Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

padła padaka....

Featured Replies

Napisano

wracają wczoraj w nocy do domu zajechałem na stację benzynową po fajki.... zgasiłem auto - wszystko było ok.gif , po chwili wracam, chcę go odpalić a tu kicha.... przekaźnik od pompy paliwa - ten pod maską bzyczy tak jakby nie mógł zaskoczyć, wszystkie kontrolki gasą, nie słychać, żeby się załączała pompa paliwa......

próbowałem na pych ale to bez sensu, skoro się pompa nie załącza.....

przyjechał po mnie kolega z odsieczą, zapieliśmy kable rozruchowe i niby wszystko ok.gif napięcie jest ale jak próbuję zapalić to znów kontrolki gasnąa rozrusznik usiłuje tylko kręcić frown.gif

i wróciłem na tarczy - znaczy na lince holowniczej do donu frown.gif

co zauważyłem to jest taki objaw, że jak przekręce kluczyk i zapalą siękontrolki to wszystko wygląda na ok.gif działają awaryjne, dmuchawa, pozycyjne etc. ale jak jush włączę krótkie - to słychać takie cichutkie brzdę z okolic tablicy bezpieczników i wszystko gaśnie.... jak przełączęna postojeowe to kontrolki ledwo żarzą....

ale jak cofnę kluiczy i przekręcę raz jeszcze to świecą normnalnie.... aha przekaźnik od pompy wymontowałem bo drażnił tym bzyczeniem.....

czego mogę się czepić? poradźcie cośbo bez padaki to gorzej jak bez ręki.....

a mama mówiła, nie pal synu bo to niezdrowe.... ale żeby aż tak?!

Napisano

prosta zagadka biglaugh.gif

włoz ten przekaznik spowrotem

i spraw sobie nowy przewod masowy bo ci siem albo urwał albo przeciaol biglaugh.gif

obstawiam ze ten od skrzyni do budy gruby(koło kompa)

czekam na odp biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> prosta zagadka

hm....... póki co dla mnie nie jest prosta frown.gif

> włoz ten przekaznik spowrotem

wrócił na miejsce smile.gif

> i spraw sobie nowy przewod masowy bo ci siem albo urwał albo

> przeciaol

> obstawiam ze ten od skrzyni do budy gruby(koło kompa)

a który to dokładnie będzie? jest ich tam kilka..... od czego do czego on idzie....

olukałem to i nie widzę żeby do obudowy skrzyni dochodziło cokolwiek oprócz wtyczki do jakieś czujnika - biegu jałowego jak mniemam....

rozumiem, że żeby odpiąć ten gruby przewód, o którym piszesz, muszę wyciągnąć rozpórkę, kompa i pewnei obudowę filtr powietrza....

a możesz mi to pokazać na jakimśfoto? tak byłoby najprościej....

> czekam na odp

dzięki

pozdrawiam

Napisano

> hm....... póki co dla mnie nie jest prosta

> wrócił na miejsce

> a który to dokładnie będzie? jest ich tam kilka..... od czego do

> czego on idzie....

>

Pomiędzy jedną ze srob przykręcającą wybierak skrzyni biegów a karoserią powinien być pociagnięty przewod masowy. NA karoserii to jest sroba gdzieś w okolicy kompa, pod kompem.... Poszukaj to znadziesz... A masz 900??? To poszukaj takiego przewodu pomiędzy blokiem silnika w okolicy alternatora a karoseią przy zbiorniczu wyrównawczym

Pozdro

[edit]

a jak masz pod ręką startkable to podłącz minus z aku z jakąś częścią metalową silnika i sprboj zapalić. Srawdz tez jeszcze czy przypadkiem kabel plusowy gruby przy rozrusznikiu nie wisi ci na jednym włosku

Napisano

Od akumulatora do podłużnicy ( u mnie zasniedziała końcówka przy podłużnicy - brak zasilania wogóle - przy odkręcaniu poległa śruba i już została w podłużnicy sciana.gif )

Dodatkowo warto dać :

Oo skrzyni do podłużnicy

Od silnika do podłużnicy ( ale ten chyba już jest seryjnie niewiem.gif )

Napisano
  • Autor

pomiędzy blokiem silnika a budą w okolicach altka jest plecionka - koloru miedzinego i jest ok.gif - przynajmniej tak wygląda....

tak to 900 jest

od skrzyni pod kompa nie idzie żaden przewód frown.gif nawet nie ma śladu, że tam kiedykolweik był....

sprawdziłęm przejścia miernikiem i okazało się, że jak sprawdzam przejścia między kablem od klemy "-" a obudową skrzyni to przejście jest....

teraz to jush zgupłem

yikes.gif

Napisano
  • Autor

to wiem, tylko którego przewodu się czepić?

Napisano

> to wiem, tylko którego przewodu się czepić?

tej plecionki. Odkręć ją, wyczyść papierem ściernym miejsce styku z silnikiem i nadwoziem. Sprawdz tez ten gruby przewod przy rzoruszniku (tam jest plus czyli uwazaj zeby nie zrobić jakiegoś zwarcia)

Pozdro

Napisano
  • Autor

OK, idę to sprawdzić.... gdyby nie pomogło to są jakieś inne pomysły?

Napisano

> OK, idę to sprawdzić.... gdyby nie pomogło to są jakieś inne

> pomysły?

zdiąć, przeczyścić i ponownie załozyć klemy na akumulaorze, no i wez zrob test startkablem podaj mase bezpośrenio z aku na silnik gdzieś w okolicy rozrusznika. Bo z przewodem masowym moze być tak, e ta plecionka moze będzie dobra, ale sprawdz tez kabel idący od minusa w aku do nadwozia, tez go rozkręć, wyczyść papirem ściernym mijejcse styku do gołej blachy, posmaruj jakąś wazelinką i skręć na maksa

Napisano
  • Autor

więc miejsca styku pod plecionką przeczyściłem, powinno być ok.gif próbowałem na kable, podoawałem "-" na silnik i dalej nic... rozrusznik robi tylko takie krótkie: blee.... jakby był padnięty AKU i mróz - 20 st. C, qtwa nie wiem co dalej frown.gif

jest jeden optymistyczny akcent: mogę zapalić krótkie światła, i nie bzyka jush przekaźnik od pompy paliwa..... podejżewam że na pych zastartowałby.....

aha jak zapale krótkie światła i spróbuję stratować to rozrusznik znów to swoje : blee.... kontrolki gasną i po cofnięciu kluczyka mszę chwilkę odczekać, żeby znów paliły się normalnie..... więc albo gdzieś jest duże zwarcie, albo zaj.... duże obciążenie..... cholera wi co frown.gif( HILFE!

Napisano
  • Autor

więc udało mi się uruchomić auto na pych..... jak zgaszę i próbuję kręcić rozrusznikiem to tak jakby zwarcie robił: robi CYK i wszystko gaśnie..... po czym muszęcofnąć kluczyk i odczekać kilka sekund.... i wtedy znów układ elektryczny działa tzn. świecą kontrolki i światła....

teraz pytanie: czy takie zwaracie oznacza uszkodzony rozrusznik?

Napisano

> więc udało mi się uruchomić auto na pych..... jak zgaszę i próbuję

> kręcić rozrusznikiem to tak jakby zwarcie robił: robi CYK i

> wszystko gaśnie..... po czym muszęcofnąć kluczyk i odczekać

> kilka sekund.... i wtedy znów układ elektryczny działa tzn.

> świecą kontrolki i światła....

> teraz pytanie: czy takie zwaracie oznacza uszkodzony rozrusznik?

Kolega Hans15336 dobrze Ci mówi... sprawdź najpierw aku... ja miałem podobnie jak aku zakończyło swój żywot... pozdrawiam smile.gif

dodam, że aku padło mi w podobnych okolicznościach, a po obciążeniu (np. światłami) dostawało zwarcia wewnętrznego smile.gif

Napisano
  • Autor

usterka zażegnana smile.gif

kolega Hans miał rację, padł aku... z tego co usłyszałem od znajomego elektryka, to pewnie jadc do domu zapakoałem się w jakąś mniejszą lub większą dziurę i pękła cela, a auto jechało bo aletk pracował..... no a jak go zgasiłem to jush nie wstał......

ale just jest ok.gif i znów śmiga beżowy bączek zaczepnie porykując polish mugenem cool.gif

dzięki za pomoc 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.