Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Biodiesel??

Featured Replies

Napisano

Co sądzicie, o coraz czesciej pojawiających sie na stacjach paliw dystrybutorach z Biodieslem? Lać to do Astry?Wiadomo, cena kusi crazy.gif Czy nic sie nie dzieje z silnikami, itp?? Z góry dzieki za wszelkie spostrzerzenia i przemyślenia. Pozdrawiam

Napisano

> Co sądzicie, o coraz czesciej pojawiających sie na stacjach paliw

> dystrybutorach z Biodieslem? Lać to do Astry?Wiadomo, cena kusi

> Czy nic sie nie dzieje z silnikami, itp?? Z góry dzieki za

> wszelkie spostrzerzenia i przemyślenia. Pozdrawiam

Skoda i bodajże Seat będą zabierać gwarancję, jak kierowca wleje toto do baku.

Napisano

... post usuniety... widze ze to nie to forum na takie dyskusje, lelek nie lubi rzepaku.......

Napisano

> Skoda i bodajże Seat będą zabierać gwarancję, jak kierowca wleje toto

> do baku.

No właśnie wczoraj w telewizorze o tym mówili. Co prawda nie wsłuchiwałem się dokłądnie ale w ucho wpadło smile.gif

Napisano

> Skoda i bodajże Seat będą zabierać gwarancję, jak kierowca wleje toto

> do baku.

A ciekaw jestem jak to udowodnią??

Napisano

> A ciekaw jestem jak to udowodnią??

będą się zaciągać oparami z wydechu może hahaha.gif

Napisano

> będą się zaciągać oparami z wydechu może

Przyjedziesz na serwis z usterka ukladu paliwowego i zanim wezma sie za cokolwiek sprawdza paliwo na zawrtosc biokomponentow. Tak to sobie wyobrazam.

Widzialem jak w serwisie renault koles przyjechal Clio 1.5dci i odmowiono naprawy gwarancyjnej gdyz zalane bylo paliwem slabej jakosci. I uwierz mi ze potrafili to dosc szybko ocenic i udowodnic.

Napisano

> A ciekaw jestem jak to udowodnią??

Nie trzeba było spać na lekcjach chemii. Syszałeś kiedyś o analizie chemicznej? Nigdy nie wyjeżdża się paliwa do końca. Chocbyś tylko raz załał jakimś wynalazkiem to nawet jeśli po tym byś 100 razy tankował normalne paliwo to i tak slady kwasu oleinowego bedą w zbiorniku. A można wykrywać za pomocą spektrometru ilości nawet 0,000001 g.

Jedyna rada - wymienić zbiornik. Ale i to nie pomoże, bo skoro auto jest na gwarancji to dlaczego ktoś to robił na własną rekę? Gwarancja przepadnie i tak.

Napisano

> Nie trzeba było spać na lekcjach chemii. Syszałeś kiedyś o analizie

> chemicznej? Nigdy nie wyjeżdża się paliwa do końca. Chocbyś

> tylko raz załał jakimś wynalazkiem to nawet jeśli po tym byś 100

> razy tankował normalne paliwo to i tak slady kwasu oleinowego

> bedą w zbiorniku. A można wykrywać za pomocą spektrometru ilości

> nawet 0,000001 g.

> Jedyna rada - wymienić zbiornik. Ale i to nie pomoże, bo skoro auto

> jest na gwarancji to dlaczego ktoś to robił na własną rekę?

> Gwarancja przepadnie i tak.

yikes.gif ale żes teorią przywalił, a kto to bedzie aż tak sprawdzał, zejdzmy na ziemie panowie, po zatym auta psują sie n zwyklej ropie, wiec nie popadajmy w paranoje z tym biodieslem.

Napisano

> ale żes teorią przywalił, a kto to bedzie aż tak sprawdzał, zejdzmy

> na ziemie panowie, po zatym auta psują sie n zwyklej ropie, wiec

> nie popadajmy w paranoje z tym biodieslem.

To Ty zejdz na ziemie juz dawno sprawdzaja paliwo w serwisie.

Juz prawie 3 lata jak nie pracuje w serwsie Renault a wtedy juz sprawdzano . Myslisz ze serwis jest taki chetny do napraw za darmo nowych ukladow wtryskowych?

Szukaja tylko pretekstu zeby naprawa nie byla gwarancyjna.

Napisano

> ale żes teorią przywalił, a kto to bedzie aż tak sprawdzał, zejdzmy

> na ziemie panowie

Na ziemie to sprowadzą jak sprawdzą. Tym bardziej że chodzi o spore pieniądze. Jeżeli jest możliwośc wywinięcia się od naprawy gwarancyjnej to napewno to zrobią.

Ty oczywiście zastosowałbyś swoja historyjkę: "nie wiem na czym jeżdże, bo lał mi pracownik stacji i kto go tam wie co nalał. A paragon wyrzuciłem i nawet nie wiem na jakiej to było stacji." Oczywiście uwzględniliby takie tłumaczenie... grinser006.gif

Napisano

> Ty oczywiście zastosowałbyś swoja historyjkę: "nie wiem na czym

> jeżdże, bo lał mi pracownik stacji i kto go tam wie co nalał. A

> paragon wyrzuciłem i nawet nie wiem na jakiej to było stacji."

> Oczywiście uwzględniliby takie tłumaczenie...

Moją historyjke? Oj skoro kolega lelek tu zajrzal to juz koniec dyskusji, pozdrawiam mod.gif

Ale panowie, o czym tu mowa, autor postu pyta czy lac to do astry, a nie do noweo zakupionego auta. W kazdym razie ja osobiscie jestem przekonany ze to paliwo nie zaszkodzi.

Napisano

> Tak twoją. Co prawda treść posta wykasowałeś ale zachowała sie w

> cytacie:

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=277291404&page=0&vc=1

Czlowieku, to bylo wedlug daty 3 miesiece temu icon_eek.gif, sory ale ty chyba jestes jakis upierdliwy psychol screwy.gif. Musze zmienic konto i nick, ty sledzisz wszystko co pisze confused.gif. yikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gif

Psychopata jakis ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! boje_sie.gif

Wiesz co lelek nie znam cie osobiscie i modl sie zebym cie nie poznal bo inaczej pogadamy - po za tym wal sie, mozesz mi skoczyc ..... !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napisano

> Czlowieku, to bylo wedlug daty 3 miesiece temu , sory ale ty chyba

> jestes jakis upierdliwy psychol . Musze zmienic konto i nick, ty

> sledzisz wszystko co pisze .

> Psychopata jakis ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

> Wiesz co lelek nie znam cie osobiscie i modl sie zebym cie nie poznal

> bo inaczej pogadamy - po za tym wal sie, mozesz mi skoczyc .....

> !!!!!!!!!!!!!!!!!!

no chyba troche ponizej krytyki ten post, a kolega lelek dal tylko argument czyli Twoj wlasny cytat i sadze ze ma racje jesli chodzi o naprawy gwarancyjne, tam zrobia wszystko zeby olac klienta, albo jeszcze lepiej zeby zaplacil za naprawe 4 razy wiecej niz u normalnego mechanika, to tak jak Ci nie naprawia zalanego telefonu, mozesz oddac na przypal, ale wroci z karta gwarancyjna z wielka pieczatka na srodku ze gwarancja niewazna. A jesli chodzi o starsze auto to niech kolega leje co uwaza, musi sam odpowiedziec sobie czy chce ryzykowac i czy mu sie to oplaca. A jesli chodzi o wszelkie walki na dieslach to jest to w tym kraju powszechne, tylko dlatego ze ludzi na to nie stac zeby lac normalne paliwo, ale tez duzy wplyw na ten proceder ma to ze Polak zawsze bedzie tak robil zeby zaplacic jak najmniej. A to ze politycy zapychaja dziury w budzecie podnoszac ceny paliwa to jeszcze inna sprawa, cena gazu jest rowniez dla mnie wysoka w tej chwili a ma jeszcze wzrosnac, podatek na niego to pewnie prawie polowa ceny, ale ja nie siegam do takich rozwiazan ze np maja ludzie instalki przerobione ze zamiast butli do instalacji w autach maja zwykle butle (takie np 10kilowe) i tankuja gaz w nizszej cenie bo niby do innych celow, to jest dla mnie chore, bo niebezpieczne przede wszystkim. Ogolnie temat dlugi jak rzeka, chcialem tylko powiedziec ze kolega przesadzil ze swoja wypowiedzia i nie wiem dlaczego grozi lelkowi, z calym szacunkiem ale nie tutaj takie zwyczaje. no.gif

Napisano

> no chyba troche ponizej krytyki ten post, a kolega lelek dal tylko

> argument czyli Twoj wlasny cytat i sadze ze ma racje jesli

> chodzi o naprawy gwarancyjne, tam zrobia wszystko zeby olac

> klienta, albo jeszcze lepiej zeby zaplacil za naprawe 4 razy

> wiecej niz u normalnego mechanika, to tak jak Ci nie naprawia

> zalanego telefonu, mozesz oddac na przypal, ale wroci z karta

> gwarancyjna z wielka pieczatka na srodku ze gwarancja niewazna.

> A jesli chodzi o starsze auto to niech kolega leje co uwaza,

> musi sam odpowiedziec sobie czy chce ryzykowac i czy mu sie to

> oplaca. A jesli chodzi o wszelkie walki na dieslach to jest to w

> tym kraju powszechne, tylko dlatego ze ludzi na to nie stac zeby

> lac normalne paliwo, ale tez duzy wplyw na ten proceder ma to ze

> Polak zawsze bedzie tak robil zeby zaplacic jak najmniej. A to

> ze politycy zapychaja dziury w budzecie podnoszac ceny paliwa to

> jeszcze inna sprawa, cena gazu jest rowniez dla mnie wysoka w

> tej chwili a ma jeszcze wzrosnac, podatek na niego to pewnie

> prawie polowa ceny, ale ja nie siegam do takich rozwiazan ze np

> maja ludzie instalki przerobione ze zamiast butli do instalacji

> w autach maja zwykle butle (takie np 10kilowe) i tankuja gaz w

> nizszej cenie bo niby do innych celow, to jest dla mnie chore,

> bo niebezpieczne przede wszystkim. Ogolnie temat dlugi jak

> rzeka, chcialem tylko powiedziec ze kolega przesadzil ze swoja

> wypowiedzia i nie wiem dlaczego grozi lelkowi, z calym

nie groże, chce zeby sie ode mnie odczepil

> szacunkiem ale nie tutaj takie zwyczaje.

ALE KOLEGA NIE ROZUMIE, ZAUWAZYLEM I DOPIERO TERAZ TO DO MNIE DOTARLO ZE LELEK SLEDZI I CZEPIA SIE WSZYSTKIEGO CO DOTYCZY RZEPAKU, WIDZE ZE NADZORUJE TAKIE TEMATY, NIEDLUGO ZACZNIE DONOSIC, O ILE JUZ NIE DONOSI, DLATEGO POKASUJE WSZYSTKIE SWOJE POSTY DOTYCZACE TEGO TEMATU. IVRP JUZ TU JEST .....

I UWAGA PANOOFFIE TERAZ MOJA MALA KLAUZLKA:

"COFAM WSZYSTKO CO NAPISALEM DO TEJ PORY, NA TYM FORUM PANUJE PIER...LONA CENZURA , WSZYSTKO CO DO TEJ PORY NAPISALEM BYLO WYMYSLONE, NIC NIE JEST PRAWDA, RZEPAK I OPAL NIE NADAJA SIE DO JAZDY, SILNIKI SIE ZATRA. NIGDY NIE STOSOWALEM, NIE STOSUJE I NIEBEDE STOSOWAL TEGO RODZAJU PALIW. WSZYSTKO NAZMYSLALEM DLA ZABAWY.

POZDRAWIAM MODOW TEGO FORUM."

Napisano

Fajna dyskusja! Lubię takie smile.gif

Pojedynki słowne na poziomie LPR lub SAMOOBRONY.

Co do meritum sprawy:1. Do Lelka - nie krytykuj jeżdżących na opale i rzepaku, bo ustawodawca tego nie zabrania, pod warunkiem, że zapłacimy fiskusowi różnicę w cenie akcyzy! A to oznacza, że ustawodawca w nosie ma pobudki ekologiczne a kieruje się jedynie względami ekonomicznymi. Ciekawe co by się stało, gdyby kontrolująca kogoś drogówka wykazała, że ma w baku opał a kierowca wyjąłby kwit, że właśnie zapłacił różnice w akcyzie!

2. Do prez8s - jako , że jestem proekologizny to nie pochwalam zalewania opału do silnika diesla. Co do lania rzepaku - uważam ten rodzaj działania za bardzo rozsądny! W końcu spalony olej rzepakowy jest o niebo czystszy od diesla. Tylko to lobby paliwowe robi szum i wpływa na przepisy prawne. Osobiście popieram alternatywne źródła energii a biodiesel jst mądrym rozwiązaniem. Dla Seata i Skody mówię od dziś NIE!

Napisano

> Fajna dyskusja!

Gdzie tu widzisz dyskusję? wink.gif

> Do Lelka - nie krytykuj jeżdżących na opale i

> rzepaku,

Pokaż w którym miejscu skrytykowałem. Odpowiedziałem na pytanie "jak udowodnią że było jeżdżone na biodieslu".

Napisano

do kolegi prez8s tu nie chodzi o to ze jest cenzura czy cos, kazdy moze pisac tu co chce tak naprawde, tylko rozni ludzie pisza/czytaja to forum i to ze wiele osob jezdzi na rzepaku czy innym niezbyt legalnym paliwie jest faktem ale nie kazdy o tym tutaj pisze, bo jest to jedna z drog po ktorej moze do Ciebie dotrzec sluzba ktorej na takich informacjach zalezy, wiec trzeba uwazac co sie pisze, troche to jest podobne z tym ze jak wklejasz tu zdjecia asterki to zamalowujesz blachy, sam zobacz jak piszac takie rzeczy i nie malujac blach na zdjeciach szybko mozna dotrzec do takich osob, mi na tym nie zalezy kto na czym jezdzi ale bedac nieostroznym mozna sie przejechac i kto wie moze powinienes lelkowi podziekowac ze Cie od tego uchronil grinser006.gif

Napisano

Ja tankuję B20 bez żadnych oporów (najprawdopodobniej jest to B20 bo nigdy nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie o skład). W wawie widuję tylko na Konpalu, nie wiem czy jeszcze jakaś stacja praktykuje. Gdybym miał jakiegoś nowoczesnego turbodiesla to może i bym się zastanawiał nad wpływem tego paliwa na układ wtryskowy, ale nie przy dtl'u. Co ciekawsze charakterystycznego zapachu ze spalin przy tym paliwie nie czuć.

> Co sądzicie, o coraz czesciej pojawiających sie na stacjach paliw

> dystrybutorach z Biodieslem? Lać to do Astry?Wiadomo, cena kusi

> Czy nic sie nie dzieje z silnikami, itp?? Z góry dzieki za

> wszelkie spostrzerzenia i przemyślenia. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.