Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WAHACZE :/

Featured Replies

Napisano

Wiem że temat był już poruszany pewnie ze 100 razy(nie znalazlem w smietniku odpowiedzi:/) ale dziś byłem na diagnostyce i tzw. pan uprawniony powiedział że musze wymienić wahacze. i tu moje pytanie - czy moge wymeinic same tulejki i sworzeń czy od razu cały wahacz???

Napisano

Tulejka 28zł,wahacz 200

Napisano
  • Autor

tulejke ok...ale sworzen???przy kole??to jest integtralna czesc wahacza???czy moge to wymienic oddzielnie??

Napisano

> tulejke ok...ale sworzen???przy kole??to jest integtralna czesc

> wahacza???czy moge to wymienic oddzielnie??

Mozna wymieniac tulejki i sworzen - ale moim zdaniem to glupota. tuleje zaczna Ci stukac po okolo 2-3 miesiacach.

Lepiej kupic caly wahacz w allegro - najtanszy - koszt okolo 90 PLN + wymiana u swojego mechanika (koszt 50 PLN za sztuke).

pzdr

Rostek

Napisano

> tuleje zaczna Ci stukac po okolo 2-3 miesiacach.

dlaczego ?

> Lepiej kupic caly wahacz w allegro - najtanszy - koszt okolo 90

a co z tulejkami na tym wahaczu ?

czy one są jakieś niestukające ??

Napisano

Upewnij sie że sworzeń jest skończony, jesli tak co cały wahacz do wymiany. Jesli wysypały sie tulejki to koszt na jedną strone ok 30-35 zł (uwaga małe są takie same duże musisz brać na prawą i lewą strone ). W wersji z wymianą tulejek faktycznie musisz jescze wźiąść pod uwage kto a więć i za ile będzie to robił ( może okazać sie nieopłacalne). Ja u siebie zmieniałem tulejki raz cały kpl a raz te mniejsze. Wahacz ze sworzniem jest jescze ten co go fabryka zamontowała skromny.gif

Pzdr

Acha gdybyś brał całe to nie pomyl z tymi do Tipi/Tempra

Pzdr

Napisano
  • Autor

no wlasnie dzisiaj gosc chcial mi wcisnac ze sa takie same smile.gif komedia....musze terz niestety wymienic tylne lozyska....jakie firmy polecacie????jaki jest koszt ..lozysko dla auta z abs...

Napisano

Właśnie dzisiaj zmieniałem tulejki i łącznik stabilizatora i przy okazji odkryłem że łącznik jest identyczny rozmiarami jak w audi 80. Poszło bez problemów na fabrycznym podnosniku. Jeśli wymienia się same tulejk,i to dobrze jest włożyć trochę smaru pod osłone sworznia. Może ktoś wymieniał poduszki tylnej belki i coś doradzi by usprawnić pracę.

Napisano

> Acha gdybyś brał całe to nie pomyl z tymi do Tipi/Tempra

Tipo/Tempra mają te same Są różne średnice sworzni i w T/T i w B/B

Napisano

> dlaczego ?

> a co z tulejkami na tym wahaczu ?

> czy one są jakieś niestukające ??

Nakladane tuleje zaczna szybciej stukac, bo nie zostaly zamontowane firmowo - tylko ktos jenabil - a wiadomo, ze nie zrobi tego tak dobrze jak fabryka.

Nowe wahacze beda dzialaly dluzej z prostego wzgledu - sa nowe a nie z wymienianymi tulejami. Nawet jesli maja wymieniane tuleje - to fabrycznie zrobia to lepiej niz np. Pan jozek w garazu.

pzdr

Rostek

Napisano

> Nakladane tuleje zaczna szybciej stukac, bo nie zostaly zamontowane

> firmowo - tylko ktos jenabil - a wiadomo, ze nie zrobi tego tak

> dobrze jak fabryka.

> Nowe wahacze beda dzialaly dluzej z prostego wzgledu - sa nowe a nie

> z wymienianymi tulejami. Nawet jesli maja wymieniane tuleje - to

> fabrycznie zrobia to lepiej niz np. Pan jozek w garazu.

> pzdr

> Rostek

myśle że bardzo często taki Pan Jozek w garażu jeśli tylko sie zna może to zrobić lepiej, w takiej fabryce pracownicy robią takie wachacze za miske ryżu dziennie (dzieki temu mozna je kupić juz za jakies 80zł) więc nie byłbym taki pewien tej fabrycznej jakości....

Napisano

> Tipo/Tempra mają te same Są różne średnice sworzni i w T/T i w B/B

dlaczego wystepują 2 rodzaje tulejek? minimalnie różnią sie przekrojem wewnętrznej tulejki.

Napisano

Witam,

Mnie mechanik wymieniił 4 tulejki wahacza (przy okazji wymiany końcówki drążka). Kosztowałao mnie to 2*24+2*28zł=104zł za komplet tulejek. Do tego wprasowanie tulejek na wahacze 2*40zł =80zł. Za cały zabieg 104+80=184zł. Mając dzisiejszą wiedzę zdecydowałbym się raczej na wymianę wahaczy na nowe, a nie na doraźną (podobno) wymianę tuleji. Wahacze można kupić już od ok. 80zł/sztuka na allegro. Poza tym wymiana wahacza jest tańsza ok. 20zł/sztuka. Więc za ok. 200zł mam wymienione wahacze na nowe. A jeśli chodzi o wymianę tuleji to nie wiadomo ile pociągną i w jakim stanie jest czop. Bo co po nowych tulejach jak czop "rozkiełdany"?? Ostateczna decyzja zależy oczywiście od oceny konkretnego przypadku, głównie stanu czopa, który po wymianie tylko tulejek może stanowić najsłabszy element układu wahacza.

Pozdrawiam drive.gif

Napisano
  • Autor

Ja tez jestem chyba blizszy wymianie calych wahaczy....troche pewniejsze - tymbardziej ze idzie zima!! dzieki wielkie za porady!!!!

Napisano

> Ja tez jestem chyba blizszy wymianie calych wahaczy....troche

> pewniejsze - tymbardziej ze idzie zima!! dzieki wielkie za

> porady!!!!

Sam oceń co warto, ja za tulejki na jeden wahacz zapłaciłem 50zł w sklepiku oddalonym o 100m, wymiana gratis, znaczy sam zmieniłem.

Napisano

> Mozna wymieniac tulejki i sworzen - ale moim zdaniem to glupota.

> tuleje zaczna Ci stukac po okolo 2-3 miesiacach.

> Lepiej kupic caly wahacz w allegro - najtanszy - koszt okolo 90 PLN +

> wymiana u swojego mechanika (koszt 50 PLN za sztuke).

> pzdr

> Rostek

Tani wahacz też zaczyna szybko stukać. Może nie po 2-3 miesiącach, lecz góra po roku.

Napisano
  • Autor

wahacze birtha sa dobrymi wahaczami???jakich firm uzywacie??moim zdaniem seryjnie(w fabryce) wrzucone gumy pracuja tak jak pracowac powinny, dokladanie ich to koszt (+ robocizna) taki jak nowego wahacza. tak mi sie wydaje...

Napisano

> Tani wahacz też zaczyna szybko stukać. Może nie po 2-3 miesiącach,

> lecz góra po roku.

"Febi" to dobra firma od zawiechy?Łącznik stabilizatora po 35pln sztuka i wahacze ponad 200 sztuka.To jak to jest?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.