Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mam już dość walki z obrotami- pomóżcie!!!

Featured Replies

Napisano

Witam.

Na wstępie zaznaczę, że poszczególne etapy mej walki opisywałem już na forum ale porady kolegów jak na razie nic nie dały. Stwierdziłem więc, że opiszę całą historię (trochę dużo pisania ale trudno) by kompleksowo naświetlić problem. Mam nadzieję, że ktoś pomoże.

Moją Asterkę kupiłem w grudniu. Wtedy jeszcze miała Oplowski silnik (chyba C18XE). Od dnia kupna samochodzik po rozgrzaniu się, na luzie "łapał" ok. 500 obr. i często gasł. Niestety nie zdążyłem zająć się tym problemem bo wcześniej rozj....em silnik ( dwie ogromniaste "wyrwy" w bloku beksa.gif).

Kupiłem goły silnik X18XE Vauxhalla. Po wstawieniu okazało się, że oprócz tego że objawy nie znikły to jeszcze zaczął się świecić "check engine". Zczytałem więc kompa i wywaliło błąd sondy lambda. Przez jakiś czas nie miałem sposobności zajęcia się problemem. Wtym czasie zauważyłem, że czasami (bardzo sporadycznie) na luzie obroty "skaczą" do 1500 a także w czasie jazdy przy bardzo delikatnym operowaniu pedałem gazu samochód szarpie (również sporadycznie).

Gdy zabrałem się za lambdę okazało się, że ma tylko odlutowany jeden kabelek. Po dolutowaniu błąd zniknął lecz objawy nie.

Dowiedziałem się, że przyczyna leży najprawdopodobniej w krokowcu. Czyszczenie było odwlekane ze względu na moje połamane kolano. I znowu w międzyczasie zauważyłem, że czasami świeci się "check". Zczytałem i wywaliło błąd 56 ( coś ze zbyt wysokim napięciem na krokowca). Koledzy na forum poradzili bym sprawdził przewody do krokowca. Sprawdziłem- ok.

Dziś wziąłem się i wyczyściłem krokowy. I nic- dalej to samo. Zczytałem też (tak dla spokojności) kompa- brak błędów.

I co o ty myślicie?

Pomóżcie!!!

Pozdr.

Napisano

Na moje oko to musisz krokowca wymienić na nowy lub sprawny, bo czyszczenie to już mu nie pomoże.

Napisano

A jak wyglada sprawa szczelnosci dolotu?

Napisano

Miałem podobne chocki klocki z falującymi obrotami z tym, że mi sie zawieszał na 2500-3000 obrotów i po jakimś czasie ok.10 sekund spadały. Już nie miałem sił i pojechałem do machera, macher zrobił, że autko działa.

W książce serwisowej mam wpis naprawa instalacji elektrycznej pompy powietrza, przekaźnik wyczyszczony w przyszłości do wymiany.

Po okresie dwóch mieięcy zaczęło robić się to samo, pojechałem więc do niego i okazało się, że do wymiany są piny w kostce do czujnika temperatury tego do kompa.

Niewiem czy to ci w czymś pomoże ale możesz sprawdzić te elementy, jakby ci padła ta kostka to nieszukaj w sklepach opla ani na szrocie, nie mają , a jak mają to z całą wiązką i chcą duże pieniądze.

W prywatnych sklepach można kupiś same piny po 0,40 zł +22%VAT.

Odpisz jak sprawdzisz

Napisano

Mam X20XEV czyli bardzo podobny silnik do Twojego (roznica jest chyba tylko w pojemnosci). Caly osprzet wtrysku mam z Siemensa. Obroty od kiedy kupilem samochod swirowaly. Wymienilem krokowca na nowego i przestal gasnac (czasem na wolnych obrotach poprostu sam od siebie zdychal). Czyscilem przepustnice, jednak obroty sa nadal niestebilne. Na gazie jest dobrze, ale mam go zamontowany od 2 tygodni. Sproboj odlaczyc przeplywomierz podczas pracy silnika i obserwuj co sie dzieje. Jesli masz jakies pytania to uderzaj na priv bo juz na serio duzo opcji przerabialem z problemem wolnych obrotow w moim samochodzie. Pzdr.

Napisano

> Mam X20XEV czyli bardzo podobny silnik do Twojego (roznica jest chyba

> tylko w pojemnosci). Caly osprzet wtrysku mam z Siemensa. Obroty

> od kiedy kupilem samochod swirowaly. Wymienilem krokowca na

> nowego i przestal gasnac (czasem na wolnych obrotach poprostu

> sam od siebie zdychal). Czyscilem przepustnice, jednak obroty sa

> nadal niestebilne. Na gazie jest dobrze, ale mam go zamontowany

> od 2 tygodni. Sproboj odlaczyc przeplywomierz podczas pracy

> silnika i obserwuj co sie dzieje. Jesli masz jakies pytania to

> uderzaj na priv bo juz na serio duzo opcji przerabialem z

> problemem wolnych obrotow w moim samochodzie. Pzdr.

widze ze problem obrotow w ecotecach jest powszechny zlosnik.gif

u mnie w c18xe najczesciej wystarczy wyszyscic przepustnice oraz

uszczelke pod krokowcem (jest czesto ufajdana olejem z odmy)

przepustnica i krokowiec sa te same co u was wiec mozecie sprawdzic czy to pomoze

Napisano

> widze ze problem obrotow w ecotecach jest powszechny

> u mnie w c18xe najczesciej wystarczy wyszyscic przepustnice oraz

> uszczelke pod krokowcem (jest czesto ufajdana olejem z odmy)

> przepustnica i krokowiec sa te same co u was wiec mozecie sprawdzic

> czy to pomoze

Pisalem wyzej ze czyscilem juz przepustnice i mam nowego krokowca i uszczelke, bo na starym samochod zdychal sam od siebie na wolnych obrotach. Po odlaczeniu przeplywomierza obroty sa zawsze takie same ale przy dohamowywaniu do skrzyzowania obroty zaciaga na 500. W poniedzialek bede testowal sytuacje z nowa przeplywka i sonda lambda, zobaczymy co to da.

Jesli chodzi o odme to ten silnik ciagnie przez nia jak przez slomke smile.gif

Napisano

Też mam X20XEV i mam taki problem ze jak zatrzymuje sie na skrzyzowaniu na swiatlach to obroty z 1500 spadaja dopiero po 4 sekundach na 950-1000.

Jakie obroty powinien trzymac taki silniczek wogole ?

Czyscilem przepustnice, krokowy, swiece wymienialem, i wszystko co zwiażane z odmą wyczyszczone. A no i komp nie wyswietla zadnych bledow.

Napisano

> Też mam X20XEV i mam taki problem ze jak zatrzymuje sie na

> skrzyzowaniu na swiatlach to obroty z 1500 spadaja dopiero po 4

> sekundach na 950-1000.

> Jakie obroty powinien trzymac taki silniczek wogole ?

> Czyscilem przepustnice, krokowy, swiece wymienialem, i wszystko co

> zwiażane z odmą wyczyszczone. A no i komp nie wyswietla zadnych

> bledow.

Miałem tak samo !!! Powymieniałem świce , przewody WN i wyczyściłem krokowca, Egr i nic. Dopiero w tym tygodniu elektronik doszedł w czym rzecz. Padł czujnik sterujący ilością paliwa. koszt czujnika 40 zł. Gdyby ktoś rzucił foto silnika to zaznaczyłbym gdzie ten czujnik jest.

Napisano

> widze ze problem obrotow w ecotecach jest powszechny

> u mnie w c18xe najczesciej wystarczy wyszyscic przepustnice oraz

> uszczelke pod krokowcem (jest czesto ufajdana olejem z odmy)

> przepustnica i krokowiec sa te same co u was wiec mozecie sprawdzic

> czy to pomoze

To nie tylko dolegliwość ECOTECów. Mój jest 8v i tez obroty czasem wariują. Szczególnie zimą! Latem jest super. Widocznie Asterki sa ciepłolubne. Ja już z tym nie walczę. Wystarczy cały rok poszukiwań i podmiana ołowy części. DOŚĆ!

Napisano

> Mój jest 8v i tez obroty czasem

> wariują.

A ja zauważyłem takie zjawisko. Wystarczy, ze spróbuję ruszyć bez dotykania gazu, to zaraz potem po wcisnięciu sprzegła obroty ustawiają się najakiś 1300 i tylko ponowne uruchomienie silnika powoduje, ze wolne obroty są normalne - 900. I będą takie nawet przez rok dopóki znów nie spróbuję ruszyc bez gazu lub pojeździć np. "dwójką" bez gazu w korku.

Nie wiem, może to wam coś podpowie smile.gif

Napisano

Witam !

Jestem nowy w sprawach astry i wogóle samochodowych. Niedawno zakupilem astre 1,6 z gazem. Od niedawna zaczely mi sie dziac dziwne rzeczy calkiem podobne do opisywanych Na gazie raz chodzi dobrze raz obroty spadaja do 500 nawet czasem mniej i gasnie (to na gazie) a znowu na paliwie oproty czasami zaczymuja sie po puszczeniu pedalu i chwile stoja w miejscu i dopiero pozniej powoli opadaja. A czasmi (juz z 2 razy) zapalil sie i swiecil check engine po zaczymaniu gasila sie Co mam czynic i co to moze byc (Czy diagnozowanie czy niema bledu mozna dokonac jakimis domowymi sposobami cvzy nalezy udac sie do serwisu(mechanika)) Dzieki za rade

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.