Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

marchewa w 2.4TD - problem!!!

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie

Dziś (właściwie już wczoraj) wieczorem podczas jazdy, na prostej drodze nagle zapaliła się (na stałe) marchewa i auto straciło moc. Odłączyłem przepływkę (świeżo wymienioną), ale nie pomogło. Dobrnąłem więc do domu i zostawiłem marychę w spokoju na 3h. Po odpaleniu (na zimnym silniku) na wyświetlaczu km kilkakrotnie zamigało "ERROR CLI", a marchewa oczywiście cały czas się pali. sciana.gif

Poradźcie , jaka może być tego przyczyna, chociażby hipotetyczna?

Czy mogę jutro z tą awarią ze spokojnym sumieniem jechać 20km "na proszony obiad"?

Nadmienię, ża mam ten samochód od ponad dwóch m-cy. Od początku auto było jakieś takie mułowate i kopciło na czarno (ale nie było problemu z marchewą). Szukając przyczyny takiego stanu rzeczy byłem na kompie (oczywiście nie w ASO), gdzie fachman stwierdził, że wszystko co mógł sprawdzić (pompa, kąt zapłonu, czujnik temp. itp.) jest OK. Stwierdził, że przyczyną może być podciśnienie, więc od EGR odłączył i zaślepił rurkę i kazał zrobić tak kilkaset km - ale nic to nie zmieniło. Potem były sprawdzane wtryskiwacze i ciśnienie na cylindrach - też OK. Później przyszedł czas na turbinę - OK, ale spec zalecił sprawdzenie i przeczyszczenie intercoolera. Choć troszkę z niego wyleciało, to nie na tyle dużo by mulić auto (tak stwierdzil kolejny mechanik). Podczas wyciągania chłodnicy okazało się jednak, że pęknięta-rozerwana jest gumowa rura (tuleja gięta) łącząca intercooler z turbiną. Po jej prowizorycznym załataniu zbrojoną taśmą, auto jakby mniej kopciło i momentami zaczynało dostawać kopa. Jednak jeszcze to nie było to. Miałem już przeczyścić EGR, ale w międzyczasie wyczytałem na forum iż przyczyną podobnych objawów może być walnięty przepływomierz. Sprawdziwszy czy nic w nim nie zalega (było czysto) odłączyłem go na zgaszonym silniku (wcześniej nie doczytawszy dokładnie porad, odpinałem go na pracującym motorze i nic to nie pomagało) i fiacior zaczął wreszcie brykać. Tak więc nabyłem nową przepływkę (zamiennik za 230 zł, bo oryginał w ASO prawie 1200, a w sklepach ok. 600) i aż do wczoraj było OK, kiedy to zapaliła się marchewa.

Innymi problemami, ktore pojawiły się podczas dwumiesięczniej eksploatacji są:

- klima, która przestała działać (pisałem o tym na forum, ale rozwiązanie tego zostawiłem sobie do wiosny)

- paląca się kontrolka AIRBAG (błąd został skasowany, ale po trzech tygodniach lampka znów nagle rozbłysła)

- ubywający płyn chłodniczy (dywaniki w kabinie suche, zacieków z nagrzewnicy na razie nie dostrzegłem)

Do tej pory przez kilkanaście lat jeździłem VW Golfem II i nie miałem tylu awarii i problemów, co przez te 2,5 miesiąca. Ale cóż ...

Napisano

> Po odpaleniu (na zimnym silniku) na wyświetlaczu km kilkakrotnie

> zamigało "ERROR CLI", a marchewa oczywiście cały czas się pali.

taki komunikat sie wyświetla jak jest sygnał poza zakresem z czujnika temperatury zewnętrznej ,

ale z palącą się kontrolka wtrysku to ma niewiele wspólnego

> Czy mogę jutro z tą awarią ze spokojnym sumieniem jechać 20km "na

> proszony obiad"?

niektórzy jeżdżą znacznie dalej , no ale zawsze towarzyszy temu niepewność smirk.gif

Napisano
  • Autor

> niektórzy jeżdżą znacznie dalej , no ale zawsze towarzyszy temu niepewność

Dojechałem na "obiad" i nawet udało mi się z niego wrócić.

Ale co to za jazda w tempie i z przyspieszaniem w pełni napakowanego fiata 126p ...

Napisano

Cóż, jakby prosto patrząc Błąd klimatyzatora

Może powiązany z tym że klima nie bryka jakiś już czas

Jakies błędy ze sterownika klimy ??

a co do turbiny i intercoolera to zastanawiam się ile silnik Ci syfu wciągnął tą dziurą

Bo to niestety już za filtrem powietrza !!

Napisano

> - paląca się kontrolka AIRBAG (błąd został skasowany, ale po trzech

masz boczne poduchy? jeśłi tak to połączenia kostek pod fotelami mogą byc kiepskie i stąd pojawia sie bład poduszek

Napisano

Witam. Co do klimy to padł czujnik temp. który jest chyba w prawym lusterku. Jeżeli ten czujnik nie działa to klima się nie włączy. Wymień tę złączkę od IC bo szkoda "płuc" i środowiska zlosnik.gif . Co do marchewy to przemuc się i jeź do ASO, jedyne co mają to dobry sprzęt do diagnozy zlosnik.gif a powodem może być zdechły czujnik, aż do padniętego wtryskiwacza. Acha zaślepienie wężyka w EGR nic ci nie da, jeżeli wrzód zawiesił się w pozycji otwartej.

Napisano
  • Autor

> Cóż, jakby prosto patrząc Błąd klimatyzatora

> Może powiązany z tym że klima nie bryka jakiś już czas

ERROR CLI to jak na razie jednorazowy wybryk.

> Jakies błędy ze sterownika klimy ??

Autodiagnostyka klimy nie wykazała błędów (ERROR 0)

Napisano
  • Autor

> masz boczne poduchy? jeśłi tak to połączenia kostek pod fotelami mogą

> byc kiepskie i stąd pojawia sie bład poduszek

Jest to samochód z 1998, a więc poduch bocznych brak (nie ma ich nawet opisanych w oryginalnej, holenderskiej instrukcji obsługi).

Napisano
  • Autor

> Witam. Co do klimy to padł czujnik temp. który jest chyba w prawym lusterku. Jeżeli ten czujnik nie działa to klima się nie włączy.

Tak, ale w takim przypadku autodiagnoza klimy wykazałaby chyba błąd, a ERROR "0"

>Co do marchewy to przemuc się i jeź do ASO, jedyne co mają to dobry sprzęt do diagnozy a powodem może być zdechły czujnik, aż do padniętego wtryskiwacza.

Muszę przeorganizować sobie czas i udać sie tam w tym tygodniu.

Napisano

> Tak, ale w takim przypadku autodiagnoza klimy wykazałaby chyba błąd,

> a ERROR "0"

powinna wykazać

> Muszę przeorganizować sobie czas i udać sie tam w tym tygodniu.

jak naciśniesz przycisk od temp. zewnętrznej to ci ją poprawnie pokazuje czy masz nadal error cli ?

Napisano
  • Autor

> jak naciśniesz przycisk od temp. zewnętrznej to ci ją poprawnie pokazuje czy masz nadal error cli ?

Temp. pokazywania jest poprawnie

Napisano

> Temp. pokazywania jest poprawnie

no to wychodzi że jest błąd od klimy , dziwne że autodiagnostyka nic nie pokazała hmm.gif

Napisano
  • Autor

>Co do marchewy to przemuc się i jeź do ASO, jedyne co mają to dobry sprzęt do diagnozy a powodem może być zdechły czujnik, aż do padniętego wtryskiwacza.

Byłem dziś na diagnostyce (ale nie w ASO). Werdykt - przerwa (rozwarcie) w czujniku ruchu iglicy. Czujnik ten umiejscowiony jest na(w) pierwszym wtryskiwaczu (tym z kabelkiem). W związku z tym mam pytanie czy takie ustrojstwo można nabyć samo (ewentualnie jakiś zamiennik) czy jest zespolone z wtryskiwaczem? A może można to naprawić?

Według ePERa występuje w jednym kawałku i kosztuje - szok yikes.gif - 1105 zł.

Napisano

najprawdopodobniej zostaje Ci szukac uzywki bo nowka faktycznie "troche" dorgo pad.gif

po kasowaniu bledu odnawial sie czy jak? ruszlaiscie czujnik? popukaliscie w niego?

Napisano
  • Autor

> najprawdopodobniej zostaje Ci szukac uzywki bo nowka faktycznie "troche" dorgo

> po kasowaniu bledu odnawial sie czy jak? ruszlaiscie czujnik?

popukaliscie w niego?

Spec powiedział, że tego błędu się nie wykasuje. Jak będzie sprawny czujnik, samo przejdzie.

Nie ruszał czujnikiem ani sie pukał, ale jak do niego jechałem, to auto się chyba przestraszylo grzebania w bebechach i nagle marchewa zgasła (pierwszy raz od awarii) a bryka zaczęła brykać. Już miałem uradowany zawracać, gdy znów się zapalila i auto zrobiło się mułowate. Tak więc faktycznie może trzeba pouszać i postukać ...

Napisano

> Witam serdecznie

> Dziś (właściwie już wczoraj) wieczorem podczas jazdy, na prostej

> drodze nagle zapaliła się (na stałe) marchewa i auto straciło

> moc. Odłączyłem przepływkę (świeżo wymienioną), ale nie pomogło.

> Dobrnąłem więc do domu i zostawiłem marychę w spokoju na 3h. Po

> odpaleniu (na zimnym silniku) na wyświetlaczu km kilkakrotnie

> Poradźcie , jaka może być tego przyczyna, chociażby hipotetyczna?

Wczoraj tez zapaliłem marchewę oraz straciłem moc i juz dzisiaj byłem na examinerze. błąd: ciśnienie doładowania; w celu wyeliminowania błędu sprawdzono czujnik ciśnienia i wymieniono go. marchewa zgasła i moc wróciła. na jak długo ??? mam nadzieję że jz będzie dobrze.

Napisano
  • Autor

> Wczoraj tez zapaliłem marchewę oraz straciłem moc i juz dzisiaj byłem

> na examinerze. błąd: ciśnienie doładowania; w celu

> wyeliminowania błędu sprawdzono czujnik ciśnienia i wymieniono

> go. marchewa zgasła i moc wróciła. na jak długo ??? mam nadzieję

> że jz będzie dobrze.

Wybacz, że pytam. Jaki był koszt wymiany owego czujnika?

Napisano
  • Autor

Ja ciągle o wtryskiwaczu (kod prod. 46461616) z padniętym czujnikiem ruchu iglicy (ten z kabelkiem). Oryginał - ok. 1100, Bosch po znajomości ok. 750, A to na obecną chwilę wciąz dla mnie za dużo.

Czy nie orientujecie się, kto i gdzie handluje takimi używkami w Łodzi i okolicach?

Napisano

Witam, czyli padł ten najdroższy. Jest jeszcze o nr. 7778146 o 100 zł tańszy ale to niewielka pociecha. Spytaj się jeszcze w warsztatach gdzie regenerują wtryski, czy nie da się coś zrobić - Polak potrafi. cool.gif Dowiedz się czy nie ma zamienników, ale już nie w ASO.

Napisano
  • Autor

> Witam, czyli padł ten najdroższy. Jest jeszcze o nr. 7778146 o 100 zł

> tańszy ale to niewielka pociecha. Spytaj się jeszcze w

> warsztatach gdzie regenerują wtryski, czy nie da się coś zrobić

> - Polak potrafi. Dowiedz się czy nie ma zamienników, ale już

> nie w ASO.

Niestety zamienników nie ma, mogę dostać Boscha za 750 zł i to po znajomości. O uzywkę bardzo trudno, jej znalezienie graniczy z cudem.

Pytałem w jednym miejscu o regenerację (juz nawet nie wiem gdzie, przy takiej ilości wykonanych telefonów mozna stracić rachubę) ale cena to szok - 600-900 zł!!!!

Pewien facet łatwi mi używkę, ale co z tego bedzie to nie wiadomo.

sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety zamienników nie ma, mogę dostać Boscha za 750 zł i to po

> znajomości. O uzywkę bardzo trudno, jej znalezienie graniczy z

> cudem.

> Pytałem w jednym miejscu o regenerację (juz nawet nie wiem gdzie,

> przy takiej ilości wykonanych telefonów mozna stracić rachubę)

> ale cena to szok - 600-900 zł!!!!

> Pewien facet łatwi mi używkę, ale co z tego bedzie to nie wiadomo.

Facet nie załatwił, ale dodzwoniłem się wreszcie do AUTO-ITALIA (Łódź, Targowa 37) i jest wtryskiwacz (używka)!!!. Gość właśnie wrócił z Włoch z kompletną głowicą 2.4TD. I bryka znów bryka yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.