Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tyk, tyk, tyk, tyk chyba mnie coś wezmie

Featured Replies

Napisano

takie własnie dzwieki dochodzą spod silnik przy prędkości max 10km/h.powyzej tej predkosci juz to zanika.najbardziej to jest dostrzegalne jak ruszam wolniutko z jedynki-nabieram predkosci i ustaje.to jest cos takiego jak by jakis plasticzek o cos obcieral -a dokladniej wam opisująć to wyglada to tak:jest kolo od roweru,stawiamy rower do góry nogami i kręcimy przednim kołem.w trakcie jak ono sie kręci wsadzamy miedzy szprychy jakis cieniutki pastik i wtedy nam tyka prawda?to wlasnie u mnie w aucie tak jest grinser006.gifalbo jak pamietacie rogram "koło fortuny"i jak krecili tym kołem i ono praktycznie juz sie zatrzymywało to identyczny wydawało głos jak mój.taki to jest dzwiek.co to moze byc?wiem ze niewiele taki opis daje do zdiagnozowania usterki ale nóż widelec moze komus sie uda.

Napisano

A nie nasila sie to przypadkiem podczas ruszania na skręconych kołach? Jeśli tak to wskazywałoby to na przegub.

Napisano
  • Autor

> A nie nasila sie to przypadkiem podczas ruszania na skręconych

> kołach? Jeśli tak to wskazywałoby to na prze

to sie dzieje jadac na wprost - przy skrecaniu tego nie ma

Napisano

> to sie dzieje jadac na wprost - przy skrecaniu tego nie ma

Może to i gupi pomysł ale... może to tylko większy kamyczek siedzi w oponce. hmm.gif

Napisano

> to sie dzieje jadac na wprost - przy skrecaniu tego nie ma

Zlokalizuj z ktorej strony tyka, potem podnies ta strone do gory, daj na luz i pokręć kołem. Jesli dalej stuka to odkręć koło i pokręć tarczą, wtedy powinienes juz dokładnie słyszeć skąd to pochodzi. Możliwe ze wpadł jakis smiec do wgłębienia tarczy, albo klocek ociera, albo cuś inkszego.

Napisano
  • Autor

> Zlokalizuj z ktorej strony tyka, potem podnies ta strone do gory, daj

> na luz i pokręć kołem. Jesli dalej stuka to odkręć koło i pokręć

> tarczą, wtedy powinienes juz dokładnie słyszeć skąd to pochodzi.

> Możliwe ze wpadł jakis smiec do wgłębienia tarczy, albo klocek

> ociera, albo cuś inkszego.

nie wiem czy to moje złudzenie ale wydaje mi się ze zaczelo mi tak tykać od kiedy w katowicach przy ikei pod mostem wjechalem w dosc głęboką wode-poziom wody był prawie juz przy progu.

Napisano

tak pracuje wtryskiwacz i najpewniej ten dźwięk słyszysz , takie szybkie "cykanie" spineyes.gif .

Podnieś maskę i zobacz , czy najlepiej jest to słyszalne w okolicy obudowy przepustnicy hmm.gif

Napisano
  • Autor

> tak pracuje wtryskiwacz i najpewniej ten dźwięk słyszysz , takie

> szybkie "cykanie" .

> Podnieś maskę i zobacz , czy najlepiej jest to słyszalne w okolicy

ale to cyka mi tylko podczas ruszania przy predkosci 2-8 km/h, wczasie postoju nie slychac tego

> obudowy przepustnicy

Napisano

> ale to cyka mi tylko podczas ruszania przy predkosci 2-8 km/h,

> wczasie postoju nie slychac tego

> > obudowy przepustnicy

to zmienia postać rzeczy . Sprawdź na podnośniku każde koło z osobna , ew. przejedź kawałek na wyłączonym silniku . Wtedy okaże się czy dźwięki pochodzą z silnika czy z kół . Być może jest to kamyczek w oponie jak ktoś już pisał... spineyes.gif

Napisano

Mam to samo i nie tylko ja, czytaj tu:

Stukanie pod maską

U mnie jest odgłos, jakby ktoś szybko stukał łyżeczką w dno plastykowego kubka, takiego do mycia zębów, a nie do napojów.

Stuka też na postoju, ale przy zwiększaniu obrotów, na wolnych nie stuka.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Mam to samo i nie tylko ja, czytaj tu:

> Stukanie pod maską

> U mnie jest odgłos, jakby ktoś szybko stukał łyżeczką w dno

> plastykowego kubka, takiego do mycia zębów, a nie do napojów.

> Stuka też na postoju, ale przy zwiększaniu obrotów, na wolnych nie

> stuka.

> Pozdr.

porównanie idealne

grinser006.gifu mnie wlaśnie jest identycznie jak piszesz,czyli nie tylko ja mam ten problem okazuje sie

Napisano

Mam dość podobny objaw, z tym że ja akurat wiem co w trawie piszczy.Czujniczek ABS-u se obciera o "zębatke" bo ta jest krzywa grinser006.gif

Napisano

U mnie kiedyś tak cykało przy małej prędkości jak linka z licznika sie przycierała przy niewielkiej prędkości też tak miałem i dostawałem szału chyba pancerzyk się nadłamał i się ocierało a przy większej prędkości spoko cisza.

pozdro

Napisano

Ja jestem na 100% pewien, że to ten zawór odpowietrzania zbiornika paliwa . Dotykałem go palcami i wyraźnie czułem, że to w nim coś stuka.

Czy ktoś wie, jaka jest tego przyczyna? W pamięci ECU nie ma błędów, a po jego odłączeniu są. Może jest zapchany, czy co?

Pozdr.

Napisano

> Ja jestem na 100% pewien, że to ten zawór odpowietrzania zbiornika

> paliwa . Dotykałem go palcami i wyraźnie czułem, że to w nim coś

> stuka.

> Czy ktoś wie, jaka jest tego przyczyna? W pamięci ECU nie ma błędów,

> a po jego odłączeniu są. Może jest zapchany, czy co?

> Pozdr.

praca elektrozaworu może być słyszalna właśnie w postaci stuków

• 3 tygodnie później...
Napisano

Nie jestem pewien, czy przypadkiem tak nie powinno być z tym tykaniem? Diagnoza nie wykazuje żadnych błędów. Poza tym wydaje mi się, że tykanie występuje tylko na LPG, na benzynie nie zauważyłem, ale mogę się mylić, bowiem staram się jak najszybciej przełączać na LPG.

Byc może mechanizm stukania wygląda następująco:

Bak jest hermetycznie zamknięty korkiem wlewu paliwa. Gromadzą się opary paliwa w filtrze (ale nie paliwa, tylko węglowym do oparów, jest schowany pod przednim prawym błotnikiem w Astrze G), zawór się otwiera i przepuszcza te opary do kolektora dolotowego. Takie jego zadanie - nie dopuścić do rozdęcia baku. Gdy opary się "skończą", spadnie ciśnienie w baku, zawór się zamyka i przez długi czas nie otwiera. Tak się dzieje na benzynie. Zawór tak rzadko tyka, że nawet go nie słyszymy, może raz na kilka minut lub godzin?

Natomiast na LPG może być tak: pompa benzyny cały czas tłoczy paliwo do wtryskiwaczy, ale paliwa nie ubywa, bo wtryskiwacze nie pracują. Wzrasta ciśnienie oparów w baku, zawór odpowietrzania sie otwiera, opary wchodzą do kolektora dolotowego, zawór się zamyka. Ale natychmiast się otwiera, bo ciśnienie w baku znów wzrosło - bo pompa pracuje nadal i utrzymuje wysokie ciśnienie w baku!!! Więc tak tyka i tyka... To taka moja teoria... Trzeba sprawdzić to w praktyce... Niech każdy sprawdzi, czy tykanie jest tylko na LPG, czy na noPb też! Pozdr.

Napisano

> Natomiast na LPG może być tak: pompa benzyny cały czas tłoczy paliwo

> do wtryskiwaczy, ale paliwa nie ubywa, bo wtryskiwacze nie

> pracują. Wzrasta ciśnienie oparów w baku, zawór odpowietrzania

Jak pompa pracuje to ciśnienie robi nie w zbiorniku tylko w przewodach paliwowych

> sie otwiera, opary wchodzą do kolektora dolotowego, zawór się

> zamyka. Ale natychmiast się otwiera, bo ciśnienie w baku znów

> wzrosło - bo pompa pracuje nadal i utrzymuje wysokie ciśnienie w

> baku!!! Więc tak tyka i tyka... To taka moja teoria... Trzeba

Jak wyżej, coś chyba ta teoria jest naciągana

> sprawdzić to w praktyce... Niech każdy sprawdzi, czy tykanie

> jest tylko na LPG, czy na noPb też! Pozdr.

Ciśnienie w zbiorniku powstaje np. wtedy gdy się nagrzewa (np. w lecie na słoneczku). Gdy pompa pracuje i podaje paliwo do silnika to w zbiorniku robi się podciśnienie - paliwa ubywa i na jego miejsce wchodzi sobie powietrze.

Napisano

Tak czułem, że ta teoria może się nie sprawdzić teoretycznie. Ale mimo to sprawdźcie, czy tyka na LPG, czy na benzynie też, to pomoże nam ustalic i wyeliminować przyczyny, zawęzi obszar poszukiwań. Pozdr.

Napisano

To ja napisze jak jest u mnie. Tyka mniej więcej tak jak zegarek tylko około 2x na sekundę. Tykanie pojawia się po prawej stronie (siedząc w autku) jakby nad przednim kołem. Tyka ZAWSZE przy pierwszych ~20 kilometrach od ruszenia na zimnym silniku. Tyka również na ciepłym. ALE UWAGA TYKANIE POJAWIA SIĘ TYLKO PONIŻEJ (wartość przybliżona) 10 stopni na zewnątrz.

Dodatkowo tyka JEDYNIE POWYŻEJ 10 km/h. Szczególnie zauważalne podczas podjeżdżania do świateł. Tyka tykk i przestaje około 10km/h. Niestety nigdy nie wyczaiłem w którym momencie przestaje cykać. Ale na 100% po 20 minutach nie cyka.

POZDRAWIAM i czekam na sugestie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.