Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Restart... - Chętni do pomocy?

Featured Replies

Napisano

Muszę zrobić restart kompa po wyłączeniu stacyjki...Bo przez instalacje gazową komp głupieje i nie odpala na Pb na zimnym silniku. Niestety nie udało mi się znaleźć przyczyny dla czego tak się dzieje a walczę z tym od pół roku!

Więc trzeba zlikwidować skutek. Do restartu potrzebny jest mały przekaźnik który po wyłączeniu stacyjki będzie TYLKO restartował kompa a nie wszystkie części zasilane elektrycznie (np. kompa od gazu). I teraz pytanie do was czy ktoś już z was coś takiego robił? I jak się coś takiego się sprawuje czy nie ma żadnych powikłań z elektryką? Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać napewno trzeba zacząć od schematu instalacji elektrycznej ale co dalej jak i gdzie zamontować taki przekaźnik i jaki to ma być przekaźnik?

Napisano

Z tego co wiem najbezpieczniejszym sposobem restaru komputera jest odłączenie akumulatora. Nie jestem do końca pewien czy jeśli odłączysz tylko zasilanie od samego komputera pozostawiając inne sygnały to będzie dla niego dobrze.

Ciekawe jak wygląda procedura restartu wykonywana za pomocą TECH-a bo to by było najlepsze rozwiązanie.

Jeżeli założyć że po wyłączeniu zapłonu do kompa dochodzi tylko napięcie z baterii to najlepiej było by zrobić jakiś układ czasowy który odłączał by to napięcie z pewnym opóźnieniem dając czas na odpadnięcie wszystkich przekaźników (zwróć uwagę że wszelakie instrukcje mówią żeby odłączać akumulator tylko przy wyłączonym zapłonie), a potem żeby odłączał napięcie stałe podawane z akumulatora na odpowiedni pin kompa też przez czas potrzebny na pełny restart kompa i ponownie ja załączał żeby nie unieruchomić sobie immobilizera (choć ukryte odpięcie zasilania od ECU to też niezły immobilizer)

Wydaje mi się też że dobrze by było żeby napięcie to było na kompie zanim ponownie włączysz zapłon. a więc trzeba by z pewnym opóźnieniem włączać główny przekaźnik.

...upss układ zrobił sie trochę skomplikowany

Napisano

Można zrobić układ który załączałby przekaźnik po pewnym czasie na np: 15 sekund. Przekaźnik musi być normalnie zwarty (czyli przewodzi przy odłączonej cewce), żeby w przypadku awarii nie odłączył zasilania. Trzeba też dołożyć układ który blokowałby włączenie zapłonu, póki przekaźnik nie wykona resetu.

Lepiej odłączać plus, bo są 2 przewody. Masy są trzy.

Słyszałem, że gaziarze robią takie urządzenia.

Napisano

Z restartem kompa nie powinno być większych problemów, tylko wydaje mi się że ECU po restarcie przechodzi w tryb awaryjny i około 15 minut uczy się nowych ustawień. Wydaje mi się że to może stanowić problem.

Napisano
  • Autor

> Można zrobić układ który załączałby przekaźnik po pewnym czasie na

> np: 15 sekund. Przekaźnik musi być normalnie zwarty (czyli

> przewodzi przy odłączonej cewce), żeby w przypadku awarii nie

> odłączył zasilania. Trzeba też dołożyć układ który blokowałby

> włączenie zapłonu, póki przekaźnik nie wykona resetu.

> Lepiej odłączać plus, bo są 2 przewody. Masy są trzy.

> Słyszałem, że gaziarze robią takie urządzenia.

A jakieś dokładne instrukcje jak to wykonać itd.?

Napisano

Przykładowo można zastosować coś takiego włączanego pstryczkiem po wyłączeniu zapłonu. Tylko zamiast przekaźnika normalnie otwartego zastosować normalnie zwarty. Wtedy włączenie go będzie rozłączało obwód.

Jeśli przekaźnik będzie 2-obwodowy to pod drugi obwód można podłączyć np kabelek idący od stacyjki po zapłonie.

Ale wtedy przekaźnik musiałby mieć większą obciążalność prądową.

Trzeba też zrobić zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem resetu. Np: stosując pstryczek pod klapką ala rakiety w myśliwcu smile.gif

To są tylko moje rozważania. Najlepiej gdybyś skonsultował się z elektrykiem samochodowym i popytał gazowników, może mają gotowe urządzonka.

Napisano

Urządzenie do resetu ECU. Oto fotki tego urządzenia:

277601737-DSC00008a.jpg

277601737-DSC00009a.jpg

277601737-DSC00010a.jpg

Wygląd wewnątrz:

277601737-DSC00011a.jpg

277601737-DSC00012a.jpg

Podłączenie:

+12C SC - do plusa po stacyjce

V - masa

MEM - pin xx w ECU odcięty od zasilania z akumulatora "30"

BAT - +12V z akumulatora, można połączyć do odciętego przewodu od zasilania ECU (pkt poprzedni)

Czas podtrzymania napięcia stałego na ECU wynosi 30s, po tym czasie ECU nie jest zasilane i gaśnie dioda LED.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.