Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to UPG?

Featured Replies

Napisano

Witam dzis chciałem sprawdzic czy z UPG wszystko dobrze i po jezdzie na włączonym silniku odkrecilem korek zbiorniczka wyrównawczego. Na poczatku uszlo ciscienie i nic sie nie dzialo, przygazowalem lekko, niezbyt mocno i nagle zaczelo sie gotowac, wywalilo mi chyba z pol litra. jutro sie okaze jak doleje. Tak sie zastanawiam czy to moze byc upg czy poprostu termostat otwozyl duzy obieg i dlatego wywalilo plyn. Sprawdzilem temp i bylo tak ponad 90 st.

Napisano

> Witam dzis chciałem sprawdzic czy z UPG wszystko dobrze i po jezdzie

> na włączonym silniku odkrecilem korek zbiorniczka wyrównawczego.

> Na poczatku uszlo ciscienie i nic sie nie dzialo, przygazowalem

> lekko, niezbyt mocno i nagle zaczelo sie gotowac, wywalilo mi

> chyba z pol litra. jutro sie okaze jak doleje. Tak sie

> zastanawiam czy to moze byc upg czy poprostu termostat otwozyl

> duzy obieg i dlatego wywalilo plyn. Sprawdzilem temp i bylo tak

> ponad 90 st.

układ chłodzenia w Astrze jest układem nadciśnieniowym przez co nawet w temp. powyżej 100* płyn chłodniczy nie wrze . Nagła dekompresja jaką zrobiłeś odkręcając korek spowodowała , że płyn zaczął wrzeć i wylał się . To jest normalne zjawisko jednak na tej podstawie nie można wnioskować o ewentualnym uszkodzeniu UPG .

Napisano

> układ chłodzenia w Astrze jest układem nadciśnieniowym przez co nawet

> w temp. powyżej 100* płyn chłodniczy nie wrze . Nagła

> dekompresja jaką zrobiłeś odkręcając korek spowodowała , że płyn

> zaczął wrzeć i wylał się . To jest normalne zjawisko jednak na

> tej podstawie nie można wnioskować o ewentualnym uszkodzeniu UPG

> .

Teoretycznie masz rację wink.gif Praktycznie jest tak, że roztwór glikolu pod normalnym ciśnieniem wrze w temperaturze ok 110* a pod ciśnieniem jakie panuje w układzie w temperaturze ok 130*. Mogę się mylić o kilka stopni, po pamietam te liczby z wykresu a nie danych napisanych smile.gif Niemniej jednak, aby płyn zagotował się po zmniejszeniu ciśnienia do atmosferycznego musiałby mieć temperaturę ok 110* a to oznacza koniec skali na wskaźniku. Kolega z pewnością by to zauważył i nas o tym poinformował.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

no to co powinienem sie martwic? bo na poczatku bylo ko dopiero po chwili i lekkim dodaniu gazu tak sie stalo. Nie wiem jak dlugo to trwalo bo odrazu zakrecilem korek, zebby wszystkonie wycieklo. niedawno zmienialem plyn.

Napisano

> wlasnie wróciłem z przegladu. mechanik powiedzial, ze to poczatki

> padniecia UPG.

A na podstawie czego to stwierdzil??

Napisano

>olej to, kiedyś też szukałem usterek, dbałem i wszystko sie sypalo, a teraz tylko tankuje gaz i latam kilka tys. km miesiecznie, chodzi jak nigdy, maski juz ze 2 miechy nie otwierałem. samochód ma jeździc, a awarie sygnalizują kontrolki

Napisano

> Witam dzis chciałem sprawdzic czy z UPG wszystko dobrze

A jak wygląda sprawa z OWS ? Czy nie przybywa, albo podejrzanie nie wygląda ? A jaki stosujesz PWUCH ? Jeżeli będziesz wymieniał UPG, wymień od razu UPZ i UMO i sprawdź PW i PO, bo jak PUCH dostał się do OS, to może być klapa.

Napisano
  • Autor

> A na podstawie czego to stwierdzil??

Na podstawie tych objawów które opisalem. Czyli na rozgrzanym silniku odkrecam korek, syczy, potem nic, lekko dodaje gazu a tu zaczyna wrzec w zbiorniku, najpierw powoli ale trzeba szybko zakrecac bo zaraz wykipi. Płyn wali z otworu którym powinno zasysac płyn ze zbiorniczka. Niedawno zaslepilem EGR'a , wlasnie go otworzyłem, bo byc moze przez to wzrosła temp. silnika. Jakies 4 kkm zagazowalem go i byc moze przez to sie wypalila. Nie wiem co mam robic. Niedlugo mam wyjazd ponad 300 km i nie chcialbym zeby mi auto stanelo w polu. A tak wogóle to ubylo mi troche plynu w zbiorniczku. Narazie pozostalo mi boozing.gif

Napisano
  • Autor

> >olej to, kiedyś też szukałem usterek, dbałem i wszystko sie sypalo,

> a teraz tylko tankuje gaz i latam kilka tys. km miesiecznie,

> chodzi jak nigdy, maski juz ze 2 miechy nie otwierałem. samochód

> ma jeździc, a awarie sygnalizują kontrolki

Przypomnialo mi sie co mi powiedzial kolega z pracy: jak nie widac czegoś ze srodka auta, boozing.gif to nie ma sie co martwic.

Napisano

> Na podstawie tych objawów które opisalem. Czyli na rozgrzanym silniku

> odkrecam korek, syczy, potem nic, lekko dodaje gazu a tu zaczyna

> wrzec w zbiorniku, najpierw powoli ale trzeba szybko zakrecac bo

> zaraz wykipi.

Ty byłeś u mechanika czy u hydraulika ?

Jeśli u tego pierwszego, to zmień go czym prędzej na innego, takiego który myśli choć trochę.

W układzie panuje nadciśnienie, więc oczywistym jest, że w momencie odkręcenia korka będzie syk związany z wyrównywaniem ciśnienia.

Oczywistym jest również (to z fizyki) że im wyższe ciśnienie tym wyższa temperatura wrzenia cieczy. Skoro odkręcając korek powodujesz spadek ciśnienia, to z kolei jest oczywistym, że spowodujesz iż płyn zagotuje ci się w niższej temperaturze niż normalnie.

Ja nawet nie próbuję odkręcać korka przy gorącym silniku, bo połowa płynu by mi wyleciała ze zbiornika wyrównawczego.

Ubywa ci płynu chłodniczego?

przybywa oleju?

Masz olej w płynie lub płyn w oleju?

jest majonez na bagnecie od oleju ?

dymi na biało ?

słychac przelewającą się wodę w nagrzewnicy ?

Jak nie to odpuść i nie szukaj usterki na siłę.

Napisano

> Oczywistym jest również (to z fizyki) że im wyższe ciśnienie tym

> wyższa temperatura wrzenia cieczy. Skoro odkręcając korek

> powodujesz spadek ciśnienia, to z kolei jest oczywistym, że

> spowodujesz iż płyn zagotuje ci się w niższej temperaturze niż

> normalnie.

Tak ale:

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=277690081&an=&page=0&vc=1

Sorry, że kieruję do posta ale niechce mi się pisać drugi raz tego samego wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Ty byłeś u mechanika czy u hydraulika ?

> Jeśli u tego pierwszego, to zmień go czym prędzej na innego, takiego

> który myśli choć trochę.

> W układzie panuje nadciśnienie, więc oczywistym jest, że w momencie

> odkręcenia korka będzie syk związany z wyrównywaniem ciśnienia.

> Oczywistym jest również (to z fizyki) że im wyższe ciśnienie tym

> wyższa temperatura wrzenia cieczy. Skoro odkręcając korek

> powodujesz spadek ciśnienia, to z kolei jest oczywistym, że

> spowodujesz iż płyn zagotuje ci się w niższej temperaturze niż

> normalnie.

> Ja nawet nie próbuję odkręcać korka przy gorącym silniku, bo połowa

> płynu by mi wyleciała ze zbiornika wyrównawczego.

> Ubywa ci płynu chłodniczego?

No wlasnie troche ubylo, ale nie sprawdzalem przewodów i nagrzewnicy, chlodnice wymienilem niedawno wiec ona odpada.

> przybywa oleju?

Oleju nawet troche ubywa wink.gif

> Masz olej w płynie lub płyn w oleju?

Nie ma.

> jest majonez na bagnecie od oleju ?

Nie ma.

> dymi na biało ?

Dymi ale jak jest zimno.( to wiem ze to normalne)

> słychac przelewającą się wodę w nagrzewnicy ?

Mam slaby sluch wink.gif

> Jak nie to odpuść i nie szukaj usterki na siłę.

Masz racje chyba odpuszcze i zobacze co sie bedzie dzialo.

To troche smieszne, ale wczoraj rano rozmawialem z kumplem, ze on wlasnie ma auto u magika bo wymienia UPG. No i mnie wieczorem podusilo zeby zajzec do plynu. Tak to jest jak szukasz to zawsze znjdziesz. Pozdrawiam.

Napisano

> Witam dzis chciałem sprawdzic czy z UPG wszystko dobrze i

Czytając Twój wyczyn pomyślałem - i tak dobrze się skończyło. Starzy mechanicy ostrzegali mnie abym nigdy nie odkręcał korków od chłodnicy jak układ jest gorący. Można się nieźle poparzyć . Co do UPG to sądzę , że musisz się najpierw upewnić o szczelności całego układu -sprawdzić czy gdzieś nie wycieka, przewody, pompa itp. Jeżeli układ jest szczelny to niestety czeka Cię wydatek.

Napisano

> słychac przelewającą się wodę w nagrzewnicy ?

U mnie było słychać przelewanie wody przed wymianą uszczelki i po wymianie również słychać, ubytek płynu - ok. 100-200ml / 10 kkm.

Jak dla mnie to to przelewanie może mieć kilka przyczyn (moje przemyślenia):

- padnięta UPG (oczywiste biglaugh.gif)

- nieszczelny układ - np. dziurka w chłodnicy - wystarczy nieduża (trochę przy plastykowym rancie jest zielono-biała)

- zbyt duża wydajność pompy wody - za duże łopatki (na próbę założyłem sobie opaskę na wąż idący do nagrzewnicy - tak że leciało przez nią ok 1/2 mniej - bulgotanie ustało - wyprzedzam pytanie - tak grzało dobrze biglaugh.gif )

Napisano

> Tak ale:

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=277690081&an=&page=0&vc=1

> Sorry, że kieruję do posta ale niechce mi się pisać drugi raz tego

> samego

> Pozdroofka

No fakt, w sumie masz rację.

Tak się bardziej zastanawiając nad tematem (ach te sobotnie noce z AK i boozing.gifwink.gif ) to w sumie nawet na wyłączonym gorącym silniku odkręcenie korka spowoduje podniesienie się poziomu płynu i jego wylanie.

Może nagła dekompresja powoduje po prostu zmniejszenie parcia na ciecz chłodzącą i w efekcie cofnięcie się jej do zbiornika wyrównawczego.

Może jakieś śledztwo sklecimy ? Kto daje silnik do diagnozy ? grinser006.gif

Napisano

Gumowe węże nie są sztywne. Pod wpływem ciśnienia trochę pęcznieją. Trochę tych węży jest w układzie chłodzenia, więc i akumulacja ciśnienia może być spora. Odkręcasz korek, węże się ściskają i dlatego nawet przy wyłączonym silniku płynu przybywa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.