Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jade dzis ogladac MZ 150.

Featured Replies

Napisano

> Na co zwracac uwage ?

- na to, czy cyfry na liczniku przejechanych km sa równo - jeśli nie-podejrzenie kręcenia,

- kolor wydechu (kolanka wydechowego) - jak pałowana to są kolory tęczy,

- wydech od spodu - często sa powgniatane od wywrotek,

- podnóźki kierowcy - czy nie są pogięte - wiadomo, wywrotki - podobnie od pasażera,

- czy nie "dzwonią" pierścienie - nie wiem, na ile masz wyczulony słuch na tym punkcie - dość częsta usterka przy pałowaniu,

- simmeringi przedniego zawieszenia - lubią przeciekać, jak nie jeździsz wyłącznie po asfalcie,

- dźwignia hamulca tarczowego - są tam małe oringi - uwielbia cieć, ale jest dość łatwo rozbieralne, wieć sprzedający mógł dokładnie wytrzeć i zacznie lecieć płyn później - więc potestuj ten tarczowy biglaugh.gif

- osłony gumowe łańcucha, osłona zębatki tylnej, czy nie połamane, nie sklejane - w każdym razie oryginalne części sa lepiej wykonane od podróbek, czyli np. osłona zębatki tylnego koła jest lakierowana,

- stan zębatki tylnego koła i zębatki napędowej silnika - należy odkręcić dekiel silnika - śruby ampulowe, a jak sprawdzić tylną juz nie pamiętam, czy się da bez rozbierania,

- no i generalnie, czy prosta rama, widelec, czy nie ma wycieków, czy trzyma kompresje (opieramy noge na "kopniaku" i nie naciskamy, jedynie utrzymujemy pod ciężarem nogi - jak szybko opadkie - kiepskie sprężania, prawdopodobnie pierścienie, jak wczesniej pisałem.

Chyba cos pominąłem... acha, może jeszcze oczka łańcucha przy okazji oglądania zębatki napędowej...

Jak masz pytania -wal smiało - mam jako takie pojęcie o tych sprzętach biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki .

Pytanie z innej beczki - jesli moto ma sluzyc w 95% do jazdy po lesie to powiniem podarowac sobie MZ i dozbierac na Enduro ?

Napisano

> Dzieki .

> Pytanie z innej beczki - jesli moto ma sluzyc w 95% do jazdy po lesie

> to powiniem podarowac sobie MZ i dozbierac na Enduro ?

Napiszę tak...

Przez przypadek trafiłem na Twój topic, bo nie zaglądam na ten kącik i w tej chwili mam małą styczności z 2 kołowymi sprzętami, tym bardziej z ich cenami (ale duchem jestem za dwukółkami biglaugh.gif)

Mz to bardziej sprzęt szosowy - co prawda ja korzystałem ze swoich też do zabawy w terenie i jak na mnie małolata (wtedy) MZ była super hiper, natomiast innych sprzętów wtedy dostępnych nie było (za akceptowalne pieniądze).

Nie wiem po ile chodzą MZ, a ile sprzęty enduro - MZ już dawno nie produkują, więc już sa nieco zestarzone - z drugiej strony sprzęt typu enduro możesz dostać zajeżdzony...

Za bodaj 5,5 kPLN widziałem nówke enduro, pojemność 125, ale nie była to (mi) znana firma - wygląd ciekawy, ale osiągi ze 125 cm pojemności są mizerne.

Wracając do MZ 150 do lasu...ile chcą za te sprzęt? podlinkuj może ogłoszenie

EDIT:

A może zerknij TU? biglaugh.gif

Napisano

po 1 patrzenie na przebieg mimo wszystko traktowalbym z przymrozeniem oka...w takich sprzetach czesto sie zdarza ze sie jezdzi bez sprawnego licznika albo jeszcze inne dziwne rzeczy.

dzwonienie pierscieni mimo wszystko to jest przypadlosc dwusowow chlodzonych powietrzem.brak plaszcza wodnego i wszystko slychac.

ostatecznie mozesz spojrzec w jakim stanie jest naped,gumy,po podnozkach mozna z wieksego przebieg ocenic,czy lagi nie pokrzywione i czy 2 sladow nie ma.to tak z wiekszego

Napisano

> po 1 patrzenie na przebieg mimo wszystko traktowalbym z przymrozeniem

> oka...w takich sprzetach czesto sie zdarza ze sie jezdzi bez

> sprawnego licznika albo jeszcze inne dziwne rzeczy.

Po 1 nie pisałem nic o przebiegu tylko o samym "układzie" cyfr wink.gif, ale oczywiście zgadzam się z Tobą - wystarczyło wykręcić linkę, żeby km nie nabijało lub podłączyć wiertarkę pod tę linkę biglaugh.gif

> dzwonienie pierscieni mimo wszystko to jest przypadlosc dwusowow

> chlodzonych powietrzem.brak plaszcza wodnego i wszystko slychac.

Nie do końca bym się zgodził: IMO to raczej przypadłość MZ 150 TS i MZ ETZ 150. Sprzęt typu MZ ETZ 250 lub dużo wcześniejszy MZ 250 Trophy nie miał brzęczących pierścieni. A w MZ 250 TS i MZ ETZ 251się zdarzało, ale sporadycznie.

Swoją drogą u mnie w rodzinie jest właśnie 250 Trophy, chyba 30 letnia z przebiegiem ok. 80 kkm i wygląda pięknie slinka.gif

> ostatecznie mozesz spojrzec w jakim stanie jest naped,gumy,po

> podnozkach mozna z wieksego przebieg ocenic,czy lagi nie

> pokrzywione i czy 2 sladow nie ma.to tak z wiekszego

ok.gif

Napisano

> Dzieki .

daj sobie spokój z mz ja chcesz po lesie ganiać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> daj sobie spokój z mz ja chcesz po lesie ganiać

Tak tez chyba zrobie....

Masz cos wspolnego moze z Moto Doktorem ?

Napisano

> Tak tez chyba zrobie....

> Masz cos wspolnego moze z Moto Doktorem ?

jasne że mam zlosnik.gif

Napisano

> jasne że mam

a co masz, bo ja tam czasem różnymi bikami wpadałem? zlosnik.gif

Napisano

> a co masz, bo ja tam czasem różnymi bikami wpadałem?

chodzi o motor jaki mam ?? cfaniaczek.gif

Napisano

> Dzieki .

Odpuść sobie... Mam Jawę - największego rywala MZ w tej "klasie" hehe.gif i dałem sobie spokój ze sprzętami tego typu, obecnie zbieram na enduro z prawdziwego zdarzenia. 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.