Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak to jest z tym wyważaniem?

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanko. W swoim Lanku posiadam dwa komplety kół z oponami. Czy zawsze przed założeniem drugiego kompletu na kolejny sezon, trzeba je wyważać? Pomyślałem sobie, ze tylko wezmę zimowe koła, podjadę na stację benzynową do kompresora napompować, wrócę i założę. Skoro jak koła po poprzedniej zimie były zdejmowane i były dobrze wyważone, bo nie czułem żadnych drgań czy innych takich podczas jazdy, to chyba się nie "odważyły" od leżenia? Jak to jest?

Napisano

> Mam takie pytanko. W swoim Lanku posiadam dwa komplety kół z oponami.

> Czy zawsze przed założeniem drugiego kompletu na kolejny sezon,

> trzeba je wyważać? Pomyślałem sobie, ze tylko wezmę zimowe koła,

> podjadę na stację benzynową do kompresora napompować, wrócę i

> założę. Skoro jak koła po poprzedniej zimie były zdejmowane i

> były dobrze wyważone, bo nie czułem żadnych drgań czy innych

> takich podczas jazdy, to chyba się nie "odważyły" od leżenia?

> Jak to jest?

Ja zakładam bez ponownego wyważania i jest dobrze.

Jak będą ci biły to pojedziesz na wyważenie, a z oponiarzami jest tak, że czy przyjedziesz na kołach czy im je przywieziesz to prawdopodobnie zapłacisz tyle samo, więc zakładaj i sprawdź.

Napisano

> Ja zakładam bez ponownego wyważania i jest dobrze.

Popieram waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Popieram

taa, też mi się wydaje że tak wystarczy, tylko słyszałem opinie, że mając nawet całe koła i nie zmieniając na nich opon, też trzeba je wyważać. Sam znam takich, co zawsze wyważą przed założeniem kół na sezon.

Napisano

> taa, też mi się wydaje że tak wystarczy, tylko słyszałem opinie, że

> mając nawet całe koła i nie zmieniając na nich opon, też trzeba

> je wyważać. Sam znam takich, co zawsze wyważą przed założeniem

> kół na sezon.

U niektórych wulkanizatorów słyszałem że dobrze byłoby kilka razy w sezonie podjechać i wyważyć sobie koła zeby.GIF

Ja akurat robie przerzutki opon bo nie dorobiłem się felg zapasowych więc wyważania mam przed każdą zmianą tzn tuż po niej zeby.GIF

Napisano

> U niektórych wulkanizatorów słyszałem że dobrze byłoby kilka razy w

> sezonie podjechać i wyważyć sobie koła

> Ja akurat robie przerzutki opon bo nie dorobiłem się felg zapasowych

> więc wyważania mam przed każdą zmianą tzn tuż po niej

Dla niektórych wulkanizatorów napewno najlepiej byłoby jakbyś podjechał wyważyć co tydzień.

Napisano

Generalnie powinno sie wywazac, tak samo jak "wywazarki" w serwisach powinny byc okresowo sprawdane.

Ja z doswiadczen radze, aby jednak nie jezdzic i nie wywazac jezeli ma sie komplet drugich kol i nic sie nie dzieje, chyba i tu wazne ze macie sprawdzony zakldad, bo wystarczy wywazyc w jednym patrzec gosciowi na rece wywazy do 0g pojechac od razu do drugiego i tam sie okaze ze jest 10g. Oczywiscie to nie jest regula ale badzo czesto sie zdarza.

Wiem cos o tym bo walczylem z wibracjami w aucie, lacznie z dowazaniem dynamicznym oraz zmienianiem opon (marek) i felg.

Jeszce jedna rada. Jak zmieniacie opony (przekladka, bo jeden komplet felg) to nie dawac od razu ostro w palnik bo w ekstremalnym przypadku moze lekko opona obrucic sie na feldze i wtedy takie wywazanie o kant czterech liter rozbic.

pzdr.

Napisano

.

> Jeszce jedna rada. Jak zmieniacie opony (przekladka, bo jeden komplet

> felg) to nie dawac od razu ostro w palnik bo w ekstremalnym

> przypadku moze lekko opona obrucic sie na feldze i wtedy takie

> wywazanie o kant czterech liter rozbic.

To oczywiscie dotyczy przypadku, jesli zapomnimy napompowac kola... i w droge.

Napisano

> Dla niektórych wulkanizatorów napewno najlepiej byłoby jakbyś

> podjechał wyważyć co tydzień.

I nawet jak by tak jezdzil, to okazalo by sie, ze nie przyjechal niepotrzebnie. Roznice w wywazeniu kol tylko je przekladajac w inne polozenie na wywazarce to 5 do 10 gramow, po tygodniu jazdy 10 gramow jest juz gwarantowane, po calym sezonie praktycznie loteria.

Kola po zimie zaklada sie bez wywazania, jak cos bije lub drga jedzie sie i wywaza.

Napisano

> Mam takie pytanko. W swoim Lanku posiadam dwa komplety kół z oponami.

> trzeba je wyważać? Pomyślałem sobie, ze tylko wezmę zimowe koła,

> podjadę na stację benzynową do kompresora napompować, wrócę i

> założę. Skoro jak koła po poprzedniej zimie były zdejmowane i

> były dobrze wyważone, bo nie czułem żadnych drgań czy innych

> takich podczas jazdy, to chyba się nie "odważyły" od leżenia?

> Jak to jest?

Jak się nic nie dzieje to sobie odpuść, te niektóre wyważarki to mają taką dokładność, że po wyważeniu może być gorzej jak przed, sam to przerabiałem kilka lat temu mad.gif

Napisano

> .

> To oczywiscie dotyczy przypadku, jesli zapomnimy napompowac kola... i

> w droge.

no nie koniecznie, w zeszla zime odebralem funkiel noofki zimowe, wywazal przy mnie spec do 0g, wyjezdzam tak szczesliwie ze sie co tu duzo "mowic" zakopalem, no i troche kola zaboksowaly, jakos sie wygrzebalem wyjezdzam na droge i przy 80km/h kierownica mi dynda jak na resorach. Wracam gosc zaklada na wywazarke a tam jedno kolo nie chce sklamac ale chyba 40g.

pzdr.

Napisano

Za wyważenie czterech kół zapłacisz 20zika i stracisz 15minut a nie będziesz miał tematu do przemyśleń i drgającej fajery waytogo.gif

Napisano

> taa, też mi się wydaje że tak wystarczy, tylko słyszałem opinie, że

> mając nawet całe koła i nie zmieniając na nich opon, też trzeba

> je wyważać. Sam znam takich, co zawsze wyważą przed założeniem

> kół na sezon.

Ja robię przekładki całych kół, na wiosnę zachciało mi sie wyważania"bo panie, trzeba" po 3 latach jazdy (letnie)

I co?

Przód idealny, tył dosłownie kilka gram-można było jeżdzić, ale jak już zdjęte ,to wywazymy - następne wywazenie dopiero nowych gum lub jak zacznie trząść powyżej setki smile.gif

Napisano

> Ja robię przekładki całych kół, na wiosnę zachciało mi sie

> wyważania"bo panie, trzeba" po 3 latach jazdy (letnie)

> I co?

> Przód idealny, tył dosłownie kilka gram-można było jeżdzić, ale jak

> już zdjęte ,to wywazymy - następne wywazenie dopiero nowych gum

> lub jak zacznie trząść powyżej setki

Szczęśliwi Ci co jeżdżą ile jeżdżą. Na wyważonych na wiosnę kólkach po zrobieniu 15tys zacząłem czuć już jakieś lekkie trzęsawki. Postanowiłem doważyć tylko przód na aucie - stwierdziłem że wystarczy żeby dojeździćdo zimy. Lewe koło OK tylko 9 gramów. Mówię sobie - dobry pomysł był. A prawe - 27 - koniec zakresu doważarki - trzeba było wyważyć na zewnątrz i powtórzyć doważenie. Okazało się, że chyba stare tarcze powodują jakieś 15gram które trzeba doważać. I co?

Nie żałuję! Chyba nigdy auto tak nie jechało - płynie po dobrym asfalcie a nie jedzie w zakresie do 160, bo dalej nie testowałem na razie. Doważanie 12zł, wyważenie 13 - to warte było 25zet!!!

A moje łożyska cieszą się razem ze mną! Miejcie na uwadze, jak jeździcie trochęszybciej, że złe wyważenie to nie tylko komfort jazdy, ale katowanie łożysk.

Napisano

> Za wyważenie czterech kół zapłacisz 20zika i stracisz 15minut a nie

> będziesz miał tematu do przemyśleń i drgającej fajery

Prawie jak w reklamie Master Card - przemyslenia są bezcenne wink.gif

Napisano

> Jak się nic nie dzieje to sobie odpuść, te niektóre wyważarki to mają

> taką dokładność, że po wyważeniu może być gorzej jak przed, sam

> to przerabiałem kilka lat temu

Jak ktoś jeździ do kowala to faktycznie lepiej iść kupić dzieciom cukierki zlosnik.gif

Napisano

> Popieram

Producenci łożysk kół oraz końcówek układu kierowniczego też Was popierają zlosnik.gif

Napisano

> trzeba je wyważać?

Praca domowa :

Jakie siły działają na przeciętne niewyważone (powiedzmy jakieś 10g) koło samochodu osobowego przy prędkości około 100-130 km/h i jak to się ma do trwałości łożysk w pojeździe palacz.gif

Napisano

> Jak ktoś jeździ do kowala to faktycznie lepiej iść kupić dzieciom

> cukierki

zgadzam sie, ale wiesz nie kazdy mieszka w lodzi, warszawie, wroclawiu czy tos w tym sytlu, no ale nauczony doswidczeniem wiem ze musze jednak jechac miniumu 30km aby wywazyc kola.

pzdr.

Napisano

> Praca domowa :

> Jakie siły działają na przeciętne niewyważone (powiedzmy jakieś 10g)

> koło samochodu osobowego przy prędkości około 100-130 km/h i jak

> to się ma do trwałości łożysk w pojeździe

Widzę że nikomu się nie chciało odrobić palacz.gif

Koło niewyważone o 10g-15g przy prędkości 130 km/h działa na łożysko z siłą 3kg-4kg z częstotliwością około 1000 razy na minutę.

Wyobraźcie sobie odważnik 3-4kg walący w zawieszenie Waszego auta 1000 razy na minutę palacz.gif

Tym opytmistycznym akcentem pozdrawiam wszystkich którzy zakładają koła bez wyważania zlosnik.gif

P.S. 10g to jets bardzo małe bicie, praktycznie nie wyczuwalne

Napisano

te 20-30 zeta Cie raczej nie zbawia, w końcu to raz w roku zakładasz zimówki i raz w roku letnie.

a od biedy po prostu wyważałbym co drugi sezon chyba ze zacznie coś bić to jasna sprawa, że trza pojechac na sprawdzenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.