Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wyregulować gaźnik, jak zmniejszyć spalanie??

Featured Replies

Napisano

Uniak pali bbq.gif mi 10 literków co coraz bardziej mnie denerwuje sciana.gif i mam zamiar coś z tym zrobić. Da się to zrobić samemu, czy lepiej do mehaniora skoczyć?? Co kupić, jak to zrobić?? Pomocy confused.gif

Napisano

> Uniak pali mi 10 literków co coraz bardziej mnie denerwuje i mam

> zamiar coś z tym zrobić. Da się to zrobić samemu, czy lepiej do

> mehaniora skoczyć?? Co kupić, jak to zrobić?? Pomocy

Napisałeś w opisie gaźnik czyli nie masz kompa?

Pytam bo chcę się upewnić bo ludzie różne rzeczy wypisują.... a w ostateczności wychodzi co innego

Napisano
  • Autor

> Napisałeś w opisie gaźnik czyli nie masz kompa?

> Pytam bo chcę się upewnić bo ludzie różne rzeczy wypisują.... a w

> ostateczności wychodzi co innego

Kompa nie mam, za to mam gaźnik. oslabiony.gif

Napisano

> Kompa nie mam, za to mam gaźnik.

Podaj mi na priv swój adres email, jak masz szybki net?

Napisano

> Podaj mi na priv swój adres email, jak masz szybki net?

mniemam, że posiadasz jakieś materiały na ten temat hmm.gif...może tak na ich podstawie napiszesz na naszej stronce artykuł o regulacji gaźnika..? smile.gif

Napisano

a ja schecia poprosze na maila opis regolacji gaznika

[email protected]

Napisano
  • Autor

podałem grinser006.gif

Napisano

> a ja schecia poprosze na maila opis regolacji gaznika

> [email protected]

dla mnie tez to samoo poprosze smile.gif) adres mam na privie

Napisano

> mniemam, że posiadasz jakieś materiały na ten temat ...może tak na

> ich podstawie napiszesz na naszej stronce artykuł o regulacji

> gaźnika..?

i to bylo by bardzo dobre niz wysylanie kazdemu na maila

p.s. a tak przy okazji to ja tez poprosze (mail w profilu)

Napisano
  • Autor

Tak naprawde to jeszcze nikt nic konkretnego na temat regulacji, itp nie napisał, a ja naprawde potrzebuje pomocy, bo moje uno za niedługo chyba mnie "zje" angryfire.gif

Napisano

> Tak naprawde to jeszcze nikt nic konkretnego na temat regulacji, itp

> nie napisał, a ja naprawde potrzebuje pomocy, bo moje uno za

> niedługo chyba mnie "zje"

to ja sie troche wysile:

- wyczyscic gaznik, czyli dobrze wymyc w benzynie (nie zapomnij ubrac rekawiczek z lateksu;trzeba wymyc gaznik a nie rece)

-sprawdzic czy na osi przepustnicy nie ma nadmiernych luzow, skad bedzie ssalo falszywe powietrze, jezeli sa - nalezy to zreperowac czyli wytoczyc z brazu czy mosiadzu nowa os przepustnicy

-sprawdzic ustawienie przepustnicy powietrza(gazu). musi byc ustawiona powyzej otworkow przelotowych, znajdujacych sie w gardzieli. JEST TO B.WAZNE, inaczej NIE wyregulujesz prawidlowo gaznika. jezeli otwory sa powyzej gardzieli patrzac od wlotu powietrza do gaznika to nalezy skorygowac ustawienie przepustnicy za pomoca wkretu, ktorym zazwyczaj sie reguluje (zreszta blednie) predkosc obrotowa silnika. nalezy tak ustawic przepustnice aby gorna krawedz otworu byla zaslonieta przez gorna krawedz przepustnicy(otworki maja ok 0.8mm lub mniej stad jest potrzebna starannosc.

-sprawdzic stan poziomu paliwa i od razu stan plywaka(odsylam do ksiazki, w zaleznosci od rodzaju gaznika roznie sie to sprawdza). jest to tez B.WAZNE, bez tego ani rusz,

-sprawdzic droznosc wszystkich dysz, jedyne narzedzie jakie mozna uzywac to cienki, miekki drut z wyzarzonej miedzi,

-sprawdzic stan plaszczyzny przylegania gaznika do uszczelki kolektora ssacego czy nie ma tam mozliwosci dostawania sie falszywego powietrza,

- zakrecic gaznik, zagrzac motor i podlaczyc analizator spalin.

- ustawic wymagana wartosc CO2 jezeli nie mamy analizatora to mozna na sluch krecac wkretem biegu jalowego na maxymalna predkosc obrotowa.

- jezeli po tym zabiegu obrotomierz wskazuje 800-900 obr to nalezy uznac ze gaznik jest prawidlowo ustawiony i mozna sie isc odprezyc. (im mniejsza predkosc obrotow biegu jalowego tym lepiej,tym mniejsze zuzycie paliwa tym mniejsza emisja spalin).

- jezeli predkosc przekracza 800-900 obrotow zmniejszyc kat ustawienia przepustnicy stosownym wkretem w jej poblizu.

-jezeli predkosc obrotowa jest za mala i silnik gasnie, znaczy ze zle ustawilismy przepustnice wzgeldem otworkow biegu jalowego i zwiekszanie obrotow zmiana polozenia przepustnicy nie ma sensu,silnik bedzie mial nieprawidlowy sklad mieszanki i bedzie nadmiernie zuzywal paliwo.

-jezeli przepustnica jest na 100% dobrze ustawiona a nadal wolnych obrotow nie mozna prawidlowo ustawic, znaczy ze nasz gaznik jest "rozkalibrowany", dysze, wyswiechtana przepustnica,etc i nalezy sie rozejrzec za nowym.

milego dlubania

Napisano

to ja też chętnie zasięgne informacji na temat regulacji gaźnika bo prawdopodobnie też mnie to będzie czekac

[email protected]

Napisano

Chciałem dodać od siebie, że w uno fire jest gaźnik szczelinowy czyli nie ma otworków przejściowych za to jest szczelina.

277614031-poziompaliwa.gif

post-45727-14352474584398_thumb.gif

Napisano

> i ile Ci pali??

W zasadzie smigam sporo do pracy, male traski. Srednio wychodzi ok 7l. W trasie jadac w przedziale 100-130km/h spala 5l.

Co do egulcji, to w sumie dla kogos kto jest laikiem jesli chodzi o mechanike, to nie lada wyzwanie.

U mechaniora zapytalem gdzie w okolicy dobrze regulują gaźniki:

Odpowiedz:

- Nigdzie. zeby.GIF

Zato slyszalem, ze w Wrszawie na ul. Karolkowej zaje..... regulują, z tym , ze sa zapisy no i ladnie sobie licza. W zasadzie jezdzili tam "wszyscy" warszawscy taksiarze. Oczywiscie gaznikowcy smile.gif !

Napisano

> podałem

Coś niecoś Wam wszystkim wysłałem. To jest moja podstawowa wiedza z której nie raz czerpałem,

Ważna jest szczelnośc, czystość dokładnośc ustawień, i można zawsze jeszcze pomanewrować wielkością otworów niektórych dysz.

Poza tym ważne jest ustawienie zapłonu i to tez polecam uwadze po zabawie z gaźnikiem

Napisano

> W zasadzie smigam sporo do pracy, male traski. Srednio wychodzi ok

> 7l. W trasie jadac w przedziale 100-130km/h spala 5l.

> Co do egulcji, to w sumie dla kogos kto jest laikiem jesli chodzi o

> mechanike, to nie lada wyzwanie.

> U mechaniora zapytalem gdzie w okolicy dobrze regulują gaźniki:

> Odpowiedz:

> - Nigdzie.

> Zato slyszalem, ze w Wrszawie na ul. Karolkowej zaje..... regulują, z

> tym , ze sa zapisy no i ladnie sobie licza. W zasadzie jezdzili

> tam "wszyscy" warszawscy taksiarze. Oczywiscie gaznikowcy !

a moze jakies dokladniejsze namiary

Napisano
  • Autor

Wie ktoś może gdzie na śląsku, Bielsku- Białej gaźnik można wyregulować, itp bo sam się za to chyba nie będe brał, bo czuje że spi...... wrrr.gif

Napisano

> Chciałem dodać od siebie, że w uno fire jest gaźnik szczelinowy czyli

> nie ma otworków przejściowych za to jest szczelina.

jest to mozliwe, niemniej jednak idea jest taka sama jak opisywalem powyzej;)

Napisano

> mniemam, że posiadasz jakieś materiały na ten temat ...może tak na

> ich podstawie napiszesz na naszej stronce artykuł o regulacji

> gaźnika..?

jestem za Twoim pomysłem Leski waytogo.gifwaytogo.gifwaytogo.gif

Napisano

> jestem za Twoim pomysłem Leski

No dobra postaram sie coś wyskrobać, ale nie gwarantuję że będzie to na jutro. Troche to może potrwać i zdjęcia moga być z różnych gaźników/Weberów, ale zasada działania takiego gaźnika jest prawie zawsze taka sama.

Poza tym po naukę ustawienia najprostrzego gaźnika Webera polecam gaźniki małych fiatów. Działanie podstawowych dyszy jest w zasadzie takie samo. Na pewno znajdziecie coś w necie, a później można spróbować "skomplikowany" wink.gif gaźnik UNO, wykonując to co pisał TunoM i stosując parametry które wielu z Was poslałem.

Napisano

> jest to mozliwe, niemniej jednak idea jest taka sama jak opisywalem

> powyzej;)

W Uno widziałem już gaźniki i ze szczeliną (np. mój) i z otworkami (Uno kolegi). Widocznie stosowali zamiennie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.