania hamulców?

Jezeli nie ma nigdzie zadnych nieszczelnosci, to najprawdopodobniej pompa hamulcowa przepuszcza miedzy sekcjami i dlatego tak sie dzieje... smirk.gif

Napisano

> Mam podobny problem tez nie moge zahamowac ostro ,i w dodatku

> strasznie mi cos piszczy jak hamuje co to moze byc ,z jakiegos

> tam zrodla ze slyszalem ze to ponoc wina kolckow bez azbestu to

> prawda nie znam tego tematu wcale? dzieki

Proponuje koledze odlądnąć dokładnie klocki,u mnie też piszczały niesamowicie,na chwilę pomagało przeczyszczenie papierem ściernym(bez problemu robi się to samemu).Natomiast skuteczną radą na piski jest wymiana kl.na inne i tu mała uwaga w klockach które zakupiłem są wiercone otwory gdzie przychodzą mosiężne pręciki które podczas zdzierania kl.zaczynają dotykać do tarczy i piszczą.Może to koledze piszczy?A i jeszcze jedna sprawa koniecznie trzeba sprawdzić poziom płynu przed wymianą klocków jeżeli jest pełno to trzeba go odessać np.strzykwką w przeciwny razie podczas zakładania kloków plyn zostanie wyrzucony z zbiorniczka.

Napisano

a ja proponuje wymienic klocki i szczeki na Ferodo (tarcze niekoniecznie, ale Brembo Rulez smile.gif ) - efekt:

Jechalem kiedys tak ze 150 i wyjechal mi koles z bocznej uliczki - nacisnalem tak 80% hamulca i kola w blok ok.gif

Napisano

> Jezeli nie ma nigdzie zadnych nieszczelnosci, to najprawdopodobniej

> pompa hamulcowa przepuszcza miedzy sekcjami i dlatego tak sie

> dzieje...

Cały układ jest szczelny to pewnie będzie wina pompy

frown.gif Dużo kosztuje pompa?

Napisano

> Cały układ jest szczelny to pewnie będzie wina pompy frown.gif Czy pompa i serwo pasuje od Seicento?

Napisano
  • Autor

no wlasnie czy ktos wie ile kosztuje pompa, servo do uno 1.4 i ile moze kosztowac wymiana??

Napisano

> Cały układ jest szczelny to pewnie będzie wina pompy

> Dużo kosztuje pompa?

Wymienialem na jesieni - placilem 60 zeta za nowke sztuke... smirk.gif

Napisano

Hej!

Dołącze sie do dyskusji. Ja mam coś takiego:

Co dziennie jade trasą ok 25 km. Po ok 18-20 km z jednego z przednich kół (stawiam na lewe) wydobywa się pisk. Znika jak wcisnę hamulec (im mocniej wcisnę, tym na dłużej piszczenie znika). W sobotę wymieniałem amory i przy okazji odblokowałem hamulec w lewym kole (miałem nie cofnięty tłoczek - wstrzyknąłem pod gumę trochę WD40, docisnąłem tłok, wypchnąłem go pedałem i tak trzy razy) - pomogło. Dzisuaj znowu jechałęm trasą i znowu to samo - pisk (chyba z lewej strony). Co to może być? Klocki wymieniałem jesienią, rozbierane miałęm tłoczki, były czyszczone, odpowietrzone, płyn hamulcowy mam. HELP!

PS. Jakie są objawy padającego łożyska?

Napisano

U mnie zaczyna sie dziac podobnie aly chyba pekl przewod hamulcowy przy lewym przednim kole niewiem.gif bo najdziwniejsze jest to ze jak nacisne hamulec to jest z lewej strony wyciek plynu ale jak tylko kola sa na wprost spineyes.gif a jak skrece w lewo lub prawo to nic nie cieknie a hamulec jest ok i pedal twardy spineyes.gif to samo w czasie jazdy niewiem.gif musze to jutro sprawdzic

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.