Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 1.7 cdti - usterki

Featured Replies

Napisano

Od grudnia 2005 Jestem szczęśliwym posiadaczem nowej astry 1.7 cdti. Jest to mój pierwszy nowy samochód ( wcześniej było dużo, ale starsze, w tym 2 kadety i jedna astra) i może jestem trochę przewrażliwiony ale mam dwa problemy: 1) kontrolka oleju gaśnie mi po ok. 6-7 sekundach jeżeli samochód trochę dłużej postoi ( ok. 1 godz. ) Jak odpalę po 5 min. gaśnie szybko. 2) Buczenie przy jeździe z obrotami silnika ok. 2000-2200 na każdym biegu. ( na postoju nie buczy) . Proszę o pomoc i radę.

Napisano

> Od grudnia 2005 Jestem szczęśliwym posiadaczem nowej astry 1.7 cdti.

> Jest to mój pierwszy nowy samochód ( wcześniej było dużo, ale

> starsze, w tym 2 kadety i jedna astra) i może jestem trochę

> przewrażliwiony ale mam dwa problemy: 1) kontrolka oleju gaśnie

> mi po ok. 6-7 sekundach jeżeli samochód trochę dłużej postoi (

> ok. 1 godz. ) Jak odpalę po 5 min. gaśnie szybko. 2) Buczenie

> przy jeździe z obrotami silnika ok. 2000-2200 na każdym biegu. (

> na postoju nie buczy) . Proszę o pomoc i radę.

Co do pierwsze pytania to nie zwróciłem uwagi jak szybko gaśnie (ważne że gaśnie) - jak nie zapomnę to sprawdzę. A co do drugiego to masz na myśli buczenie silnika ? bo u mnie (na szczęscie) nic nie buczy.

Napisano

kiedyś w Astrach buczał wydech - trza było wspawać plecionke - nawet w ASO na gwarancji wspawywali

co do kontrolki, to niektóre egzemplarze oplowskich diesli tak miewają i nie za bardzo wiadomo dlaczego - pytałeś w ASO ?

Napisano

>1) kontrolka oleju gaśnie

> ok. 1 godz. ) Jak odpalę po 5 min. gaśnie szybko.

u mnie jest podobnie. przyjąłem że to TTTM cool.gif

Napisano
  • Autor

To buczenie to raczej ze skrzyni biegów, ale trudno wyczuć. Buczy przy stałej prędkości, lub jak się zdejmie nogę z gazu, i zawsze przy tych samych obrotach silnika na każdym biegu. Najbardziej słychać chyba na III biegu. W ASO mechanik jak ze mną jechał to też słyszał i nie wiedział co to może być. Jak odbierałem samochód tego mechanika już nie było, a pracownik serwisu ten co wydaje kluczyki mówi, że jechał i nic nie słyszy. Mam jeszcze ponad rok gwarancji to jeszcze trochę poczekam. Co do kontrolki to serwisant wytłumaczył mi, że to komputer daje sygnał kiedy kontrolka ma zgasnąć. No ale po krótkim postoju gaśnie szybciej, a po dłuższym ok. 1/2 godz. 6-7 sek. Jak sprawdzisz u siebie daj znać.

Napisano

Jestem posiadaczem takiej samej Astry (Astra II, 1,7 CDTI 80 KM). Kupiłem ją na początku sierpnia tego roku - ale jest to rocznik 2005 - wersja kombi.

U mnie jest dokładnie to samo.

Co do lampki oleju - nie przejmuję się tym - być może jest to dlatego, że po dłuższym postoju olej jest zimny i gęstszy, więc wolniej dociera do wszystkich punktów smarowania orza czujnika. Uważam tylko, żeby nie dodawać gazu zanim ona nie zgaśnie.

Co do buczenia - ja to określam jako wycie - mam to samo i bardzo mnie to wkurza (obroty 2000 - 2200). Jest to od momentu wyjechania z salonu i do tej pory myślałem że jest to tylko u mnie. Ale teraz po Twoim poście widzę że nie tylko, ale uważam że nie powinno tego być.

Byłem już 3 razy z tym w serwisie Opla w Rzeszowie - słuchało 5 pracowników - wszyscy słyszeli i wszyscy szeroko rozłożyli ręce. Zaproponowali, żebym zostawił im auto a oni będą go rozbierać i "szukać" przyczyny hehe.gif

Jeśli ktoś z posiadaczy Astry II 1,7 CDTI miał coś takiego i poznał przyczynę to niech napisze o tym na forum albo na maila [email protected]

Napisano

Odnośnie tych dźwięków to, sprawdźcie, czy na rurze układu wydechowego (gdzieś przy katalizatorze) jest wspawana plecionka. Jeśli jej nie ma to najparwdopodobnie jest to rezonas z układu wydechowego i objawia się buczeniem w określonym zakresie obrotów.

Pozdr.

Napisano

> Odnośnie tych dźwięków to, sprawdźcie, czy na rurze układu

> wydechowego (gdzieś przy katalizatorze) jest wspawana plecionka.

> Jeśli jej nie ma to najparwdopodobnie jest to rezonas z układu

> wydechowego i objawia się buczeniem w określonym zakresie

> obrotów.

> Pozdr.

Plecionka jest zamontowana fabrycznie - gdzieś czytałem o tym rezonansie wydechu przy Astrach i to właśnie wspawanie plecionki rozwiązywało problem.

W tym przypadku odgłos jest podobny raczej do wibrującego wycia. Jest to o tyle dziwne, że po pierwsze słychać to tylko przy określonych obrotach (2000 - 2200) a po drugie jego wibracje zależą od szybkości jazdy - tzn. załączonego biegu: niski bieg - wibracje powolne, im wyższy bieg - wibracje szybsze.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Co do kontrolki

> to serwisant wytłumaczył mi, że to komputer daje sygnał kiedy

> kontrolka ma zgasnąć. No ale po krótkim postoju gaśnie szybciej,

> a po dłuższym ok. 1/2 godz. 6-7 sek. Jak sprawdzisz u siebie daj

> znać.

Sorki że tak późno ale nie było czasu, ale sprawdziłem. Na zimnym silniku jak odpałem to po 2-3 sek zgasła i po około kolejnych 2 sek mrugnęła tylko (znaczy zapaliła na ułamek sek).

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Od grudnia 2005 Jestem szczęśliwym posiadaczem nowej >mam dwa problemy:

>1) kontrolka oleju gaśnie mi po ok. 6-7 sekundach jeżeli samochód trochę dłużej postoi ok. 1 godz. ) Jak odpalę po 5 min. gaśnie szybko.

>2) Buczenie przy jeździe z obrotami silnika ok. 2000-2200 na każdym biegu. ( na postoju nie buczy) .

Mam te same problemy ze swoją.

Na buczenie w okolicach 2100 obrotów mechanior z ASO Opel "wytłumaczył " , że to typowy (?) rezonans turbiny !!! .

I tak zostało. Co ciekawe, buczenie znika po nagrzaniu się silnika.

Napisano

> Mam te same problemy ze swoją.

> Na buczenie w okolicach 2100 obrotów mechanior z ASO Opel

> "wytłumaczył " , że to typowy (?) rezonans turbiny !!! .

> I tak zostało. Co ciekawe, buczenie znika po nagrzaniu się silnika.

Jesteś pewien, że po nagrzaniu silnika buczenie ustępuje?

Mam w swojej Astrze to samo - opisałem wyżej - ale buczy tak samo niezależnie od temperatury silnika (oczywiście tylko w czasie jazdy i przy obrotach 2000-2200).

Napisano

> Jesteś pewien, że po nagrzaniu silnika buczenie ustępuje?

> Mam w swojej Astrze to samo - opisałem wyżej - ale buczy tak samo

> niezależnie od temperatury silnika (oczywiście tylko w czasie

> jazdy i przy obrotach 2000-2200).

U mnie jest to samo, buczące wycie przy obrotach 2000-2200, niezależnie od temperatury silnika. Dzwięk buczenia jest jednostajny, bez względu na bieg. Słychac go jak silnik przechodzi przez ww. obszar obrotów bądź jak pracuje w tym zakresie. Pomimo ze mam inny silnik - 1,7 DTI - mam to samo. Ale znalazłem na to rozwiązanie - trzeba głośniej słuchać radia hehe.gif

Napisano

WItam! Tez jestem posiadaczem tego Astrolota.

Co do kontrolki oleju to potwierdzam fakt gasnieca po ok. 5 sekundach. Z tego co mi wiadomo jest to wina ... zbyt dalekiego umieszczenia czujnikow cisnienia ... charakterystyczna rowniez dla wszystkich innych silnikow z common rail np. stosowanych we Fiatach i Alfach Romeo. Skutek?Jezeli bedzie naprawde niskie cisnienie oleju to zanim kontrolka sie zapali "szlag trafi silnik".

Co do buczenia - u mnie nie wystepuje a nakrecilem autem ok. 20 tys. km w ciagu 6 m-cy. Jedynie co bardziej halasuje to jak jest wlaczona klimatyzacja to slychac wibracje i buczenie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.