Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC JUST JUNIOR (a może ELPIGAZ?)

Featured Replies

Napisano

ma ktoś taką instalacje? jak sie sprawuje

chyba w tym tygodniu zagazuje padake i to na razie jest najlepsza propozycja - 1600zł brutto z wszystkim. A samo JUST bez JUNIOR czym sie różni?ponoć ma "lepszą elektronike" ale jak to sie przekłada na codziennie użytkowanie?

Napisano
  • Autor

noooo

powiedzta coś:)

jeszcze moge za 1600 zamontować Elpigaz czy cós.

Koleś od Elpigazu powiedział że JUST to badziewie smile.gif

co lepsiejsze?

Napisano

> noooo

> powiedzta coś:)

> jeszcze moge za 1600 zamontować Elpigaz czy cós.

> Koleś od Elpigazu powiedział że JUST to badziewie

> co lepsiejsze?

f lanosie miałem elpigaz i .. miodzio chodziła jak złoto ..

f marysi mam Lecho i chodzi jak złoto palacz.gif

Napisano

najbardziej liczy sie jakosc montazu i dobor miksera a co do kompa to jaki z tego elpigazu a nie myslales nad bingo s maja dobra opinie

Napisano
  • Autor

> f lanosie miałem elpigaz i .. miodzio chodziła jak złoto ..

> f marysi mam Lecho i chodzi jak złoto

generalnie wszyscy sobie chwalą swoje instalacje:)

a ja bym chciał zanć obiektywne różnice smile.gif

Typu - w tej mniejsze spalanie, a w tej mieszanke dozuje sie elektornicznie a nie przez śrubke przy krokowcu smile.gif

Napisano

> generalnie wszyscy sobie chwalą swoje instalacje:)

generalnie znam te 2 jeszcze w astrze miałem gaz ale tam ta instalacja nie miała krokowca tylko ręcznie sie przykręcało jak za wiele palił to się przykręcało a jak nie chciał ciągnąc to odkręcało .. zlosnik.gif spalanie było tak jak w pozostałych 2 instalkach miasto 10L trasa 9L

z tego co pamiętam w elpi sterownik miał 3 położenia

1.benzyna 2.tylko gaz 3. odpalał na benzynie i po przy gazowaniu przełączał się na gaz ...

20.GIF

z tego co wiem to instalka musi być założona przez fachowca i będzie chodziła..

20.GIF

Napisano

> noooo

> powiedzta coś:)

> jeszcze moge za 1600 zamontować Elpigaz czy cós.

> Koleś od Elpigazu powiedział że JUST to badziewie

> co lepsiejsze?

jest wiele centralek Elpigaz'u dowiedz się co Ci chcą założyć a z pytaniem o konkretne różnice to spróbuj udeżyć na gazowy.

Ja mam Elpigaz Nicolaus 2004 i uważam że auto jeździ dobrze, tylko możliwości ustawienia są trochę ubogie. Mi najbardziej brakuje odcięcia gazu (lub chociaż przełączenia na noPB) przy wysokich obrotach i nie ma odcięcia a także samoczynnego przełączenia na noPB w momencie braku LPG.

Napisano
  • Autor

> najbardziej liczy sie jakosc montazu i dobor miksera a co do kompa to

> jaki z tego elpigazu a nie myslales nad bingo s maja dobra

> opinie

Ja myśle w inną stronę:) obdzwoniłem najlepsze warsztaty we wrocku ( chyba z 8 ) i podaje opcje które oni oferują - nie szukam konkretnej marki.

Dzisiaj sprawdziłem jeszcze dwa:

w obu było Lavato za 1700-1750.

Dylemat pozostaje nadal ten sam bo to dwie najlepsze opcje:

BRC JUST JUDNIOR czy ELPIGAZ (nie wiem jaki ) za 1600zł

JUSTA montują koło mojej pracy wiec pewnie na nim stanie:)

Napisano

A na benie jak Ci smiga ?

Napisano

> A na benie jak Ci smiga ?

bez problemu nie mam powodów do narzekań

Napisano
  • Autor

a moze Lovato za 1600 smile.gif >

eh... to chyba nie ma zadnej róznicy:)

zadecyduje fakt ze warsztat jest blisko pracy i jest polecany przez znajomych:)

Napisano

> bez problemu nie mam powodów do narzekań

Kurna, to albo mi ja zle ustawili albo mam cos innego nie tak. Na autroniku zachowywal sie podobnie. Gaz ok, bena kicha (na zimnym b. nierowno chodzi, nierownomiernie przyspiesza). [kurza twarz]

Napisano

> zadecyduje fakt ze warsztat jest blisko pracy

to będziesz mial blisko na serwis w razie problemow zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to będziesz mial blisko na serwis w razie problemow

nie pocieszasz mnie smile.gif

i tak z ciężkim sercem go gazuje i cały czas sie zastanawiam czy to sie w ogole oplaca - a potem sobie mysle ze kazdy dzien zwłoki to kilka złotych w plecy smile.gif

Napisano

Ja mam Elpigaz. Generalnie sie zniechecilem do tej firmy. Musialem sie wybrac na poprawki montazowe (wyciek plynu chlodniczego z instalki, przewdy sterujace dotykaly kolektor dolotowy i sie nadtapialy). Jak bylem ostatno na regulacji dotyczacej obrotow na zimnym silnikow to uslyszalem ze fiaty tak maja. To jak mozna polecic taka firme? Oczywiscie mowie o swoim miescie, moze w innych sa lepsze warsztaty.

Napisano

Elpi ma duzo warsztatow. Tak naprawde zraziles sie do Panow pracujacych w tym, ktory akurat odwiedziles. W innych sytuacja moze byc odwrotna.

Napisano

> Elpi ma duzo warsztatow. Tak naprawde zraziles sie do Panow

> pracujacych w tym, ktory akurat odwiedziles. W innych sytuacja

> moze byc odwrotna.

No tak, tylko ze Poznaniu jest tylko jeden ich warsztat.... Wiem ze polecany przez autokacikowiczow (dlatego go wybralem), ale ja mam ciagle jakies problemy z instalka- ostatnio zaczal gasnac na LPG jak jest zimno na dworze

Napisano

Jedz i walcz. Moze razem sie tam wybrac - sam mam tam cos do zalatwienia. Co masz za sterownik gazu ?

Napisano
  • Autor

> Ja mam Elpigaz. Generalnie sie zniechecilem do tej firmy. Musialem

> sie wybrac na poprawki montazowe (wyciek płynu chlodniczego z

> instalki, przewdy sterujace dotykaly kolektor dolotowy i sie

> nadtapialy). Jak bylem ostatno na regulacji dotyczacej obrotow

> na zimnym silnikow to uslyszalem ze fiaty tak maja. To jak mozna

> polecic taka firme? Oczywiscie mowie o swoim miescie, moze w

> innych sa lepsze warsztaty.

ja już prawie jestem zdecydowany na elpi - dzisiaj się prawdopodobnie umówie na montaż na przyszły tydzień. Zadecydowały drobne bonusy ( pokrowiec na koło, tankowanie, wymiana świec gratis ). Mam nadzieje, że Twój problem z tą instalką wynika tylko z niedoróby mechaników zresztą ja instaluje II generacje - dużo prostszą. Koleś potwierdził, że ten silnik jest stworzony do gazu, szybko i łatwo sie go gazuje. Czy ktoś z was ma wlew gazu obok wlewu benzyny?zmieści sie tam?

Napisano

> mechaników zresztą ja instaluje II generacje - dużo prostszą.

Hm, do silnikow z metalowym kolektorem moze wystarczy

> Koleś potwierdził, że ten silnik jest stworzony do gazu, szybko

> i łatwo sie go gazuje.

O, na ten temat sa rozne opinie. Nawet w moim warsztacie Elpigazu jak przyjechalem na montaz gosciu sie skrzywil i wyrwalo mu sie, ze to ciezki samochod to zagazowania. Powiedzialem, ze w takim razie sprobuje gdzies indziej i zaluje ze nie bylem konsekwentyny (gosciu odpowiedzia na to, ze oczywiscie ciezki ale do do zrobienia i mial na mysli trudnosci montazowe ale wszystko dziala bez problemu.)

> Czy ktoś z was ma wlew gazu obok wlewu

> benzyny?zmieści sie tam?

Zmiesci sie, nawet byl watek ze zdjeciami. Ja ci powiedza ze nie, zmien warsztat smile.gif

Napisano

> Jedz i walcz. Moze razem sie tam wybrac - sam mam tam cos do

> zalatwienia. Co masz za sterownik gazu ?

Mam Stelle IV generacji. A Ty?

Napisano

> Mam Stelle IV generacji. A Ty?

Nicolaus i czuje, ze zle mi ja ustawili. U Ciebie moze byc podobnie. Chyba Ci spece z malwowej nie bardzo sie spisuja. A elpi polecaja na forum LPG ale pewnie nie widza, ze stary warsztat elpi (nie pamietam ulicy) juz nie istnieje. Na malwowej chlopaki nie bardzo chyba znaja sie na rzeczy...

Napisano

Jaki sterownik gazu Ci wkladaja i ile placisz za calosc ? Koniecznie napisz jak sie zachowuje silnik na gazie i benzynie po ok 2tys km.

Napisano
  • Autor

> Hm, do silnikow z metalowym kolektorem moze wystarczy

> O, na ten temat sa rozne opinie.

Ja mam 1.4 jednopunkt - dlatego łatwy w gazowaniu. A kolektor metalowy swoją drogą.

Nawet w moim warsztacie Elpigazu jak

> przyjechalem na montaz gosciu sie skrzywil i wyrwalo mu sie, ze

> to ciezki samochod to zagazowania.

Lepiej sie zabezpieczyć, prawda ?:)

w razie czego potem powie: " a nie mówiłem ze to trudne auto?" smile.gif

> Zmiesci sie, nawet byl watek ze zdjeciami. Ja ci powiedza ze nie,

> zmien warsztat

a pstryczek-elektryczek-przełączniczek gdzie sobie zapodaliście w aucie?

Napisano

Pstryczek mam malutki (przycisk). Jeszcze nie zamontowalem zlosnik.gif

Napisano

Czy ktoś z was ma wlew gazu obok wlewu

> benzyny?zmieści sie tam?

ja też mam razem z benzyną, miesci sie elegancko i za kazdym razem jak tankuje chodzą dookoła auta i szukają wlewu smile.gif

a instalke Elpigaz mialem w Daewoo Espero 1.8 2generacja ale to bylo 5 lat temu zakladane wiec jakies starsze napewno, ale chodzilo ok i bez wiekszych problemow 100tys. km dokładnie zrobilem nim

Napisano

> Czy ktoś z was ma wlew gazu obok wlewu benzyny?zmieści sie tam?

bez problemu...

277167554-wlew_lpg.jpg

Napisano

> a pstryczek-elektryczek-przełączniczek gdzie sobie zapodaliście w

> aucie?

Zaraz obok ręcznego, w najniższym punkcie. Prawie go nie widać i nie szpeci deski. Miejsce wymieraliśmy razem z serce.gif

Zdjęcie podglądowe załączam bo nie mam własnego.

post-56931-14352475093447_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> bez problemu...

bajerka - o to mi chodziło

powiedzieli ze jesli sie zmiesci to krzykną za te przyjemność 50zł ale warto żeby nie szpecić belli machiny.

staneło na elpi jednak

jestem ustawiony na poniedziałek

1600 zika w cenie tankowanie i pokrowiec.

sterownik Voila Plus

i od razu pytanko - ponoć bez problema mozna podłączyć to cudo do lapsa ( nawet przez USB ) i se sprawdzić/nastwić. Próbował ktoś?

Napisano

> Nicolaus i czuje, ze zle mi ja ustawili. U Ciebie moze byc podobnie.

A jakie masz objawy? U mnie sa 2 probelmy:

- nierowna praca silnika po uruchomieniu na zimnym silniku -problem wystepuje przy wyzszych temperaturach tzn. > 15 st C, dlatego mam z tym zamiar powalczyc dopiero wiosna, co by chlopaki mogli namierzyc problem

- Odkad temperatura spada poniżej <6st C, po uruchomieniu silnika, i przejechaniu kilku kilometrów na benzynie, instalacja LPG włącza się i jeszcze przez parę minut samochód jedzie prawidłowo. W momencie, gdy temperatura silnika zaczyna osiągać połowę skali i zmienimy bieg na luz (np. podczas dojazdu do skrzyżowania) obroty silnika spadają bardzo gwałtownie i silnik często gaśnie. Może tak się zdarzyć 2, 3 razy. Kiedy silnik już rozgrzeje się na dobre problem znika

Problem jest trudno namierzany, bo nie zawsze wystepuje.

Wstępnie umowilem sie na regulacje na przyszly tydzien

Czy zaobserwowaleś (albo ktoś z autokacikowiczow), że podczas jazdy na gazie, po zmianie na luz, obroty często spadają szybciej niż na benzynie i silnik broniąc się przed ich spadkiem poniżej 800 obrotow, podbija je w ostatnim momencie do 1200 (może tak nawet falowac 2 razy) i dopiero potem stabilizuje na 800. Czy to normalne? Na benzynie to zjawisko nie wystepuje

> Chyba Ci spece z malwowej nie bardzo sie spisuja. A elpi

> polecaja na forum LPG ale pewnie nie widza, ze stary warsztat

> elpi (nie pamietam ulicy) juz nie istnieje. Na malwowej chlopaki

> nie bardzo chyba znaja sie na rzeczy...

No to wszystko jasne... A moze gazownicy Ci sami tylko lokalizacja inna?

A Ty kiedy sie do nich wybierasz?

Napisano

> bajerka - o to mi chodziło

> powiedzieli ze jesli sie zmiesci to krzykną za te przyjemność 50zł

A to nieladnie z ich strony, powinni to zrobic bez doplaty. Badz twardy, teraz nie maja duzo klientow bo akcyza pewnie skoczy.

a pstryczek-elektryczek-przełączniczek gdzie sobie zapodaliście w aucie?

Ja mam pod recznym

Napisano

przez 4,5 roku......

z instalką BRC JUST - zero.......problemów......

oczywiście wymianki filterka gaziku i regulacje na kompku........a raczej sprawdzenie..........

bo regulować nie było co........

IMO.....fachowcy....czyli pewny warsztat.........

to pewna inwestycja........niezależnie od tego czy bedzie to BRC, czy Elpi....czy inna f-ma.....

Napisano

Ja mam instalkę II gen. "autronika" z kompem AL-700, problemów z nią nie maiłem żanych jednak co mnie bolało, spadek mocy był odczuwalny. Jednak wierzcie lub nie ale przewczoraj zamontowałem urządzonko co się nazywa BLOS, i frajda z jazdy powróciła. Blos jest mikserem do gazu, o zwiekszonej śrenicy, regulowanej membranowo przez podciśnienie, nie wymaga krokowaca bo sam reguluje sobie obroty, co ważniejsze jest urządzeniem mechanicznym i trudno go popsuć.

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A to nieladnie z ich strony, powinni to zrobic bez doplaty. Badz

> twardy, teraz nie maja duzo klientow bo akcyza pewnie skoczy.

no no:) bo sie jeszcze rozmysle

ale co do wlewu koło baku bede negocjował

bo co to za różnica czy na zderzaku czy na baku

też dziurka

też rurka

Napisano

> A jakie masz objawy? U mnie sa 2 probelmy:

- nierowna praca silnika po uruchomieniu na zimnym silniku -problem wystepuje przy wyzszych temperaturach tzn. - Odkad temperatura spada poniżej Chyba Ci spece z malwowej nie bardzo sie spisuja.

Oddaj, nie czekaj na wiosne. Przeciez moga go odstawic na warsztat. Tam maja z 20* wiec objawy pojawia sie rowniez u nich niezaleznie od temp na zewnatrz.

> No to wszystko jasne... A moze gazownicy Ci sami tylko lokalizacja inna?

Kto wie, byc moze..

> A Ty kiedy sie do nich wybierasz?

Kiedykolwiek. Najlepiej jak najszybciej..

U mnie jest podobnie z tym, ze im chlodniej tym bardziej telepie silnikiem. Jak dojdzie do 1, 2 kreski na wskazniki temp jest juz lepiej. Jednak silnik i tak bardzo nierownomiernie przyspiesza i troche sie dusi niezaleznie od stopnia nagrzania. Oprocz tego bardzo szybko schodza obroty po "wyluzowaniu" jednak odwrotnie niz dzieje sie to u Ciebie tzn na benzynie. Na gazie jest rewelacja.

A to, ze Ci gasnie albo bardzo spadaja obr to wyglada to na niewyregulowana instalke. Byc moze wygrzal Ci sie reduktor i zmianila sie mieszanka. Musisz jechac na regulacje. Ile przejechales km od jej instalacji ?

Napisano

> Kiedykolwiek. Najlepiej jak najszybciej..

Ja jestem umowiony na czwartek, ale teraz jak na zlosc przestal gasnac i cieplej sie zrobilo wiec sie zastanawiam czy nie przesunac terminu

> U mnie jest podobnie z tym, ze im chlodniej tym bardziej telepie

> silnikiem. Jak dojdzie do 1, 2 kreski na wskazniki temp jest juz

> lepiej.

Hm, u mnie tylko na zimnym po rozruchu przez okolo minute. Jak przegazuje 2 razy jes OK, choc po ruszeniu czuc jescze przez pare sekund spadek mocy. A to co opisales na kaciku gaziarzy o zaworze na reduktorze nie rozwiazalo problemu?

Jednak silnik i tak bardzo nierownomiernie przyspiesza i

> troche sie dusi niezaleznie od stopnia nagrzania. Oprocz tego

> bardzo szybko schodza obroty po "wyluzowaniu" jednak odwrotnie

> niz dzieje sie to u Ciebie tzn na benzynie. Na gazie jest

> rewelacja.

A to dziwne ze na bezynie. A masz tak, ze przy malej predkosci na jedynce, dwojce zaczyna lekko szarpac?

> A to, ze Ci gasnie albo bardzo spadaja obr to wyglada to na

> niewyregulowana instalke. Byc moze wygrzal Ci sie reduktor i

> zmianila sie mieszanka. Musisz jechac na regulacje. Ile

> przejechales km od jej instalacji ?

W sumie 5000 km. Ale od ostatniej regulacji uplynal miesiac (jakies 1000km). Mam watpliwosci czy ta regulacja byla zrobiona profesjonalnie (ale moze nieuzasadonione) Goscie uruchomili silnik, podlaczyli do kompa i zrobili ponowna autokalibracje MAPy gazowej - samochów był na postoju trwalo to moze minute. Nie wiem czy tak sie robi profesjonalna autokalibracje - czytalem opis do STAGA i z niej wynikalo ze autokalibracje trzeba zrobic w róznych warunkach np podczas jazdy itp.- ale może tylko STAG tak wymaga - moze ktos wie?

Napisano

> Ja jestem umowiony na czwartek

Daj znac czy jedziesz. Byc moze wpadne to pogadamy.

> A to co opisales na kaciku gaziarzy o zaworze na reduktorze nie rozwiazalo problemu?

Jasne, ze nie. Niedomykajacy zawor nie ma z tym nic wspolnego. Problem z tym zwiazany polegal tylko na rozruchu.

> A masz tak, ze przy malej predkosci na jedynce, dwojce zaczyna lekko szarpac?

Szarpie ale tylko dlatego, ze strasznie szybko spadaja obroty - na benzynie silnik krokowy jakby nie dzialal... na gazie wsio ok.

> W sumie 5000 km. Ale od ostatniej regulacji uplynal miesiac (jakies 1000km). Mam watpliwosci czy ta regulacja byla zrobiona profesjonalnie

Byc moze zla regulacja lub masz cos nie tak z instalka (emulacjami). U mnie przypuszczam jest podobnie ale goscie zapieraja sie, ze wszystko ustawili jak nalezy. Teraz sam sobie sprawdze ustawienia. Kupilem interfejs do nicolausa. Na dniach powinien przyjechac.

Napisano

> Daj znac czy jedziesz.

Nie jade, odmowie wizyte. Po pierwsze zrobilo sie cieplej rano i nie chce gasnac skurczybyk jeden, a po drugie wyskoczylo mi cos niespodziewanego i nie wyrobie sie w tym tygodniu. Jak bede sie wybieral dam Ci znac na priva.

Daj tez znac jak uda ci sie rozwiazac twoej problemy i co bylo ich przyczyna

> Problem z tym zwiazany polegal tylko na rozruchu

Czyli co, po uruchomieniu na zimnym przed ruszeniem juz pracuje rowno i obroty nie faluja?

Kto wie moze mam to samo. Tylko ze ja mam sekwencje, wiec chyba nawet jak zawor przepuszcza to wtryski gazu, gaz odetna.

Napisano

> Daj tez znac jak uda ci sie rozwiazac twoej problemy i co bylo ich przyczyna

Niedlugo sprawdze ustawienia. Mam juz soft do programowania sterownika nicolaus. Teraz czekam na interfejs. Gazownikow mam juz generalnie w ....

Tak jest najlepiej. Nie lubie byc przywiazany z koniecznosci. Kiedys mialem w aucie sterownik autronika i do niego rozniec sprawilem sobie modul do regulacji instalki.

> Czyli co, po uruchomieniu na zimnym przed ruszeniem juz pracuje rowno

> i obroty nie faluja?

Troche. Ale tak samo bylo na autroniku, voili + i nicolausie. Byc moze to nie przez instalacje gazowa.

> Kto wie moze mam to samo. Tylko ze ja mam sekwencje, wiec chyba nawet jak zawor przepuszcza to wtryski gazu, gaz odetna.

Nie ma znaczenia czy sekwencja czy podcisnieniowka - tu i tu ECU moze zlapac bledy i zle sie adaptowac jesli emulacje nie beda kompatybilne.

Napisano

> Kto wie moze mam to samo. Tylko ze ja mam sekwencje, wiec chyba nawet jak zawor przepuszcza to wtryski gazu, gaz odetna.

> Nie ma znaczenia czy sekwencja czy podcisnieniowka - tu i tu ECU moze zlapac bledy i zle sie adaptowac jesli emulacje nie beda kompatybilne.

Tak wiem, ale mi chodizlo o to ze w instalkach IV generacji, w przypadku niesczelnosci na reduktorze, gaz sie chyba nie powinien dostawac do silnika, bo przeciez po drodze sa jeszcze wtryski gazu, ktore odcinaja doplyw

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.