Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co o tym myślicie ?

Featured Replies

Napisano

jak dlamnie to zadrogi i za duzo ma przejechane

po polsce jezdzi 2 lata czyli juz sie wytlukl

8,5 l w miescie niemozliwe, chyba ze mieszka w bardzo malym miescie

Niejestem pewien ale ten silnik jest raczej niepolecany, dobrze mówie???

Napisano

Cena do negocjacji. Silnik ma raczej realny przebieg. Jakbyś kupił podobny rocznik ale z przebiegiem 120 tys. km, to wtedy nie wiadomo ile by miał rzeczywiście...

Silnik C16NZ z tego co wiem, jest jednym z lepszych silników. Lubi LPG ale też lubi olej (jak większość w Oplach). Ponoć jest to solidna konstrukcja i niezbyt skomplikowana. Sam mam taki silnik i spalanie w trasie (LPG) wynosi ok. 8 l przy prędkości 110 - 120 km/h.

Trochę dziwne, że od 2004 r miał już 2 właścicieli...

Napisano

> Silnik C16NZ [...] lubi olej

Nie zgadzam się... smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie zgadzam się...

> Pozdroofka

ja też nie

mój od wymiany do wymiany ni kropelki nie weźmie

Napisano

Wg mnie to zadna rewelacja. Biale kombi jest ladne ale ten egzemplarz wyglada tragicznie. Zderzaki i lusterka lakierowane "po calosci" sick.gif brak relingow no.gif

Napisano

> Niejestem pewien ale ten silnik jest raczej niepolecany, dobrze

> mówie???

Jest to jeden z najlepszych silników oplowskich,a największą zaletą jest jego BEZKOLIZYJNOŚĆ tzn.przy zerwaniu paska zawory nie spotykają się z tłokami.Moc wystarczająca do normalnej jazdy,spalanie na niskim poziomie i rewelacyjna współpraca z gazem.

Napisano

> witam mam okazje kupić coś takiego

> http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=131040249

> nie znam tych samochodów dlatego proszę was o opinie

Jak już wypowiedzieli się poprzednicy, z wyglądu auto nie powala, natomiast silnik jest praktycznie nie do zajechania, części tanie, samemu też można przy nim podłubać, spalanie niewielkie, lubi olej, podobno doskonale znosi LPG I-szej i II-giej generacji.

Napisano

> Silnik C16NZ z tego co wiem, jest jednym z lepszych silników.

Może i jest jednym z lepszych silników ale w opisywanym samochodzie nie ma C16NZ tylko X16SZ przynajmniej na zdjęciu.

Napisano

> Może i jest jednym z lepszych silników ale w opisywanym samochodzie

> nie ma C16NZ tylko X16SZ przynajmniej na zdjęciu.

Ubiegłeś mnie, właśnie to miałem napisać smile.gif Dodam tylko że to równie dobrze może być X16SZR.

Napisano

C16NZ i X16SZR to praktycznie to samo, roznice jedynie sa w elektryce. Niewiem skad pojawily sie glosy ze C16NZ jest olejorzerne????? ja jedze na gazie od 1,5 roku w tym czasie wymienilalem olej 3x i ani razu nie dolalem nawet kropelki, i mam kilku znajomych ktorzy w astrach i kadetach maja silniki C16NZ i sobie chwala, kolega ma kadeta z przebiegiem 380 tysiecy z czego 200 zrobil na gazie i dalej smiga a od zmiany di zmiany dolewa okolo 1,5 litra oleju, wiec mi sie wydaje ze przy przebiegu prawie 400 tysiecy 1,5 litra nie jest chyba olejo rzernoscia.

Napisano

Rzeczywiście nie jest to C16NZ. Ten na zdj. ma inny aparat zapłon.

Odnośnie "brania oleju" przez C16NZ, o którym wspomniałem na początku - byłem subiektywny, sugerowałem się swoim silnikiem blush.gif Jakbym zapytał co zrobić, żeby nie brał, to pewnie padło by zbyt wiele pomysłów yikes.gif

Ogólnie na niego nie narzekam, choć ma już spory przebieg (230 kkm) a jedyny problem to jakieś 2-3 l na 10 000 km.

Napisano
  • Autor

dziękuję wszystkim za odpowiedzi zaczekam jeszcze i poszukam czegos innego

Napisano

> Cena do negocjacji. Silnik ma raczej realny przebieg. Jakbyś kupił

> podobny rocznik ale z przebiegiem 120 tys. km, to wtedy nie

> wiadomo ile by miał rzeczywiście...

> Silnik C16NZ z tego co wiem, jest jednym z lepszych silników. Lubi

> LPG ale też lubi olej (jak większość w Oplach). Ponoć jest to

> solidna konstrukcja i niezbyt skomplikowana. Sam mam taki silnik

> i spalanie w trasie (LPG) wynosi ok. 8 l przy prędkości 110 -

> 120 km/h.

> Trochę dziwne, że od 2004 r miał już 2 właścicieli...

hmmm biora olej ?? chyba ze zarzniete to owszem biora. mialem c16nz i przy tych speedach na trasie to spalanie bylo na poziomie 6,9-7,2l. zeby dociagnac do tych 8 musialem tak kolo 160-170 pomykac.

Napisano

patzrac na zdjecia ten samochod napewno byl lakierowany tj zderzaki i lusterka, raczej watpliwe zeby komus sie chcialo tak robic (lakierowac) bez dobrego powodu tj wczesniejszej kolizji. druga rzecz biale ople bardzo lubia rdze wiec dziwne ze ten jeszcze nie nadgryziony

Napisano

Rdzę i owszem - bardzo lubią. A właściwie to odwrotnie, rdza uwielbia żreć progi i tylne nadkola. Typowa przypadłość, w swoim to właśnie robiłem ze 3 lata temu (wymiana progów i reperaturki tylnych błotników, teraz jest ok.gif).

Swoją drogą, to z tym malowaniem faktycznie coś musi być. Może po remoncie, może ktoś miał kaprycho... W swoim też wymieniłem lampy kierunkowskazów na białe, ale lampy główne od nowości są jakie były. Sześć tysięcy do negocjacji? No nie wiem... Sam swojego będę sprzedawał (mniejszy przebieg 210 tys. km) i nie sądzę, żebym dostał więcej niż 5 koła. Trochę żal (bo stan przyzwoity w stosunku do tego rocznika), ale takie realia i nie ma co się czarować.

Spalanie poniżej 8 l LPG na trasie może i realne, choć przy ostrożnej jeździe. Inna sprawa, że ta moja 1,8 jak ją się traktuje delikatnie to też na trasie nie zeżre więcej niż 8. Za to 1,6 jak zejdzie poniżej 9 to wielkie święto jest smile.gif

Napisano

> Wg mnie to zadna rewelacja. Biale kombi jest ladne ale ten egzemplarz

> wyglada tragicznie. Zderzaki i lusterka lakierowane "po calosci"

> brak relingow

No właśnie - kombi bez relingów, to jakieś takie... niedorobione jest smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.