Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Radio montaż

Featured Replies

Napisano

Witam! Proszę o jakieś porady nt. montażu instalacji pod radio.Jakie kable, głośniki, itp.

Napisano

> Witam! Proszę o jakieś porady nt. montażu instalacji pod radio.Jakie

> kable, głośniki, itp.

pomysl troche... mamy CI caly elaborat pisac na temat zakladania instalacji audio????

zadaj konkretnie pytanie to chetnie odpowiem

Napisano

> pomysl troche... mamy CI caly elaborat pisac na temat zakladania

> instalacji audio????

> zadaj konkretnie pytanie to chetnie odpowiem

Oj nie złość się tak od razu, kolega poprosił o "jakieś wskazówki", złote myśli, najciekawsze aspekty, coś od siebie, coś ważnego.

Np. moża było tak odpowiedzieć:

Jakie masz radio? Jaką kasą dysponujesz? Chcesz mieć full wypas czy tylko głośniczki w oryginalnych miejscach? Sub w bagażniku czy półka przerabiana? Wzmacniacz?

Bo wiesz - kable to sobie kupujesz miedziane jakieś plecione 2-żyłowe i kładziesz pod chodniczkami - ot cała ceregiela.

ZBYT OGÓLNE PYTANIA ZADAJESZ!!!! wink.gifwink.gifwink.gif

Napisano

> kable, głośniki, itp.

jeżeli chodzi o kable głośnikowe to ja używam kabli beztlenowych firmy Alphard ale jakbyś się na nie zdecydował to przy podłączaniu uważaj bo one przewodzą tylko w jedną stronę (kierunek przewodzenia masz na kablu)

Napisano

> kable, głośniki, itp.

Podstawy

- zasilanie (plus i minus) bezpośrednio z akumulatora przewodamini minimum 6mm^2

- przy akumulatorze na plusowym przewodzie bezpiecznik

- przewody do głosników min 2x2,5mm^2

- odseparowany zestaw przedni (woofery do drzwi, tweetery na podszybiu)

- wygłuszenie drzwi (maty APP)

- Radio w zasadzie obojetne byle firmowe (polecam pioneera CD niekoniecznie z mp3)

Subwoofer

- Skrzynia zamknieta lub BR (w zależności od własnych upodobań) proponuje wykonać we wlasnym zakresie skrzynie ok 25-30L BR z MDF'u i zakupić do tego głośnik np. GMS9250 (około 150zł) wiecej o skrzyniach, i ich pojemnościach dopasowaniu portu BR do głosnika dowiesz się na forum CarAudio

- wzmacniacz minimum 150W RMS (np Blaupunkt GTA2100 - 250zł)

- zasilanie (plus i minus) bezpośrednio z akumulatora przewodamini minimum 8mm^2 zabezpieczone bezpiecznikiem przy akumulatorze

- przewody sygnalowe z porządnym ekranem

To tyle na poczatek, acha i na wstepie odrazu zapomnij o tym ze w uno jest instalacja radiowa, jeśli nawet jest to nie nadaje sie do niczego (nie dotyczy anteny), no chyba że sobie safari 6 podepniesz grinser006.gif

Kiedyś był fajny tekst o caraudio pisany przez ettore, ale nie wiem gdzie to moge znaleść frown.gif

Napisano

No i w ten sposub Pepej opisał swoja instalacje car audio :D a co do fabrycznej instalacji to zaśilanie koniecznie trzeba nowe podłączyć bo an starym do pupa.gif ja obecnie u siebei mam radio pionier kaseta starszy model 4x35W przód tweetery wskazene zlosnik.gif nastepnei w miejsca orginalne w desce mam 2 drozne robią głownie za srednie tony i bufer w bagażniku z głosnikiem Alphard 30cm srednica nie pamietam modelu niestety brak wzmacniacza frown.gif bo spzredałem ale na wzmacniaczu na takim Alphardzie też nieżle muci a koszt głosnika ok.60zł polecam

Napisano

> No i w ten sposub Pepej opisał swoja instalacje car audio :D

którą chciałbym mieć smile.gif

Napisano

Ja jestem zadowolony ze swojego jak sie wzbogace na piecyk to wtedy porównamy zobaczysz jeszcze co mój sprzecik potrafi zlosnik.gif

Napisano

> Ja jestem zadowolony ze swojego jak sie wzbogace na piecyk to wtedy

> porównamy zobaczysz jeszcze co mój sprzecik potrafi

dobiero jak zrobie porzadnego suba ok.gif

Napisano
  • Autor

no dziękuję Państwu za informacje.bede powoli działał. dodam jeszcze że intersuje mnie normalna instalacja, bez woofera raczej, bez szaleństw.no. pozdrawiam! jak co to bęę pytał jeszcze

zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.