Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki akumlator-44Ah czy 40Ah???

Featured Replies

Napisano

Zwracam sie do was z prośba o opinie,właśnie zastanwiam się nad kupnem nowego akumlatora i mam takie pytanko,czy moze 40Ah bedzie wystarczający do mojej asterki,dokladnie do f-ki z roku 1997 z silnikiem 1.4 8v.Pytam z takiej przyczyny ze kiedys widzialem w ASO opla reklame uslugi "szybkie naprawy " i tam dedykowany byl akumlator o mocy 36Ah.Co wy o ty sądzicie??!Moge kupic za 79 zl taki akumlatorek firmy carjack(40Ah),pewnie jakis noname,pakować sie w to czy nie,prosze o sugestie,pozdrawiam

Napisano

Ja mam orginalny 44Ah,silnik 14 16v , zmienie na 50 co by przy dużych mrozach nie było niespodzianki.

pozdr.

Napisano

> Zwracam sie do was z prośba o opinie,właśnie zastanwiam się nad

> kupnem nowego akumlatora i mam takie pytanko,czy moze 40Ah

> bedzie wystarczający do mojej asterki,dokladnie do f-ki z roku

> 1997 z silnikiem 1.4 8v.Pytam z takiej przyczyny ze kiedys

> widzialem w ASO opla reklame uslugi "szybkie naprawy " i tam

> dedykowany byl akumlator o mocy 36Ah.Co wy o ty sądzicie??!Moge

> kupic za 79 zl taki akumlatorek firmy carjack(40Ah),pewnie jakis

> noname,pakować sie w to czy nie,prosze o sugestie,pozdrawiam

do swojego auta możesz wpakować akumulator nawet 100Ah o ile znajdziesz dla niego miejsce. I nie słuchaj nikogo, kto ci będzie wciskał bajki, że akumulator bedzie niedoładowany czy cos w tym rodzaju bo te teorie są z palca wyssane. ( przepraktykowane na własnej skórze)

edit. a ha ale kolega się pyta o minimalną pojemność. to trzeba by spojrzeć do jakiegos katalogu

Napisano

Myslę, że kazdy akumulator, nawet no name, posłuży Ci 2-3 lata. Jeśli więc masz okazje kupić go za 80 PLN, to jest to chyba jak najbardziej opłacalne. Różnica w pojemności rzędu 4-5 Ah w górę lub w dół od zalecanej nie ma w praktyce najmniejszego znaczenia.Pozdrawiam.

kwa

Napisano

> do swojego auta możesz wpakować akumulator nawet 100Ah o ile

> znajdziesz dla niego miejsce. I nie słuchaj nikogo, kto ci

> będzie wciskał bajki, że akumulator bedzie niedoładowany czy cos

> w tym rodzaju bo te teorie są z palca wyssane. (

> przepraktykowane na własnej skórze)

> edit. a ha ale kolega się pyta o minimalną pojemność. to trzeba by

> spojrzeć do jakiegos katalogu

to jeszce ja zapytam zlosnik.gif . do 1.6 16V jaki polecacie bo mam 36 ah i ja przyciagnie -18 przez pare dni to cięzko kreci crazy.gif

----------------

Astra gr94r 1.6 16V

158kkm HB

Napisano

No, nie ujmujmy problemu tak ekstremistycznie - w pewnych okolicznościach akumulator może rzeczywiście być stale niedoładowywany. Tak więc całkiem z palca te teorie wyssane nie są. Zresztą dobór pojemności akumulatora do konkretnego samochodu to nie tylko wynik bilansu czysto energetycznego , ale także efekt optymalizacji w aspekcie masy, kosztów, gabarytów i in.

Pozdrawiam.

kwa

Napisano

> to jeszce ja zapytam . do 1.6 16V jaki polecacie bo mam 36 ah i ja

> przyciagnie -18 przez pare dni to cięzko kreci

Nie wiem, ile lat ma Twój akumulator. Pamietaj jednak, że pojemność akumulatora maleje nie tylko wraz ze spadkiem temp. otoczenia, ale także w miarę starzenia się samego akumulatora. Tak więc nominalne 36 Ah moze już dziś wynosić tylko np. 30 Ah, a przy minus 18 st. C tylko ok. 20 Ah i wtedy kłopot. Dlatego zawsze lepiej założyć aku o nieco większej (np. 40-45 Ah zamiast 36 Ah) pojemności. Nie należy jednak przesadzać ze zwiększaniem pojemności.

Pozdrawiam.

kwa

> ----------------

> Astra gr94r 1.6 16V

> 158kkm HB

Napisano

ja pół roku temu kupiłem 66ah i jestem z niego bardzo zadowolony. W sklepie jak im powiedziałem do jakiego samochodu to się śmiali że kupuje do "dizla". ale jak wyjechałem na weekend i radio chodziło cały czas to przynajmniej później problemow z odpaleniem nie miałem.

Napisano

hm ja mam 45ah, i daje rade, a firmy nieznam bo jakas niemiecka, taki juz był jak "Ją" przywiozłem.

Napisano

> hm ja mam 45ah, i daje rade, a firmy nieznam bo jakas niemiecka, taki

> juz był jak "Ją" przywiozłem.

ja bym kupil 45Ah, przynajmniej spokój cool.gif

Napisano

Dobra rada nie kupuj CarJack bo to za przeproszeniem shit.Po 4 latach mi sie wysypal i juz nic nie trzymal :/.W tej chwili mam Centra plus 50Ah i powiem ze daje rade.Alternator bez problemu go laduje i zawsze silnik odpale 893goodvibes.gif.Pozdrawiam.Adrian

Napisano

> Dobra rada nie kupuj CarJack bo to za przeproszeniem shit.Po 4 latach

> mi sie wysypal i juz nic nie trzymal

4 Lata to całkiem przyzwoity czas ... Centre miałem w Cinquecento 4 lata, zaczął robić jaja i się grzać...

Napisano

> Zwracam sie do was z prośba o opinie,właśnie zastanwiam się

witam !

mam sterke z motorkiem 1,6 8V , używałem akumulatora 40Ah też był jakiś no name , padł po roku !!!! fakt ze zima była sroga:) teraz kupiłem 50Ah CENTRA PLUS , polecił mi tak zaufany elektryk . fakt 200 zł ale 2 latka gwarancji i podobno jest niezły

Napisano

> edit. a ha ale kolega się pyta o minimalną pojemność. to trzeba by

> spojrzeć do jakiegos katalogu

Ja miałem Audi 80 benzyna wiecznie niedoładowany aku 64Ah.

2 lata pożył i umarł. Następny był 55Ah i było duzo lepiej - niebyło problemu (jazda raczej na krótkich odcinkach).

Awięc przesadzać też nie ma co ale tak do 55Ah to kolega raczej spokojnie może kupić. 30.GIF

Napisano

Ja mam u siebie 64Ah - Centra Futura i jakoś jest doładowany. Zależy co komu potrzebne, ale mniejszego niż 50 raczej bym nie brał, bo będzie strach posiedzieć z włączonym radyjkiem na postoju.

Bardziej zwracałbym uwagę na prąd rozruchowy - 500 to minimum żeby rozrusznik kręcił w zimie bez wysiłku.

Napisano

> Ja mam u siebie 64Ah - Centra Futura i jakoś jest doładowany. Zależy

> co komu potrzebne, ale mniejszego niż 50 raczej bym nie brał, bo

> będzie strach posiedzieć z włączonym radyjkiem na postoju.

> Bardziej zwracałbym uwagę na prąd rozruchowy - 500 to minimum żeby

> rozrusznik kręcił w zimie bez wysiłku.

witam

prosze sie teraz nie śmiać bo was zaskocze w mojej asterce jest 80Ah, nie wiem czemu ale jak kupowałem taki juz był i oby wytrzymał zime, czemu taki wielki niewiem.gif

ale darowanemu koniowi nie patrzy sie w zęby, a w zimie jak sobie raz na jakiś czas podepne na noc pod prostownik aby doładować, to mi rąk nie urwie.

Ale dziwi mnie bo pasuje w miejsce na akumulator jak ulał jak by z tąd był, silnik jak w podpisie.

A teraz pytanie jakie napięcie powinno być na wyłączonymzapłonie, żeby wiedzieć że aku jest doładowany?

Wg. mnie ok 13,8V to max, a jak pusty to ok 11V( chyba 10,8V to ninimum aby nie uszkodzić)

Napisano

poszukaj w archiwum, bo z miesiąc temu wałkowany był temat o aku, podawałem tam dane ze strony centry, zresztą możesz sam wejśc i sprawdzić jaki zalecają.

Dla 1.4 centra/exide podaje 40-45, zależy od rocznika (nie wiem z czym to jest związane).

Ja kupiłem klasyczną centre za 120zł (45Ah) - taka ma być wg katalogu.

Należy patrzeć też na prąd rozruchowy - aku o takiej samej pojemności mogą mieć inne prądy.

Miałem już dwa aku, orginalny skończył sie po 2 latach, potem bosch silver 44Ah po 5 latch.

Osobiście nie kupował bym 36Ah - jak masz alarm, centarlny i nne duperele to po kilku dniach może być kiszka. Nam kilka razy rozładował się ten 44Ah (radyjko, otwieranie, alarm, światełko).

Przy dużym mrozie też mogą być problemy.

Należy wziąść pod uwage, że dane producenta nie zawsze pokrywają się z prawdą, na motokąciku był link do testów aku i niektóre miały spore odstępstwa.

Napisano

kolego ja ci poradze zdecydowanie Centre miałem w poprzednim aucie przez 3 lata ani razu mi sie nie rozładował pomimo tego żę był to polonez z 83 roku teraz mam astre i nie zawachałem się ani sekundy żęby wyłożyć 200zł na Centre bo wiem za co płace

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.