Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parkuj i jedz

Featured Replies

Napisano

witam

Jakis czastemu glosno bylo o takiej akcji Parkuj i Jedz czyli zostaw auto na obrzezach miasta i wsiadaj w komunikacje miejska

Budowa takiego parkingu trwa wlasnie w Warszawie przy dworcu poludniowym.

Czy jeszcze gdzies sa podobne budowy w Warszawie i innych miastach?

W jaki inny sposob wladze miejskie staraja sie rozwiazac ten problem u was gdzie mieszkacie?

Czy ta akcja trwa nadal czy skonczy sie na jednym parkingu i zostanie ogloszony sukces?

pozdrawiam

Napisano

w mojej miejscowosci pod Rzeszowem byl sobie duzy parking pod dworcem PKP

i teraz w ramach akcji 'Parkuj i jedz' postawiono tabliczke 'tylko dla klientow PKP' rotfl.gif (i tak parkuja tam klienci PKP a nawet gdy stanie ktos inny to nikt oczywiscie tego nie pilnuje skoro na calej stacji nie ma jednej sztuki pracownika PKP, dworzec nieogrzewany itd.)

to bylo jedyne dzialanie! natomiast dziury w betonie jak byly tak zostaly

w gazecie lokalnej napisano natomiast bardzo pochwalny artykul, ze zorganizowanio parking dla klientow na 40 miejsc rotfl.gif

jednym slowem farsa na calego no.gif

GP

Napisano

W Otwocku ludzie sami sobie zrobili "parkuj i jedz".

W dzień roboczy pod dworcem PKP jest pełno samochodów ludzi przesiadających się na pociąg.

Napisano
  • Autor

> W Otwocku ludzie sami sobie zrobili "parkuj i jedz".

> W dzień roboczy pod dworcem PKP jest pełno samochodów ludzi

> przesiadających się na pociąg.

znaczy sie inicjatywa obywatelska zlosnik.gif

Napisano

> Czy ta akcja trwa nadal czy skonczy sie na jednym parkingu i zostanie

> ogloszony sukces?

Dla mnie to jest akcja bez sensu. Parkingi są cool, ale bez dopracowania transportu miejskiego nic z tego nie wyjdzie.

Co z tego, że zostawię samochód na parkingu, jak potem:

a) będę jak sardynka w puszce jechał zatłoczonym tramwajem, który zresztą i tak zaraz stanie, bo coś-tam się stało. W ciągu ostatnich dwóch tygodni cztery razy miałem takie sytuacje i dymałem na piechotę w poszukiwaniu jakiegoś działającego środka lokomocji.

b) przesiądę się w autobus, który w korku stoi takim samym, jak samochód. Między innymi dlatego, iż różnej maści cffaniaczki z upodobaniem korzystają z wydzielonych pasów dla autobusów (z raz na rok widzę policję, która na to reaguje, a zjawisko występuje nagminnie), których to zresztą pasów i tak jest panicznie mało.

c) metrem gdzieś-tam dojadę, ale również w tłoku i, nie ma co ukrywać, nie wszędzie.

d) będę się użerał z samozwańczymi parkingowymi, którzy na bank stawią się na takim parkingu od pierwszych minut jego działania.

Oto i Polska właśnie - chcemy dobrze, wychodzi jak zawsze. Bo Polak lubi działać na pokaz, a nie z sensem.

To moje zdanie na ten temat. zlosnik.gif

Napisano

> ogloszony sukces?

Medialnie to na 100% będzie tlytnie... Flesze, kamery, wywiady itepe, znaczy kampania jakaś wyborcza czy cóś... A potem powrót do szarej rzeczywistości - zasyfionych lodowatych Ikarusów lub parnika w siuper nówkach MANach... IMO to całe budowanie parkingów jest prowadzone, przepraszam za kolokwializm, od dupy strony. Najpierw powinna zostać doprowadzona do stanu używalności komunikacja miejska. Inaczej ja dziękuję za owe parkingi. Nie uśmiecha mi się w lecie podróż autobusem bez klimatyzacji a w zimie tym samym autobusem z włączonym ogrzewaniem na maxa. Nie wspomnę już o zagęszczeniu ludzi w autobusach. No i chyba najważniejsza sprawa - korki - brak dróg dla komunikacji miejskiej. Jeżeli nic nie zyskuję na czasie a tracę baaardzo dużo na komforcie podróżowania to wybieram swój samochód, mimo tego, że więcej mnie w sumie kosztuje.

Napisano
  • Autor

> Dla mnie to jest akcja bez sensu. Parkingi są cool, ale bez

> dopracowania transportu miejskiego nic z tego nie wyjdzie.

dochodzi do tego jeszcze cena za parkowanie - bo inwestycja musi sie zwrocic

jak cena za parkowanie miesiecznie dla Kowalskiego na takim parkingu bedzie prawie identyczna jak wydatki na paliwo dla niego to raczej nie skorzysta z tego typu propozycji

Napisano

> Dla mnie to jest akcja bez sensu. Parkingi są cool, ale bez

> dopracowania transportu miejskiego nic z tego nie wyjdzie.

> Co z tego, że zostawię samochód na parkingu, jak potem:

> a) będę jak sardynka w puszce jechał zatłoczonym tramwajem, który

> zresztą i tak zaraz stanie, bo coś-tam się stało. W ciągu

> ostatnich dwóch tygodni cztery razy miałem takie sytuacje i

> dymałem na piechotę w poszukiwaniu jakiegoś działającego środka

> lokomocji.

we wlasnym aucie wygodniej to fakt

> b) przesiądę się w autobus, który w korku stoi takim samym, jak

> samochód. Między innymi dlatego, iż różnej maści cffaniaczki z

> upodobaniem korzystają z wydzielonych pasów dla autobusów (z raz

> na rok widzę policję, która na to reaguje, a zjawisko występuje

> nagminnie), których to zresztą pasów i tak jest panicznie mało.

gdyby sie czesc z nich przesiadla na komunikacje zbiorowa

ruch bylby mniejszy

> c) metrem gdzieś-tam dojadę, ale również w tłoku i, nie ma co

> ukrywać, nie wszędzie.

no nie ale jakby nie bylo szybciej niz samochodem

> d) będę się użerał z samozwańczymi parkingowymi, którzy na bank

> stawią się na takim parkingu od pierwszych minut jego działania.

a parkingowi w centrum ci nie przeszkadzaja?

tez sie trzeba uzerac a dodatkowo placic za parkowanie kupe kasy

sam nie jezdze autobusami ale idee takich parkingow popieram

bo z mojej perspetkywy zrobi sie luzniej i lepiej na drodze

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> witam

> Jakis czastemu glosno bylo o takiej akcji Parkuj i Jedz czyli zostaw

> auto na obrzezach miasta i wsiadaj w komunikacje miejska

pisz po polsku, bo "jedz" kojarzy mi się z jedzeniem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> pisz po polsku, bo "jedz" kojarzy mi się z jedzeniem

jakos wszyscy inni zrozumieli zlosnik.gif

Napisano

> znaczy sie inicjatywa obywatelska

Dokładniej rzecz biorąc ludzie mają na uwadze własny czas. Dojazd rano do Wawy wałem albo płowiecką to katastrofa. A bryką w 30 min jesteś na wschodnim a w45 min Sródmieście. I czytasz gazetę a nie klnie.gif się na korki i cffaniakóff. Poza tym bilet miesięczny do Wawki kosztuje 80zika a autem w te i wewte jest 50km co daje miesięcznie 1kkm (20 dni roboczych). Czyli na benzyne ze 400zika pęknie a na LPG 200. Czysty zysk wynosi od 40 do 106 browarów.

Napisano

Wreszcie ktoś zaczyna myśleć. Fajnie by było zostawić auto na bezpiecznym parkingu i dalel szybko czyściutkim, punktualnym, niezatłoczonym tranwajem/autobusem.

Ale niestety jakoś tego nie widzę.

Pewnie każą płacić za parking który będzie niestrzeżony, potem za śmierdzący, przepełniony, niepunktualny autobus. Nikogo też nie będzie obchodziło że marzniemy na przystankach z powybijanymi szybami zaczepiani przez meneli.

Jak ja kocham ten kraj...

Napisano

> we wlasnym aucie wygodniej to fakt

Może wygodniej. Ale tylko odrobinę. Ja wolę mimo wszystko jechać tramwajem i czytać sobie coś, niż podróżować niby wygodnym samochodem, ale cały czas na jedynce... oslabiony.gif

> gdyby sie czesc z nich przesiadla na komunikacje zbiorowa

> ruch bylby mniejszy

A komunikacja zbiorowa to się teleportuje i w ruchu nie uczestniczy? Obecna ilość pojazdów ledwo przyjmuje obecną ilość pasażerów. Żeby to miało sens, autobusów i tramwajów musiałoby być znacznie więcej. Tak więc w pewnym stopniu (nie wiem, czy większym, czy mniejszym) zniknięcie iluś-tam samochodów byłoby zupełnie niezauważone...

> a parkingowi w centrum ci nie przeszkadzaja?

Przeszkadzają. I tak samo przeszkadzaliby mi na parkingach poza centrum.

> sam nie jezdze autobusami ale idee takich parkingow popieram

> bo z mojej perspetkywy zrobi sie luzniej i lepiej na drodze

Moim zdaniem się luźniej nie zrobi. Nie w mieście takim jak stolyca. I parę parkingów tego nie zmieni.

Tak naprawdę to wydaje mi się, że znacznie więcej zmieniłaby porządna obwodnica. Z miejsca zniknąłby spory procent samochodów i ciężarówek, które obecnie z braku laku muszą przebijać się przez miasto.

No, ale parking to kwestia jakichś żałosnych dla miasta paruset kPLN i można w miesiąc przed kamerami wstęgę przeciąć... smirk.gif

Napisano

Przez jakis czas było tak w Kraku parking strzezony tzw P+R byl nawet na osiedlu, na ktorym mieszkalem jakis papierek z tego parkingu i dowod rejestracyjny wystarczaly do jezdzenia komunikacja miejska... ale jakos pozniej parking zlikwidowano i tyle...

Nie ukrywam idea jest sluszna ale niestety wykonanie nieudolne...

pozdr.

M.

Napisano

> witam

> Jakis czastemu glosno bylo o takiej akcji Parkuj i Jedz czyli zostaw

> auto na obrzezach miasta i wsiadaj w komunikacje miejska

pisałem prace magisterską z P+R.

w EU jest kilka miast gdzie to funkcjonuje - podobno nieźle było w Pradze.

W PL nigdzie nie było takiego systemu, tzn były zaczątki w Kraku, ale na tamte czasy (lata 90) ruch nie był duży a komunikacja mizerna.

Dzisiaj w Wawie parkingi powinny znajdować się przy końcowych stacjach metra, oraz przy dworcach kolei aglomeracyjnej.

Cała idea polega na tym, że zostawiamy autko w bezpiecznym miescu (spore koszty - dozór, zaplecze itd) i jedziemy dalej (najlepiej szybkim tramwajkiem, metrem czy koleją).

Opłaty - mając bilet okresowy (miesięczny) parkujemy za free, kupując bilet na parkingu, jedziemy za free komunikacją.

> Czy jeszcze gdzies sa podobne budowy w Warszawie i innych miastach?

Kraków w strategi miasta nt transportu ma kilkanaście lokalizacji

ale jest to chyba odległa przyszłość.

> W jaki inny sposob wladze miejskie staraja sie rozwiazac ten problem

> u was gdzie mieszkacie?

u mnie zlikwidowano połączenie kolejowe frown.gif

teraz gmina, za długi przejeła tory i zamieniła na obwodnice/dojazd do strefy przemysłowej (budowa Man'a wink.gif).

Wszyscy się cieszą, a zarazem płaczą, że do centrum Krakowa, trzeba jechać busem jak śledzie, ponad godzinę.

pociąg jechał 35min, niezależnie od pogody smile.gif

kiedyś były spore składy, dzisiaj (może za kilka lat mógłby pomykać szynobus)

choć po wybudowaniu tych wszystkich zakładów (kilka tyś miejsc pracy), to już nie będzie trzeba jeździć do Kraka wink.gif

> ogloszony sukces?

IMO dzisiaj marnie to widzę, może za kilka/kilkanaście lat

Napisano

> Przez jakis czas było tak w Kraku parking strzezony tzw P+R

w Kraku było chyba z 5 parkingów:

przy Kapelance (TESCO), na Wielickiej (TESCO), przy cementarzu rakowckim (skrzyżowanie z Wita Stwosza), przy Jubilacie (stoi tam teraz jakiś hotel).

Jak widać wszystkie poszły w ...

Były one jednak za blisko centrum, tzn żeby na nie dojechać trzeba było stać w korkach (przy obecnym ruchu), a to już no.gif

Planowane są P+R przy liniach szybkiego tramwaju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.