Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura silnika (eFka)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Ostatnio zacząłem sie zastanawiać, czy temeratura mojego silnika jest prawidłowa. Wzałączonym zdjęciu widać jest jaka jest ona normalnie, czyli w czasie jazdy nie przekracza tej kreski. Oczywiscie jeśli stoje w korku temperatura ronie i dochodzi prawie do 100 po czym włącza sie wentylator. Jeżdzę juz tak caly rok. Powiedzcie mi czy cos mam nie tak, czy tak ma być? Jeśli cś nie tak, to co trzeba naprawić/wymienić.

post-59441-14352474726105_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Wszystko jest OK.

Niecale 80 stopni w czasie jazdy jest ok. Dobra, a mozecie mi powiedziec co moze byc przyczyna jesli stoje w korku i mi sie silnik rozgrzeje do wlczenia wentylatora, to potem autko jakies slabsze jest. Jakos mu brakuje tego zrywu. Dopuki sie nie przegrzeje jest ok. Rure doprowadzajaca cieple powietrze juz zdjalem. Lekka poprawa jest, ale to nie to co moim zdaniem powinno byc, tym bardziej ze jak jest w normie (jak na zdjeciu) to zbiera sie calkiem niezle...

Napisano

nie jestem mechanikiem ale 80 stopni to chyba troche mało. ja tak miałem i wyminiono mi termostat. Teraz norma jest 95 stopni.

Napisano

> nie jestem mechanikiem ale 80 stopni to chyba troche mało. ja tak

> miałem i wyminiono mi termostat. Teraz norma jest 95 stopni.

U mnie jest ok 92 stopni

Napisano

> Niecale 80 stopni w czasie jazdy jest ok.

To nie jest 80*. Masz wskaźniki 50l / 110* i takie wskazanie to 90* mierzone (przeze mnie smile.gif ) sondą termiczną multimetru wkręconą w miejsce czujnika temperatury.

Nie chce mi się jeszcze raz wałkować tego samego tematu tych wskaźników, przeczytaj tu (od postu który wyświetli się jako pierwszy do końca tematu) :

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...ID=&fpart=1

Pozdroofka

Napisano

> nie jestem mechanikiem ale 80 stopni to chyba troche mało. ja tak

> miałem i wyminiono mi termostat. Teraz norma jest 95 stopni.

Jak miałem padnięty termostat to wskazówka nie wychylała sie po za niebieskie pole. Po wymianie w czasie jazdy mam troszke niżej niż 90 ,w korkach rośnie do około 100 i włącza się wentylator. Więc myślę że wszyskto jest oki

Napisano

niemasz co sie martwic bo to oszukuje

mam takie zagarki jak ty, podczas jazdy pokazuje temp 80 a wentylator wlancza sie przy 90

bylem na sprawdzenui na kompie i wyzlo ze jest wszystko ok (pod maska)

Napisano

ja też mam identycznie jak ty i się wcale się tym nie przejmuje, wentylator normalnie i wszystko inne tez, jak by była za niska temp. silnika to by więcej palił itd.

Napisano

Temat legenda biglaugh.gif

Sorka nie mogłem się powstrzymać icon_rolleyes.gif

Napisano

Zmień termostat... też do niedawna tak miałem ale teraz po wymianie jest niecałe 95' i tak powinno być jak na mój gust (termostat WAHLER 92stopnie).

Napisano

> Zmień termostat... też do niedawna tak miałem

Masz zegary 50l / 100* czy 50l / 110* ?

Napisano

> Witam wszystkich

> Ostatnio zacząłem sie zastanawiać, czy temeratura mojego silnika jest

> prawidłowa. Wzałączonym zdjęciu widać jest jaka jest ona

> normalnie, czyli w czasie jazdy nie przekracza tej kreski.

> Oczywiscie jeśli stoje w korku temperatura ronie i dochodzi

> prawie do 100 po czym włącza sie wentylator. Jeżdzę juz tak caly

> rok. Powiedzcie mi czy cos mam nie tak, czy tak ma być? Jeśli cś

> nie tak, to co trzeba naprawić/wymienić.

w mojej F-ce podczas jazdy na trasie temperetura jest poniżej 1 kreski, w mieście żadko dochodzi do 90 stopni - no chyba że korek jest kilkukilometrowy

Napisano

> w mojej F-ce podczas jazdy na trasie temperetura jest poniżej 1

> kreski, w mieście żadko dochodzi do 90 stopni - no chyba że

> korek jest kilkukilometrowy

Ja mam zegary z tem 90 - 100 st i w normalnych warunkach temp jest ponad niebieskim polem, a pod temp 90 st - czyli na oko 89 st utrzymuje w normalnych warunkach ( predkosci 30 - 120km/h). Wiatrak zalacza sie troche ponad 95 st. Wiec chyba wszystko normalnie... to tyle jesli chodzi o moje obserwacje na ten temat. Cos powinno byc inaczej ?? niewiem.gif

Napisano

ja mam zegary 90 - 110 stopni

podczas normalnej jazdy tempoeratura jest poniżej 1 kreski więc po wskazaniach podejrzewam, że gdzieś koło 50 stopni.

Natomiast podczas jazdy miejskiej żadko dochodzi do 90 stopni...

wiatrak włącza się przy 95-98'

chyba nie mam nic źle....

dodam że ostatni owymieniałem płyn chłodniczy na petrygol... ale na poprzednim temperatura była bardzo podobna

Napisano

mam chyba inny wskaznik lecz mi pokazuje okolo 92-93 stopni i mowia ze wlasnie tak ma byc biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.