Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ukryte "odcięcie zapłonu"

Featured Replies

Napisano

Cześć Wszystkim,

Chcę założyć tzw. indywidualne zabezpieczenie przed złodziejami na zasadzie prostego przełącznika lub terminatora z aukcji internetowych.

Nie wiem tylko jaki układ można tym sposobem rozłączać, cewka, rozrusznik... i jak?

Oto pytanie do Was.

Jako że to forum jest dostępne bez logowania, bardzo prosze o przysyłanie odpowiedzi wiadomością prywatną.

Moje auto to Astra 1.6 8v z instalacją LPG

Dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

> Cześć Wszystkim,

> Chcę założyć tzw. indywidualne zabezpieczenie przed złodziejami na

> zasadzie prostego przełącznika lub terminatora z aukcji

> internetowych.

> Nie wiem tylko jaki układ można tym sposobem rozłączać, cewka,

> rozrusznik... i jak?

> Oto pytanie do Was.

> Jako że to forum jest dostępne bez logowania, bardzo prosze o

> przysyłanie odpowiedzi wiadomością prywatną.

> Moje auto to Astra 1.6 8v z instalacją LPG

> Dziękuję i pozdrawiam.

Podaje sposób na dosłowne odciecie zapłonu. Podaję dla wszystkich bo miejsca podpiecia i umieszczenia włącznika pozostawiam do wyboru instalatora. Potrzeba -przewód 2 żyłowy , najlepiej nie za cienki -długosć to sprawa indywidualna , przełaczniczek elektryczny (raczej wszystkie dostepne się nadają) aby dość wytrzymały na pare tyś. pstryknieć. Potrzebna koniecznie lutownica ,bo to jajpewniejsze połaczenie + izolacja. 2 żły przewodu z jednego końca dołaczamy do pstryczka. Pstryk umieszczamy w widomym sobie miejscu , wolny koniec przewodu przeciagamy do komory silnika . W kostce podpietaej do cewki (lub na samej cewce zapłonu) wyszukujemy napiecie zasilajace cewkę - jak prawidłowoznajdziesz to zapamietaj kolor przewodu. Wyłóww wiązce IThankYou.gif ten sam przewód w sobie znanzym miejscu ,przetnij go i dolutuj konce z przewodu od pstryka. Całośc zaizoluj ,zamaskuj i pochowaj w wiązkach - oraz nie mów nikomu że wogule masz.

Przy tym odcieciu wszystko działa tyle że iskry nie ma. Ukryty wyłacznik nie moze sam się wyłaczać (na dziurach lub przypadkowo tracony bo silnik wiadomo zgaśnie. Miałem przypadek że po 2 latach (a przełacznik był bardzo nie solidny) - blaszki w nim sie wyrobiły i miałem czasem lekkie strzały. za3zł kupiłem sobie nieco lepszy. zlosnik.gif

Napisano

Klaudio i tak nikt ci tego samochodu nie ukradnie bo...

... nie dziala ci z tylu wycieraczka grinser006.gifsmile.gif

Napisano

> Klaudio i tak nikt ci tego samochodu nie ukradnie bo...

> ... nie dziala ci z tylu wycieraczka

ja kurcze tez myślałem że nie kradną takich starych samochodów, ale sie grubo przeliczyłem jak ostatnio koledze ukradli audi 80 z 94 roku klnie.gif normalnie mnie aż cykor obleciał bo ac nie mam a auto stoi sobie pod blokiem.....

Napisano

>>zrób odciecie pradu poprzez przekaźnik ktorym steruje ukryty wyl. i przekaźnik "wepnij" w obwód - kabelek czarny - pod maska - np w jakis co dochodzi do aparatu zapl. Ukraśc kazde auto ukradna, ale nie na poczekaniu. Mozna tez wpiac sie w oswietlenie - ukradną ale nie włacza swiateł i porzucą bo beda zwracać uwage

Napisano

> >>zrób odciecie pradu poprzez przekaźnik ktorym steruje ukryty wyl. i

> przekaźnik "wepnij" w obwód - kabelek czarny - pod maska - np w

> jakis co dochodzi do aparatu zapl.

A czy musi być przekaźnik (miałem w jednym aucie taki wyłącznik bez przekaźnika) i dlaczego?

Napisano

> >>zrób odciecie pradu poprzez przekaźnik ktorym steruje ukryty wyl. i

> przekaźnik "wepnij" w obwód - kabelek czarny - pod maska - np w

> jakis co dochodzi do aparatu zapl. Ukraśc kazde auto ukradna,

> ale nie na poczekaniu. Mozna tez wpiac sie w oswietlenie -

> ukradną ale nie włacza swiateł i porzucą bo beda zwracać uwage

A jak beda krasc w dzien? Wtedy swiatla nie sa potrzebne (pomijam okres jesienno-zimowy)

Kol mandatowyBankrut

Przekaznik ma wieksza wytrzymalosc niz miniaturowy wylacznik.

Napisano

Z tego co słyszałem to nie powinno sie robić odcięcia na zasilaniu cewki zapłonowej, bo to pierwsza rzecz którą złodzieje podłączają na krótko w takich przypadkach gdy nie mogą znaleźć przełącznika.

Nawet ja byłbym w stanie to zrobić choć w tym temacie jestem totalnym laikiem.

Kumpel miał tak kiedyś zabezpieczonego golfa i auto zniknęło.

Napisano

> Cześć Wszystkim,

> Chcę założyć tzw. indywidualne zabezpieczenie przed złodziejami na

> zasadzie prostego przełącznika lub terminatora z aukcji

> internetowych.

> Nie wiem tylko jaki układ można tym sposobem rozłączać, cewka,

> rozrusznik... i jak?

> Oto pytanie do Was.

> Jako że to forum jest dostępne bez logowania, bardzo prosze o

> przysyłanie odpowiedzi wiadomością prywatną.

> Moje auto to Astra 1.6 8v z instalacją LPG

> Dziękuję i pozdrawiam.

Klaudio poleca równieź odcięcie pompy paliwa.

opis jak powyżej dał kolega + dwa piwska i spokój już masz na nocki

JA DO TEGO SPOKOJU PŁACĘ JESZCZE AC :-(

Napisano

> Klaudio poleca równieź odcięcie pompy paliwa.

jeśli masz instalke gazową to i n agazie odpala i nic odcięcie pompy paliwa nie da

Napisano
  • Autor

wpysk.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi ok.gif

Napewno będę kombinował, po to chociaż, żeby spokojnie spać.

Odcięcie paliwa odpada ze względu na alternatywne zasilanie LPG.

Pozdrawiam.

Napisano

Ja bym prędzej pokombinował z odcięciem któregoś z czujników, np czujnika na kole pasowym, czy czujnika na wałku rozrządu w zależności od silnika - w każdym razie coś co sprawi że silnik sie nie uruchomi bez tego sygnału.

Napisano

> ja kurcze tez myślałem że nie kradną takich starych samochodów, ale

> sie grubo przeliczyłem jak ostatnio koledze ukradli audi 80 z 94

> roku normalnie mnie aż cykor obleciał bo ac nie mam a auto

> stoi sobie pod blokiem.....

Audi 80 B4 jest jednym z najbardziej popularnych modeli wsrod zlodziei sick.gif

Napisano

> Dzięki za odpowiedzi

> Napewno będę kombinował, po to chociaż, żeby spokojnie spać.

> Odcięcie paliwa odpada ze względu na alternatywne zasilanie LPG.

> Pozdrawiam.

Kolego jestes w bledzie przy zastosowaniu 3 przekaznikow (mam tak u siebie) masz wszystko oddciete popa paliwa 1 przekaznik, zaplon 2 przekaznik i jeden z elekto zaworow do LPG 3 przekaznik.

Mozna bylo by sie ograniczyc np do 2 przekaznikow ale zlodziej tez mysli jesli domysli sie i pusci napiecie na cewke to i pompa z tego napiecia bedzie zasilana a jesli sa 3 przekazniki sa 3 oddzielne obwody i musi przynajmniej zaplon + zasilanie PB lub LPG rozkminic zeby odpalic samochod. ja mam tak w 3 samochodach i jeszcze zadnen mi nie zginal smile.gif

Napisano

> ja mam tak w 3 samochodach

> i jeszcze zadnen mi nie zginal

hahaha.gif

Póki co podałeś jakie masz zabezpieczenia. Jeżeli myślisz, że ten kącik czytają tylko uczciwi posiadacze Asterek to jesteś naiwny. A namierzyć cię nie trudno. Ile jeździ po Stalowej asterek na felgach 15-kach?

Jeżeli masz jakieś wątpliwości to przeczytaj to:

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat...p;o=14&vc=1

Stary wątek dostępny na każdej stronie forum, na samej górze widoczny jako ".:. Bezpieczeństwo :."

Napisano

> Póki co podałeś jakie masz zabezpieczenia. Jeżeli myślisz, że ten

> kącik czytają tylko uczciwi posiadacze Asterek to jesteś naiwny.

> A namierzyć cię nie trudno. Ile jeździ po Stalowej asterek na

> felgach 15-kach?

> Jeżeli masz jakieś wątpliwości to przeczytaj to:

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat...p;o=14&vc=1

> Stary wątek dostępny na każdej stronie forum, na samej górze widoczny

> jako ".:. Bezpieczeństwo :."

ale nie koniecznie te auta musza jezdzic po stalowej niekoniecznie moga byc moje moze tylko polenizowalem moze to byly 3 auta z kolei uwazam co pisze w sieci bo bardzo dobrze zdaje sobie sprawe ze w sieci nie jestem anonimowy ale nie o to tu chodzi moze mam jeszcze dodatkowe zabezpiecznie taz swoje PATENTY ale to juz inna rozmowa smile.gif

Kazde auto posiada AC takze tez spie spokojnie smile.gif

taka sytuacja ktora zdazyla mi sie ok roku temu

Zajezdzam szybko na parking spieszylem sie do domu czasy OGAME.PL smile.gif mialem cos wziasc do domu z samochodu wziolem ale zapomnialem zamknac drzwi byly OTWARTE na OSCIERZ przez cala noc i nikt nawet nie dotknal auta smile.gif ale nikomu nie zycze takich doswiadczen smile.gif

A co do zabezpieczen

Najlepszym zabezpieczeniem jest domowe zabezpieczenie a smiac mi sie chce z ludzi ktorzy kupuja alarmy za duza kase i na szubach nakleja naklejke producenta alarmu to jest jak zaproszenie dla zlodzija smile.gif

Napisano

> Najlepszym zabezpieczeniem jest domowe zabezpieczenie

Tylko pozornie. Najcześciej polega to na odcięciu cewki, pompy paliwa czy zaworów gazu, zapłonu albo rozrusznika. Sam zresztą piszesz, że masz takie.

Pierwsze co robi złodziej kiedy nie może odpalić to zapodaje dodatkowe przewody na cewkę, pompę i zawory. Zajmuje mu to kilkanaście sekund bo jest do tego przygotowany. Nie bierze auta pierwszego z brzegu tylko ma upatrzone i doskonale wie nawet jakiej długości mają być te przewody smile.gif

A co do odcięcia zapłonu... wystarczy zewrzeć dwa przewody przy radiu i ten super ukryty przekaźnik można sobie wsadzić... Klika dni temu jeden z kolegów pisał nawet, że sam się na to natknął przypadkiem, kiedy "coś" dłubnął i mimo wyjęcia kluczyka, kontrolki nadal się świeciły a kiedy odpalił, silnika nie dało się zgasić smile.gif

Jeśli chodzi o odcięcie rozrusznika. Moja koleżanka, która ma raczej blade pojęcie o elektryce, kiedy stacyjka zakończyła żywot i nie można było odpalic z kluczyka, sama wpadła na to aby zapodać napięcie z akumulatora na jedną ze śrub elektrowłącznika. Przez tydzień jeździła z przewodem zakreconym na śrubie a drugi koniec w razie potrzeby dotykała do klemy aż kupiła nową stacyjkę.

Jeżeli złodziej ma upatrzone auto to i tak go weźmie. A że kilkadziesiąt sekund później... smile.gif Jak nie da rady to podjedzie lawetą.

Napisano

> Tylko pozornie. Najcześciej polega to na odcięciu cewki, pompy paliwa

> czy zaworów gazu, zapłonu albo rozrusznika. Sam zresztą piszesz,

> że masz takie.

> Pierwsze co robi złodziej kiedy nie może odpalić to zapodaje

> dodatkowe przewody na cewkę, pompę i zawory. Zajmuje mu to

> kilkanaście sekund bo jest do tego przygotowany. Nie bierze auta

> pierwszego z brzegu tylko ma upatrzone i doskonale wie nawet

> jakiej długości mają być te przewody

> A co do odcięcia zapłonu... wystarczy zewrzeć dwa przewody przy radiu

> i ten super ukryty przekaźnik można sobie wsadzić... Klika dni

> temu jeden z kolegów pisał nawet, że sam się na to natknął

> przypadkiem, kiedy "coś" dłubnął i mimo wyjęcia kluczyka,

> kontrolki nadal się świeciły a kiedy odpalił, silnika nie dało

> się zgasić

> Jeśli chodzi o odcięcie rozrusznika. Moja koleżanka, która ma raczej

> blade pojęcie o elektryce, kiedy stacyjka zakończyła żywot i nie

> można było odpalic z kluczyka, sama wpadła na to aby zapodać

> napięcie z akumulatora na jedną ze śrub elektrowłącznika. Przez

> tydzień jeździła z przewodem zakreconym na śrubie a drugi koniec

> w razie potrzeby dotykała do klemy aż kupiła nową stacyjkę.

> Jeżeli złodziej ma upatrzone auto to i tak go weźmie. A że

> kilkadziesiąt sekund później... Jak nie da rady to podjedzie

> lawetą.

Zgadza sie na zlodzieja nie ma sposobu ale zawsze mozna mu to utrudnic jezeli przez chwile nie bedzie sobie mugl poradzic z autem to odpusci

najlepiej robic tak jak w filmie alternatywy 4 i innych z tego okresu mozna wykrcic swiece zabrac akumulator lub odkrecic kola pomyslow jest mnustwo walka tra tylko nigdy nie wiadomo kto wygra wlasciciel czy zlodziej smile.gif)

Napisano

a i zawsze mozna cos pokombinowac z czujnikami silnika tylpu czujnik polozenia walu czy halla bez ktorych jest niemozliwe zapalenia autaa jezeli jest dobrze showane i nie wiadomo gdzie obwod jest otwarty to ciezko bedzie zlodziejowi przechodzic z czujnika do czujnika i sprawdzac ktory jest nie teges:)

Napisano

> jezeli przez chwile nie bedzie sobie mugl poradzic z

> autem to odpusci

Na to nie licz. Jeśli ma zamówienie na konkretne auto to nie odpuści. Tak jak mowię, podjadą lawetą w razie czego.

Napisano

> Na to nie licz. Jeśli ma zamówienie na konkretne auto to nie odpuści.

> Tak jak mowię, podjadą lawetą w razie czego.

No niby tak ale jak 5 samochodów dalej będzie stało takie samo auto niezabezpieczone to je weźmie, a nie będzie się bawił w rozbrajanie 10 zabezpieczeń

Napisano

no tak ale to juz bardzie zorganizowane grupy ale zawsze trzeba liczyc na to ze sa przynajmniej 2 auta w miescie i ze rypnal 2 jak sobie nie beda mieli jak poradzic ale fakt faktem jezeli uwezma sie na auto to nie ma przepros

Napisano

> Na to nie licz. Jeśli ma zamówienie na konkretne auto to nie odpuści.

> Tak jak mowię, podjadą lawetą w razie czego.

=================================

Nie każdy "gowniarz" ma lawete .Wiadomo ,jak zorganizowana szajka to i zabezpieczenia nie pomogą ,ale jak banda pasożytów che się tylko "przejechać", to i takie zabezpieczenia pomogą.

Napisano

Mój kolega z lat szkolnych miał ukryty wyłącznik zapłonu działający ze zwłoką. Po odpaleniu silnik pracował przez kilka-naście /dziesiąt sekund po czym gasł. Ponowne uruchomienie pozwalało na taki sam okres pracy i tak w kółko. Nie wiem, czy miał "szansę" sprawdzić to w praktyce, ale przyznacie, że pomysłowe?

Napisano

> jeśli masz instalke gazową to i n agazie odpala i nic odcięcie pompy paliwa nie da

chyba że masz opcję że na gazie nigdy nie odpalisz taką jak ja mam i wtedy odcięcie pompy paliwa jest słuszne

Napisano

> chyba że masz opcję że na gazie nigdy nie odpalisz taką jak ja mam

> i wtedy odcięcie pompy paliwa jest słuszne

To jaki masz komputer lpg? ktorej generacji instalka?

Napisano

a mnie niedawno ukradli radio... i teraz zamontuje nowe tylko że przymocuje do niego zawleczke od granatu... jak wyciągną radio to razem z zawleczka a wtedy ... będzie bum że klękajcie narody

jak im urwie łapki to przestaną

Napisano

> To jaki masz komputer lpg? ktorej generacji instalka?

II generacji instalka

komputer BINGO S-4

Napisano

> II generacji instalka

> komputer BINGO S-4

W takim razie zejdz do auta i zrb coś takiego:

włączas zapłon, naciskasz na centralce lpg przycisk, puszczasz, następnie naciskasz i trzymasz przez 10-15 sekund (dioda powinna w tym czasie mrugać - sygnalizacja - gotowy do przełączenia na gaz). Po tych kilkunastu sekundach usłyszysz jak kliknie Ci elektrozawór lpg - puszczasz przycisk, przekręcasz rozrusznik i odpalasz.

P.S. Mam identyczną instalke

Napisano

> W takim razie zejdz do auta i zrb coś takiego:

> włączas zapłon, naciskasz na centralce lpg przycisk, puszczasz,

> następnie naciskasz i trzymasz przez 10-15 sekund (dioda powinna

> w tym czasie mrugać - sygnalizacja - gotowy do przełączenia na

> gaz). Po tych kilkunastu sekundach usłyszysz jak kliknie Ci

> elektrozawór lpg - puszczasz przycisk, przekręcasz rozrusznik i

> odpalasz.

> P.S. Mam identyczną instalke

Chylę czoło - nie wiedziałem że to możliwe, gazownik mi mówił że niemożliwe jest odpalenie na gazie......

Napisano

> Chylę czoło - nie wiedziałem że to możliwe, gazownik mi mówił że

> niemożliwe jest odpalenie na gazie......

Dla złodzieja zawsze jest możliwe, gdy sobie nie poradzą z centralka lpg to zepna elektrozawor na krotko i odpala w ten sposob prawie kazda instalacje

Napisano

> Dla złodzieja zawsze jest możliwe, gdy sobie nie poradzą z centralka

> lpg to zepna elektrozawor na krotko i odpala w ten sposob prawie

> kazda instalacje

Napisz mi, że znasz sposób na odpalenie na LPG instalacji BRC Sequent, to się irked.gif bo chce zamontować odcięcie pompy paliwa albo uciesze jeśli padnie mi w trasie pompa i będę chciał odpalić na gazie.

Napisano

> Napisz mi, że znasz sposób na odpalenie na LPG instalacji BRC

> Sequent, to się bo chce zamontować odcięcie pompy paliwa albo

> uciesze jeśli padnie mi w trasie pompa i będę chciał odpalić na

> gazie.

Jeśli to sekwencja to nie znam, dobrze znam akurat bingo bo takie też mam, musiałbyś popytać kogoś kto ma tą sekwencje najlepiej na kąciku o gazie.

Gdyby to była 2ga generacja to zawsze można spiąć na krótko tak jak mówiłem, a co do IVgen - nie wiem, nigdy nie interesowałem sie tym.

Napisano

Miałem IIIgen. tzn.BRC Just Heavy i udało mi się odpalić na gazie przy zimnym silniku (normalnie dało by się ale silnik musiałby osiągnąć odpowiednio zaprogramowaną temp.) Padł mi przekaźnik pompy paliwa a na LPG nie mogłem odpalić bo auto stało całą noc. Wymontowałem z reduktora czujnik temp. i zanurzyłem go w letniej wodzie. W ten sposób oszukałem komputer i odpaliłem auto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.