Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Soczewki, żarówki, pozycje....TRAGEDIA!!!

Featured Replies

Napisano

Witam...

Temat dobrze znany i nie raz poruszany....

Zaaplikowałem soczewki ok 8 mieś temu. były to chyba DEPO czyli dobry syf...ale jeszcze wtedy nie wiedziałem zbytnio nic w tym temacie. Olałem fakt że światła mijania oświetlają mi około 3 metrów przed samochodem. Mimo porad kącikowiczów i podniesienia na śrubach całych lamp wiele to nie dało.Ale coś tam niby dało-Świecą już aż całe 5 m przed samochodem ale i tak jest wrażenie jakby śweciły pionowo w dół.

Olałem też fakt że nie ma siwateł pozycyjnych których ,,,,no włąśnie nie ,ma..... :/ Gdzie one są??? To jakaś pomyłka.

Zbliżający się 1 października jak i mój termin przeglądu oraz brak pozycji lewego mijania(spalona żarówka) zmobilozowały mnie do wziecia sie za ten problem.

Co teraz? Co z tymi pozcyjami?Coś wyczytałem o oprawkach do tych pozycji że trzeba dokupić. Miałem też chęć na te takie diodowe ale nie wiem do końća czy to uda mi sie ogarnąć...I czy wogóle te swiatła mijania tam są? Nie zauważyłem przy montaży jakiejś dodatkowej wiązki ani nic...Sam już nie wiem.Tragedia.

Nastepna sprawa to żarówki Jakie kupić najlepsze w cenie około 30 zł żeby w tych syfiastych pseudo soczewkach dobrze swieciły bo jak na razie to chyba świeczką lepiej bym sobie oświetlił droge lub latarką:/

No i kolejna sprawa to: Co zrobić żeby te lampy swieciły w odpowiednią strone a nie 2m przed auto. Pomimo odpowiedniego ustawienia sliniczków.

Tragedia chyba sie popłacze:):):):)

POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!

PS: prosze poważnie o pomoc a nie o jakieś głupie zgredowate docinki typu:"załóż Xenon lub oryginalne lampy".

Z góry dziekuje i pozdrawiam....

Napisano

NA ŚMIETNIKU JEST KILKA REFERARÓW GDZIE JEST WSZYSTKO DOKŁADNIE KROK PO KROKU WYTŁUMACZONE.

Napisano

Co do ustawien itd to nie mam pojecia bo jeszcze sie z tym nie bawiłem ale zarówki polecam Takie ja załozylem je i jest lepiej ale to jeszcze nie jest to

Napisano
  • Autor

> NA ŚMIETNIKU JEST KILKA REFERARÓW GDZIE JEST WSZYSTKO DOKŁADNIE KROK

> PO KROKU WYTŁUMACZONE.

Mógłbym prosić o jakikolwiek link do tych referatów....Chociaż jeden !!! PLISS

Napisano
  • Autor

> Co do ustawien itd to nie mam pojecia bo jeszcze sie z tym nie

> bawiłem ale zarówki polecam Takie ja załozylem je i jest lepiej

> ale to jeszcze nie jest to

Dzieki!!!

Ale czy H1 to nie są długie? Czy do mijania nie są H4? Pytam bo nie wiem szczerze mówiąc... heheh:)

PS: Masz może z tej sieny Rure łączącą filtr powietrza z przepustnicą?

Napisano

> Dzieki!!!

> Ale czy H1 to nie są długie? Czy do mijania nie są H4? Pytam bo nie

> wiem szczerze mówiąc... heheh:)

> PS: Masz może z tej sieny Rure łączącą filtr powietrza z

> przepustnicą?

U mnie w soczewkach były włozone H1 a do długich jezeli pamietam jest druga H1 lub H7. co do rurki to niestety juz nie mam.

Napisano

> Dzieki!!!

> przepustnicą?

i te i te sa H1

Napisano

> Jesli przeczytał bys to......

> to wiedział bys gdzie i co to jest(smietnik)

Z tego co pamiętam to modziowie chyba nie są przychylni linkowaniu śmieci wprost na forum. Od tego jest FAQ.

Napisano

> Z tego co pamiętam to modziowie chyba nie są przychylni linkowaniu

> śmieci wprost na forum. Od tego jest FAQ.

blush.gifshhh.gif

Napisano

> Dzieki!!!

> przepustnicą?

Masz na każdej stronie po 2 szt. H1 a do pozycyjnych trzeba dokupić (dla DEPO) oprawki no i trochę polutować kabelki... znajdź na śmietniku jest referat krok po kroku. Dzięki niemu sam sobie zamontowałem soczewki. No i uważaj na ewentualne zwarcia przy podłączaniu tych dodatkowych postojowych żarówek bo może cię to kosztować bezpieczniki a później wizyte na diagnostyce i kasowanie błędów np. poduszek.

Napisano

> Ale czy H1 to nie są długie? Czy do mijania nie są H4?

H1 - jeden żarnik

H4 - 3 żarniki (długie, postój, mijanie)

H7 - dwie z opcji z H4 (d/p, d/m, m/p) niewiem, nigdy nie miałem takich w samochodzie

Co do producenta to albo Philips albo Osram Silver Star

A jak już nie możesz na silniczkach podregulować to podobno obrsys świecenia w soczewach reguluje przesłona pomiędzy żarówą a soczewą.

A co do soczew to długie masz refleksyjne (normalny odblask w wewnętrznej części), mijania są w soczewce a postojowe są razem z kierunkiem.

Włącz sobie awaryjne, i zobacz jak migają, część kierunku która nie miga powinna świecić na postojówkach smile.gif

Napisano

> H4 - 3 żarniki (długie, postój, mijanie)

zlosnik.gifhehe.gif

> H7 - dwie z opcji z H4 (d/p, d/m, m/p)

hehe.gifhehe.gif

> niewiem, nigdy nie miałem takich w samochodzie

to jedyne prawdziwe zdanie w cytowanym fragmencie wink.gif

Napisano

> Co do ustawien itd to nie mam pojecia bo jeszcze sie z tym nie

> bawiłem ale zarówki polecam Takie ja załozylem je i jest lepiej

> ale to jeszcze nie jest to

Też takie założyłem i teraz przynajmniej światło jest jaśniejsze, bo jak miałem zwykłe to jakbym świeczką przyświecał.. Generalnie po zmroku boję się rozwijać prędkości większe niż 90km/h poza miastem bo nie chcę mieć na sumieniu nieoświetlonego rowerzysty lub pieszego co to z ch.. sie na mózg pozamieniał i idzie takie panisko środkiem drogi, gdy przepisy mówią wyraźnie, że pieszy powinien ustąpić nadjeżdżającemu z naprzeciwka, czyli zejść na pobocze. Oczywiście przepisy swoje a życie.. angryfire.gif

Mam w swoim fiatolocie regulację reflektorów, także chcę ustawić je normalnie w pozycji 1 i w razie potrzeby potrzeby będę mógł zwiększyć zasięg świecenia wracając do pozycji 0. Tak to sobie wymyśliłem, żeby nie oślepiać innych. cool.gif

Mam nadzieję, że chociaż to coś pomoże.

Napisano

Weż mi taką jedną chociaż skombinuj bo nigdy w życiu nie widziałem.

Trzy żarniki hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> H7 - dwie z opcji z H4 (d/p, d/m, m/p)

Dlatego właśnie trzeba być ostrożnym na forum zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No dobra.....

Dzięki wielkie.

Wiem już właściwie wszystko.

Jakoś musze to zacząć ogarniać .Znalazłem już nawet oprawki które chce zaadaptować do DEPO tylko nie wiem czy takie bedą sie nadawać.

Looknijcie http://www.allegro.pl/item129719934_oprawka_podswietlenia_tablicy_rejestracji_brava.html

A i jeszcze jedno. Jak już nie ebde mógł za cholere podnieść tych siwateł to mam to zrobić włąsnorecznie jakoś"Mechanicznie" na soczewce?

Napisano

więc generalnie nei chcę krakać ale sprawdź stan pasa przedniego auta...czy wszystko trzyma się tak jak powinno.....czy wszystkie śruby są oki czy jest taki mały kancik lakieru między górem a dołem maski....

Napisano

Pokręciłem troche...

http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/oswietlenie.html

Quote:

Żarówka H4 jest dwuświatłowa tzn. że posiada dwa włókna i stosowana jest w systemie świateł mijania i drogowych (60 / 55 W). Żarówka H7 jest jednoświatłowa tzn. że ma tylko jedno włókno. Jest ona modyfikacją żarówki H4 przystosowaną do użycia w nowoczesnych reflektorach (reflektorach całopowierzchniowych). W żarówkach dwuwłóknowych stosuje się przesłonę, która kieruje strumień światła w dół i w prawo. Dzięki temu zapewniona jest wymagana przepisami granica światła i cienia oraz asymetryczność wiązki światła w celu zapewnienia oświetlenia pobocza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.