Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H 1,3

Featured Replies

Napisano

Witam.

Może pojawił się ktoś, kto jeździł Astrą III z silniczkiem 1,3 CDTI . Byłbym wdzięczny za opinie. Wiem, że wcześniej była dyskusja na ten temat, ale nic z niej wywnioskowałem.

Dzięki za pomoc. Pozdrowienia.

Napisano

> Witam.

> Może pojawił się ktoś, kto jeździł Astrą III z silniczkiem 1,3 CDTI .

> Byłbym wdzięczny za opinie. Wiem, że wcześniej była dyskusja na

> ten temat, ale nic z niej wywnioskowałem.

> Dzięki za pomoc. Pozdrowienia.

Jeździłem autkiem z tym silniczkiem. Byłem mile zaskoczony. Już prawie kupiłem A III z tym silnikiem. Jednak ten silnik odradził min mój mechanik, który zna Ople bardzo dobrze, oraz znajomy jeżdżący Fiatem z tym silniczkiem. Generalnie są podobno problemy ze sprężarką. Poza tym moim zdaniem ten silnik jest troszkę krótko na rynku aby można było coś dokładniej o nim powiedzieć. Kolejna sprawa, to fakt, iż ten silniczek jest pożądnie wysilony, co z pewnością nie pozostaje bez wpływu na trwałość. Zdaję sobie sprawę, że jeżdżąc 100 kkm w ciągu roku można zajeździć każde auto.

Ja się nie zdecydowałem. Może nastepnym razem

Napisano

Moim zdaniem to silnik jest zdecydowanie za mały jak na taką wielką krowe.... Jeździłem taką 1.7 cdti i ledwo to jeździ a 1.3 to już nie mówić...

Napisano

> Jeździłem autkiem z tym silniczkiem. Byłem mile zaskoczony. Już

> prawie kupiłem A III z tym silnikiem. Jednak ten silnik odradził

> min mój mechanik, który zna Ople bardzo dobrze, oraz znajomy

> jeżdżący Fiatem z tym silniczkiem. Generalnie są podobno

> problemy ze sprężarką. Poza tym moim zdaniem ten silnik jest

> troszkę krótko na rynku aby można było coś dokładniej o nim

> powiedzieć. Kolejna sprawa, to fakt, iż ten silniczek jest

> pożądnie wysilony, co z pewnością nie pozostaje bez wpływu na

> trwałość. Zdaję sobie sprawę, że jeżdżąc 100 kkm w ciągu roku

> można zajeździć każde auto.

> Ja się nie zdecydowałem. Może nastepnym razem

"Generalnie" to nie przedstawiłeś żadnego konkretnego argumentu przeciw a "podobno" to każdy silnik i samochód ma jakieś wady. Mam znajomego który jeżdzi Combo z tym silnikiem w wersji 70KM i bardzo sobie chwali .Zrobił już ponad 80tkm bez problemów.

Napisano

A mój znajomy jeździ Doblo z takim silnikiem i bardzo narzeka..

Dlaczego piszesz , że nie przedstawiłem argumentu przeciw - silnik wysilony -> niższa trwałość ( a diesel jak wiadomo jest droższy w naprawie)

Napisano

> Moim zdaniem to silnik jest zdecydowanie za mały jak na taką wielką

> krowe.... Jeździłem taką 1.7 cdti i ledwo to jeździ a 1.3 to już

> nie mówić...

A który 1.7 - 80KM, czy 100KM?

Parametry tego mocniejszego wskazują jasno, że powienien on być wyraźnie jepszy od benzyny 1.6 105KM. Ma porównywalną moc, ale jak to diesel - lepszy moment obrotowy.

Napisano

> A mój znajomy jeździ Doblo z takim silnikiem i bardzo narzeka..

> Dlaczego piszesz , że nie przedstawiłem argumentu przeciw - silnik

> wysilony -> niższa trwałość ( a diesel jak wiadomo jest droższy

> w naprawie)

Można się z tym zgodzić, każdy diesel jest droższy w naprawie tylko że z reguły wytrzymuje większe przebiegi. W silnikach większej mocy stosuje się bardziej wytrzymałe materiały niż w słabszych. Tylko nam laikom wydaje się że zmiana mocy polega tylko na zmianie chipa. Na co konkretnie narzeka Twoj znajomy , na awaryjność czy na osiągi , bo 1.3 to nawet w benzynie nie jest rakieta.

Napisano

Witam. Ja mam okazje jezdzic Fiatem Doblo z silnikiem 1,3 mulijet. silnik ma 75 koni, doblo jest 2 miejscowym blaszakiem i troszke gratow na pace wozi, przez rok przejechalo 45 tysiecy i jakos nie zauwarzylem jakichkolwiek klopotow z silnikiem, co do dynamiki to powiem ze jestem milo zaskoczony jak na tak maly silnik w takiej budzie, aczkolwiek rakieta to to nie jest ale całkiem spokojnie jechałem prawie 150 km/h i silniczek chyba by jeszcze troszke pociagnol, silnik jest całkiem ekonomiczny bo zamykam sie w spalaniu okolo 5,5 na "setke". Silnik taki do astry moze i faktyczni jest przymaaławy jesli ktos chce przydusic ale w Corsie silnik ten w wersji 90 koni przypuszczam ze jest całkiem niezła opcja. pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Witam.

Dzieki za podpowiedzi. Zastanawiam sie jeszcze jaki silnik wybrac. Jak kupie 1,3 to dam znac jak sie tzm jezdzi.

Pozdrawiam

Napisano

tym 100km... i jakoś nie wydaje mi się ze lepiej chodzi od benzyny 1.6 16v a juz napewno nie od mojego bo sprawdzałem...

Idą równo do momętu aż w dizlu zmieniasz bieg ja jeszcze ciągne dalej i tak na każdym biegu coraz dalej benzyna odchodzi dizlowi wink.gif

Napisano

> tym 100km... i jakoś nie wydaje mi się ze lepiej chodzi od benzyny

> 1.6 16v a juz napewno nie od mojego bo sprawdzałem...

> Idą równo do momętu aż w dizlu zmieniasz bieg ja jeszcze ciągne dalej

> i tak na każdym biegu coraz dalej benzyna odchodzi dizlowi

Pomarzyc kazdy moze hehe.gif

Napisano

> Pomarzyc kazdy moze

czyli to oznacza ze moja astra dobrze chodzi wink.gif

Dizel jest dobry bo ma duży moment ale niestety bardzo szybko kończą się obroty i niema w co jechac... Jedyny dizle który mi się bardziej podobał od mojego złoma to 2.2 dti po chip tuningu 160km w oplu vectrze c to dopiero fajnie chodziło....

Napisano

Mi fajnie się jeździło tym dieselkiem. Odczucie miałem takie, że ten 1.3 lepiej szedł niż 1.6 benzyna. Było to spowodowane sprężareczką, która jak zadziałała to czuć było przyspieszenie. Jednak od 0 do 100 lepszy jest benzyniak

Napisano

> Może pojawił się ktoś, kto jeździł Astrą III z silniczkiem 1,3 CDTI .

> Byłbym wdzięczny za opinie. Wiem, że wcześniej była dyskusja na

> ten temat, ale nic z niej wywnioskowałem.

Cześć,

Jeżdżę takim ustrojstwem od pół roku i póki co, chwalę sobie.

Pisałem już na tym forum.

Ostatnio 4.10 wrzuciłem opinię tu:

http://www.autocentrum.pl/oceny_aut/Opel_Astra_III_a.html

Gdybyć potrzebował szczegółów, napisz na priva:

posterunek_13 potem malpa potem yahoo i com po kropce.

pozd. mr

Napisano

> Moim zdaniem to silnik jest zdecydowanie za mały jak na taką wielką

> krowe.... Jeździłem taką 1.7 cdti i ledwo to jeździ a 1.3 to już

> nie mówić...

No nie wiem skąd te dane. Ja jeżdżę na codzień 1,7 cdti 80 KM i czasami 1,6 twinportem, no i różnica jest niewielka na korzyść benzyny. Ale jeździłem też 1,7 cdti 100 KM (kolega wziął w jeździe próbnej w oplu) i szło to lepiej od 1,6 twinport (benzyniak). Więc moim zdaniem zbytnio poniosła cię fantazja .....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.